Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27419 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ŚWIĄTECZNY SCHAB PIECZONY W ZIOŁACH

Ela LISA

postów: 1956

31.05.2009 11:55

Czaber czabrem,nie odpowiada mi ten smak.Natomiast laczenie roznych ziol i przypraw,jest ok.
Tak powstaja mieszanki smakowe - przyprawy.Tylko trzeba miec troche odwagi.Zabawa w kuchni,jak najbardziej na miejscu.

jacek1f

postów: 2296

08.04.2009 08:26

Ja znam zathar przez Syrię i tamtejszą rodzinę:-)
Od malutkiego bylem czestowany u cioci bulkamiz zatharem i oliwa i miodem i cytryna i nie moglem zrozumiec, czemu nikt inny nie zna tych dziwnych ziarenek:-)))

Od lat jest w Ajszy i w Samirze...

Z takiego miksu syryjsko-polskiego, to jeszcze w mojej rodzinie je sie robione i podawane przeze mnie ogórki kwaszone z miodem i orzechami. Mniam!

snoozy

postów: 2419

07.04.2009 22:12

Zatar poznałem jak byłem w Kuwejcie pare lat temu.Przywiozłem sobie 2 opakowania ale szybko sie skończył.Przez wiele lat nie było w Polsce ale na całe szczęscie pojawił sie jakis czas temu z Samirze (bar i sklep w Warszawie na Polach Mokotowskich).Ja zatar dodaje do kurczaka i jagnięciny.Swoją drogą to nieźle bo główny składnik zataru czyli sumak rośnie w Polsce, tylko szkoda,ze to ten trójący.Pozdrawiam równiez

jacek1f

postów: 2296

06.04.2009 20:46

ach, jest ktoś, kto zna zathar!

Od 25 lat to dla mnie śniadanie (z olwią i ciepłym chlebem), podsypka pod kanapki wszelkie, przyprawa do grzanek, jajecznic, mięs, no i ryb.

Z cytryna i miodem na kanapki lub do jogurtu - wtedy tak bardziej deserowo... mmmm
Kurczak w zatharze, ryby z grilla, szaszłyczki zatharowe, hej!
pozdrawiam Zatharowca!

snoozy

postów: 2419

06.04.2009 20:41

Widzę,że rozpętałem niezłą dyskusję o ziołach.Ja dodaje takie bo takie lubie.Wielokrotnie łącze dziwne zioła ale mi i moim bliskim to nie przeszkadza.Nie wiem, może ja mam jakies dziwne kubki smakowe ale potrafie połączyc np zatar z imbirem czy czarnuszkę z wiśniami.Kazdy z nas chyba powoli dopracowuje swoje zestawy i smaki.Następnym razem napisze słowo przyprawy i każdy doda sobie jakie tylko mu pasują.Powiem jedno.Warto czytac Wasze posty bo bardzo dużo można się dowiedziec i skorzystac.
Pozdrawiam i życze samych udanych potraw.

minutka

postów: 1250

06.04.2009 09:31

Do tej pory suszone ooce moczyłam w herbacie przed dodaniem ich do keksu. Spróbuję tym sposobem również do schabu.
Podzielę się z Wami przepisem na schab z ananasem, który powstał kiedyś w pierwszy dzień urlopu po koszmarze pracy non-stop. Wiecie jak to jest - gdy nagle czegoś zabraknie, to nie wiadomo, co ze sobą zrobić i zaczyna się eksperymentować. Ten eksperyment naprawdę się powiódł.

Schab natrzeć solą, białym pieprzem i sporą ilością majeranku. Odstawić na minimum 30 min. Opcjonalnie można polać po wierzchu płynnym miodem (spróbowałam też z miodem pitnym (jak na jego maniaczkę przystało) - też ok, pod warunkiem, że nie był za bardzo doprawiony przyprawami).
Do naczynia żaroodpornego włożyć plastry ananasa pokrojone na połówki. Wlać nieco syropu, posypać majerankiem (pół łyżeczki na puszkę ananasa). Na to położyć schab.
Piec w sumie 40 minut w temp. 200-210 stopni. 10-15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę naczynia i piec, by syrop nieco odparował, a na wierzchu mięska zrobiła się chrupka skórka.
Podawać na ciepło np. z ziemniakami w mundurkach.

jacek1f

postów: 2296

06.04.2009 08:42

imbirowy:
Schab pieczony z imbirem
Oto przepis dla osób, którym znudził się już zwykły pieczony schab. W tej potrawie, dzięki dodaniu imbiru, zyska on zupełnie nowy aromat. Doskonale smakuje z ziemniakami w mundurkach.

