Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ SPOSÓB NA PRZYJĘCIE

więcej >>

snoozy

postów: 2419

27.07.2009 22:26

Napisałem na Twojego maila

lamils

postów: 1

27.07.2009 22:16

witam czy ktoś moze oglądał odcinek 21 "Sposób na przyjęcie"
pt:''Urodziny szesnastolatki" bardzo zależy mi na przepisie tortu z owocami który tam robiła Trish mój mail [email protected]
z góry dziękuję

jacek1f

postów: 2296

16.07.2009 14:15

CIASTECZKA CHEDDAROWE
trudność: łatwe

Proporcje na 12 ciasteczek

Składniki
1 szklanka + 2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta sproszkowanej kolendry
120 g masła
szklanka startego sera cheddar (jasnego)
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki dżemu malinowego

Przygotowanie
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kolendrę w misce lub w malakserze. Dodać masło i wyrabiać aż pozostaną jedynie drobne grudki masła. Dodać starty cheddar i sok z cytryny, wyrabiać do połączenia składników na blacie posypanym mąką. Owinąć ciasto folią i włożyć na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nabrać około dwie łyżki ciasta, formować kulki. W każdej kulce na środku zrobić kciukiem wgłębienie. Piec ciastka 10 do 12 minut, wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Do wgłębienia pośrodku nałożyć łyżeczkę dżemu malinowego. Ciasteczka można przechowywać do tygodnia w zamkniętym szczelnie pojemniku.

Wersja zmodyfikowana

CHEDDAROWE CIASTECZKA LINZER

Proporcje na 18 ciasteczek

Składniki
1 szklanka + 2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta sproszkowanej kolendry
120 g masła
szklanka startego sera cheddar (jasnego)
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania
6 łyżek dżemu malinowego

Przygotowanie
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kolendrę w misce lub w malakserze. Dodać masło i wyrabiać aż pozostaną jedynie drobne grudki masła. Dodać starty cheddar i sok z cytryny, wyrabiać do połączenia składników na blacie posypanym mąką. Owinąć ciasto folią i włożyć na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów. Wyciąć 18 krążków o średnicy około 4 cm. Wycięte krążki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyciąć kolejne 18 krążków, w każdym wyciąć w środku dziurkę o średnicy około 2 cm, krążki ułożyć na drugiej blasze, wysłanej papierem do pieczenia. Pełne krążki piec 10 do 12 minut, a krążki z dziurką około 8-10 minut. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Krążki z dziurką posypać obficie cukrem pudrem. Wymieszać dżem malinowy i posmarować pośrodku pełne krążki. Na pełnych krążkach układać krążki posypane cukrem pudrem, przyciskając, aby się skleiły. Ciasteczka można przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.

Przepis z programu NA SŁODKO 2 (odc.16)
(ODC.047) SŁONE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM
trudność: łatwe
Składniki
1 szklanka mąki
2 łyżki świeżego tymianku (albo rozmarynu)
40 g masła
pol szklanki tartego parmezanu (albo cheddara)
polszklanki kwaśnej śmietany
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mąkę, tymianek, masło, sól i pieprz. Dodaj ser oraz śmietanę i jeszcze kilka razy przemieszaj, aż składniki się połączą. Utocz z ciasta wałek, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwiń folię, pokrój ciasto ostrym nożem na cienkie plasterki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 min, aż zaczną się rumienić.
Michael Smith
Przepis z programu DOMOWY KUCHARZ (odc.47)

ka3rolin

postów: 1

16.07.2009 14:06

Czy ktos zna przepis na ciasteczka serowe?

migotka333

postów: 1184

25.03.2009 10:15

Basieńka napisała 25.03.2009 09:51:
A czy jest możliwe zdobycie przepisu na czekoladowe lizaki?
wydaję mi się, że upiecz zwykłe czekoladowe brownie, ciasto ostudź, małą okrągłą foremką powycinaj ciasteczka. Nadziej na patyczki i połówki ciasteczek umocz w rozpuszczonej czekoladzie. Odstaw do zastygnięcia :-)

Basieńka

postów: 1

25.03.2009 09:51

migotka333 napisała 23.03.2009 11:58:
Muffinkowe serniczki z malinami

nie podali proporcji składników

herbatnikowy spód:
maślane herbatniki,
masło,

masa serowa:
serek (twarożek) waniliowy,
cukier (drobny kryształ),
wanilia w płynie,
rozpuszczona biała czekolada,

