Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ SŁODKI DRAŃ 2

więcej >>

rzviro

postów: 212

22.02.2014 21:52

k.tyczynski napisał 02.03.2010 18:29:
Obecnie ten program leci trochę za późno, a szkoda ;/ Było w nim kilka fajnych przepisów... A prowadzący też jest sympatyczny.
Cztery lata od tamtego wpisu w dalszym ciągu jest on aktualny. Dlaczego ten program jest tak rzadko emitowany i o tak głupich godzinach ( środek nocy, np. 2.00 )? Nie można go "puścić" w ciągu dnia, o normalnych porach? Inne programy są powtarzane "na okrętkę" ( badziewne "atelier...") - tego nie ma w ogóle.......

Hiheat

postów: 5

08.04.2010 22:12

Zgadzam się z k.tyczynskim kiedyś był emitowany o przystępnej porze. Szkoda, że tak nie jest i teraz. Prowadzący udowadnia w nim przynajmniej, że nie trzeba mieć hiper zdolności i umiejętności manualnych, aby przyrządzić pyszne, proste i niedrogie słodkości.

post edytowany 2 razy, ostatnio 08.04.2010 22:14

k.tyczynski

postów: 81

02.03.2010 18:29

Obecnie ten program leci trochę za późno, a szkoda ;/ Było w nim kilka fajnych przepisów... A prowadzący też jest sympatyczny.

minutka

postów: 1250

30.06.2009 22:14

Ja trafiłam na Nią raz przez przypadek. Bardzo ciepła i miła kobieta. U Anthony'ego prezentowała się zupełnie inaczej i odbierałam Ją za dość oschłą osobę. Dziwne...

snoozy

postów: 2419

30.06.2009 21:18

Czesami pojawia się w Sobocie w Kuchni.Fajna jest formuła programu bo sama gotuje, jej uczniowie gotują i odwiedza zawsze kogoś kto gotuje

Ela LISA

postów: 1956

30.06.2009 21:12

Mila sympatyczna babka.Dobry program.

snoozy

postów: 2419

30.06.2009 19:18

Elu, oglądam w każdą sobote o 11 i powtórki czasem też :-)

Ela LISA

postów: 1956

30.06.2009 11:49

Czy ogladales moze na TV STYLE, Slodki Swiat Rachel.?
Polecam ,bardzo ciekawy program.W kazdym odcinku 2 - 3 przepisy..Dodatkowo,jeden przepis robia uczniowie Rachel.
Tak jak u Twojej ulubionej nauczycielki. Kazdy nowy odcinek,rozpoczyna sie chyba w sobote, potem ,przez caly tydzien,powtorki odcinka. Polecam.Mila sympatyczna prowadzaca, mistrz cukiernictwa.Szkoda ze nie ma ksiazki, z jej przepisami.

snoozy

postów: 2419

30.06.2009 07:33

Słodkości mam opanowane do perfekcji:-)

Ela LISA

postów: 1956

29.06.2009 22:09

Ok, w razie czego,gdyby jednak nie chcial,wysle go do Ciebie na przeszkolenie i musztre. Dobrze forumowy bracie?

snoozy

postów: 2419

29.06.2009 22:02

Poszukamy Ci Elu takiego mega Sikora co będzie robił Ci desery od rana do nocy :-)

Ela LISA

postów: 1956

29.06.2009 21:53

Aniu,Ty nie musisz sie nad soba uzalac.Jestes sliczna delikatna ,madra i ciepla osoba. Lubie Ciebie i Was,ciesze sie ze moglam Was poznac.

minutka

postów: 1250

29.06.2009 21:47

Absolutnie się z Tobą zgadzam, snoozy. Elu, nawet kiedyś Ci o tym pisałam. Wiadomo - mężczyźni mają inny pogląd na kobiecą urodę, kobiety - inny. W tej kwestii mamy zdanie takie samo, więc Elu coś w tym jest!
Swoją drogą to chyba musimy się spotkać prywatnie (bez chłopaków), bym Ci wybiła z głowy te kompleksy. Bo kto jak kto, ale ja tu powinnam się użalać nad swoją krasnalowatością i mankamentami urody. Ale po co tracić na to czas i energię? I czemu to ma służyć?

