Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wszystko o... kuchni+

FORUM kuchnia+ Sprawdzone przepisy Kuchni.tv

dordor

postów: 1

26.07.2016 21:54

Nie o tłumaczeniu, ale o lektorze chciałam. "Uczty znad morza Śródziemnego" czytane są głosem rodem z paradokumentów - co zdanie to sensacja. Tragiczna maniera w głosie. Słucham o gotowaniu i mam wrażenie, że pomidory za chwilę zabiją kuskus. Spróbujcie posłuchać w oryginale - co za ulga... Mam nadzieję, że współpraca z tym lektorem (nie znam nazwiska, nie ma: czytał...) zakończyła się na tym programie.

kamil

postów: 283

28.07.2010 08:20

któregoś dnia w ekonomii gastronomii był kapitalny przepis na zapiekankę pasterską. Zrobiłem już kilka razy. I za każdym razem (inni) jedzący zgadywali co to jest to zapieczone na górze. Z wyglądu myśleli, że to ser. Po zjedzeniu nie wiedzieli. A to były zwykłe rozgniecione ziemniaki z masłem i żółtym serem hehe

babciababli

postów: 1

27.12.2006 16:10

A ja chciała bym podzielić się pochwałą na temat tortu czekoladowego z ciemnej i białej czekolady. Na prawdę nie tylko wygląda ślicznie ale jest też pyszny.Co prawda, choć jestem starą gospodynią :-) to mialam moment paniki przy jego wykonywaniu, zwlaszcza jak mając 2 ręce równoczesnie robic 2 kolory masy.........ale pomógł mi mąż dzielnie mieszając czekoladę. W każdym razie wnuki uznały, ze tort jest : babciu pyszny!

bazylia

postów: 7

21.12.2006 19:53

Dzięki za opinie, wszyscy uważają, że tort jest pyszny, więc chyba muszę go zrobić... :)

Enna

postów: 28

21.12.2006 15:06

Linguini właśnie zrobiłam: PYYYYYYCHA.

Enna

postów: 28

21.12.2006 14:47

Do Kasi 03:
Wszystkie przepisy sa na stronieNagiego Szefa w Kuchni TV
CHLEBY NA PÓŹNE ŚNIADANIE

Z szynką parmeńską, serem i bazylią
porcja ciasta na chleb (patrz przepis na Chleb z odc. 2)
10 plasterków szynki parmeńskiej
8 dużych jajek, ugotowanych na twardo i obranych
400g startego sera, (różne rodzaje, może być mozarella, parmezan, itd.)
2 garści świeżej bazylii, porwane
suszone pomidory (ew. pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół)
oliwa z oliwek extra virgen
gałązka rozmarynu
sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie
Przygotuj ciasto jak w przepisie na Chleb (odc. 2). Podsypując mąką rozwałkuj je tak, aby powstał prostokąt o szerokości jakiś 20 cm i długości około metra. Wzdłuż całej długości ciasta, na środku, ułóż plasterki szynki parmeńskiej, jajka, ser, bazylię i pomidory. Pokrop nadzienie oliwą i dopraw solą i pieprzem. Unieś brzeg ciasta i zwiń je, tak, żeby nadzienie było w środku. Następnie połącz końce tworząc coś w rodzaju obwarzanka. Ostrożnie przenieś na posypaną mąką blachę. Posmaruj z wierzchu oliwą i posyp oderwanymi listkami rozmarynu i pozostaw do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 35 minut. Można jeść od razu po upieczeniu, albo zabrać na piknik.

Na słodko
porcja ciasta na chleb (patrz przepis na Foccacię z odc. 2)
słoik kremu czekoladowego
2 banany
orzechy laskowe, łuskane

Przygotowanie
Rozwałkuj ciasto jak w poprzednim przepisie. Na środku rozsmaruj krem czekoladowy, następnie rozłóż pokrojone w plasterki banany i posyp orzechami laskowymi. Zawiń ciasto jak roladę i zwiń "w ślimaka". Z wierzchu nasmaruj oliwą i posyp orzechami. Takie ciasto nie musi rosnąć, więc od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 35 minut.

seneka

postów: 15

21.12.2006 08:33

Zrobiłam ten tort. Niestety miałam klopot z tym ciastem, ponieważ wyrósłślicznie ale po wyciągnięciu opadł. Pomimo zrobiłam krem i resztę jak należało, i w smaku był super. Tylko to ciasto. Ale zrobię go jeszcze raz.

seneka

asia

postów: 31

20.12.2006 09:36

ten tort robiła moja koleżanka, zamiast ciasta kładła na spód biszkopty. Tort jest pyszny.

bazylia

postów: 7

18.12.2006 18:09

Czy robił ktoś może tort czekoladowy z mascarpone Anny Olson? Zastanawiam się, czy zrobić go rodzinie na święta i jestem ciekawa, cz wychodzi i jak smakuje...

nicky

postów: 2

16.12.2006 23:10

dziekuje :)

14.12.2006 16:44

 

Witam

Przepis Ainsleya jest już dostępny na stronie nosi tytuł : "Linguini z krabami"
pozdrawiam

nicky

postów: 2

14.12.2006 15:24

czesc,

a moze ktos ma lub pamieta przepis na makaron+paluszki krabowe+pomidory+wyborowa Ainsley'a?

powtorka programu bedzie w tą sobote, ale niestety nie bede mogl ogladac :(

dzieki

makadamia

postów: 33

13.12.2006 23:16

sphynxcat - właśnie przeczytałam przepis na tort czekoladowy z mascarpone A.O zamieszczony na tutejszej stronie i weszłam tu aby zadać pytanie po co syrop, skoro nie jest wykorzystany, ale moje wątpliwości rozwiało przeczytanie oryginalnego przepisu zamieszczonego przez Ciebie - dzięki:)

UWAGA DO ADMINA - może należałoby każdy przepis trzy razy skonfrontować z oryginałem nim go zamieścicie na stronie
pozdrawiam:)

kowlaik

postów: 29

05.12.2006 23:14

Ma ktoś moze przepis na takie kielbaski w ciescie francuskim z programy Sposob na przyjęcie?

Kasia03

postów: 1

30.11.2006 15:37

Poszukuję przepisu z programu Jamiego Olivera na (on to tak nazwał) chleb. To był taki rękaw, w którym w środku była szynka parmeńska, jajka i chyba jakis ser. Podawał też przepis na podobny "chleb", ale a farszem z nutelli i bananów. Czy ktos zna te przepisy i mógłby mi je podać?

YANE

postów: 11

30.11.2006 15:02

>a ja szukam przepisu na mufinki lub babeczki -po >przekrojeniu wypływa nadzienie-czy ktos pamięta coś >takiego.To było chyba w expresie

BABECZKI AINSLEY'A

185 g czekolady deserowej lub gorzkiej
185 g masła
3 całe jaja
3 żółtka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki

Czekoladę rozdrobnić , wrzucić do miski razem z masłem pokrojonym w kostki i wstawić na garnek z gotującą wodą. Mieszać. W czasie kiedy czekolada i masło się rozpuszczają, nagrzać piecyk do 180 st. Jajka i zółtka ubić z cukrem na bezę. Dodać roztopioną czekoladę i lekko wymieszać mikserem. Dodać mąkę. Lekko wymieszać. Wysmarować foremki masłem, nałożyć ciasto. Piec 6 minut.

mereszka

postów: 272

29.11.2006 00:14

Caramelised Apple Tart

Serves 8

Ingredients
1 x 375 g pack fresh ready-rolled puff pastry
a little flour (for dusting)
1 x 217g jar Marks and Spencer's Bramley apple sauce
2 Cox's apples
1 oz (25 g) butter, melted
1 dessertspoon golden caster sugar
3-4 tablespoons Vahiné Caramel Nature

Pre-heat the oven to gas mark 6, 400°F (200°C).

