Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej


odszkodowanie za opóźniony lot >

POszukuję informacji o firie airlex http://airlex.eu/odszkodowanie-za-opozniony-lot/ Wraz z mężem próbujemy odzyskać pieniądze...

Bleka, 12.12.2017 | czytaj dalej


książki z lidla >

hej

frydream, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30154
najnowszy wpis: 12.12.2017 23:08

Mamy 27390 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wszystko o... kuchni+

FORUM kuchnia+ Pytanie o rybe

Ola_D

postów: 308

25.08.2011 09:39

Dzień dobry,
przepraszamy za opóźnienie w zamieszczaniu przepisów (okres urlopowy), poniżej przepis na rybę nacieraną kakao - niebawem znajdzie się też w stosownym miejscu wśród pozostałych przepisów z programu GARY RHODES NA KARAIBACH. A póki co - tutaj:

RYBA NACIERANA KAKAO
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 4

SKŁADNIKI:
4 porcje po 165 g filetów tilapii, makreli kawali lub halibuta
Przyprawy do natarcia ryby
40 g jasnobrązowego cukru muscovado
1 łyżeczka przesianego kakao w proszku
1 łyżeczka mielonego pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
szczypta mielonego cynamonu
duża szczypta startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka masła
świeżo wyciśnięty sok z limonki

PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z ryby wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok.
2. Cukier wymieszać z przesianym kakao. Dodać pieprz kajeński, kurkumę, sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek, cynamon i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem.
3. Filety rybne obtoczyć w mieszance przypraw, ostrożnie natrzeć powierzchnię ryby i otrząsnąć nadmiar.
4. Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć.
5. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.

Pozdrawiam,
OlaD

misio

postów: 1

21.08.2011 16:43

Jest to program Gary Rhodes na Karaibach. odc.5. Niestety w przepisach kuchni tv oraz w spisie programów ani widu ani słychu. A propozycja ryby jak najbardziej oryginalna.

Tereska

postów: 1

17.08.2011 23:41

Witam widzial moze ktos program o kakaowcach , byla tam przyzadzana ryba z kakaem + zdaje sie pieprzem czerwonym