Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Rogaliki

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:19

Ja tak samo, tylko ja już dzisiaj spróbuje zrobic te rogaliki.. :)

Grillcenter_pl

postów: 32

11.08.2011 14:00

Dzięki za przepis na rogaliki,napewno w wolnej chwili spróbuję zrobić jakiś pyszny wypiek:) Ciekawe czy mi się uda...

Krysia__

postów: 2

07.07.2011 11:14

1kostka margaryny(może być kasia)
0,5 mąki
2 cukry waniliowe
5dkg drożdży
11 łyżek ciepłego mleka
troszkę cukru
twarda marmolada do nadzienia.

Pokruszone drożdże zasypać jednym cukrem waniliowym,dodać jeszcze troszkę cukru(np,1 łyżkę stołową),zalać ciepłym mlekiem,delikatnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut,aby rozczyn urósł.Mąkę ze stopioną margaryną(letnia) i drugim cukrem waniliowym zagnieść,dodać wyrośnięty rozczyn,i wyrobić ciasto do gładkości.Gotowe ciasto podzielić na połowę,zagnieść,rozwałkować na okrągły placek,po czym wykrawać trójkąty,nakładać trochę marmolady(najlepsza różana,takiej używam) zawinąć ,formując rogaliki.Z drugą częścią ciasta wykonać tę samą czynność.Po uformowaniu posmarować żółtkiem i lekko posypać cukrem,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut,aż się zarumienią (ja piekę w 160 stopniach z termoobiegiem).Rogaliki po posmarowaniu żółtkiem można nie posypywać cukrem,a dopiero po upieczeniu polać np,polewą czekoladową,lub własnego uznania.Są pyszne,smacznego.