Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej


Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29965
najnowszy wpis: 23.10.2017 17:41

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ SAMO WYKONANE MIESZANKI PRZYPRAW

MarcinO

postów: 415

29.06.2009 22:08

poszukuję przepisów na mieszanki i marynaty do mięs, które później będą wędzone. Piszcie wszystko co macie i możecie. Dzięki z góry

caer

postów: 194

06.05.2009 15:14

Garam masala
niezbędna w kuchni indyjskiej.
Wykonana samemu jest bardziej pachnąca, świeższa i tańsza :) Mozemy również z pewną dowolnością manipulować proporcjami dzięki czemu znajdziemy nasz ulubiony smak :)

podstawowe proporcje

2 listki laurowe
po 2 łyżki ziaren kuminu i kolendry
1 i 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
3 sztuki czarnego kardamonu
1/2 łyżki goździków
3-4 cm cynamonu

wsypujemy wszsytko na suchą patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy kilka minut aż przyprawy lekko zbrązowieją i zaczną uwalniać aromat.

POzostawiamy do ostygnięcia i mielemy w młynku.
smacznego :)

migotka333

postów: 1184

26.04.2009 18:43

Również robię "na bieżąco" mieszanki przyprawowe. Takie jakie w danej chwili potrzebuję :-)

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 17:03

Czarnuszka ma białe 5-cio płatkowe kwiaty a liście ma jak ja to nazywam jak koper troche.Ja czarnuszki używam często do bułek z innymi ziarnami a zmieloną do mięsa mielonego zamiast pieprzu.Z tym wiąże się pewna historia bo nigdy nie mogłem jeśc kotletów mielonych bo dziwnie mi się odbijało.Wypróbowałem wszystkie rodzaje mięsa i nic.Przeczytałem,ze czarnuszka może zastapic pieprz.Tak zrobiłem i efekt znakominy.Koniec sensacji.

minutka

postów: 1250

26.04.2009 15:14

Planując wypieki na najbliższy weekend przypomniało mi się, że - podobnie jak Katarzynka - mam "przepis" na mieszankę przypraw do piernika i pierniczków. Przygotowuję ją jednak w momencie, kiedy zabieram się do robienia ciasta.

Już wiem, że w ogródku mam czarnuszkę, której nasiona używa się do przygotowywania potraw. Kwiaty, które przekwitły będę więc zachowywać, by zebrać nasiona;-)

KATARZYNKA

postów: 760

26.04.2009 14:28

Ja też raczej "produkuję" na bieżąco, a spisane mam tylko te do pierników.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.04.2009 14:34

minutka

postów: 1250

26.04.2009 11:25

Zadam może dziwne pytanie i nie do końca na zadany temat, ale a propos tego, co wpisał snoozy. Czy czarnuszka, o której napisałeś, to nasiona tej czarnuszki, którą można spotkać w niektórych polskich ogródkach? Roślina kwitnąca na biało, niebiesko, szafirowo, fioletowo lub różowo uprawiana na kwiat cięty lub do suchych bukietów? A może chodzi o inną odmianę tej rośliny?
PS. Snoozy, wejdź do swoich wiadomości - wysłałam Ci prive'a.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.04.2009 11:33

minutka

postów: 1250

26.04.2009 10:44

Też nie mam takich gotowców i jak Jacek robię na bieżąco. Przyznam, że czasem żałuję, bo za każdym razem smak inny. Zdarza się, że mieszanka wychodzi po prostu perfekcyjnie co do smaku i nie potrafię jej odtworzyć, no bo jak? - skoro przyprawy zawsze sypię na oko. Wczoraj robiłam np. skrzydełka w panierce. Wyszły re-we-la-cyj-nie! Ale ani proporcji przypraw, ani proporcji panierki nie potrafię powtórzyć.
Może kiedyś wezmę miarkę... Ale obawiam się, że wtedy bardziej będę skupiona na odmierzaniu i zapamiętywaniu niż na samej mieszance i wyjdzie beznadziejnie;-)

jacek1f

postów: 2296

25.04.2009 20:05

ja nie.. Robie na bieżąco, zawsze prawie inaczej:-)

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 20:48

Czy przygotowujecie sami miesznaki różnych przypraw do dań, które robicie?Takie gotowce ale nie ze sklepu.
Ja ma kilka takich swoich.

MIESZANKA DO CIASTEK ZBOŻOWYCH I OWOCOWYCH
gałka muszkatołowa, imbir, cynamon,goździki, kmin rzymski i czarnuszka-wszystko roztarte w możdzieżu.

MIESZANKA WŁOSKA
rozmaryn, czerwona papryka, majeranek, oregano, tymianek, natka pietruszki, bazylia i suszony fenkuł