Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

remont kuchni >

postanowiliśmy z żoną wymienić w końcu meble w kuchni. Zleciliśmy to stolarzowi...

1992Tomasz, 18.12.2017 | czytaj dalej


Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2014, wpisów: 30169
najnowszy wpis: 18.12.2017 12:11

Mamy 27422 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ ruccola

minutka

postów: 1250

10.05.2009 19:26

Elu, dziękuję za info.
Ja jednak pozostanę przy wysiewaniu jej jesienią. Wiosną wysiałam 5 rodzajów sałaty i tę sobie póki co daruję.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 19:02

Roszponaka i raszponka,dla mnie to wszystko jedno.Na paczkach z nasionami .tez mialam rozne nazwy.Roszponke bardzo lubi moja mama.Czesto ja kupuje.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 19:00

Minutko,one obie jak szalone rosly na balkonie w skrzynkach.Przez cala pozna wiosne i lato,nawet jeszcze jesienia jak bylo cieplo.Pomysl poddala mi kiedys bardzo dawno temu,Kinga Blaszczyk Wojcicka,w wywiadzie z nia przeprowadzonym.Caly czas je podjadalismy w domu.

minutka

postów: 1250

24.04.2009 20:22

Elu, napisałaś "raszponka". A czy nie chodziło Ci o roszponkę? Ta druga to raczej sałata jesienno-zimowa. Uprawiam ją co roku ze względu na skład i kształt liści (bo smaku to raczej nie ma), ale zauważyła, że raczej długo kiełkuje i wolno - jak na sałatę - rośnie. Kiedyś wysiałam eksperymentalnie - wbrew informacji na opakowaniu - wiosną i wyrosła tylko jedna roślinka. Nasiona wysiane z tego samego opakowania wyrosły jesienią bez zarzutu.
Jeśli możesz, to napisz więcej o raszponce, może też się skuszę.

Ela LISA

postów: 1956

23.04.2009 22:00

Sadzilam rukole i raszponke na balkonie.Rosna jak szalone w skrzynce.Pomysl poddala mi Kinga Blaszczyk -Wojcicka,juz bardzo dawno temu.Mozna miec przez cala wiosne i lato,swieze wlasne listki.

minutka

postów: 1250

27.03.2009 18:48

Przy kupowaniu nasion rukoli trzeba zwracać uwagę na odmiany, bo większość lepiej i ładniej rośnie, gdy posieje się je w lipcu, sierpniu, a nawet we wrześniu.
Źle dobrana odmiana może spowodować, że rukola posiana zbyt wcześnie dostanie plam na liściach i szybko pójdzie w kwiaty. Pytajcie sprzedawców.

alex1616

postów: 27

27.03.2009 14:19

koniecznie musze sprobowac w tym roku, uwielboam rukole, zawsze podaje ja z pomidorami, feta sosem alla Alexandra i stekiem w sosie musztardowym. Rewelacyjne polaczenie, wyprobowane na przyjeciach. Danie to podbilo nie tylko serca moich znajomych, ale takze rodzicow znajomych kiedy im to podalam.

Iguana1971

postów: 18

08.02.2009 00:56

Mnie też zainteresowała ta rukola i dlatego na wiosnę ją sobie posieje .Będzie jak znalazł na zmianę ze zwykła sałatą w wiosennym menu.

jonta63

postów: 1

16.05.2007 11:09

Pachnacy ziołami ogródek to jest to , ja dopiero zaczynam kompozycie ogrodowa i mam nadzieje, że bedzie ładnie i pachnąco.

