Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej


Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30162
najnowszy wpis: 14.12.2017 19:27

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Sałatki na winie - czyli co się nawinie :)

jaagniuk

postów: 5

02.07.2007 05:58

No tak :(

Zgadzam się... wymienianie tu czegokolwiek "w proszku" wydało mi się dalece niestosowne... Tylko że sałatka miała być na szybko, a mnie winegret wybitni nie wychodzi...

Ale poprawię się, obiecuję :)

buba

postów: 56

01.07.2007 16:27

O tak! Precz z Knurrem!!!!!!

jacek1f

postów: 2296

01.07.2007 13:25

Jagniuuku, prosze Ci e:-))) Odstaw sos Knurra vinegretowy... Czemy najsmaczniejsza i najprostsza rzecz pod słońcem usztuczniać?????

jaagniuk

postów: 5

01.07.2007 07:49

Wczoraj odwiedzili mnie znajomi z naprędce stworzyłam następującą sałatkę:

3 pomidory
świeży ogórek
zielone oliwki z papryką
4 jajka
10 dag żółtego sera
świeża bazylia
sos winegrertte (najlepiej Knorra z proszku)

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki (albo nie - jak kto woli) i pokroić w ósemki lub drobniej - najlepiej w ładne łódeczki. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki. Bazylię posiekać drobno, a oliwki przekroić na pół.
Na dużym płaskim talerzu lub pólmisku ułożyć dookoła na zmianę pomidorki i jajka, poprzekładać plasterkami ogórka. na środek wrzucić kawałki pomidorów i ogórków lub też ładnie poukładać w mniejszy krąg. Polac całość winegretem (radzę tuż przed podaniem, bo warzywa puszczą troochę soku). Na wierzchu posypać startym serem i bazylią. Pycha :)

Wypróbowałam również wersję z sosem czosnkowym - najlepiej zrobić go z gęstego jogurtu z dodatkirm majonezu (w stosunku 2:1), do którego wciskamy 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Podajemy w kubeczku - każdy sobie sam nałożoną porcję sałatki polewa.