świeże maliny (24 sztuki)

sos dulce de leche (czyt. dulcze de lecze):
puszka skondensowanego mleka słodzonego,
odrobina śmietanki kremówki,

Herbatniki rozkrusz i wymieszaj ze stopionym masłem. Wyłóż formę muffinową. Ugnieć.
Serek wymieszaj z cukrem, wanilią i przestudzoną białą czekoladą. (Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Nałóż masę serową do połowy foremek, powtykaj maliny na środek każdego serniczka, dopełnij masą do pełna. Zapiekaj, są gotowe gdy popękają i lekko się zapadną po środku. Przestudź. Puszkę mleka gotuj przez kilka godzin (uzupełniając wodę). Kajmak przełóż do miski, przestudź i dodaj śmietankę, wymieszaj (aby kajmak miał konsystencję sosu). Zanurzaj serniczki tylko wierzchem w przygotowanym sosie. Udekoruj pozostałymi malinami.
A czy jest możliwe zdobycie przepisu na czekoladowe lizaki?

migotka333

postów: 1184

23.03.2009 11:58

Muffinkowe serniczki z malinami

nie podali proporcji składników

herbatnikowy spód:
maślane herbatniki,
masło,

masa serowa:
serek (twarożek) waniliowy,
cukier (drobny kryształ),
wanilia w płynie,
rozpuszczona biała czekolada,

świeże maliny (24 sztuki)

sos dulce de leche (czyt. dulcze de lecze):
puszka skondensowanego mleka słodzonego,
odrobina śmietanki kremówki,

Herbatniki rozkrusz i wymieszaj ze stopionym masłem. Wyłóż formę muffinową. Ugnieć.
Serek wymieszaj z cukrem, wanilią i przestudzoną białą czekoladą. (Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Nałóż masę serową do połowy foremek, powtykaj maliny na środek każdego serniczka, dopełnij masą do pełna. Zapiekaj, są gotowe gdy popękają i lekko się zapadną po środku. Przestudź. Puszkę mleka gotuj przez kilka godzin (uzupełniając wodę). Kajmak przełóż do miski, przestudź i dodaj śmietankę, wymieszaj (aby kajmak miał konsystencję sosu). Zanurzaj serniczki tylko wierzchem w przygotowanym sosie. Udekoruj pozostałymi malinami.

Ewik

postów: 13

22.03.2009 00:48

Moze ktoś zanotował przepis z odcinka 14 na serniczki z malinką pieczone w formie mufinkowej?
Szkoda że nie ma przepisow:)

grzegorz11

postów: 3

05.03.2009 13:44

Extra program, sam lubię jak z żoną przygotowujemy stół na powitanie gości, ale pomysły prowadzącej są super,pozdrawiam

Haneczka40tka

postów: 16

11.01.2009 19:21

Witam. Ja ten program bardzo lubię i cenię prowadzącą, ale oczywiście zgadzam się z opiniami niektórych iż z takiego przyjęcia wrócilby głodni. Ale taki naprawdę jest styl przyjęć na zachodzie: minimalizm. Gośc ma zaspokoić głód ale nie objeść się, nie nażreć jak mops. U nas jak goście przychodzą to musi być biesiada: bigosy, kotlety, sałatki, galarety, torty itd a na zachodzie jak przychodza goście to jak dostana takie zakąski jak u Trish to luksus. Ja byłam kilka lat temu w Niemczech na urodzinach u znajomych mojej przyjaciółki. u ludzi bardzo bogatych i kulturalnych. Ja , Polka oczywiście przed impreza nic nie jadłam, moja koleżanka zjadła wielką bułę a ja się z niej smiałam , że najada się przed imprezą. Ona miała rację: Na przyjęciu było dużo wina, doskonałej jakości, inne trunki, natomiast zakąski symboliczne i to bardzo. Krakersiki z pastą rybną, mini koreczki serowe, maleńkie porcyjki łososia... , babeczki z pasztetem. Wszystko piekne, smaczne i na jeden ząb. Po przyjęciu dopadłam u lodówki przyjaciółki i pożarłam ze dwa hamburgery:)
Co kraj to obyczaj!!
A Trish lubię i jej program oglądam z prawdziwą przyjemnościa!!!!!

