Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Szukam nazwy proszku

blanka69

postów: 1

16.10.2013 13:23

Ja kupuję produkty do kuchni molekularnej w hurtowni w Białymstoku. Teraz prowadzą sprzedaż wysyłkową www.sklepagnex.pl

[email protected]

postów: 6

06.02.2010 21:48

Polecam sklepy ze zdrową żywnością, ja go tam znalazłem ...

caer

postów: 194

30.01.2010 07:18

i wszystko jasne :)

jacek1f napisał 28.01.2010 09:35:
Alginian sodu o symbolu E 401 jest to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z wodorostów morskich. Jest bez smaku i zapachu oraz dobrze wiąże wodę i dlatego używany jest jako zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosów sałatkowych, majonezów niskotłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych, warzyw puszkowanych, koncentratów sosów, dżemów, galaretek i marmolad, lodów, deserów, serków termizowanych. Alginian sodu dodawany jest jako substancja klarująca do soków, moszczy, piwa, wina czy miodów pitnych.

do dostania w wielu sklepach internetowych i w każdym akwarystycznym:-)

np tu

jacek1f

postów: 2296

28.01.2010 09:35

Alginian sodu o symbolu E 401 jest to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z wodorostów morskich. Jest bez smaku i zapachu oraz dobrze wiąże wodę i dlatego używany jest jako zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosów sałatkowych, majonezów niskotłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych, warzyw puszkowanych, koncentratów sosów, dżemów, galaretek i marmolad, lodów, deserów, serków termizowanych. Alginian sodu dodawany jest jako substancja klarująca do soków, moszczy, piwa, wina czy miodów pitnych.

do dostania w wielu sklepach internetowych i w każdym akwarystycznym:-)

np tu

caer

postów: 194

28.01.2010 00:23

to nie jest agar agar

ta substancja to Alginian sodu -Sodium Alginate alias algin. Niestety nie mam pojęcia czy jest do kupienia w Polsce

trochę informacji na ten temat pod tym linkiem:

http: //mylastbite .wordpress.com/2008/12 /22/adventures -in- molecular- cooking-2/
(pousuwaj spacje)

Wymarzonydom

postów: 25

27.01.2010 22:53

Jest na najpopularniejszym portalu aukkcyjnym, ale drogi jak pieron-21 PLN 50 g.Pozdrawiam.

beata33

postów: 2

27.01.2010 22:10

Może i o to chodzi dzięki za informację. A wiesz może gdzie to można kupić?

abulinek

postów: 1

27.01.2010 21:08

Nie oglądałam tego programu, ale może chodzi o agar-agar? To jest wegetariański substytut żelatyny.

beata33

postów: 2

27.01.2010 19:57

Szukam nazwy proszku, sprecyzuję dokładnie niedawno w programie Kuchnia Tv widziałam prosty przepis deseru. Składniki to mandarynki (klementynka), starta skórka z mandarynki, jogurt, miód coś jeszcze i przechodzę do sedna sprawy prowadzący robił takie kulki z jogurtu naturalnego.Mieszał jakiś proszek z wodą i powstał taki żel. Później łyżką zanurzał jogurt i ten żel w zetknięciu z jogurtem tworzył na tym jogurcie taką skorupkę. Później przekładał delikatnie te kulki do wody i układał na talerzu. Mówił jeszcze coś takiego: "w jogurcie jest dużo wapna" i dlatego po zanurzeniu jogurtu na wierzchu pojawi się skórka. Jeśli ktoś zna nazwę tego proszku to będę wdzięczna i z góry dziękuję za pomoc.