Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Sos pieczarkowo-czosnkowy (pytania)

jacek1f

postów: 2296

10.08.2009 10:25

Zrobiłeś sos pieczarkowy, jeden z wielu:-) wpsaniałych na bazie pieczarek wlaśnie.
Do kazdego makaronu - rurki, tagliatelle, linguini i inne beda sie nadawac wspaniale, ale i spaghetti tez, tylko wtedy zredukuj bardziej - zeby bardziej gesty był.

Do mies - od piersi kurczaka po polędwiczki wieprzowe - smazone, duszone, na parze lub w tymże sosie.

Z ryb - raczej jedynie do łososia -on neutralnie znosi smaki cebulowo-czosnkowe.

No i oczywiscie najprosciej po polsku - do kasz (gryczana, perlowa, pęczak) i do ziemniaków pure.
Mniam.

Dodaj pieprzu czarnego duzo - pieczarki i smietana kochaja czarny pieprz świeżo mielony!

rogue

postów: 10

09.08.2009 19:51

Witam.

Na pewno gdzies ten przepis juz widzialem, na pewno to nie moj oryginalny wymysl. Odtworzylem tylko to z pamieci i.. nie powiem- cholernie mi smakuje.

Skladniki : Porcja dla 1-2 osob.
(prosze wybaczyc ale proporcje moga byc niedokladne, gotuje dla siebie, w domu, na oko, nie mam dobrego wyczucia)
-200 dag pieczarek
-150 dag szynki wędzonej krojonej*
-śmietana (12, 18%)
-polowka cebuli
-masło
- 3 ząbki czosnku
Roztapiamy maslo na patelni, szklimy cebule (posiekana wg upodobania, ja lubie wyczuwac kawalki cebuli w tej potrawie). Szynke kroimy w cienkie paski, wrzucamy na patelnie.
Kroimy i dodajemy pieczarki.

Gdy pieczarki zaczna puszczac wodę i ciemniec- dodajemy 3-4 lyzki smietany. Mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek.
Sol i pieprz do smaku.

Podkrecamy ogien pod patelnia, mieszamy. Danie jest gotowe gdy smietana sciemnieje- przejdzie sokami z cebuli i pieczarek.

* - szynka jest opcjonalna.
----

Ok, wybaczcie nieudolnie napisany przepis. Tak to jest z amatorami. :) Dwa bardzo wazne pytania:

1. Taka kombinacja na pewno ma jakas fachowa nazwe. To sos pieczarkowo-czosnkowy czy cos jeszcze?

2. Zastanawiam sie z czym moge ten sos podac? Do glowy przychodzi mi makaron (rurki) + dekoracja chocby pietruszka. Lub wersja mniej elegancka - frytki.

Wszelkie sugestie bardzo mile widziane. Pozdrawiam.