This is an extremely good cheat: wafer-thin pastry, light as a whisper, a little squidgy bit of Bramley apple topped with some sliced Cox's then (and this is the great bit) caramelised - not upside-down in a heavy frying-pan or scorched with a chef's blow-torch. Far too fiddly, all those things. The absolute star performer here is from Lakeland. It's a ready-made natural caramel, which needs simply painting over the apples with a pastry brush. Serve it with lots of luscious crème fraiche, and you could be in Normandy!

Begin by rolling out the pastry on a lightly floured surface so the width measures 11 inches (28 cm) across. Then, using a dinner plate, cut out a round of pastry which should measure 10 inches (25.5cm) in diameter (the leftover pastry can be frozen and used another day).

Now remove the round of pastry to a large, lightly greased baking tray, then using the point of a small knife score a circle into the pastry about one inch from the edge (without cutting all the way through). Spread the apple sauce evenly over the pastry inside the scored line.

Next quarter the apples (no need to peel them), remove the cores and slice each quarter into about 10 thin slices, then arrange the slices in circles overlapping each other on top of the apple sauce. Brush the sliced apple with the melted butter, sprinkle with sugar and bake on a high shelf in the oven for about 55 minutes or until the apple is cooked and golden.

Finally, remove it from the oven and brush the hot apple with the caramel sauce. It's great served hot - or slightly warm - but it also tastes brilliant served cold.

mereszka

postów: 272

29.11.2006 00:14

cd.

Now remove the pastry from the fridge, transfer it to a flat, lightly floured surface and roll it out to an 11½ inch (29 cm) round. Fit it over the top of the pan, allowing some to tuck down at the edge, which doesn't have to be too neat. Prick the pastry base all over with a fork so the steam is released when it's cooking and the pastry doesn't go soggy. Next, place the pan on the centre shelf of the oven and bake the tart for 20-25 minutes, or until the pastry is crisp and golden brown.

Remove it from the oven using really thick oven gloves and allow it to cool for about 5 minutes. Now the whole thing gets interesting. Take a plate or tray larger than the pan and place it over the top. Then, using an oven glove to hold the handle, invert the pan on to the plate, giving it a little shake before you do. Serve the tart warm, with lashings of crème fraîche. I have to say, any left over is still wonderful served cold.

mereszka

postów: 272

29.11.2006 00:13

nie wiem, która była w TV u Delii tym razem, więc wrzucę dwa sumie takie same jej przepisy

Lucy's Tarte Tatin

Lucy Crabb, former Executive Chef at our restaurant at Norwich City Football Club, makes the very best Tarte Tatin (Caramelised Apple Flan) I've ever tasted. She insists on French apples for this great classic from the Loire Valley, but if you want to use English apples, such as Cox's, it will still be wonderful.

Ingredients

For the pastry:
4 oz (110 g) plain flour, plus a little extra for dusting
1 oz (25 g) unsalted butter, at room temperature, cut into smallish lumps
1 oz (25 g) lard, at room temperature, cut into smallish lumps

For the filling:
8 large Golden Delicious apples
3 oz (75 g) softened unsalted butter
6 oz (175 g) golden caster sugar

You will also need a non-stick, heavy-based frying pan that is ovenproof (including the handle), with a base diameter of 9½ inches (24 cm), 1½ inches (4 cm) deep.

First of all, you need to make the pastry, so it has time to rest. Begin by sifting the flour into a large mixing bowl from a height, then cut the fats into the flour with a knife, before rubbing the mixture lightly with your fingertips, lifting everything up and letting it fall back into the bowl to give it a good airing. When the mixture reaches the crumb stage, sprinkle in enough cold water, 2-3 tablespoons, to bring it together to a smooth dough that leaves the sides of the bowl absolutely clean, with no crumbs left. Give it a light knead to bring it fully together, then place the pastry in a plastic food bag and chill it in the fridge for 30 minutes.

To make the filling, peel the apples and then cut them in half vertically and remove the core. (Lucy does this with a melon baller, which works brilliantly and keeps the centre very neat.) Next, spread the softened butter evenly over the base of the pan and sprinkle the sugar over the top. Then, place the apples in concentric circles, cut side up. When you get to the centre, you may have to cut them into quarters to fill any gaps. Now you need to place the pan over a low heat so the butter and sugar melt very slowly together, which will take 8-10 minutes in all. When they have melted, increase the heat slightly, as you now want the sugar to caramelise. Gently shake the pan from time to time, so the apples don't stick and burn on the bottom. (Lucy insists this is not a dessert you can walk away from, as the minute you do, the sugar will burn.) Meanwhile, pre-heat the oven to gas mark 7, 425°F (220°C). It will take about 20-25 minutes for the sugar to reach a rich amber colour and, by that time, the apples should be soft but still retain their shape. When that has happened, remove the pan from the heat.

kowlaik

postów: 29

28.11.2006 23:06

Ma ktoś może przepis na TARTE TATIN z programu Szkoła gotowania Delli?

kowlaik

postów: 29

26.11.2006 15:49

zjadlem pych tylko troche za duzo aramoatu wanilioego dalem ale i tak bylo pyszne

kowlaik

postów: 29

25.11.2006 21:09

zrobilem tiramisu wg Anny Olson i zroilem je w malych pucharkach czekam na rezutal po chlodze je do jutra wiec jutro wom opisze

nikanna

postów: 36

25.11.2006 20:28

Tiramisu Martina robiłyśmy z małolatką i dzidziusiem i polecamy.
Jest łatwe i szybkie i nie zawiera surowych ubitych białek ,których staramy się nie jadać zbyt często.

- - - - - - - - - - - - - -
"Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem."

Toy

postów: 18

23.11.2006 22:28

a ja szukam przepisu na mufinki lub babeczki -po przekrojeniu wypływa nadzienie-czy ktos pamięta coś takiego.To było chyba w expresie

madagaskar

postów: 4

23.11.2006 21:20

Dziś zrobiłam tartę czekoladową na ciemnym spodzie - pyyycha, polecam. Ciasteczka z kawałkamu czekolady tez są rewelacyjne.
Florentynki niestety nie wychodzą, wydawało mi się, że robię je tak jak Anna. Może komuś się udały?

madagaskar

postów: 4

23.11.2006 19:00

Z tymi florentynkami faktycznie jest coś nie tak. Czy ktoś je robił z przepisu na stronie? Mi nie wyszły. A moze ktoś widział jak się je robi?

beata64

postów: 2

14.11.2006 11:03

w jedny z odcinków "na słodko" był pieczone ciasteczka czekoladowe (jak to moje dziecko określiło rozpływające się kulki) nie mogę odszukać go wśród przepisów, czy może ktoś go pamięta. Będę wdzięczna bo moje dziecko powiedziało, że "koniecznie" musimy je upiec.Pozdrawiam wszystkich

sonia

postów: 11

13.11.2006 23:06

Tak trzymać "admin"

