Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej


Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30165
najnowszy wpis: 16.12.2017 18:52

Mamy 27408 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Quinoa czyli komosa ryżowa

marta.zdybicka

postów: 4

08.08.2016 11:00

Ja też dopiero ostatnio odkryłam quinoa i szczerze powiedziawszy - żałuję, że dopiero teraz! Produkt niesamowity, tyle wartości odżywczych, prozdrowotnych :) No cóż, lepiej późno niż wcale. Ostatnio nowym wynalazkiem dla mnie jest BIO Mąką z Quinoa ze sklepu ekologicznego DrPelc.pl :)-> BIO Mąka ekologiczna

jacek1f

postów: 2296

27.03.2010 11:00

Kasiu, ale czemu mowisz, ze malo sie mowi? :-)
Jes od lat obok kasz i peczaku, o ktorym tez sie malo mowi:-))) w sklepach - mozna uzywac jej do krupnikow - polecam, do deserow jak ryz - puddingi i klasykama cynamomenem i smietana:-)
oraz jako normalne platki sniadaniowe.
Ale jest po prostu obca roslina z innej polkuli, drozsza niz nasze zdrowe rzeczy z Polski. I tyle.

ekokasia

postów: 1

26.03.2010 23:38

Czemu o tej roślinie się tak mało mówi, skoro podobno jest taka genialna? Za wiadomościami z internetu: Uznanie zyskała dzięki niezwykłej kompozycji składników odżywczych i wysokiej zawartości białka. Quinoa, zwana także komosą ryżową, dostarcza taki zestaw aminokwasów, który jest zalecany przez Światową Organizację Zdrowia jako podstawa zrównoważonej diety. Gdyby jeść tylko quinoa, organizmowi nie zabrakłoby żadnych niezbędnych aminokwasów! jakby tego było mało, ziarno to zawiera 5% tłuszczu, w większości składającego się z kwasów należących do grupy omega-3.
Quinoa jest nie tylko bombą witaminową - jest także po prostu smaczna. Przyrządza się ją podobnie jak ryż i może być podawana w jego zastępstwie, a także jako zamiennik ziemniaków, kasz lub makaronów.

No i kupiłam komosę ryżową, i zrobiłam! Na czuja. Podejrzewałam na podstawie innych przepisów z netu, że smakuje tak jakoś jak kasza jaglana, ale inaczej: więc przepis:
Składniki
Komosa ryżowa
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
średnia pierś z kurczaka wędzona
szpinak mrożony
oliwki zielone drylowane
ew. ocet balsamiczny

Przygotowanie:
komosę ryżową 3/4 szklanki gotować 15 minut
zesmażyć 1 cebulkę, 1/3 paczki mrożonego szpinaku, dołożyć komosę, doprawić prawie pełną łyżeczką gałki muszkatołowej, polać oliwą na wyczucie tak zwane :), dorzucić z 6-9 oliwek zielonych, a na koniec skroić do tego pierś wędzonego kurczaka! i koniec! palce lizać! przy konsumpcji można polać odrobiną octu balsamicznego. smacznego :)
polecam!
EkoKasia

post edytowany 2 razy, ostatnio 27.03.2010 10:49