ewazuza

postów: 19

05.06.2008 18:57

A może ktoś się orientuje czy w Polsce mozna gdzies dostać książkę Trish-Dish entertains?Nie jestem az tak zdeterminowana zeby sciagac z amazone:)

kiwi

postów: 234

02.09.2007 18:38

Zakochałam się w tym programie! Wcześniej bylam sceptyczna ale przekonała mnie uśmiechnięta twarz prowadzącej, jej energia i dobre a zarazem nieskomplikowane porady. Teraz czekam na każdy odcinek! :)

marieta5

postów: 495

22.07.2007 20:02

kiwi napisała 21.07.2007 22:16:
Bardzo mi się podoba zwyczaj obdarowywania gosci małymi prezentami. U nas to cos niespotykanego, no może z wyjątkiem ciasta pakowanego "na drogę" ;)
Mała rzecz a cieszy. Trish proponowała np. efektownie zapakowane male paczuszki herbaty. To świetny pomysł!
Też myślę, że z tą herbatą to strzał w dziesiątkę. I również uważam, że takie małe upominki pod koniec imprezy są świetną sprawą. Byłam na naparwdę wielu przyjęciach i muszę powiedzieć, że prezencik przy wyjściu dostałam tylko na jednej - na wieczorze z okazji zaręczyn mojej znajomej. Gdy robię takie domowe przyjęcia, zawsze staram się podarować gościom coś małego przy wyjściu. Ostatnio gdy zaprosiłam do siebie dalekie kuzynostwo, dostali ode mnie po słoiczku z domową konfiturą. Prezent może nie jakiś oryginalny, ale wszystko zależy od charakteru imprezy ;-)))))

kiwi

postów: 234

21.07.2007 22:16

Bardzo mi się podoba zwyczaj obdarowywania gosci małymi prezentami. U nas to cos niespotykanego, no może z wyjątkiem ciasta pakowanego "na drogę" ;)
Mała rzecz a cieszy. Trish proponowała np. efektownie zapakowane male paczuszki herbaty. To świetny pomysł!

gienia

postów: 128

28.06.2007 08:03

Tak,tak. Choc ten program mnie nie wciagnal to prawda jest ze ta dzewczyna ma badrzo wesola i sympatyczna buzie i w ogole da sie lubic.

marieta5

postów: 495

27.06.2007 15:14

Nie no, ja też jej jakoś nie wielbie, ale fajna jest, to trzeba przyznać i ma przynajmniej jakiś pomysł na swój program.

gienia

postów: 128

27.06.2007 14:32

No wlasnie, nie czekam specjalnie na ten program

Marlej

postów: 202

26.06.2007 02:32

Jest OK, ale bez rewelacji.

marieta5

postów: 495

26.06.2007 02:06

E tam, Tish jest fajna ;)

Marlej

postów: 202

26.06.2007 02:03

A ja uwielbiam gotować, jeszcze bardziej garnirować- tak żeby stół był przepełniony kolorami i z gustem. Dekorowanie stołu to moja specjalność i trish niestety nie przemawia do mnie. Może z małymi wyjątkami....

mereszka

postów: 272

26.06.2007 01:52

Z chęcią zatrudniłabym Trish w najbliższym czasie... tak mi się nie chce główkować, co i jak przygotować ;-/ Chyba po prostu zarezerwujemy stoli w restauracji i tam zaprosimy gości. A wszystko przez te upały...

steffania

postów: 2

21.06.2007 22:35

Nie uważacie, że ten program po prostu reklamuje usługi Trish&co? Uwielbiam te kanadyjskie winnice. Czy ktoś może wie, gdzie w W-wie można kupic kanadyjskie wino? Z góry dziękuję za informacje.

gienia

postów: 128

13.06.2007 23:59

no prawda, ale mysle, ze powoli zaczyna sie to zmieniac

wesika

postów: 17

13.06.2007 13:47

uważam że przyjęcia u nas są nieciekawe, nikomu niechce sie zdobyć fajnych prostych przepisów, nasze gospodynie serwują pokrojone szynki, sery i ogórki kiszone, że nie zapomne o grzanej kiełbasie i sałatce warzywnej.

gienia

postów: 128

13.06.2007 00:51

o mamuniu! tzn 'rzadko' chcialam napisac

gienia

postów: 128

13.06.2007 00:49

Czy ja na ten program tak zadko trafiam czy moze on jest tak zadko emitowany

Marlej

postów: 202

07.06.2007 03:09

Morderska
Całkowicie się z tobą zgadzam!!!!
Czy nie lepiej by było urządzać przyjęcie , gdy znajmi są nie tylko dla twojej kuchni, ale i dla towarzystwa z tobą ?
Jasne, że tak!!!
Głównie chodzi o kuchnię, ale prawdziwi przyjaciele zjedzą zakalca i powiedzą ci o tym , ale zjedzą i powiedzą, że im smakował.

mereszka

postów: 272

07.06.2007 00:25

Bardzo lubię Trish i jej podejście do tematu organizacji przyjęć... :-) BTW fajna z niej babka.