13.11.2006 15:29

 

Forumowiczko o nicku "ewa" dostajesz ostrzeżenie. Twoje wypowiedzi sa wulgarne i obraźliwe. Nie umiesz prowadzić rozmowy, nie wypowiadaj się i pozwól innym dyskutować w normalnej atmosferze. Jeszcze jedna Twoja wypowiedź z serii "mało kulturalnych" będzie groziła usunięciem Ciebie z forum.

sonia

postów: 11

13.11.2006 15:03

Świetnie. Też czekam na jej przepisy.
Pozdrawiam

13.11.2006 14:26

 

Witam
A propos Jenny Bristow na jej przepisy trzeba jeszcze trochę poczekać, ale jak tylko się pojawią z pewnością poinformuję Was najszybciej jak się da.
pozdrawiam

Azi

postów: 5

13.11.2006 08:24

Polecam ciasteczka z kawałkami czekolady z programu na słodko Anny Olson. Rewelacja.
Bardzo dobry jest też mus czekoladowy.
Przepisy sa bardzo łatwe , nie wymagaja duzych umiejętności kulinarnych.
Może ktos oglądał jak Anna Olson robiła florentynki, bo mam z nimi problem.

olgusia

postów: 1

13.11.2006 00:33

niedawno widziałam jakiś program na kuchnia.tv i jakis facecik robil kule z karmelu czy jakos tak, wygladalo to bardzo intrygująco. czy może ktoś zna przepis? zauważył? zapisał?
pozdrawiam!

kowlaik

postów: 29

12.11.2006 22:15

zrobilem dzisiaj tarte czekoladowa na czekoladowym ciescie jest dobra tylko dluzej trzeba piec i radze polączyc pół na pół czekolade mleczna i gorzka

lab

postów: 12

12.11.2006 19:10

Pardon, nie w deserach, a w ciastach

lab

postów: 12

12.11.2006 19:09

krmichale i Asiu, przepis na czekoladowe pate jest w deserach.
Pozdrawiam

ewa

postów: 15

12.11.2006 17:46

nikanna... to ty będziesz przed komputerem siedzieła i głupoty wypisywała i małoletnia córką w kuchni się wysługiwała?! nieładnie! wstydz się wysublizowany babofonie

ella

postów: 11

12.11.2006 12:41

Asia, trochę cierpliwości.
Nie miałam w tym tygodniu czasu nawet, aby tu zajrzeć.
Ale mam nadzieję, że wkrótce ten blok zrobię.
Ze wsi "jezdem" i po głupie pistacje (i czekoladę lepszą) do miasta jechać muszę. Pozdrawiam wszystkich.

kowlaik

postów: 29

10.11.2006 18:40

prosze o przepis anny olson na gorąca biala czekolade

Kluska

postów: 27

09.11.2006 20:02

polecam jeszcze ciasteczka z kawałkami czekolady z Na słodko i z tego samego programu ciasteczka kakowe. mniaaamm...i jeszcze ciasto czekoladowe od Marty Stewart ale tego chyba jeszcze nie było w tv, tak czy inaczej polecam :)

nikanna

postów: 36

09.11.2006 17:06

A ja to dziś widziałam i mam pod ręką 11 letnią córkę ,to ją zagonię zaraz do roboty.

sumner

postów: 4

09.11.2006 14:07

Moja córka (11 lat) upiekła ciasto czekoladowo-orzechowe z programu Nagi Szef. Jest to od tej chwili najulubieńsze ciasto naszej rodziny. Można jeść z bitą śmietaną lub lodami. W tym serwisie niestety nie ma przepisów Jamiego, ale znalazłam w internecie po angielsku. Polecam

Kluska

postów: 27

08.11.2006 21:42

ja od Nancy nauczyłam się jeść krewetki. Robiła krewetki z warzywami na parze z sosem sojowym, mówię Wam pychaaa :) polecam wszystkim

asia

postów: 31

08.11.2006 16:48

Upiekłam ciasteczka z białej czekolady z pr. na słodko.
Bardziej trafna nazwa to browni z białej czekolady bo właśnie tak smakuje. Wierzch dośc przyrumieniony - nie spalony, lekko twardawy pewnie od sporej ilości cukru. Srodek trochę ciągnacy słodki, można dać więcej żurawin a mniej cukru. Właściwie wolę normalne kruche ciasteczka, w skali 1/10 daję 3.

anasz

postów: 3

08.11.2006 14:29

dzieki asiu, wielkie dzieki, musze sprobowac, lece do sklepu po rybke, pa!

nikanna

postów: 36

07.11.2006 23:17

Z lekkiej kuchni pani J.B.z progranu dla diabetyków piekłam babeczki z płatków owsianych i są ładne tylko nieco zapychające
może za długo mieszałam (bo mówiła żeby krótko mieszać)
Oczywiście są mało słodkie ale po zamianie suszonych moreli na suszone śliwki lub rodzynki będą o.k.

benek57

postów: 1

07.11.2006 20:39

hmmmmmmmmmmmm

Besia

postów: 7

07.11.2006 18:47

Drogi adminie
umieszczasz wiele przepisów, ale mojej ulubionej Jenny nadal brak.Kiedy się doczekam? :-)))
pozdrawiam

krmichal

postów: 1

07.11.2006 16:10

Witam.

Wczoraj o godz. 22:00 podany byl przepis na "Czekoladowe Pate" (lub jakos podobnie). Niestety moja mama przegapiła ten program, a na stronie nie udało mi się znaleźć tego przepisu. Czy ktoś może go zapisał?

asia

postów: 31

07.11.2006 10:46

cześć anasz, podaję przepis na pstrągi :

potrzebne są 2 pstrągi wypatroszone, do tego szukujemy po 1
filiżance - ryżu, czarnej herbaty, cukru trzinowego. Suche składniki mieszamy. Pstragi wędziłam w woku, który musi być wyłożony folią aluminiową. Na folię sypiemy suche składniki (uwaga by nie dotykały bezpośrednio patelni). Teraz znowu warstwa folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i kładziemy pstragi. Posypujemy je pieprzem. Przykrywamy szczelną pokrywką i wędzimy na dużym ogniu 12 minut
Można tak wędzić kurczaka - 15 minut, łososia - 8 minut
Pstrągi były bardzo smaczne. Moja pokrywka nie była zbyt szczelna więc trochę się dymiło.

może ktoś z Was piekł coś z programu Na słodko?

anasz

postów: 3

07.11.2006 08:49

aha , wlasnie ten pstrag wedzony na patelni, za poźno wlaczylam tv, nie wiem co i w jakich proporcjach jest tą mieszanka do podwedzania? asia jesli zapisalas....to podaj , bo niestety na stronce tego nie znajde. Wlasnie dlatego nie pieje z zachwytu gdy ja przegladam.
asiu? plisssssssss, tu ...albo :[email protected]

hmmm

postów: 103

06.11.2006 20:47

taa... ta marynowana mąka w przepisie na stronie występuje jako piklowana limonka. albo ja do laryngologa albo pani lektorka na ćwiczenia dykcji; albo jedno i drugie :D

asia

postów: 31

06.11.2006 20:11

może w tym miejscu zamieszczać przepisy bądż nazwy potraw, które sami przetestowaliśmy i są godne polecenia.
Z kuchni Nancy lam bardzo smakowały mi żeberka, szaszłyki z wieprzowiny i kurczaka z kolędrą, warzywa smażone z kurkumą. Z programu Jamesa Martina polecam bakłażany z mozzarellą i pstrąga wędzonego na patelni.
Ciekawy smak ma sałatka z mozzarelli i papryczki chili - Nagiego Szefa -
Super smaczny jest kurczak pieczony, nadziewany masłem, estragonem i czosnkiem nie pamietam niestety z którego programu.
I na koniec polecam polędwiczki wieprzowe pieczone, przekładane kolędrą - przepis od Delii o ile dobrze pamiętam

jeśli podoba się Wam pomysł to zapraszam do wpisywania,
pozdrawiam

hmmm

postów: 103

06.11.2006 15:13

prośba o przepis, a właściwie o mały jego fragment...
Delia, odc. 1. Jaja na twardo.