A Słodkiego Drania też lubię. Drażniła mnie początkowo Jego gestykulacja, ale z czasem można się przyzwyczaić. A pomysły na deserki ma świetne.

snoozy

postów: 2419

29.06.2009 20:23

Gdybym Eli nie widział to może bym uwierzył w te bzdury ale na Twoje nieszczęście widziałem i w bzdury nie wierze.Każdy Ci Elu to powie i nie przez grzecznośc :-)

nikita666

postów: 370

29.06.2009 20:15

Ela na pewno przesadzasz, zarzuc jakas fotka i sie komplementy posypia :)

Ela LISA

postów: 1956

29.06.2009 19:34

Aniu,spora ze mnie kobietka,z kompleksami. Mali mezczyzni ,wpedzaja mnie w wieksze kompleksy. Czuje sie jak slonica.
Nie jestem taka delikatna i sliczna jak Ty. A szkoda.

minutka

postów: 1250

29.06.2009 18:47

Widzę, że Eli nie przechodzi...

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 22:47

Wiem wiem Elu :-)

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 22:33

Pawle,mowie ogolnie.Wole sie przytulic do duzego.Male omijam.Natomiast mezczyzna piekacy ciasta i ciasteczka,jest cudowny.Slodki Dran, zna sie na wypiekach i slodkosciach.
To bardzo mi sie podoba.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 21:13

Sikor raczej nie jest słusznych rozmiarów więc nie maiłabys się do kogo przytulic :-)

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 20:38

Lubia,lubia.i zeby jeszcze bylo sie do czego przytulic.

nikita666

postów: 370

28.06.2009 20:00

mowilem ze baby to lubia :)

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 19:51

Wiesz ,gotujacy mazczyzna,to jest cos.
A jeszcze wypiekajacy pyszne ciasta i ciasteczka.
Sam jest,taki slodki.

nikita666

postów: 370

28.06.2009 19:50

Hehe :)))

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 19:43

Widze Elu,ze się rozmarzyłaś :-)

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 19:34

Slodki Dran,jest profesjonalista w swoim fachu.
Z dziada pradziada.Lubie jego program,i to, ze nie uderzyla mu woda sodowa.Normalny,cieply facet.Wiele kobiet chcialo by kogos takiego w kuchni - i nie tylko.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 19:24

Jesteś mistrzem kucharstwa,ze wiesz kiedy jest uzasadnione a kiedy nie ?

Don_Fiutaccio

postów: 51

28.06.2009 18:58

snoozy napisał 28.06.2009 10:15:
Są pewne dania w których trzeba się uwalic po łokcie.Nie wyobrażam sobie robic wszystkiego w rękawiczkach lub szczypcami
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Zwroć uwagę na fragment o "całkowicie nieuzasadnione".

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 16:03

Lubie Sodkiego Drania,za to ze jest normaly,bez szpanerstwa,swietnie piecze.To jest fajny facet. Snoozy,popieram.W kuchni do pracy,najlepsze sa rece.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 10:15

Są pewne dania w których trzeba się uwalic po łokcie.Nie wyobrażam sobie robic wszystkiego w rękawiczkach lub szczypcami

Don_Fiutaccio

postów: 51

27.06.2009 23:51

Facet jest wyjątkowo obleśny. W dodatku ma chyba jakiś problem - we wszystko chce za wszelką cenę wsadzić łapy, nawet gdy jest całkowicie nieuzasadnione. Ostatnio marał je po łokcie w czekoladzie, za moment wsadził je w śmietanę, i tak stale... I on robi desery... Obleśne...

kucharek

postów: 15

15.04.2009 02:00

ma fajne niektore proste i smaczne przepisz na desery,rowniez czlowiek z pasja.Cool

Goplana

postów: 20

10.02.2009 10:55

Przepisy ciekawe ale jak to czesto zdarza sie w polskich produkcjach - prowadzacy kiepski. Sztucznosc az bije po oczach. Ludzie wiecej swobody !

