Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

remont kuchni >

postanowiliśmy z żoną wymienić w końcu meble w kuchni. Zleciliśmy to stolarzowi...

1992Tomasz, 18.12.2017 | czytaj dalej


Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2014, wpisów: 30169
najnowszy wpis: 18.12.2017 12:11

Mamy 27422 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ pyszna zupa... orkiszowa!

myszsza

postów: 251

19.12.2012 00:17

Masz internet? Więc masz i orkisz i dietę Cambridge. Google nie gryzie.

Reyna

postów: 9

18.12.2012 13:05

Cóż to jest orkisz?

korale

postów: 1

11.12.2012 23:23

Przepis nie do końca mój, ale dostałam kiedyś od męża orkisz z firmy tast.pl
Co się robi z orkiszem totalnie nie wiedziałam, więc weszłam na stronę tej firmy i ku mojej radości przepis znalazłam

Także gorąco polecam tę zupę i firmę tast.pl i jej produkty. Na odkrywanie nowych smaków nigdy nie jest za późno ;))

SKŁADNIKI:

100 g orkiszu, 1/2 l wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 marchewki, 1 łodyga selera, 1 mały koper włoski, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, sok cytrynowy, sos worcester, mus jabłkowy, 100 ml słodkiej śmietany, 1/2 pęczka mięty

(Składniki na porcję dla 2 osób)

WYKONANIE:

Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osaczyć i włożyć do sala­terki. Zalać rosołem i pozostawić na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę.

Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać rosołem z orkiszem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym.

Gotować na małym ogniu 20-30 minut, ponownie przyprawić, zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną miętą.