Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

głodówka lekarzy rezydentów >

Wszy już chyba słyszeli o głodówce lekarzy rezydentów. Mam taką nadzieję bo...

gorillaz, 21.10.2017 | czytaj dalej


Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29955
najnowszy wpis: 21.10.2017 18:13

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Suszone pomidory w oliwie

Laura

postów: 1

17.10.2008 15:17

Ja czasem faszeruję schab syszonymi pomidorkami zamiast śliwkami. Pycha. Polecam.

Alimera

postów: 1

02.10.2008 22:20

Ja polecam również jajecznicę na podsmażonych suszonych pomidorach! jest naprawdę boska...
Suszone pomidory także do sałatek - składniki jak na grecką, tylko zamiast świeżych-suszone pomidory.
A przede wszystkim i ponad wszystko uwielbiam raclette z dobrego sera, suszonych pomidorów z krążkami cebuli. Miodzio!

gienia

postów: 128

21.07.2007 10:10

Podsmazona cebulka suszone pomidory i orzeszki piniowe (lub pistacjowe) i makaron! Ach! Ach! Ach!... :-)

Chenia

postów: 459

25.06.2007 14:24

:-) może trafię jeszcze, mnie te pomidorki same też smakowały, zawinęłam w plasterek wędliny i sera i zwinęłam w cygarko, tylko oliwa wypływa ... pobrudziłam spodnie :-(

marieta5

postów: 495

25.06.2007 01:59

Też oglądałam, tym razem przech chwilą... (kolejna powtórka), ale fajnie to wyglądało :)

kiwi

postów: 234

24.06.2007 22:55

Cheniu!
Właśnie ogladam parę w kuchni - robia roladki w stylu Ainsleya. Też z suszonymi pomidorami :)

kiwi

postów: 234

24.06.2007 22:37

Ainsley w ostatnim odcinku grilowania grilowal cukinię miedzy innymi z suszonymi pomidorkami ;)

buba

postów: 56

23.06.2007 22:20

a ja dodaje pokrojone suszone pomidory do mamalygi czyli polenty z kaszki kukurydzianej i jak mam to tarty parmezan (ale prawdziwy, nie te wiory z torebki) i jeszcze ziarenka zielonego pieprzu marynowane. Mniam. A potem mamalyge na blaszke i zapiekam az bedzie skorka chrupiaca.

jacek1f

postów: 2296

23.06.2007 14:57

Super! Ciesze się, że smakowało:-))

Chenia

postów: 459

23.06.2007 14:49

Zrobiłam! Dodałam jeszcze smażonych pieczarek, no i masło zastąpiłam olejem (ok. 1/2 szklanki). Wyszło super - do tego grecka sałatka i obiad z głowy - wszystkim smakowało :-)

Chenia

postów: 459

21.06.2007 22:47

Mufinek z pomidorami jeszcze nie robiłam, wypadła mi pilna robótka i uziemiłam się w robocie do późna... ale dam znać jak je w końcu zrobię :-)

marieta5

postów: 495

20.06.2007 19:17

Kurcze, wyszło jakbym nie wiedziała jak smakuje Bosonoga :D Oczywiście chodzi mi o przepis.

marieta5

postów: 495

20.06.2007 17:28

Dzisiaj widziałam jak Contessa robiła dip z takich pomidorów:
- pomidory suszone
- śmietana kwaśna
- majonez
-tabasco
-dymka

I miksujemy. Ale to Bosonoga, więc nie wiem jak smakuje.

mozaika

postów: 58

19.06.2007 22:41

Jacku, przemówiło mi do wyobraźni
:D
Teraz muszę zrobić...

marieta5

postów: 495

19.06.2007 02:06

To potem powiedz jak wyszło Cheniu, bo jak wreszcie upoluję tą muffinkową blachę w przystępnej cenie to też będe chciała takie zrobić.

Chenia

postów: 459

18.06.2007 22:27

Dzięki :-) jutro wypróbuję - nie mam nic na obiad

jacek1f

postów: 2296

18.06.2007 11:42

Ja robie tylko wytrawne z czym dusza zamarzy:-) Tu bazowy:
Mufinki z szynką,cebulą i pomidorami suszonymi

Ale jak robisz mufinki, to wiesz, ze trzeba TYLKO zachowac proporcje miedzy mokre-suche. I juz. Ja uzywam oliwek, ziol duzo, kaparow, serow ostrych, papryki marynowanej, bekonu, boczku, slaami, chorrizo itp...

A w tym przepisie daj wiecej pomidorow suszonych w kawaleczkach -zamiast 6 sztuk wkrój z 10. Zamiast szynki np.

Smacznego.

Mufinki z szynka, cebula i pomidorami suszonymi

Podsmażyć na oliwie(ok.3 łyżek) 1 dużą skrojoną drobniutko cebulę, 6 pokrojonych w drobną kostkę plastrów szynki, 1 drobno skrojony ząbek czosnku.Smażyć do zezłocenia.Posolić i popieporzyc do smaku. Na koniec smażenia dodać 75 g masła i rozpuścić je tylko.

Piekarnik na 210 stopni.

W misce wymieszać 2 1/3 szklanki mąki z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Rozbić w kubku 2 jaja,dodać do nich 1 szklankę mleka,wymieszać dokładnie.
Pokroić dość drobno ok.6 kawałków pomidorów suszonych w oliwie.
W mące zrobić dołek łyżką,dodać mleko z jajkiem,pomidory i podsmażoną cebulkę z szynką i roztopionym masłem. Wymieszać wszystko jak zwykle niedokladnie - tak z grubsza, bo mufinki się nie udadzą inaczej.

Piec 20 minut albo aż się zezłocą a patyczek wbity w mufinkę bedzie suchy.
////// ////// //////////

Potem juz kazde wtrawne - z rybami, z wedzonym łososiem, mrrrr...W sezonie grzybowym z grzybami - u mnie na Wigile chodza mufinki mini do zup:-)

Chenia

postów: 459

18.06.2007 09:56

Mufinki?! Jestem mufinkową maniaczką teraz - takie moje specialite da la maison. Poproszę o wypróbowany wytrawny przepis na mufinki z pomidorami :)))))

marieta5

postów: 495

17.06.2007 23:41

Tak... na grzankach - Mój narzeczony je uwielbia właśnie na grzankach :) A oprócz grzanek właśnie raczej nic innego nie próbowałam z takich pomidorków.

jacek1f

postów: 2296

17.06.2007 21:55

No... Cheniu, wszedzie tam gdzie chcialabys turbo smak pomidorow - teraz sie nie oplaca:-) bo sezon, ale przez wiekszosc roku tak - pizze, zapiekanki, salatki wszystkie, mloda kapusta, chilli con carne, bigos - ach! bigos!...
Same na chlebie z oliwą, same na grzankach, makarony z nimi w roli glownej - a... mufinki z nimi, mmmm,
keksy wytrawne,... moge tak do rana, ale po co. Granica jest Twoja wyobraźnia i smak:-)

Chenia

postów: 459

17.06.2007 21:01

No dobra, w kuchniotece jest trochę przepisów, będę je za chwilę studiować, ale może macie swoje ulubione i wypróbowane potrawy...

Chenia

postów: 459

17.06.2007 20:59

Kupiłam ostatnio w promocji dwa słoiczki suszonych pomidorów w oliwie. Nigdy ich nie używałam, więc proszę o jakieś fajne przepisy na wykorzystanie tego dobra. Jacek polecał mi kiedyś pomidory do szpinaku, a oliwę do sałatek i smakowego pieczenia. Ale mi mało :-)