Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ Rybki/ przetwory

kamil

postów: 283

21.08.2010 19:27

jacku dziękuję, właśnie się robi według twojego sposobu. Kilogram dyni kroję w dużą kostkę i marynuję przez minimum godzinę. A marynata to: garść świeżej: bazylii, tymianku i oregano, dwa ząbki czosnku, sól pieprz, dwie łyżki octu balsamicznego, pięć łyżek oliwy. Całość na blachę z pergaminem, pół godziny pod przykryciem z folii aluminiowej i jeszcze 15 minut bez przykrycia by chrupka była.

jacek1f

postów: 2296

21.08.2010 15:28

aaa, potworną dynię fetową? :-) Ciesze sie, ze zasmakowala - pozdrawiam smacznie!

ursi5

postów: 219

21.08.2010 14:54

Uwielbiam te wszystkie przepisy Jacka1f i skwapliwie wykorzystuję. Niedawno upiekłam dynię w piekarniku z serem feta. Nigdy nie lubiłam dyni, ale ta jest pyszna. Dziękuję Ci Jacku.

jacek1f

postów: 2296

21.08.2010 14:03

znalazlem takie ciekawe
http://www.cook-book.pl/article.php?article_id=18

bo ja to bym halaszle zrobil:
skroil rybsko w dzwonka solidne, z calej reszy intensywny wywar z wloszczyna ugotowal na malutkim doprawiony zielem i laurem i moze malutka chili.

Do wywaru odcedzonego dodal papryke w paskach,. cebule w paskach, sol i pieprz, cukier. Po ugotowaniu przetarl blenderem na mase i kladl do tego dzwonka i gotowal w tymze na malutkim ogniu jakies 20-30 minut.

kamil

postów: 283

21.08.2010 12:06

może kuchniatowicze.tv :-) pomogą. Kupiłem suma afrykańskiego, bo go nigdy nie jadłem. I teraz szukam pomysłu na to, jak go przyrządzić. Mógłby ktoś pomóc i podać jakiś fajny przepis, poza pieczeniem w całości, albo pieczeniem filetów z cytryną, tymiankiem, solą i pieprzem?

malwina

postów: 7

06.05.2010 19:09

Moje ulubione to wędzone, czasem kupuję w puszkach ale tam więcej sosu i dodatków niż rybki. A od czasu jak mam chęć i czas to robię po grecku.

Lamia

postów: 20

24.03.2010 09:55

Ja uwielbiam rybę w occie mmm :D a najbardziej to przygotowaną przez moja mamę, ze słoiczka oczywiście.

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:14

sprobowalam juz salatke nicejska, b smaczna;) szkoda ze sama nei potrafie takiej zrobic

maniek

postów: 35

04.12.2009 19:45

ooo meksykanska tej firmy jest naprawde dobra

misiaczek3324

postów: 40

03.12.2009 23:20

juz wczesniej wspomniane te neptuna salatki, uwielbiam na kolacje albo wloska albo meksykanska z lososiem.

z tym wierzeniem to nie jest tak latwo, w szczegolnosci jak teraz tak zimno na zewnatrz a w domu maluskie dziecko

małgośkaaa

postów: 47

01.12.2009 01:40

wystarczy przeciez wywietrzyc:)

a z takich przetworow rybnych to co jesz?

misiaczek3324

postów: 40

29.11.2009 23:42

ja z kolei nie trawie smazonej, jakos odrzuca mnie na mysl o tym zapachu w calym domu...

małgośkaaa

postów: 47

18.11.2009 23:44

naczytalam sie o tych rybach u was i az mi sie zachcialo jakiejs. ja bardzo lubie pod kazda postacia poza pieczoną, jakos mi nie podchodzi. a co do przetworow, to tak znam neptuna, chyba taki najbardziej znany, salatek nie probowalam nie wiedzialam ze maja cos takiego, dobre to? ale sledziki albo szproty jadlam owszem, smaczne. ;)

migotka333

postów: 1184

17.11.2009 13:28

na szczęście nie wszystkie towary w Makro są sprzedawane na kartony, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić na właśnie taką rybkę
:-D

migotka333

postów: 1184

09.11.2009 20:21

kupuję w Makro, słoiczek ok. 5pln czy coś takiego.

misiaczek3324

postów: 40

09.11.2009 12:59

nie sposob przyzadzac przeciez wszystko samemu, to juz nie czasy naszych prababc:)

maniek

postów: 35

08.11.2009 21:53

chyba każdy zajada coś kupionego:P
migotka333 nie słyszałam nie widzialam muszę sie przyjrzec... a drogie to?:>

misiaczek3324

postów: 40

08.11.2009 00:08

salatka pikantna z makreli to moja ulubiona, no chyba ze sie bardziej wysile i kupie tunczka i przygotuje salatke;)

migotka333

postów: 1184

06.11.2009 13:00

no dobra, raz na jakiś czas zjadam słoiczek śledzików (firmy Seko) z wiśnią, takie dobre nie chcą mi wyjść domowym sposobem :-)

maniek

postów: 35

25.10.2009 00:14

a co takiego tego neptuna zajadasz misiaczek3324?