Magdalena Perkowska

postów: 1

04.11.2008 17:30

super program Panie Jacku. Oglądam prawie każdy nawet powtórki=D

żarłoczka

postów: 5

29.09.2008 21:12

kocham ten program niewiem jak można go nie uwielbiać jest rewelacyjne

MarcinO

postów: 415

14.08.2008 16:50

polecam się na przyszłość;) pozdrawiam

Agusia

postów: 3

14.08.2008 12:01

Dzięki :)

MarcinO

postów: 415

13.08.2008 23:00

nie widziałem tego odcinka, ale jeśli chodzi tylko o naleśniki to polecam:

NALEŚNIKI

trudność: łatwe

Składniki
100g mąki
2 jajka
200ml chudego mleka
2 paczki cukru waniliowego
łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
2 łyżki miękkiego masła
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej 100ml mleka, dodaj cukier waniliowy, łyżkę oleju, szczyptę soli i wszystko wymieszaj mikserem. Odstaw masę na chwilę. Roztop na patelni łyżeczkę masła. Następnie wlej je do masy naleśnikowej, dolej resztę mleka i jeszcze raz zmiksuj. Aby ciasto było idealnie gładkie przecedź je i odstaw na 20 minut, aby mąka wchłonęła mleko. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją masłem i nalewaj ciasto chochelką. Smaż 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Podawaj posypane cukrem pudrem.

SEKRET: Zawsze pozwól ciastu postać przez dwadzieścia minut, zanim zrobisz z niego naleśniki, żeby mleko mogło wsiąknąć w mąkę i żeby spęczniała.

Przepis z programu ZABAWA W GOTOWANIE (odc.22)

Agusia

postów: 3

13.08.2008 22:10

Ale mi chodzi o naleśniki a nie sos ! :)

MarcinO

postów: 415

13.08.2008 20:51

Radzę zaglądać do działu kuchnioteka, ale jak już znalazłem to podam:)

Składniki
8 kostek cukru
4 dużych, soczystych gorzkich pomarańczy
50g drobnego cukru
75g masła pokrojonego w drobną kostkę
sok z 1 cytryny
12 naleśników
3 łyżki Cointreau
2 łyżki koniaku

Przygotowanie
Kostkami cukru potrzeć skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Kostki wrzucić na patelnię. Dodać drobny cukier i postawić patelnię na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlać sok z pomarańczy. Dodać partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Naleśnika włożyć na patelnię i po chwili odwrócić. Kiedy pomarańczowy sos odpowiednio się zredukuje, dodać Cointreau i koniak. Podpalić i podać.

© Jacek Sikora

Przepis z programu SŁODKI DRAŃ 2 (odc.3)

Agusia

postów: 3

13.08.2008 13:23

hej :) pamięta ktoś jak słodki drań w programie słodki drań 2 przyrządził naleśniki do przepisu CREPE SUZETTE ? ? Zrobił je bardzo szybko a potem nie podał składników ... :( CREPE SUZETTE - ten przepis wykonywał w 3 odcinku mam nadzieję, że ktoś pamięta .... Pozdrawiam :*

czemu_nie

postów: 8

05.08.2008 23:39

wyjęłaś mi te slowa z ust....hehe...przepisy...owszem..moze i dobre..ale On sam..ech...szkoda słów...przekombinowuje przy stwarzaniu tego swojego image.....okropnosci

Cezary20

postów: 3

27.07.2008 21:04

Udał się . ale czas pieczenia wydłużyłem z 45 minut do 1h. po 45 minutch w 180 stopniach byl jeszcze lepiacy do wykalaczki. po 1h wyszedl wyrosniety ladny pyszny. Życze Wszystkim Pysznych wypieków.