Paulina

postów: 23

03.06.2007 10:38

Wczoraj był fajny odcinek :) Parapetówka, ktoś oglądał i pamięta jak zrobi te różowe drinki?

marieta5

postów: 495

30.05.2007 15:18

Program całkiem, całkiem. Też jestem za małymi, zgrabnymi porcjami. Wolę to niż ciężkie, tłuste mięcho podawane w ogromnych ilościach.

morderska

postów: 91

12.04.2007 19:56

Tak na marginesie, warto zauważyć, że Trish prezentuje typowy dla anglosaskiej kultury styl organizaowania przyjęć. U nas obowiązuje maksyma "zastaw się a postaw się" "gość w dom bóg w dom" - na stołach masy zakąsek, koniecznie zupa - i to każdy porcję co najmniej 250ml, koniecznie drugie danie, potem deser, potem znowu coś gorącego bo przy wódce wypadałoby.... my po prostu pasjami urządzamy przyjęcia przy stole, tak jakby spotkanie z ludzmi bylo tylko pretekstem do najedzenia się... w stanach i anglii przyjęcia to spotkania towarzyskie, gdzie jedzenie jest dodatkiem. wyłącznie dodatkiem. elegancko podane, kilka kęsów. przyjęcia faktycznie trwają 2-3 godzin, żeby wszyscy zdążyli dojechać do domu (to nie to co u nas - dwie ulice do drugiego bloku), są raczej nastawione na pozostawienie nastroju niedosytu, a nie zmęczenia balangą i totalnej niestrawności..
nie to że nie lubię polskich przyjęć. WPROST JE UWIELBIAM, naprawdę! nic nie robi tak dobrze jak solidne imieniny raz na rok u kogoś. ale sama to chciałabym zrobić coś tak milego jak trish - gdzie będzie czas na miłą rozmowę, gdzie jedzenie nie tylko smakuje ale cieszy oczy, a wszystko jest po prostu solidnie przemyślane. a najwazniejsze - gdzie goście zajmują się rozmową ze sobą, a nie nadziewaniem kolejnego śledzia na widelec.

morderska

postów: 91

10.04.2007 19:34

lubię ją :) taka świeża i bezpretensjonalna :)

Lola

postów: 28

18.02.2007 22:53

No wlasnie, czy te porcje nie wydaja wam sie.. erm.. lekko "szczuple"? Ja rozumiem, ze na takie przyjecia nie chodzi sie zeby sie nazrec, ale mimo to... :)))

szafa

postów: 2

12.02.2007 17:00

ja nie lubię tego programu. a już na pewno nie chciałabym wylądować na przyjęciu organizowanym przez Trish. Umarłabym z glodu :) oglądam Kuchnię TV, bo chcę nauczyć się gotować, podpatrzeć coś fajnego. a Trish głównie zajmuje się zakupami i dekoracją. ale fajnie jej to wszystko wychodzi, trzeba przyznać. no i jest bardzo sympatyczna.

poziomeczka

postów: 1

12.02.2007 10:46

szkoda tylko ze nie ma przepisow na te wszystkie smakolyki co Trish robi

moniczek75

postów: 4

09.02.2007 00:37

Witajcie, też uwielbiam Trish :) czy może pamietacie jak robił przyjecie dla swojego taty i tam byly migdaly do chrupania, moze ktos pamieta dokladny przepis , chodzi mi o skladniki proporcje sama dopracuje :)

Lola

postów: 28

07.02.2007 17:13

"Ach, ta Trish!" :))))))

sonia

postów: 11

29.01.2007 14:11

Ja,też oglądam ten program z przyjemnością.Szkoda,że nie ma przepisów na te ciekawe przekąski,słodkości i drinki.

Kucharz

postów: 4

28.01.2007 19:41

Całkiem OK, miło się ogląda, u nas to coś nowego, bo formuła programu nie została jeszcze oklepana :)

doiges

postów: 1

28.01.2007 12:45

Sposób na przyjęcie-jeden z moich ulubionych programów kuchni.tv.A jak wam się podoba?