misiaczek3324

postów: 40

24.10.2009 23:40

kto ma czas to niech sobie przyzadza pyszne rybki, ja tam stawiam na wygode i szybkosc w czym prokukty neptuna super sie sprawdzaja

maniek

postów: 35

23.10.2009 21:51

no widomo, że lepiej, ale na prawdę to smakuje, dobrze i nie jest wielkim G. :P gdyby było niedobre myślę, że bym nie jadł. Polecam serio! a próbowałas kiedys w ogole?:D

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.10.2009 21:51

czaja

postów: 39

23.10.2009 01:03

migotka333
mi śledzie w oleju kojarzą się z dzieciństwem, co tydzień w piątek dziadek zabierał mnie na wrzeszczański rynek kupował 3 kg świeżych śledzi, a potem cały dzień je przygotowywaliśmy ahh,
a co do rybek w smażalni to zawsze można się na coś naciąć, wszędzie znajdą się czarne owce. Jak na rybkę to warto iść tam gdzie najwięcej ludzi a najlepiej popyta znajomych lub np na forum. Latem bardzo polecam klimat tawernowy mimo wszystko.

migotka333

postów: 1184

22.10.2009 21:01

taki filet z puszki ?
to nie lepiej matiasa wymoczyć i zrobić po swojemu, w oleju lub śmietanie, chyba trochę zdrowiej,
w tych puszkach to jest jedno wielkie G

maniek

postów: 35

22.10.2009 19:30

ja to wczoraj np kupiłem sobie filet śledziowy z Neptuna. I uważam,że jest bardzo smaczy do tego jeszcze dobra sałatka i ziemniaczki z pietruszką. Palce lizac.
Migotka333 także się "nadziałem" się też na smażone rybki, ale przecież chyba każdy trafił na takie cos:P

migotka333

postów: 1184

21.10.2009 11:29

śledzie to wolę w śmietanie z ziemniaczkami w mundurkach, świeże smażone rybki to tylko w domku, bo się raz nacięłam (w takowej "nadmorskiej" smażalni)

maniek

postów: 35

20.10.2009 21:42

czaja napisała 19.10.2009 09:30:
ja uwielbiam śledzie w oleju
mmm co za cudeńko :)

czaja

postów: 39

19.10.2009 09:30

ja uwielbiam śledzie w oleju z cebulką i zielona pietruszką albo smażone rybki od lokalnego rybaka w nadmorskiej tawernie z szantami

maniek

postów: 35

18.10.2009 21:28

Hestia Q-34 napisała 17.10.2009 19:42:
Nie wierze w diety,chyba ze z polecenia lekarza.
Zdrowy rozsadek,jesc wszystko z umiarem /DYSCYPLINA/ i ruch.
nie wiem czemu akurat tutaj o diecie napisałeś, ale jakby co to ja w sumie wierze, bo czemu nie wiele osob stosuje rozne i się to udaje..

A co do Was to takie smakowite pomysły o ktorych to nie slyszalem piszecie, aż slika cieknie

arti

postów: 28

18.10.2009 13:27

Każda ryba ,ale dobrze zrobiona.Zależy od nastroju, pory dnia i do czego ma się ochotę wracać,zapominając na chwilę o daniach z mięsa.Tak mam z łososiem,zrobionym na parze.Podawanym z delikatnie duszonym szpinakiem [jeżeli mrożony,to tylko w liściach],z talarkami ziemniaków panierowanych ,a pod rybką sos kremowo-winny z dodatkiem pomidorów.Wtedy pieję z zachwytu,tak jak nad każdym halibutem i fantastycznym przepisem,czy to mięso lub ryba.

gosia63

postów: 18

17.10.2009 20:04

Rybki pod każdą postacią,smażone nawet te najmniejsze słodkowodne, gotowane na parze z odpowiednim sosikiem i warzywkami np.mój ulubiony sandacz, sałatki najlepiej z tuńczykiem , kukurydzą i kaparami,wędzone i owszem jednak przedkładam te z patelenki.

Hestia Q-34

postów: 419

17.10.2009 19:42

Nie wierze w diety,chyba ze z polecenia lekarza.
Zdrowy rozsadek,jesc wszystko z umiarem /DYSCYPLINA/ i ruch.

maniek

postów: 35

17.10.2009 19:03

Jakie najbardziej lubicie. Które są dla was najlepszą opcją ^^ Fileciki, wędzone, a może sałatki z rybami, pizza? Piszcie