Cezary20

postów: 3

27.07.2008 19:41

Migotka333 właśnie zrobiłem ciasto ze śliwkami takie jak opisałaś wyżej. Właśnie się piecze. Mam nadzieję ze mi wyjdzie. Wole ubić piane z białek niż tak włożyć całe jaja jak u Pana "Drania". Pozdrawiam.

lolunia__

postów: 4

09.07.2008 08:47

bardzo lubię ten program ponieważ dodatkowo pokazywane są składniki oraz pokazane jest dokładne wykonanie potraw.

cannelle

postów: 3

01.07.2008 20:50

Ja nawet lubie go ogladac, niektore przepisy sa bardzo ciekawe,(np tarta z czekolada i chilli)..... i te bezy....:P :))))

daseret

postów: 4

07.05.2008 20:51

Dziekuje migotce333 za przepis. sprobuje w tym tygodniu upiec.

migotka333

postów: 1184

06.05.2008 07:24

nie wychodzi Tobie to ciasto, bo są nierówne proporcje składników. Jak jest za dużo owoców, to one puszczaja sok i wychodzi zakalec. Ja robię przepis Nigelli Lawson na ciasto ze śliwkami i zawsze wychodzi.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI:

3 jajka,
3/4 szkl cuku kryształu,
1 i 1/2 mąki tortowej,
1/2 kostki masła lub margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
500g śliwek (po wypestkowaniu),
cukier puder do posypania,

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem. Dodajemy rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Ciasto wlewamy do wyłozonej papierem do pieczenia formy (mały kwadrat). Wyrównujemy powierzchnię. Układamy równomiernie pokrojone śliwki. Piczemy w 180st C przez 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

daseret

postów: 4

03.05.2008 09:48

Wielka szkoda ze nie udalo mi sie ciasto z przepisu na placek ze sliwkami. Dzis przeczytalam go jeszcze raz i o dziwo zmienil sie przepis na 1/2 kostki masla i 1/2kg sliwek.
Bardzo smutne dla mnie gdyz uparlam sie i dwa razy pieklam ciasto wedlug zlego przepisu,moze za trzecim razem bedzie dobrze.

14:58 2008-04-07
PLACEK ZE ŚLIWKAMI
trudność: łatwe

Składniki
szklanka mąki
cukru szklanka
2 łyżeczki proszku do łyżeczki
2 jajka
1 kostki masła do roztopienia w mikrofali
1 kg wypestkowanych i przekrojonych na połówki śliwek

Pijana_Powietrzem

postów: 42

02.05.2008 02:09

Nieeeee nooo...wlaczam TV a tu ten kolo... słucham i słysze "rozdrabniam budyń"... no litości jak mozna rozdrobnic budyn :/ I to jego ubarwianie wypowiedzi...masakrrra

stefania

postów: 48

07.04.2008 18:39

Prośba do Słodkiego Drania o powtórzenie przepisu na pomarańczowo-migdałowe 'wypełnienie ' do mazurka. Jest to przepis z ubiegłego roku, bardzo smakowity. Problem polega na tym, że ani razu masa mi się nie ścięła na sztywno. Za każdym razem jest lekko za płynna. Wszystko znika z talerzy, jednakże jeśli chodzi o estetykę podania, to bardzo na tym cierpi. Gdzieś popełniam błąd, albo masa ma być takiej konsysytencji, o czym w programie nie było.
Serdecznie pozdrawiam pana Jacka Sikorę.

