Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ SŁODKOŚCI BOŻONARODZENIOWE

minutka

postów: 1250

01.07.2009 12:21

Obiecane, zapisane :-)

KATARZYNKA

postów: 760

01.07.2009 11:01

Minutko, dzięki! :-D

minutka

postów: 1250

30.06.2009 17:48

Przepraszam, że wznawiam ten temat latem.
Katarzynko, na specjalne życzenie pierniczki ode mnie już niestety nie według przepisu sprzed wieku - u mnie kiedyś przeleżały 7 miesięcy, bo o nich zapomniałam.

PIERNICZKI
kostka margaryny
300 ml miodu wielokwiatowego
czubata łyżeczka mielonego cynamonu
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonych goździków
szczypta pieprzu czarnego
szczypta zmielonej kolendry
szczypta imbiru w proszku
łyżka kawy rozpuszczalnej
łyżka kakao (przez sitko)
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać miód i suche składniki. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
3 jajka
0,3 szklanki cukru
ok. kilograma mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody rozpuszczonej w łyżeczce chłodnej wody
Jajka ubić z cukrem. Wolno dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sodę na zmianę z masą miodowo-przyprawową. Ciasto wyrobić - nie musi być być wyrobione dokładnie, powinno być lekko klejące.
Odstawić na przynajmniej 4 dni do czterech tygodni w chłodne miejsce. Trochę napęcznieje i w środku pojawią się bąbelki.
Po tym czasie wałkować na ok. 5 mm i wykrawać ciacha. Piec ok. 5 min w 180 stopniach. Tuż po upieczeniu są miękkie, ale potem twardnieją i są chrupiące.

Ja zazwyczaj odkładam na tydzień i wstawiam do piwnicy. Kiedyś zdarzyło mi się zarobić ciasto na dzień przed wypiekiem i wtedy zostawiłam na noc w ciepłej kuchni. Jednak wtedy nie miały kwaskowatego posmaku.

post edytowany 1 raz, ostatnio 01.07.2009 10:15

Chenia

postów: 459

17.12.2008 11:08

No sorry - nudzę się w pracy przed świętami :-)

Wczoraj piekłam na szkolną wigilię ciasteczka - zwykłe kruche gwiazdeczki, może komuś przyda się wypróbowany od lat przepis

Składniki:
500 g mąki
1 miękkie masło
2 jajka
175 g cukru
szczypta soli

Ze wszystkich składników wyrobić robotem ciasto, dorobić łapkami i uformować kulę ciasta. Owinąć folią spożywczą i wrzucić na godzinę do lodówki. Porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 4 mm, wykrawać ciastka foremkami, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 180 st. ok. 15-20 minut.
Ciastka dekorujemy lukrem i kolorową posypką.

alicka

postów: 134

12.11.2007 13:56

Dziś dowiedziałam się się,że w Anglii na Boże Narodzenie robi się ciasteczka, których jednym ze składników jest gęsty jogurt (serek homogenizowany), podobno bardzo dobre, szukając w internecie przepisu natrafiłam na taki :

Anielskie gwiazdki

Składniki:
Ciasto:
380 g mąki
50 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 g masła
Dekoracja:
100 g siekanych migdałów
100 g cukru pudru do posypania


Sposób przygotowania:

Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować na ok. ½ cm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciastka. Można również wyciąć ze środka ciasteczek mniejsze gwiazdki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać posiekanymi migdałami. Piec ok. 10 minut.

Piekarnik gazowy: temperatura 210°C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 210°C (powinien być podgrzany)

Ciepłe gwiazdki posypać cukrem pudrem.

źródło: www.oetker.pl
Czy ktoś może robił już takie ciasteczka ?

alicka

postów: 134

26.10.2007 12:28

Dziękuje za przepis na ciasteczka :) to dobry pomysł zrobić dużo różnego rodzju i na pożegnanie gości wręczyć im pudełka (puszki) z ciasteczkami i pierniczkami :)
Gości chciałam czymś zaskoczyć na słodko bo bardzo lubią ciasta i desery a z tych typowo bożonarodzeniowych słodkości znam tylko kutie i makiełki,może ktoś zna coś słodkiego bożonarodzeniowego niekoniecznie polskiego.
W internecie znalzłam tylko zupę migdałową z ryżem lub ptysiowym groszkiem( staropolskie danie wigilijne).Jeszcze jej nie wypróbowałam.

Pylysia

postów: 14

26.10.2007 09:56

U nas ( na Śląsku Cieszyńskim ) na święta Bożego Narodzenia od wieków wypieka się drobniutkie, prześlicznie zdobione ciasteczka. Są o nieograniczonych smakach, kształtach - maleńkie arcydzieła. Do wypieków stosuje się najlepsze składniki ( masło, bakalie, alkohole, konfitury itp).
Są pieczone, niepieczone, wykrawane z foremek, kręcone przez maszynkę do mięsa, krajanki itd. Wielką zabawę i uciechę mają dzieci, chętnie uczestniczą w tych pracach. W tedy w domach pachnie i jest wesoło. Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenia. Każda Pani domu ma własne zbiory. Ilość i rodzaj wypiekanych sortów jest spora ( ja robię 16 rodzajów).
alicka może wypróbujesz:
Krajanka orzechowa
ciasto:
20 dkg masła
20 dkg cukru pudru
20 dkg orzechów włoskich mielonych
10 dkg mąki wrocławskiej
10 dkg mąki krupczatki
5 białek
Z podanych skłdników wyrobić ciasto, wyłożyć na natłuszczoną blachę i upiec ( temp. 160 stopni ok 10 minut)
zaraz po upieczeniu posmarować lukrem - 5 żółtek utrzeć z 20 dkg cukru pudru i po lekkim przeschnięciu pokroić w drobniutką kostkę.
Ciasteczka orzechowe
14 dkg mąki
14 dkg masła
7 dkg cukru pudru
7 dkg orzechów włoskich mielonych
sok z cytryny
wyrobić ciasto, rozwałkować (między folią) i wykrawać kółeczka o średnicy 3 i pół cm. Upiec (160stop, ok 10 minut)
Po upieczeniu przekładać dobrą marmeladą, zlepiać po dwa.
Na górę nałożyć lukier i włożyć połówkę orzecha.
lukier: 4dkg masła, 4 dkg cukru mączki, 2 łyżki mleka, 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao - dać do rodelka i na małym ogniu podgrzewać, stale mieszając, aż do pierwszego bulknięcia. Zdjąć z ognia i nadal mieszać a następnie nakładać na ciasteczka.

mozaika

postów: 58

25.10.2007 22:08

U mnie tradycyjnie - makowiec i piernik oraz drobne pierniczki na choinkę
:D

alicka

postów: 134

25.10.2007 13:04

W tym roku będą u mnie na święta osoby z różnych stron naszego kraju i już zaczyna się zastanawiać nad słodkościami (bo chce je wcześniej wypróbować). Czy może ktoś zna inną nietypową słodką potrawę Bożonarodzeniową oprócz kutii i makiełek ?