900 g schabu środkowego bez kości, okrojonego z tłuszczu
3 jabłka deserowe
1 mała cebula, drobno posiekana
75 g suszonych śliwek, posiekanych
75 g herbatników imbirowych
1 żółtko
300 ml wywaru z kurczaka
200 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
900 g pasternaku, pokrojonego na ćwiartki
1 łyżka płynnego miodu
500 g szalotek
sól i pieprz

Duszone jabłka
500 g jabłek do duszenia, obranych i posiekanych
2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżki cukru

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć mięso na desce do krojenia. Nakroić je wzdłuż całej długości na 2/3 grubości, a następnie rozłożyć jak książkę.
Obrać i drobno posiekać jabłko deserowe. Wymieszać z cebulą, suszonymi śliwkami, pokruszonymi herbatnikami i żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie po powierzchni mięsa. Następnie złożyć je i związać cienkim bawełnianym białym sznurkiem.
Włożyć mięso do brytfanny. Wlać wywar i wino. Przykryć folią aluminiową, szczelnie podwijając krawędzie pod brzegi brytfanny. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny.
Po 45 minutach wlać oliwę do drugiej brytfanny, ustawić ją w piekarniku nad brytfanną z mięsem i rozgrzewać 5 minut. Wrzucić pasternak i piec, przewracając raz lub dwa na drugą stronę.
Przygotować duszone jabłka. Włożyć jabłka, imbir i cukier do małego rondla. Wlać 2 łyżki wody, przykryć i dusić na maleńkim ogniu, aż jabłka się podduszą. Zdjąć z ognia i odstawić.
Po 11/2 godziny pieczenia mięsa zdjąć folię z brytfanny i skropić schab miodem. Dodać szalotki i pasternak, wymieszać i piec nadal.
Około 20 minut przed końcem pieczenia obrać pozostałe 2 jabłka deserowe i pokroić w grube plastry. Dodać do brytfanny z mięsem i warzywami.
Przełożyć mięso na deskę do krojenia, przykryć folią i ustawić w cieple. Zlać sos do rondla i zebrać unoszący się na powierzchni tłuszcz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać do sosjerki. Pokroić mięso i podawać natychmiast z pieczonymi warzywami, duszonymi jabłkami i sosem.

Inne propozycje
Mięso i sos można doprawić kardamonem, a nie imbirem, zastąpić pokruszone herbatniki imbirowe bułką tartą, a jabłka deserowe 85 g suszonych moreli oraz dodać ziarna z 4 pokruszonych ziaren kardamonu. W duszonych jabłkach należy wtedy zastąpić imbir ziarnami z 6-8 pokruszonych kardamonów. Podawać z pikantnymi warzywami pieczonymi: dodać do pasternaku 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki. Wymieszać z rozgrzaną oliwą, posypać łyżeczką pokruszonych ziaren kolendry, łyżeczką porkuszonych ziaren kminu rzymskiego i łyżeczką kurkumy.

jacek1f

postów: 2296

05.04.2009 20:56

Migotka dobrze mowi, earl grey jest znakomity do moczenia suszu.
Daktyle - moglyby byc zbyt slodkie, ale sprobowac mozna....

migotka333

postów: 1184

05.04.2009 20:46

minutko, suszone owoce (do schabu) moczę w świeżo zaparzonej herbacie, no i dzieci moga zjeść, nie wiem jaki byłby efekt gdyby moczyć w soku owocowym (wiśniowym czy porzeczkowym)?

na te święta piekę szynkę wieprz i roladę kurczakową z wędzonym boczusiem :-)

minutka

postów: 1250

05.04.2009 20:33

Marcinie, ja nie o profanacji pisałam - po prostu nie odpowiada mi to połącznie, co nie oznacza, że go zabraniam, czy nie polecam.
Jacku, nie pomyślałam o figach do schabu. Co prawda nie przepadam za nimi, ale to może być całkiem całkiem połączenie. Z takich słodkości wolę daktyle, ale nie wiem, czy dodając do schabu z tą słodyczą bym nie przesadziła. Z drugiej strony - cóż szkodzi spróbować;-) Tylko w wiśniówce moczyć ich nie mogę, bo w domu nietrunkowi są, a i dzieci wtedy jeść by tego nie mogły.

jacek1f

postów: 2296

05.04.2009 20:19

Minutko, ja to grecki jestem i majeranek dodaje tylko w kilku przypadkach - zupy (barszcz i zur) i kaczka z jablkami, i wlasnie schab - a tak to oregano. I ono rzadzi u mnie.

Ale smakowo to dla mnie rodzinka bliska - ale o smakach nie rozmawiamy:-)

Schab - na swieta robie nadziewany morelami, sliwkami i figami - suszone, moczone w wisniowce.. Morele po srdoku.
Wtedy plastry sa roznokolorowe.