Jednym z pokazanych tam sposobów na ich wykorzystanie jest mieszanka cebuli, papryki z przyprawami, soczewicą itp.
Tuż po dodaniu chilli do cebuli dodajemy łyżkę marynowanej... no właśnie, co to jest. Na łyżce jest czerwono-pomarańczowe, dość zwarte, galaretowate. A lektorka mówi 'łyżkę marynowanej mąki'.

Na pomoc! :D

sphynxcat

postów: 5

06.11.2006 14:03

Kochani!
Grzechem jest nie polecic strony
www.foodtv.ca
Znajdziecie na niej m.in. przepisy Anny Olson i Jamie'go Olivera, te same ktore byly w programie i wiele wiecej.
Enjoy it :)

sphynxcat

postów: 5

06.11.2006 12:17

haha znalazlam!

Mascarpone Charlotte
Yield: 1
A charlotte refers to a mousse dessert that is surrounded by a sponge cake. In this instance, the cake is on the bottom, to help create a "cheesecake" look. Marbling the milk and white chocolate fillings really creates a showy dessert that will impress yourself as well as your guests.Ingredients:
Sponge Base
6 egg
1 cup sugar
1 cup all purpose flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/2 cup unsalted butter, melted
1 tsp vanilla extract
2 tbsp sugar, heated with 2 tbsp water for simple syrup
Mascarpone Filling
3 1/2 oz white chocolate, chopped
3 1/2 oz milk chocolate, chopped
3 egg yolk
2/3 cup sugar
1/4 cup brandy
3 tbsp white wine
1 1/2 cups mascarpone cheese
1/2 cup ground nuts, or sliced almonds, lightly toasted

Directions:
Sponge Base
Preheat oven to 350 F and line the bottom of a 9-inch springform pan with parchment paper. Do not oil bottom or sides.
Warm eggs in their shells in hot water. Whip eggs and sugar in a mixer fitted with the whisk attachment (or with an electric mixer) for 15 (yes 15!) minutes until it almost triples in volume and holds its shape when you lift the beaters.
Sift flour with baking powder and salt. With mixer on medium low speed, add flour to the egg mixture and blend for 30 seconds. Mix butter and vanilla together and repeat the same way as the flour was added (this avoids tenuous hand-folding).
Scrape batter into prepared pan and bake for 30-40 minutes, until the top of the cake springs back when you lightly press it.
Once cake has cooled, slice horizontally and place bottom half back in the bottom of the springform pan, whose sides have been buttered and lined with parchment. Brush with simple syrup. (top half of cake can be frozen for another day)
Mascarpone Filling
Melt milk and white chocolates in separate bowls.
Whisk together egg yolks, sugar, brandy and white wine. Whisk over a pot of simmering water until mixture leaves a ribbon on itself when whisk is lifted. Distribute egg mixture evenly between the 2 bowls of chocolate and whisk in.
Divide mascarpone evenly between the 2 bowls and stir until evenly blended. Fillings will be very glossy and smooth. If they are not glossy and smooth, place the bowl over the pot of simmering water and whisk gently-it should become smooth.
Spoon dollops of white chocolate mixture on top of cake in pan, repeat with milk chocolate mixture, filling in empty spaces. Using a skewer, swirl the two colours together to create a marbled appearance. Chill for at least 4 hours.
To Assemble
Remove springform pan and peel off parchment paper. Press toasted ground nuts or sliced almonds onto side of charlotte. Store loosely wrapped in the refrigerator until ready to serve.

sphynxcat

postów: 5

06.11.2006 12:07

czy ktos ma zapisany przepis na taki tort z sera mascarpone, ktory robila anna olson w programie "sugar"?

jola.zasada

postów: 1

06.11.2006 12:03

jestem bardzo zadowolona z nowego kanalu
chętnie korzystam z Waszych przepisów

doris

postów: 2

06.11.2006 10:38

a ma ktos przepis na muffiny z malinami i białą czekoladą z expressu Ainshleya?

kowlaik

postów: 29

05.11.2006 20:40

ma ktos moze przepis na goraca biala czekolade z programu na slodko

asia

postów: 31

05.11.2006 19:10

Ella, jak zrobisz blok czekoladowy daj znać jak smakuje, kilka przepisów już przetestowałam i potrawy wyszły bardzo smaczne.
Maciekwu sporo przepisów notowałam mam też na sos może o ten Ci chodzi.
na patelni podsmażamy masło i oliwę, dodajemy mięso wołowe i wieprzowe chude. Kiedy mięso zbrązowieje dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przecier pomidorowy (ja dodałam cały kartonik przecieru). Sos ma się długo gotować ok 3 godzin. Można dodać trochę czosnku.
Nie dodajemy oregano ani bazylii.
Gotowy sos ma tylko odrobinę pokrywać makaron.

ella

postów: 11

05.11.2006 16:24

Znalazłam ten blok nieszczęsny.
Jest na stronie delia online i po angielsku nazywa się to: "chocolate-crunch Torte with Pistachios and Sour Cherries"
Szkoda, ze nie ma na stronie kuchnia.tv po polsku, bo trochę się zapluję tłumacząc jakieś drobne słówka, ale nie jest źle.
Asia, dzięki tym razem za inspirację do szukania.
Uczmy się języków, ich znajomość przydaje się czasami w całkiem nieoczekiwanych sytuacjach.

maciekwu

postów: 1

05.11.2006 14:56

bardzo podobał mi się przepis na prawdziwy sos bolognesse ale nie udało mi się zanotować. Z tym notowaniem to kłopot. Kiedy człowiek nabiera przekoania że potrawa fajna to już większa część przepisu poszła........ przydałoby się powturzenie na końcu odcinka albo po przepisów w skrócie i składników

yaga

postów: 9

05.11.2006 12:58

Program oglądam po raz trzeci ale dużym minusem jest fakt ze nie ma podanych przepisów. Czasem mozna improwizować ale to tylko czasem....Tęsknię za NIGELLA

ella

postów: 11

05.11.2006 11:35

Dzięki asia, ale to nie to :(
Nie widziałam całości przygotowania, ale na pewno trzeba dodać pokruszone herbatniki.
Pozdrawiam

Aga4213

postów: 1

04.11.2006 23:27

Hey!!! 1-wszy raz ogladalam dzis program i bardzo mi sie spodobal przepis na curry z kurczaka w tym zielonym sosie+salatka z kokosem,czy ktos moze zanotowal przepis,na kurczaka bo tego nie widzialam od poczatku???!!! Dzieki. Pozdrawiam glodnych nowych przepisow.Aga

asia

postów: 31

04.11.2006 20:42

ella, może Ci chodzi o semifreddo czekoladowo - migdałowe?
przepis jest w - deserach.

