Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ suszone pomidory

Martusia K

postów: 10

14.01.2012 11:34

Można zmiksować cieciorkę z puszki, ząbek czosnku, pomidory suszone, bazylię, oregano, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wychodzi pysznie:)

FITNESKA

postów: 2

13.01.2012 19:36

a może macie ciekawy przepis na krem z suszonych pomidorów ? :)

Maria Solar

postów: 2

16.08.2008 19:33

Bardzo dziękuję za przepis. Przepis wypróbuję.Pozdrawiam.

MarcinO

postów: 415

15.08.2008 13:15

Składniki:
co najmniej 2, albo jeszcze lepiej 3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości (najlepsze są "bawole serca") kilka główek czosnku łyżkę suszonej bazylii pół łyżki suszonego tymianku pół łyżki świeżo, bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu łyżkę najlepiej gruboziarnistej soli około dwóch szklanek oliwy.

Przepis:
rzecz zacznij od przygotowania 3-4 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być perfekcyjnie umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone główki czosnku porozdzielaj na pojedyncze ząbki, nie obierając ich pomidory umyj, osusz dokładnie każdy przekrój na połowę, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka z każdej połówki usuń starannie sok i nasionka tak przygotowane pomidory ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni w mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów połóż ząbki czosnku w łupinach susz co najmniej 8 godzin, sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości do około 1/4, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór miękkie, ususzone pomidory układaj w słoikach przekładając ząbkami czosnku, ziołami i solą zalewaj oliwą w czasie układania, tak by dostała się ona we wszelkie zakamarki kiedy słoik będzie napełniony, stuknij nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie zakręć i wstaw do lodówki pałaszuj po kilkunastu dniach możesz je trzymać w lodówce przez kilka miesięcy...

Źródło: www.gotowanie.wkl.pl/przepis7051.html

Maria Solar

postów: 2

15.08.2008 12:41

Jak je zrobić w domu?