Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ RIBES JOHSTA

Hestia Q-34

postów: 419

07.07.2011 21:56

Dziekuje pieknie.Nie wiem jak w Polsce ,bo tutaj nie spotkalam w sprzedazy.
Niektorzy uprawiaja na dzialkach.
Kiedy bardzo zalezy mi na smaku mieszam agrest z porzeczka,nawet dobrze wychodzi

jacek1f

postów: 2296

07.07.2011 21:38

ano

Porzeczkoagrest

Próby skrzyżowania porzeczki czarnej (Ribes nigrum) z agrestem (Ribes grossularia) rozpoczęto ponad 100 lat temu. Pierwsze mieszańce były bezpłodne i dopiero w 1950 roku w Niemczech udało się uzyskać mieszańca zdolnego do owocowania, czyli nowy gatunek porzeczkoagrest (odmianę nazwano Josta). Są to krzewy wysokie i silne dorastają 2 m, ich pędy nie mają kolców, są sztywne, grube i układają się pionowo. Liście podobne do porzeczkowych, nieco ciemniejsze, grube i błyszczące, utrzymują się do późnej jesieni. Owoce zebrane po 3-5 w krótkie grona wielkości agrestu tworzą się na rocznych pędach, zaczynają dojrzewać w początku lata i nie opadają - więc można je zbierać sukcesywnie. Smak mają agrestowo-porzeczkowy, a w zapachu dominuje aromat porzeczki. Zawierają wiele cennych składników: witamin, antocyjanów, pektyn i soli mineralnych. Z krzewu można otrzymać dwu-trzykrotnie większy plon niż z porzeczki (około 4-6 kg). Słodkokwaśna odmiana 'Josta' dobra jest głównie na dżemy, soki, galaretki lub wino. Odporna na choroby i szkodniki 'Croma' jest słodka i deserowa.
..."

aga.m

postów: 3

07.07.2011 20:53

To poprostu porzeczkoagrest.
Pozdrawiam

ursi5

postów: 219

07.07.2011 16:11

To co opisujesz Hestio, przypomina mi borówkę amerykańską, ale nie jestem pewna, czy o to chodzi.

Hestia Q-34

postów: 419

07.07.2011 15:45

Moze ktos mi podpowie,czy jest i jak sie nazywa w Polsce skrzyzowana
czarna porzeczka z agrestem.Tutaj to Vinkrusbär, albo Jostabär.
Owoce sa bardzo smaczne,troche wieksze niz jagody porzeczki i bardziej
slodkie.Zawieraja oba smaki.
Pozdrawiam