asia

postów: 31

04.11.2006 20:24

witam serdecznie. Robiłam juz pstragi wędzone na patelni.
potrzebne są 2 pstrągi wypatroszone, do tego szukujemy po 1 filiżance - ryżu, czarnej herbaty, cukru trzinowego. Suche składniki mieszamy. Pstragi wędziłam w woku, który musi być wyłożony folią aluminiową. Na folię sypiemy suche składniki (uwaga by nie dotykały bezpośrednio patelni). Teraz znowu warstwa folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i kładziemy pstragi. Posypujemy je pieprzem. Przykrywamy szczelną pokrywką i wędzimy na dużym ogniu 12 minut
Można tak wędzić kurczaka - 15 minut, łososia - 8 minut
Pstrągi były bardzo smaczne. Moja pokrywka nie była zbyt szczelna więc trochę się dymiło.
pozdrawiam

oberon

postów: 2

04.11.2006 20:05

Podziękowania dla "panny" :-)
Pozdrawaim.

ella

postów: 11

04.11.2006 17:52

Witam.
Czy ktoś może zna przepis na tzw. "blok czekoladowy", który nie wymaga pieczenia i był prezentowany ze słodkościami z czekolady ale nie pamiętam, w którym programie.

niemota

postów: 1

04.11.2006 11:16

witam. dzisiaj był pstrąg wędzony na patelni. Przegapiłem jak to się robi. dużo wdzięczności za pomoc i ukłony. kiki

Magda

postów: 1

04.11.2006 11:03

Witam wszystkich ! Mam ten sam problem, co Wy. Szukam przepisu Anny Olson na ciasteczka z dzemem wisniowym i platkami migdalow. Czy ktos go ma ? Byl emitowany w tym tygodniu, a tytul odcinka chyba ( przepisy swiateczne ???? !!!!! )

pozdrawiam

magda

p.s
Moge zrewanzowac sie przepisami Ainsley-a ( mam pare jego ksiazek )

izi

postów: 3

03.11.2006 19:15

serdecznie dziękuję za przepis !

Jacek

postów: 26

02.11.2006 21:26

I ciasto z jabłkami:

"Niewiele osób potrafi się oprzeć pysznej szarlotce - kruchemu ciastu z jabłkami. Ale dziś zaproponuję inną, prawdziwie korzenną wersję, którą podamy z kremem o smaku mango.
Ciasta będzie sporo - mam tu 6 dużych jabłek. Obrałam je, pokroiłam na ćwiartki i na cząstki. Sekret polega na tym, że nie mogą być zbyt małe.
Pokrojone jabłka układamy w naczyniu - najlepiej w równe, koncentryczne kręgi. Jeśli po obraniu skropimy jabłko cytryną - nie ściemnieje. Jabłka powinny być kwaskowate - więc trzeba je trochę dosłodzić. Nie przesadzajcie z cukrem - posypane nim owoce puszczają sok.
Przyprawy świetnie pasują do takich deserów, więc wykorzystujcie każdą, którą lubicie. Ja posypię jabłka cynamonem, ale równie dobrze można użyć goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu. Podoba mi się ten przepis, bo nie trzeba wyrabiać ciasta, ani nic wałkować.
Jabłka zapieką się w rzadkim cieście ze stu gramów przesianej mąki i trzech roztrzepanych jajek. Jeśli będziemy je dodawać porcjami, powoli, ciągle mieszając - masa będzie gładka i bez grudek. Gdy cała mąka połączy się z jajkami - dolewamy mleko.
Ponieważ gotujemy zdrowo - będzie to 375 mililitrów mleka chudego. Wlewamy je stopniowo, wciąż mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego - no i prawie całkiem pozbawione tłuszczu. Niemal skończyłam...
Wystarczy. Spłukuję resztę mąki ze ścianek miski... Ciasto można dosłodzić dwudziestoma pięcioma gramami cukru. Więcej nie potrzeba. Można też dodać odrobinę wanilii dla zapachu - dobrze się komponuje z tym ciastem. Kilka kropli esencji... Gdy masa jest już gładka - zalewamy nią jabłka.
Ciasto będzie się piekło około pół godziny w dwustu stopniach Celsjusza. Wylewamy wszystko na jabłka, dociskamy je, by nie wypływały - i wstawiamy do piekarnika.
Korzenne ciasto jabłkowe podam z zimnym sosem mango. Brzmi egzotycznie, ale to dietetyczny i łatwy deser.
Do blendera wlewamy 125 mililitrów przecieru z mango. Możemy go zrobić samemu, lub kupić w dobrych delikatesach. Dodajemy tyle samo chudego jogurtu lub świeżego twarożku i łyżeczkę miodu. Miksujemy wszystko razem kilka minut i polewamy zimnym sosem ciepłe ciasto. Sos można też trochę podgrzać".

Wiem, że nie o takie przepisy chodzi - ale na razie mogę zaoferować tylko tyle ;))

georgina

postów: 1

02.11.2006 21:21

Poszukuję przepisu na ciasto pomarańczowe Anny Olson. Znalazłam na stronie ale mam trudności z przetłumaczeniem.

Jacek

postów: 26

02.11.2006 20:02

Dla izabeli43:

"Nie ma takiego złego humoru, którego nie poprawiłoby troszkę czekolady. Dziś użyjemy jej mnóstwo - zrobimy czekoladowy tort bez ciasta. Pyszny mus, polany sosem z białej czekolady i pianek.
35 deka ciemnej czekolady rozpuszczamy w misce, ustawionej nad gorącą wodą. Gdy masa jest gładka, gasimy ogień. Dodajemy parę łyżeczek syropu klonowego i zostawiamy, by przestygła.
W tym czasie przygotujemy resztę składników kremu. Przede wszystkim - pół litra bitej śmietany. Aby obniżyć zawartość tłuszczu, można też wykorzystać jogurt, a nawet serek homogenizowany lub mieszankę tych produktów. Grecki jogurt byłby najlepszy, bo najlepiej tężeje. Nie używajcie chudego, płynnego jogurtu, bo deser się nie uda.
Wymieszałam równe części bitej śmietany, jogurtu i serka - jest dużo miejsca na czekoladę. Ale najpierw dodamy pół łyżeczki cynamonu, 5 deka posiekanych orzechów pecan. Kolejnym składnikiem jest kawa, która podkreśla smak czekolady. Dwie łyżeczki kawy rozpuszczamy w łyżce wody... Pięknie to wygląda...
Zanim dodamy czekoladę, musimy przygotować formę. Im mniejsza jej średnica, tym wyższy będzie deser. To jest osiemnastocentymetrowa tortownica - wykładamy ją pergaminem. Tortownica ma ruchome dno - łatwiej będzie wyjąć tort.
Możemy dodawać czekoladę, która trochę już przestygła. Syrop klonowy nieco ją zagęścił - uwaga, by nie wystudzić jej za bardzo.
Powoli wlewamy czekoladę i mieszamy. Nie panikujmy, jeśli będzie się nam wydawać, że krem zaraz się zetnie.
Jeśli czekolada będzie zbyt gorąca - rozpuści śmietanę, a jeśli za chłodna - zacznie tężeć. Trzeba po prostu trafić... Spójrzcie na to... Małmazja...
Wymieszam krem dokładnie, ale jeśli zrobicie to delikatnie - uzyskacie piękny marmurkowy efekt. Ja wolę jednolity kolor, bo deser polejemy sosem z białej czekolady.
Gotowe... Przekładamy masę do formy...
Wierzch wyrównujemy... Krem wstawiamy na 4 godziny do lodówki, by stężał.
Do deseru wykorzystamy jeszcze trochę czekolady - tym razem białej. Przyrządzimy z niej pyszny sos. Im wyższej jakości czekolady użyjecie, tym będzie lepszy. 20 deka rozpuszczamy w misce nad gorącą - ale nie gotującą się wodą. Powoli, mieszając, dodajemy 125 mililitrów słodkiej śmietany.
Masa najpierw zgęstnieje, potem się rozrzedzi. Mieszamy starannie...
Gdy jest już całkiem aksamitna - dodajemy 5 deka pianek. Wybrałam tylko różowe i białe. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Możecie ich wrzucić ile chcecie... Gasimy ogień - pianki rozpuszczą się w gorącej czekoladzie. Sos wędruje do dzbanka - polejemy nim czekoladowy deser.
Ładnie stężał... Ostrożnie ściągamy pergamin...
Dekorujemy czerwonymi porzeczkami... i listkami świeżej mięty".