Pijana_Powietrzem

postów: 42

06.04.2008 16:59

A ja go nie lubię. Może i fajna atmosfera rodzinna i muzyczka w tle. Ale sposób mówienia tego pana i jego gesty po prostu mnie drażnią. Czasem tak bardzo się stara urozmaicić swoją wypowiedź różnymi słowami, że jest to aż przesadne. Poza tym właśnie ten sposób mówienia (zwłaszcza ton :/)i gesty dla mnie są strasznie niemęskie. Jakby to wszystko co robi jakąś wielką podnietę mu sprawiało :/

Justynianna

postów: 1

25.03.2008 11:03

Bardzo lubię ogladać "Slodkiego Drania", strasznie mi sie podobaja jegon przepisy, jednakże moim zdaniem są dosyć skonplikowane. Często też trudne lub dość drogie do zrobienia, ale to nie zmienia postaci rzeczy, że lubię patrzeć jak sie krzata w kuchni.

Justynianna

annakowalczuk2

postów: 1

26.02.2008 09:25

Bardzo lubię oglądac "Słodkiego drania" przepisy są bardzo ciekawe i myślę że z nich skorzystam bo bardzo lubie rózne slodkosci . bułeczka

traumel

postów: 1

16.02.2008 19:05

Ten program jest zaprzeczeniem wszelkich zasad sanitarnych. Chcąc publicznie prezentować swe opinie i przepisy kulinarne należy samemu być w porządku. Niedopuszczalnym jest przygotowywanie potraw z biżuterią na rękach. Jestem w stanie zrozumieć, że sponsorem programu jest jakaś firma handlująca biżuterią, ale nie moge pojąć faktu pakowania zapierścionkowanych i zaobrączkowanych rąk do żywności. Prezentacja takich postaw jest typowym przykładem braku podstawowych zasad higieny, braku gustu i dobrego smaku. Prezenterzy tegoż programu postępując w wymieniony wyżej sposób nie mają żadnego prawa do wyrażania swych wątpliwej jakości opinii publicznie. Przy takim sposobie prowadzeni9a tegoż programu nadaje się on tylko i wyłącznie do zdjęcia z anteny. Ocena programu -10

aleilo

postów: 2

10.02.2008 12:48

Nie lubie słodkiego drania. kiepskie umiejętności, brak obycvie w kuchni i często niestety idiotyczne miny, zachowanie i uwagi.

klaudia_938

postów: 1

09.02.2008 14:17

super po prostu;))

Katiuszka89w

postów: 1

05.02.2008 17:39

witam jetsem tu pierwszy raz :)

caer

postów: 194

31.01.2008 23:44

kupił mnie kompletnie śnieżnobiałymi bezami na płatkach róż. Aż sie wstyd przyznac :-)))

jacek1f

postów: 2296

22.01.2008 13:14

ja tez albo sie przekonalem, bo przyzwyczailem, albo Drań si ę wyrobił bardzo:-)

kiwi

postów: 234

21.01.2008 16:34

Przekonałam sie do Słodkiego Drania, mało tego, polubiłam go! To chyba dlatego, że w 2 serii robił naprawdę słodkie desery i nie eksperymentował z warzywami. Jak słodko to słodko i juz :D

platynka

postów: 1

21.11.2007 22:55

Czy ktos pamieta jak Słodki Drań robił dekoracje świąteczne z jabłek?Czym je smarował,że błyszczały?Następnie posypywał cukrem pudrem, jakby były przyproszone śniegiem?

05.11.2007 09:51

 

Witam

Oto przepis na pierniczki Jacka Sikory. Ewi czy to o ten przepis chodziło??

