Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ rewelacyjny chleb

wiola1234

postów: 8

08.03.2011 17:30

na pewno spróbuję

pawel_280575

postów: 2

19.01.2011 02:26

Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
6 łyżek siemia lnianego
6 łyżek słonecznika łuskanego
4 łyżki pestek z dyni łuskanych
2łyżki płatków owsianych lub jęczmiennych
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżki soli
5 dag drożdży
1 litr wody mineralnej gazowanej

Porcja na 2 formy 30x10x10

Suche składniki dokładnie wymieszac, do ciepłej wody dodac drożdże i rozmieszac.
wlac wodę do suchych składników i wymieszac. Ciasto będzie rzdkie, ale takie ma byc.
Przykryte zostawiamy na 20 min. (nie dłużej) do wyrośnięcia a następnie kilka razy mieszamy.
Wlewamy do foremek i odstawiamy na kolejne 15 minut, po czym wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę .
Zostawiamy do wystygnięcia i smacznego.
Gwarantuję, że chleb będzie miękki przez najbliższe 3-4 dni.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy.
pawel_280575