Tyle o musie czekoladowym...

Jacek

postów: 26

02.11.2006 19:50

Dla izi:

"Na początek upieczemy babeczki. Pyszne, pełne błonnika, a ubogie w cukier ciasteczka są idealne na śniadanie lub jako przekąska.
Pierwsze węglowodany, które wykorzystamy, to 110 gramów płatków owsianych, które dodajemy do stu siedemdziesięciu gramów mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 25 gramów brązowego cukru muscavado oraz 50 gramów suszonych owoców - rodzynek i moreli.
Można je zmiękczyć, polewając odrobiną niesłodzonego soku jabłkowego i odstawiając na kwadrans, co poprawi ich konsystencję. Ciasto przyprawiamy połową łyżeczki startej gałki muszkatołowej i łyżeczką cynamonu. Dodajemy też jedno, lekko roztrzepane widelcem jajko. Wygodne jest to, że do miski od razu wędrują wszystkie składniki babeczek. Musimy do nich dodać trochę tłuszczu - około 25 gramów, czyli łyżkę. Może to być oliwa z oliwek lub pestek winogron, margaryna lub masło. Ważne, by nie było go więcej niż 25 gramów.
Do połączenia składników użyjemy maślanki - to trochę niezwykła kombinacja z mąką i proszkiem do pieczenia... Potrzebujemy 125 mililitrów płynu, a maślanka nadaje babeczkom ciekawą fakturę.
Sekret polega na tym, by nie mieszać ciasta zbyt długo. Doleję resztę maślanki... Lepiej dodawać ją stopniowo, w miarę potrzeby.
Wszystko ładnie się łączy... Mieszanka powinna być dość miękka... Gotowe. Możemy napełniać foremki.
Z tych ilości powinniśmy otrzymać tuzin mniejszych, lub 8 większych babeczek. Ciasto nakładamy do papierowych foremek. Wstawimy je na 20 - 25 minut do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni Celsjusza".

To wszystko, co na ich temat mówi Jenny ;))

panna

postów: 2

02.11.2006 13:13

Na prośbę oberona podaję przepis na ciasteczka kawowe:
1/2 szkl. masła utrzeć z 1/4 szkl. cukru. Dodać 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1 filiżankę kawy espresso. 2 i 1/4 szkl. mąki wymieszać z 1/4 szkl. kakao, dodać 2 szczypty soli. Wymieszać suchą mieszankę z mokrą (a raczej tłustą). Podzielić ciasto na 2 części. Oprószyć stolnicę cukrem pudrem. Rozpłaszczyć kolejno obie części ciasta na grubość ok. 2-3 cm i kroić na plasterki o grubości ok. 1 cm. Piec 20 min. w temp. 160 st. C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.

izi

postów: 3

02.11.2006 12:14

w przepisie na tiramisu podane są dwie szklanki serka mascarpone. ile to będzie gram ?

izi

postów: 3

02.11.2006 10:44

Witam,

czy ktoś może ma gdzieś zapisany przepis na ciasteczka owsiane z ostatniego programu Jenny Bristow ? Taki z maślanką...
(odcinek bodajże nosił temat "dla diabetyków")

będę wdzięczna za pomoc

oberon

postów: 2

01.11.2006 19:49

Witam.
Poszukuję przepisu na ciasteczka kawowe Anny Olson.

kowlaik

postów: 29

29.10.2006 19:29

ma ktos moze przepis z programu Na słodko Goraca biala czekolada

izabela43

postów: 1

29.10.2006 19:10

witam
czy ma ktoś przepis na jabłka w cieście z sosem z mango z programu "Lekka kuchnia...oraz na mus czekoladowy z sosem z białej czekolady z tego samego programu

collska

postów: 1

29.10.2006 17:50

jesli ktos zanotowal dzisiejszy przepis na spagetti z ryba i osmiornica z cyklu "kuchnia poludnia wloch" to bede wdzieczny

mereszka

postów: 272

28.10.2006 22:38

Maliny z jabłkami pod kruszonką

Raspberry Cardamom Cobbler
Yield: 4
Ingredients:
Raspberry Cardamom Cobbler

* 2 cups red raspberries, fresh or frozen
* 2 cups Mutsu (Crispin) or Granny Smith apple, peeled and diced
* 1/2 cup sugar
* 2 tbsp all purpose flour
* 1 tsp cardamom
* 1/4 tsp cinnamon
* 2 cups all purpose flour
* 3 tbsp cornmeal
* 2/3 cup sugar
* 2 tsp baking powder
* 1/4 tsp salt
* 2/3 cup unsalted butter, cut into pieces and chilled
* 2/3 cup milk
* zest of one lemon
* 1 tsp vanilla extract


Directions:
Raspberry Cardamom Cobbler

1. If cooking cobbler in a large dish, preheat oven to 325 F and if preparing in coffee cups, preheat oven to 350 F.
2. Toss fruit with 1/2 cup sugar, 2 tbsp flour, cardamom and cinnamon and spoon into baking dish or coffee cups.
3. In a mixing bowl or in an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine flour, cornmeal, 2/3 cup sugar, baking powder and salt. Cut in butter until the texture of coarse meal.
4. Blend together milk, lemon zest and vanilla and add to pastry, mixing until pastry just comes together.
5. Spoon dough onto fruit, leaving a little space between spoonfuls to allow for expansion as cobbler bakes.
6. Bake for 30-35 minutes for coffee cups and 45 minutes for large dish.

To Assemble

1. Serve with vanilla ice cream if desired.

Dzihadek

postów: 1

28.10.2006 09:44

Oglądałam program JAMESA MARTINA gdzie robił wspaniały "Deser grzybowy" Niestety ku mojemu rozczarowaniu nie ma owego przepisu na stronie. Jeśli ktoś zapisał lub zna ten przepis prosze o pomoc....

koga

postów: 1

27.10.2006 19:35

Witam. POMOCY!!!! Czy ktos pamieta przepis na jablka z malinami pod kruszonka? Zapiekane byly w filizankach. Potrzebuje tego przepisu szybko. Z gory dziekuje za pomoc.