Magdalena83

postów: 13

09.05.2007 21:13

Jestem od niedawna fanką rukoli - uwielbiam jej pikantny smak i zapach - choć niektórych on drażni. Hoduję ją w doniczce na parapecie i rośnie bardzo szybko. Trzeba regularnie podlewać, a poza tym nie wymaga jakiegoś szczególnego traktowania.
Uprawa własnej rukoli cieszy najbardziej poza sezonem - kiedy w sklepie jest dość droga, a w domu za 2 zł (opakowanie nasion, jak już ktoś wcześniej napisał) + ziemia i doniczka.

buba

postów: 56

26.04.2007 12:58

Jak tylko wymysle, jak ten nowy topic nazwac. I jak bede miala czasu troche, zeby cos tam sensownego napisac. Dokup jeszcze fasolke szparagowa, groszek, koperek i bob. Aha, i jeszcze nagietki i nasturcje, dla piekna i do jedzenia. Z moich doswiadczen leniwej i niesystematycznej ogrodniczki wynika, ze to sa roslinki. ktore rosna jakos tak bez wiekszego wsparcia. Wesolej zabawy w ogrodku!

Chenia

postów: 459

26.04.2007 12:22

Gzie ten nowy topic? Kupiłam dzisiaj nasionka rukoli, szpinaku, bazylii i tymianku, no i oczywiście zielonej cukinii i dynii (dobra dyniówka w zimie nie jest zła). Będę się bawić w sobotę w ogrodniczkę, oj będzie się działo :-)

buba

postów: 56

25.04.2007 18:45

Też tak pomyślałam, że pora na nowy temat...ale tak jakoś się to płynnie działo...Założę, obiecuję--a bluszczyk--listki, świeże, a suszone zimą. Gałązkami obkładam mięso, przed pieczeniem i do pieczenia, wyciągam potem. A kwiatkami posypuję, jak kwiatkami tymianku.
A jak masz chwasty, to je zjadaj, właśnie teraz, na wiosnę.
No to do zobaczenia (usłyszenia? przeczytania?) w nowym topicu.

Chenia

postów: 459

25.04.2007 18:08

U mnie na działce rosną przede wszystkim chwasty :-( ale bluszczyk kurdybanek jest na pewno - sprawdziłam w zielniku jak wygląda. Napisali - jako dodatek do zup, jarzyn i potraw z ziemniaków, do sałatek lub potraw z twarogu; powinien być zbierany na wiosnę. Kwiaty mogą wzbogacać tzw. poncz majowy (cokolwiek to jest :-))
Pytanko - dodawać do potraw świeże, czy raczej suszone, całe gałązki czy tylko listki.
Chętnie poznam inne zioła, powinnaś buba założyć nowy topic, chętnie będę zaglądać.
Proszę tylko podawaj od razu formę używania (listki, gałązki, suszone czy świeże) i przykłady zastosowań oczywiście :-)

buba

postów: 56

25.04.2007 11:47

Szpinak wariuje, bo szybko rosnie, pod warunkiem, ze sie go podlewa i podlewa--inaczej taki ci watly urosnie. A zebrac trzeba zanim sie kwiaty zawiaza. Zanim urosnie szpinak, mozesz zrobic wszystko, co sie robi ze szpinaku, ze szczytow pokrzyw. Trzeba je zbierac rano, zanim wszelka dobroc ucieknie w korzenie. Mozesz tez nazbierac mlodych listkow babki. Szpinak tez mozna siac pare razy w roku i tez do poznej jesieni zbierac.
A w kwestii tej rukoli i truskawek--do truskawek to ocet balsamiczny, ale dobry i pare kropli oliwy, a do tego rukola z oliwa i odrobina soku z cytryny.
Jesli masz dzialke, to prawie na pewno rosnie tam cos, co sie nazywa bluszczyk kurdybanek--taka plozaca sie roslinka z drobnymi fioletowymi kwiatkami i listkami wokol lodyzek. To tez ziolo przyprawowe, super do fasoli, do miesa--wieprzowiny i baraniny oraz do krolika. Poszukaj w zielniku, to bardzo pospolita roslinka.