MarcinO

postów: 415

05.04.2009 19:47

oregano jest nazywane pseudomajerankiem. Ja jednak stosuję te zioła do zupełnie innych potraw, ale nie widzę w ich połączeniu jakiejś profanacji. Bardziej w przepisie snoozy'ego dziwi mnie połączenie bazylii i jałowca i kminu, ale to kwestia gustu.
P.S. Ten wątek powinien zostać przeniesiony do "posiej i zbierz", bo schabu w tej dyskusji powoli zaczyna brakować:)

minutka

postów: 1250

05.04.2009 19:05

jacku, nie zgadzam się! Oregano, majeranek i cząber to ta sama rodzina. Ale jednak rośliny inne - oregano jest wieloletnie, cząber i majeranek - jednoroczne. Owady też je odróżniają - na oregano i cząbrze pszczoły siadają bardzo chętnie, na majeranku w ogóle tego nie zauważyłam. Smakują inaczej i dlatego - powtórzę - mam wrażenie, że do siebie nie pasują. To oczywiście kwestia gustu/smaku. Mi ich połączenie nie smakuje.
Cząber ocziwiście też jest znakomity, szczególnie świeży. Dodaję do kwaszenia ogórków i potraw z fasoli, bo rewelacyjnie smakuje i łagodzi skutki uboczne jej spożywania.

W Polsce cząber też dziko rośnie;-)

jacek1f

postów: 2296

05.04.2009 16:54

Minutko - oregano i majeranek to to samo ziolo prawie:-) Wiec sie nie wykluczaja, mozesz je laczyc, zastepowac i nigdy nie brakuje:_0) Jeszcze czaber tez, a wszystko to jedna wielka LEBIODKA.

Oregano - znaczy "ozdoba gor" i rzeczywsicie dziko rosnie w milionach w Grecji - bombowo wyglada i pachnie na stokach. Tak jak w Bulgarii czaber gorski, czyli czubryca...

A majeranek jest delikatnym ogrodowym oregano...

:-)

Bona

postów: 24

05.04.2009 15:00

Polecam również mój przepis"Schab na dziko" zamieszczony w przepisach internautów.

minutka

postów: 1250

05.04.2009 14:39

Świetny przepis i wygląda na smakowity. Rozumiem, że dżem jest składnikiem marynaty...
Smaku schabu samego w sobie nie zoszę, ale zioła czynią go pachnącym i smacznym.

Używam podobnych przypraw - bazylia, oregano (lub majeranek - tych dwóch ziół nigdy nie łączę, bo mam wrażenie, że się wykluczają), zmiażdżone nasiona jałowca, zmiażdżone nasiona kolendry, zmiażdżony czosnek, czarny pieprz, sól, słodka papryka - do schabu ze śliwkami.
W schabie długim nożem zrobić głębokie otwory, które dobrze jest poszerzyć trzonkiem noża i włożyć do środka suszone (lub wędzone) śliwki. Obtoczyć w mieszance przypraw. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Na górę położyć 2-3 listki laurowe. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę po zawinięciu w folię aluminiową. Piec 40 minut w temp. 200-220 stopni.

snoozy

postów: 2419

05.04.2009 12:34

SKŁADNIKI:
2 kg schabu środkowego
suszone zioła:bazylia, szałwia, oregano, tymianek, majeranek po ok. 1 łyżce
sól morska, pieprz, nasiona jałowca, kmin rzymski
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
2 lyżki dzemu z pomarańczy z imbirem

PRZYGOTOWANIE:
Schab umyc i wysuszyc.Obwiązac sznurkiem bawełnianym.Natrzec solą.Pieprz i jałowiec rozgnieśc w moździerzu lub płynku.Czosnek przecisnąc przez praskę.Wszystkie składniki marynaty wymieszac w miseczce z oliwą i ziołami.Nakładac marynatę na schab i wcierac.Ja nakładam dośc sporą ilośc.Tanarty schab włożyc do torebki foliowej z zatrzaskami i marynowac w lodówce ok 24 godzin.Im dłużej tym lepiej.Schab wyjąc z folii i włożyc na gorącą patelnie dosłownie na chwilę by pory mięsa się zamkneły i sok z mięsa nie wypływał na zewnątrz podczas pieczenia.Lekko zrumieniony schab włożyc do naczynia żaroodpornego i przykryc pokrywką lub folią aluminiową.Piekarnik musi byc nagrzany do 220 stopni.Piec ok 1,5 godziny.Mieso jest super na ciepło i na zimno do kanapek.
Polecam i życze smacznego