27.10.2006 10:01

 

Witam
Program oraz nr odcinka jest umieszczany pod każdym przepisem. Przepisy z innych źródeł jak np: z magazynu "Kuchnia Włoska" również opatrzone są taką informacją.

Aggie66

postów: 8

26.10.2006 19:35

A ja prosze, żeby przy przepisach w "Kuchniotece" było napisane, z czyjego programu one są! BO jedynie przy przepisach Kręglickich (a o Kręglickich to ja swoje zdanie już dobitnie wyraziłam:D) jest to zaznaczone.

kowlaik

postów: 29

26.10.2006 18:26

dzieki admin

26.10.2006 10:27

 

Witam wszystkich
Przepisy z programów są umieszczane, może rzeczywiście nie pod opisem programu, ale zaraz przy opisie w lewej kolumnie. Pod opisem rzeczywiście są linki do stron gospodarzy programów. Za złe określenie miejsca położenia przepraszam. Wyszukiwarka do przepisów też się wkrótce pojawi.
Przepisy do "Na słodko" są stopniowo dodawane, a ich ilość zwiększa sie z dnia na dzień, tutaj info dla Biedrony -Ciasteczka cytrynowe z odcinka 8. już są. Pozdrawiam

makadamia

postów: 33

23.10.2006 18:19

adminie z całym szacunkiem, ale przeczytaj jeszcze raz wszystkie wątki o przepisach - nie chodzi o linki do przepisów gdzieś w necie (wystarczy wejść na bbcfood.co.uk, by po nazwisku kucharza znaleźć jego przepisy) - tylko o linki do przepisów na stronie kuchnia.tv, ponadto brakuje tu czegoś w rodzaju ramówki, czy listy programów oraz wyszukiwarki (pomijam tą na forum)...proponuję wizytę na bbcfood, albo choćby na tvnstyle.pl
pozdrawiam

Biedrona

postów: 1

23.10.2006 16:01

witam serdecznie :)
czy ma ktoś przepis na cytrynowe ciasteczka z programu "Na słodko"? ten odcinek był emitowany bodajże w zeszły weekend. byłabym wdzięczna!
pozdrawiam
Biedrona

kowlaik

postów: 29

23.10.2006 15:02

dobrze to ujoles ,,z kilku odcinkow"

23.10.2006 11:25

 

Witam wszystkich
Obecnie na stronie można znaleźć przepisy do kilku odcinków z programów: "Na słodko", "Nancy Lam", "Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii", "Morski przewodnik Ricka Steina" oraz najnowsze z "Floyd w Indiach". Cały czas są umieszczane nowe. Linki do przepisów znajdują sie pod opisem danego programu.

Usia

postów: 1

22.10.2006 20:44

Wolałabym jednak by przepisy z programy redakcja dawała wszystkie na stronie, a nie żebysmy musieli szukac po necie. Nie wszyscy znają angielski, ja np nie mam czasu na ich szukanie. Kilka przepisow przypadło mi do gustu z programy na słodko, ale nie mam czasu szperac i ich szukac.
Prosze niech kuchnia. tv troszke nas telewizów bardziej zapracowanych porozpieszcza...

mendel

postów: 29

20.10.2006 23:39

Czołem!

> sorry za te odstepy pomiedzy
> adresami ale pisze ze nie moze
> miec wiecej niz 40 znakow

W rzeczywistości granica jest chyba 30 znaków, bo 32 znakowe adresy też nie przechodziły, a krótsze już tak. IMHO Admin mógł tutaj bardziej poluzować... :-)

Jeżeli chcesz wklejać długie adresy polecam serwis tiny.pl.

Pozdrawiam,
Łukasz

kowlaik

postów: 29

20.10.2006 19:07

dzieki wielkie bardzo mi pomoglas ale mam do ciebie jeszcze j edna prozbe czy moglabyc przetlumaczyc mi jeszcze pare przepisow oto one : www.foodtv.ca /recipes/ recipedetails .aspx?dishid=5501
www.foodtv.ca /recipes/ recipedetails. aspx?dishid=6772
www.foodtv.ca /recipes/ recipedetails .aspx?dishid=6769
www.foodtv.ca /recipes/ recipedetails .aspx?dishid=3577
z góry dzieki nawet niewiesz jak mi pomogłaś
sorry za te odstepy pomiedzy adresami ale pisze ze niemoze miec wiecej niz 40 znakow

i.nes

postów: 13

20.10.2006 17:56

Tiramisu Anny Olsen

Składniki:

Masa wierzchnia

* 1 szk śmietany do ubijania
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki likieru kawowego
* wiórki czekoladowe i kakao - do posypania

Masa kremowa

* 1 szk śmietany do ubijania
* 1 łyżki esencji waniliowej
* 5 żółtek
* 1/2 szk cukru
* 1/3 szk wina Marsala
* 2 szk serka mascarpone

Baza biszkoptowa

* 1 1/2 szk kawy
* 1/4 szk rumu
* 5 łyżki cukru
* 1 opakowanie biszkoptów (paluszków, u nas robi je firma SAN)
* 1/2 szk startej czekolady

Wykonanie:

Masa wierzchnia
1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać cukier i likier kawowy. Schłodzić do czasu wykończenia deseru.

Masa kremowa

1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać esencję waniliową. Schłodzić.
2. Do garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować, zmniejszyć gaz, żeby tylko pykał. W metalowej lub szklanej misce zmieszać żółtka, cukier i Marsalę. Postawić na garnku z pyrkającym wrzątkiem i cały czas ubijać, aż masa podwoi objętość i będzie się ciągnąć. Zdjąć z garnka.
3. Mieszać serek mascarpone i - jeśli masa wciąż jest ciepła - pozostawić ją do wystudzenia przynajmniej do temperatury pokojowej. Dopiero teraz do masy dodać śmietanę ubitą z esencją (pkt.1). Odstawić.

Baza biszkoptowa

1. Wymieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Ułożenie deseru

1. Biszkopty kolejno zanurzać w mieszance kawowej - mają naciągnąć, ale nie nadmiernie. Układać jedną warstwą na dnie szklanej misy lub naczynia żaroodpornego.
2. Wylać połowę kremu i posypać startą czekoladą.
3. Powtórzyć procedurę z pkt. 1 i 2. (Jeśli szklana misa jest bardzo wysoka, to można ułożyć 3 warstwy biszkoptów, pamiętając by zużywać 1/3 kremu).
4. Na koniec delikatnie wyłożyć masę śmietanową (masę wierzchnią), oprószyć kakao, posypać wiórkami czekoladowymi.

kowlaik

postów: 29

20.10.2006 16:04

i.nes bardzo bym prosił o przetlumaczenie bo u mnie kiepsko z angielskim
z góry dzieki

i.nes

postów: 13

20.10.2006 15:17

Kowlaik,

a oto i link do przepisu na tiramisu Anny Olson: http://tinyurl.com/yb8zz8

:)

i.nes

postów: 13

20.10.2006 15:13

Kroaga,

tu masz adres do przepisu na ciastka na szklankach: http://tinyurl.com/yk48eh

Jakby coś niejasne było, chętnie pomogę z tłumaczeniem :)

i.nes

postów: 13

20.10.2006 15:10

Dorkap,

tutaj masz przepisy z programu Jamiego na kurczaka, chlebki pita, sałatkę z kuskusu oraz koktajle: http://tinyurl.com/yeedtp

Jakby co, mogę pomóc w tłumaczeniu :)

kowlaik

postów: 29

20.10.2006 14:51

Ma ktoś moze przepis na tiramisu z programu Na słodko??