Chenia

postów: 459

24.04.2007 21:22

hura na pewno posieję dziękuję bardzo, szpinak też tak wariuje?

buba

postów: 56

24.04.2007 21:14

Pewnie, że można. Nasiona w sklepie ogrodniczym kosztują koło 2 zł. Rośnie, jak głupia. Mniej wiecej tam, gdzie sałatę ją posiej, trochę słońca, ale nie na patelni. Można obrywać po listku, jak już duża urośnie. No, po garści listków. Znam takich, co im raz posiana rozsiała się potem sama--zamierzam to w tym roku wypróbować. Aha, i można siać parę razy w roku, trzyma się aż do przymrozków.

Chenia

postów: 459

24.04.2007 20:50

O super Buba bardzo dziękuję za podrzucone pomysły :-)
Byłam dzisiaj na mojej zarośniętej działce. Zioła się ruszyły i rośnie mi pięknie melisa ( przyda się jak morderska będzie mi ciśnienie podnosić :-) ), wychodzi mięta pieprzowa i lubczyk. Czy rukolę można zasiać w ogródku? Jeśli tak jak i gdzie najlepiej to zrobić. Trochę mnie odrzuca kupowanie w Tesco pojemnika za 6 zł, a w doniczce podejrzewam, że padnie jak anuszce.

buba

postów: 56

24.04.2007 13:29

anuszka--wyrazy współczucia, znam ten ból, jak coś ładnie rosło i padło, a jeszcze wszyscy mówili, że to samo rośnie...posiej jeszcze raz, może za dużo podlewałaś? To był u mnie najczęstszy problem ze wszsytkim, co miałam w doniczkach.

buba

postów: 56

24.04.2007 13:27

Chenia--z każdym zielskiem, można mieszać z sałatą, z młodymi listkami mlecza, krwawnika, z liśćmi szpinaku, botwinki, szczawiu, z rzodkiewką, z ogórkiem, z jajkami na twardo, z młodymi ziemniakami, z pomidorami--jasne, ale ja poczekam na bardziej pachnące pomidory. Świetne do rukoli są orzechy włoskie, podprażone pestki dyni i sezamu i nasiona lnu. Doskonała jest z plasterkami jabłek albo gruszek, ze śliwkami i winogronami. Można ją podawać do serów. Z kiełkami też jest świetna. A sos--trochę oliwy i soku z cytryny i soli, cos bardzo prostego i lekkiego.
A z tymi młodymi ziemniakami to jest tak--trzeba je, póki gorące, przekroić na pół i zalać dressingiem z oliwy i soku z cytryny i rozgniecionego czosnku, ostawić, niech wystygną. A potem dodać rukolę i wymieszać z dressingiem, który spłynął na dno. Można pokruszyć trochę sera--kozi jest super, ale ser lazur czy rokpol też pasuje, tylko go wyjmij wcześniej z lodówki.
Aha, jak przyjdzie pora truskawek--to też są świetne w sałatce z rukolą.

anuszka26

postów: 2

20.04.2007 22:59

Moja rucola niestety zwiędla cala :(

Chenia

postów: 459

14.04.2007 13:32

Z czym najlepiej jeść ruccolę? Z pomidorami, kiełkami, z oliwą czy bez sosu zupełnie? Szukam jakiś nieskomplikowanych przepisów i pomysłów na użycie.

anuszka26

postów: 2

10.04.2007 13:12

Posiałam sobie rukolę w duzej donniczce, w tym momencie ma jakies 6-7 cm wysokosci, ale nie wyglada juz tak ladnie jak wtedy, gdy byla mniejsza. Nie wiem co zrobic zeby wyrosły piekne duze liscie. Ponoc trzeba ja zcinac albo obrywac listki, ale czy ktos wie cos wiecej na ten temat?

Dziunia

postów: 1

05.04.2007 12:11

Ja parę lat temu kupiłam w markecie ruccolę w doniczce tak jak np.bazylię i wsadziłam ją na działce.Okazała się rośliną wieloletnią a oprócz tego kwitnąc rozsiała mi się intensywnie i mam teraz za darmo cały sezon zieleninę do sałatek.Trzeba ją tylko zcinać i nie dopuszczać do wybujenia.Świetnie udaje się też na balkonie polecam.