Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27401 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ szukam koncepcji na własną wędzarnię

anrzej

postów: 1

15.03.2012 14:16

Od niedawna zasmakowaliśmy z żoną w wyrobach własnych, bo ja chociaż samochodziarz to w genach trochę rzeżnika i masarza jest , więc zacząłem robić najpierw w szynkowarze, póżniej kilka razy salceson popełniłem aż zachciało nam się szyneczki i kiełbaski wędzonej, a świeżo wędzoną rybką też nie gardzimy. Beczki a tym bardziej murowanej wędzarni postawić nie mogłem więc wymyśliłem wędzarnie przestawianą którą zrobiłem w formie szafy ze sklejki liściastej wodoodpornej izolowanej wełną kominkową z blachą aluminiową od środka. Generator dymu to brytwanka z 3 grzałkami 100W od lutownicy włączanymi osobno tak zę mogę wędzić na zimno.
Pozdrawiam zadymiaczy

Gonzo

postów: 103

15.03.2012 10:31

Nasza pierwsza wedzarnia to była właśnie beczka z rurą. Służyła nam świetnie wiele lat, ale potem beczka zardzewiała, więc mąż zrobił budkę z drewna do tej rury ( z dostepnych w OBI paneli drewnianych) i znowu świetnie nam służy od wielu lat. Robimy w niej i ryby i wędliny.

osid

postów: 53

15.03.2012 09:48

ja mam właśnie taką beczkę przy domu :) i fakt wędliny robi się dość długo (peklowane na mokro) ale za to smak i zapach..... zawsze jak zrobię wędzonki i ich dotknę to zapach utrzymuje się na dłoniach nawet po kilkukrotnym ich umyciu :)
i dobrze mieć 2 wędzarnie !! do mięs, i do ryb, a na alledrogo ;) można kupić beczki 200L. po sokach idealne na wędzarnie koszt ok 50zł tylko wysyłka dość droga bo gabaryt duży ale może uda wam się kupić gdzieś w okolicy, polecam jak moi przedmówcy stronkę wedlinydomowe ogromna skarbinca wiedzy zadymiaczy  mnóstwo przepisów i namiarów co gdzie kupić, ja sam ostatnio zacząłem swoją przygodę z szynkowarem i moja rodzinka jest zachwycona  a najważniejsze że synkowi (1,8 roczku) również smakowało, a przepisy na początek oczywiście z ich stronki
a sama wędzarnia to zależy czy masz miejsce, środki, czas na budowę ?? kwestia indywidualna i na pewno coś dla siebie znajdziesz
pozdrawiam brać wędzarniczą

mancol68

postów: 260

14.03.2012 22:18

cześć Jacek

miło Cię widzieć

jacek1f

postów: 2296

14.03.2012 22:10

tak, wedlinydomowe są super,
szafa pancerna lub tańsze rozwiązania z metalowymi szafami biurowymi niezłe,
a minimalistyczne rozwiązania z beczkami stalowymi w rogu ogrodu najmilsze pewnie:-) i najprostsze...

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.03.2012 22:21

mancol68

postów: 260

14.03.2012 20:56

Byłem kiedyś na fajnej biesiadzie u mojego kumpla z firmy. W rogu posesji stała stara szafa pancerna. To była wędzarnia. Prawdopodobnie przedmiot wytrzymały jak radziecki czołg...a wędzone kiełbasy, boczki, ryby... były znakomite.

denia

postów: 26

14.03.2012 18:42

Każdemu polecam stronę wędlinydomowe.pl Nawet jeżeli nie ma akurat takiego postu to administrator w pełną fachowością służy pomocą

Bar4you_pl

postów: 10

14.06.2011 21:08

Chyba najlepiej byłoby zwrócić się o poradę na forum poświęconym wędlinom i wędzeniu. Tylko tamtejsi użytkownicy mogą coś poradzić w tej sprawie.

yaga

postów: 9

17.04.2011 07:31

polecam zagladnac na strone www.wedlinydomowe.pl znajdziesz tam zarowno porady jak zbudowac wedzarnie jak i przepisy na marynaty . My mamy wedzarnie metalowa . trzeba troche wprawy zeby nauczyc sie wedzic no i troche czasu:)))

kamil

postów: 283

16.04.2011 23:38

może ktoś z was takową robił lub kupił ewentualnie? Wymyśliłem, że postawię w tym roku na działce wędzarnię, bo dosyć mam płacenia 5 razy drożej za wędzone ryby niż surowe, albo kupowania mięs czy kiełbas z aromatem dymu wędzarniczego, a nie wędzonych. I tak myślę jak to zrobić. Są setki gotowych wędzarni, ale wiem, że ludzie wędzą nawet i wbeczce wkopanej w ziemię. Może ktoś z forumowiczów by coś polecił z własnego doświadczenia?