Tommy

postów: 2

16.10.2006 11:55

Wielkie dzięki za przepis! Mereszka ukłoy.

mereszka

postów: 272

16.10.2006 00:20

Courtesy of:
Sugar
Episode:
Dried Fruits
Host:
Anna Olson

Florentines

Yield: 8

Traditionally, the bottoms of Florentines are brushed with dark chocolate, but these cookies are as delicious without.

Ingredients:
Florentines
1 tbsp dried cherries, finely chopped
1 tbsp dried apricots, finely chopped
2 tbsp raisins, finely chopped
4 tbsp pecans, finely chopped
2/3 cup unsalted butter
7 tbsp sugar
2 tbsp whipping cream

Directions:
Florentines
Preheat oven to 350 F.
Toss together dried fruits and pecans in a bowl.
Melt butter and add sugar. Simmer while stirring until mixture bubbles and becomes smooth and viscous.
Pour over dried fruits and stir in. Stir in cream and let mixture sit for 5 minutes to cool. If butter rises to the top, just stir back into mixture.
Drop by teaspoonful onto a silpat-lined baking sheet, leaving 2 inches between each Florentine. Press down a little bit (to help spreading). Bake for 5 minutes.
Remove from oven and while hot, use a round cookie cutter (about 3 inches in diameter) and spiral cutter around Florentine, shaping it. Keep dipping cutter in cold water to keep it from sticking to cookies. Return to oven for 3 minutes more. Reshape cookies after they come out of the oven if necessary, and allow to cool.
To Assemble
Enjoy. Florentines can be stored in an airtight container up to a week.

olik04

postów: 1

15.10.2006 20:14

A czy ktoś zna może przepis na Florentynki z programu "Na słodko"?

dorkap

postów: 1

15.10.2006 15:00

oglądałam wczoraj Jami Oliviera jak robił kurczaka, chlebki i sałatkę, wszystko wyglądało przepysznie, ale nie mam przepisu. Może ktoś mi pomoże?!

kroaga

postów: 1

14.10.2006 10:29

Pamiętam, że Jamie Oliver robił takie ciasteczka na szklankach. Może ktoś ma na nie przepis??

mereszka

postów: 272

13.10.2006 15:53

Tommy,
Mam nadzieję, że to ten przepis...

Prawn and Pea Risotto with Basil and Mint Recipe courtesy Jamie Oliver
Show: The Naked Chef
Episode: Girls Girls Girls

For me this risotto really works because of the natural sweetness you get in peas and prawns. With a little help from some delicate herbs it will put a smile on your face. Remember not to use any Parmesan in your basic recipe - not good with fish.

3 good handfuls peas, podded (keep pods on one side)
1 cup stock or water
1 basic risotto recipe, recipe follows
1 pound raw prawns, peeled
1 handful basil, chopped
1/2 handful mint, chopped
1 lemon, juiced

Cook peas in boiling stock or water. Don't waste pods, you can place them in the stock after the peas are cooked to infuse their fantastic delicate flavor. Use this stock as part of the stock/water for the risotto. At the end of Stage 3 in the basic risotto recipe, add the prawns and peas and simmer for 1 minute as prawns take no time to cook. At Stage 4 of the risotto recipe throw in the fresh herbs and squeeze the lemon juice. Stir and serve immediately. Drizzle with good peppery olive oil.

Basic Risotto:
Approximately 2 pints stock (chicken, fish or vegetable as appropriate)
1 tablespoon olive oil
3 shallots or 2 medium onions finely chopped
2 cloves garlic, finely chopped
1/2 head celery, finely chopped
14 ounces arborio rice
Sea salt and freshly ground black pepper
2 wine glasses dry white vermouth (dry Martini or Noilly Prat) or dry white wine
2 1/2 ounces butter
3 1/2 ounces freshly grated Parmesan, omit for any fish-based risottos

Stage 1. Heat stock. In a separate pan heat the olive oil, add the shallots or onion, garlic and celery and slowly fry for about 3 minutes. When the vegetables have softened, add the rice, season with salt and pepper and turn up the heat. Stage 2. The rice will now begin to fry, so keep stirring it. After a minute it will look slightly translucent having absorbed all the flavors from the vegetables. Add the vermouth or wine and keep stirring -- it will smell fantastic as it sizzles around the rice. Any harsh alcohol flavors will evaporate and leave the rice with a tasty essence. Stage 3. Once the vermouth or wine has cooked into the rice, add your first ladle of hot stock and a good pinch of salt. Turn down the heat to a highish simmer so the rice doesn't cook too quickly on the outside. Keep adding ladles of stock, stirring and allowing each ladle of liquid to be absorbed before adding the next. This will take around 15 minutes. Taste the rice -- is it cooked? Carry on adding stock until the rice is soft but with a slight bite. Don't forget to carefully check the seasoning. Stage 4. Remove from the heat and add the butter and Parmesan, if using. Stir gently. Place lid on pan and allow to sit for 2 to 3 minutes. This is the most important part of making the risotto as this is when it becomes outrageously creamy and oozy like it should be. Eat as soon as possible while the risotto retains its perfect texture.
Yield: 6 servings

Pozdrawiam,
Mereszka.

Tommy

postów: 2

13.10.2006 10:46

Witam,
Mam wielką prośbę, poszukuję przepisu "nagiego szefa" na Risotto z krewetkami krewetkami zielonym groszkiem. Jak ktoś zapisał to bardzo proszę o publikację, z góry dziękuję. Tommy

mereszka

postów: 272

13.10.2006 10:00

Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że kuchnia.tv zgłosiła się do tłumaczy z prośbą o przepisy w formie pisanej... więc pewnie za czas jakiś je tutaj wrzucą!
:-)

dusia

postów: 3

11.10.2006 15:22

Ha! Zdobyłam przepis Jamiego na torcik czekoladowy. Zainteresowany, podaje przepis:

Produkty potrzebne do przepisu
1 1/4 kostki masła
150 g orzechów włoskich
150 g migdałów
3 tabliczki czekolady
100 g cukru
6 jajek

Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około godzinę.

Pozdrawiam!

dusia

postów: 3

11.10.2006 11:36

Witam!
Jesli ktos ogladal dzis rano "nagiego szefa" i przypadkiem zapisał przepis na tort czekoladowy Jamiego, to baaaardzo prosze o podanie przepisu. Z góry gorąco dziękuję i pozdrawiam wszystkich wielbicieli kuchni!

siwy_dym

postów: 2

10.10.2006 12:41

cześć wszystkim, nazywam się jarek S. i musze poskarzyc się że nie ma przepisów z kuchni żydowskiej. sam jestem ortodoksyjnym żydem i jem tylko koszerne jedzenie. na znak protestu obciąłem swoje polepione gumą kłaki.

Agmarki

postów: 1

09.10.2006 20:31

Szkoda, że nie wszystkie przepisy pojawiają sie na stronie.
Czy ktoś je kolekcjonuje?
Pozdrawiam
M