Składniki
40 dkg miodu
40 dkg cukru
2 opakowania przyprawy piernikowej (Gellwe)
3 łyżki wody
1 kg mąki
130g masła
15g proszku do pieczenia (Gellwe)
2 jajka
4 opakowania lukru (Gellwe)
drażetki do posypywania (Gellwe)

Przygotowanie
Na patelni zrumień cukier z dodatkiem dwóch łyżek wody na ciemny karmel. Dolej miód i przyprawę piernikową. Zagotuj. Stale mieszając dodaj masło. Sitem przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrób w kopcu mąki krater i wlej gorącą (ale nie wrzącą) miodową zaprawę oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię kulę ciasta i odstaw do lodówki na dwa dni. Rozgrzej piekarniki do 190 stopni C. Rozwałkowuj je na 0,5cm lub cieniej podsypując mąką. Wycinaj pierniczki za pomącą foremek. Zrób dziurki w ciastkach na wstążki lub wetknij patyczki. Pędzelkiem zmieć z nich nadmiar mąki. Piecz około 15 minut lub do momentu, aż nabiorą ślicznego koloru. Odstaw do wystygnięcia przed lukrowaniem. Gotowe pierniczki posmaruj gotowym lukrem lub zrób go sam z ucieranego cukru pudru z sokiem cytryny i odrobiną białka.

© Jacek Sikora

pozdrawiam

marieta5

postów: 495

05.11.2007 02:45

Treska napisała 02.11.2007 15:10:
No naprawdę ma za wysoko ten blat. Jak on na nim pracuje ? Co o tym sądzicie ?
Rzeczywiście troszkę wysoko ustawiony ma ten blat... Ale widać dobrze sobie radzi :)
Słodki Drań jest super :)))

Ewi

postów: 1

04.11.2007 23:24

Czy ktos pamieta podany przez slodkiego drania przepis na elastyczne ciasto, z ktorego robi sie swiateczne ciasteczka? Wiem, ze jednym ze skladnikow byl karmel, niestety zugubilam ten przepis. Mam nadzieje, ze odcinek, w ktorym dran robi to ciasto bedzie niedlugo powtarzany, bo zbliza sie grudzien...

lutka

postów: 36

04.11.2007 16:53

bardzo się cieszę, że wrócił, nie myślałam że to powiem, ale ku własnemu zdziwieniu bardzo mi brakowało słodkiego drania w ramówce :)

Treska

postów: 161

02.11.2007 15:10

marieta5 napisała 26.10.2007 20:26:
Treska - nie przyjrzałam się, ale jutro będę obserwować uważnie :D
No naprawdę ma za wysoko ten blat. Jak on na nim pracuje ? Co o tym sądzicie ?

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.11.2007 15:10

jacek1f

postów: 2296

30.10.2007 11:41

Wystarczyło kupic "kuchenną Jazdę" i juz wszystko inne nam sie podoba:-))))

Chenia

postów: 459

29.10.2007 23:29

Cieszę się, że Słodki powrócił :-)))

marieta5

postów: 495

29.10.2007 19:35

:-)))
Widziałam, widziałam :D
Faaaaajnie, że Słodki Drań wrócił... Taka rodzinna, domowa atmosfera. Przyjemna muzyczka w tle i przystojny pan prowadzący ;) Czego chcieć więcej?

kiwi

postów: 234

29.10.2007 18:30

Hihi, czy teraz pan Słodki Dran reklamuje zegarki??? ;)

I muszę przyznac - zawodowo zrobiony program. Teraz to doceniłam...

marieta5

postów: 495

26.10.2007 20:26

Treska - nie przyjrzałam się, ale jutro będę obserwować uważnie :D

Nowa seria, jestem ciekawa jakie słodkości zaproponuje nam tym razem Słodki Drań...

Treska

postów: 161

26.10.2007 15:48

Czy nie macie wrażenia, że blat kuchenny w jego kuchni umieszczony jest ciut za wysoko ?

Miel

postów: 7

26.10.2007 11:18

no i jest druga seria :) bardzo lubie ogladac i sluchac tego pana w pasiastym kolorowym sweterku. nie wiem czemu, ale bardzo poprawia mi humor. nie korzystalam jeszcze z zadnego z jego przepisow, ale program wprowadza mnie w taki przytulny kuchenny nastroj :)