Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Zastawa stołowa >

Oczywiście chodziło o http://modernsilver.eu/ :)

6Kucharka, 13.12.2017 | czytaj dalej


Jak urządzić kuchnię ? :) >

Ja się waham jaką kuchnię zrobić. Sama nie wiem, czy zrobić sobie...

HeniaB, 13.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30157
najnowszy wpis: 13.12.2017 15:53

Mamy 27395 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Szafran firmy KAMIS

KATARZYNKA

postów: 760

28.04.2009 10:12

Super, dzięki za info. :-)

snoozy

postów: 2419

28.04.2009 10:02

Migdały nie obieram i nie obgotowuje.Nie wyjmuje tez ich w ekstraktu.Co do trwałości to u mnie maksymalnie był ekstrakt ok 8 miechów bo często ich uzywam.To jest ekstrakt alkoholowy więc tak predko się nie psuje

KATARZYNKA

postów: 760

28.04.2009 08:57

Bardzo Ci dziękuję. Rozumiem, że migdały mają być ze skórką, a nie blanszowane? Gdy ekstrakt jest już gotowy do wyjmujesz migdały, czy zostawiasz je tak jak wanilię? I ostatnie pytanie, czy w jakimś określonym czasie trzeba te ekstrakty zużyć, czy też ważne są raczej bezterminowo?

snoozy

postów: 2419

27.04.2009 17:39

Proszę bardzo
100 g migdałów
0,5 l wódki
migdały posiekac ręcznie lub w młynku ale nie za drobno.Zalac wódką i zostawic 2 miechy w ciemnym miejscu i gotowe.

KATARZYNKA

postów: 760

27.04.2009 08:20

Mogę Cie poprosić, znowu :-) , o dokładne proporcje? Zawsze miałam problem, robiąc na Boże Narodzenie "Łamańce z makiem", a nie chcąc przy tym dodawać sztucznego aromatu, z którym mimo wszystko smakują lepiej.

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 21:47

Tak samo robie ekstrakt migdałowy zalewając wódką zmielone migdały

KATARZYNKA

postów: 760

26.04.2009 13:55

Dzięki, dzięki, dzięki! :-D

Ps. Też tak robię cukier waniliowy. :-)

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 08:36

A proszę bardzo
Strąk wanilii przecinam do połowy.Do 0,5 litra wódki (taka jaka Ci pasi, byle nie smakowa) wrzucam 6 strąków i zostawiam w ciemnym miejscu na ok 2 miesiące.Po kilku dniach będzie już inny kolor.Nie polecam spirytusu bo kiedys zrobiłem i nie wyszło.
Po 2 miesiącach można używac.Ja dalej trzymam strąki.Nie wyrzucam.
Z użytych wanilii do innych dań, strąki wrzucam do słoika z cukrem i za kilka dni jest super cukier waniliowy a nie kupna wanilina

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 14:00

A mogę się o przepis "uśmiechnąć szeroko"? :-D

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 12:52

Gratis po 150 a powyżej 100 priorytet za złotówke.Ja kupuję od Pana laski wanilii i sam robie ostatnio ekstrakt i wychodzi lepszy jak kupny

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 12:39

Dobrze wiedzieć, bo doczytałam się tam (co prawda) po łebkach, że dostawa gratis, ale dopiero powyżej 150 zł!

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 12:27

Polecam w 100%.Dostawa jest expressowa, kontakt z Panem błyskawiczny.Ja zamawiam zawsze kilka rzeczy na raz co procentuje też tym ,ze płacę tylko za priorytet 1 zeta.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 12:09

Właśnie sprawdziłam polecany przez Ciebie adres. Muszę przyznać, że wybór ogromny i ceny bardzo przystępne. Gdyby nie to, że jest sprawdzony przez Ciebie i Twoich znajomych, to chyba wzbudziłby moje podejrzenia. Ale tak to OK.

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 11:36

Co do przypraw z dalekich krajów to ja zwsze kupuje (jesli nie dostaje) od jednego sprawdzonego Pana na allegro.Nie wiem czy mozna go reklamowac ale skoro reklamowane sa firmy to czemu nie.Wpiszcie Skworcu i wyskoczy wam sporo różnych przypraw.Sa tanie i co najważniejsze wypróbowane nie tylko przeze mnie ale moich znajomych tez.Polecam szczególnie laski wanilii ale i szafran, który daje super smak i kolor.

KATARZYNKA

postów: 760

22.04.2009 11:09

Skoro już mowa o dużych firmach, jako takich. Szafran (podobnie jak wanilię) prawie zawsze kupuję firmy Kotanyi. Do tej pory się nie zawiodłam, więc póki co polecam.

jacek1f

postów: 2296

20.04.2009 18:13

jezu ALex przestan namolnie reklamowac renese... Macie kampanie?! N akazdym forum kuchennym, w kazdym watku... basta!

alex1616

postów: 27

20.04.2009 14:08

nie wierzę w jakość szafranu popularnych firm. Ja zawsze kupuję małych producentów, w Polsce trudno dostać, czasami znajdziesz na www.renesa.com.pl.
Nawet jak nie ma na stronie warto napisać do nich, bo może jakaś ostatnia sztuka została w sklepie stacjonarnym

Tangerinka

postów: 4

23.06.2008 11:49

Nie kupowałam szafranu Kamisu- zawsze go sobie przywoziłam z targu z Afryki Pn...
Kiwi - mam taką uwagę: opakowania Kamisu nie są zwykle przezroczyste. Nie sprawdzisz zatem nawet optycznie jak się prezentuje przyprawa.
W niektórych sklepach (w Warszawie np. w Sezamie) można dostać przyprawy w torebkach foliowych.

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.06.2008 11:51

kiwi

postów: 234

10.05.2008 12:55

Nie szukam go bo wiem gdzie go kupić ale mam pytanie - czy warto? Czy to szafran w miare dobrej jakości? Ktoś ma porównanie?