Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Przepisy na parówke

johny_jon

postów: 5

07.10.2010 11:36

nie bede wiecej czytal tego forum, bo uwielbiam parowki i wole nie wiedziec co w nich jest;)

sale&pepe

postów: 8

06.10.2010 22:54

To jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie parówek.Potrzebne beda:
-parówki ( oczywiscie) :D
-cebula
-dynia lub cukinia,kto co woli
-pomidory
-przyprawy w zaleznosci od upodobań
Parówki kroimy w małą kostkę i podmazamy z cebulką.Pomidory obieramy ze skórki,wydrązamy środek,kroimy w kostkę i dodajemy do smażących się parówek.To samo z dynią,cukinią czy co tam posiadacie :) Warzywa puszczą trochę soku i w nim wszystko zmięknie.Doprawiamy solą,pieprzem i świezymi ziołami. Pomimo niezbyt wyrafinowanych składników,uzyskujemy smaczne danie :) To mój przepis na leczo,jako ze nie przepadam za papryką w takiej formie ;)

paulina36950

postów: 4

06.10.2010 13:11

Mysza i tu masz 100% racje bo ja tez ogladałam ten program i wiele innych na temat parówek i tylko z tym programem sie zgodze. Od tamtego czasu zaczełam czytac etykietki :)

myszsza

postów: 251

04.10.2010 17:16

Na TVN Style jest śwetny program "Wiem co jem". Obejrzałam niedawno odcinek o parówkach. Są parówki, które w swym składzie zawierają 83% mięsa wieprzowego i te prowadząca program nazwała bardzo dobrymi. Oczywiście nie jest to shab ani szynka. Należy po prostu uważnie czytać etykiety, lub zrobić sobie parówki w domu.

paulina36950

postów: 4

04.10.2010 11:54

ankarol
owszem zgodze sie z toba ale parówki a parówki sie dużo różnią!! wieć tak jak ja majac małe dziecko które lubi paróki wole kupować te droższe nie oddzielane mechanicznie bo to też duzo daje :)

Ankarol

postów: 39

01.10.2010 07:25

paulina36950 napisała 30.09.2010 11:29:
"kamil" bo jak kto lubi parówki np tak jakja to wole dać więcej niż dać za jakie swiństwo marne grosze :) a w mięsnie nie maszwiństwa czasem masz gorsze nież w tych parówkach :) teraz nic nie masz idealnego i zdrowego :)
Bardzo przepraszam że się wtrącę ale w tym i poprzednim wpisie są błędne i powtarzane wciąż w potocznym obiegu, założenia.

Po pierwsze, parówki, serdelki czy mortadela, są wyrobami masarskimi wykonywanymi od wielu, wielu lat z mięsa oraz innych fragmentów zwierzęcia i wymyślone to zostało, by maksymalnie wykorzystać cała masę poubojową.
Innymi słowy mieli się mięso, słoninę, skórki oraz wymiona na bardzo silnie rozdrobnioną, jednorodną masę tak by nie sposób odróżnić składu masy.
Po drugie, nie da się zrobić parówek, serdelków czy mortadeli z samego mięsa gdyż tak mocno rozdrobnione nie byłoby zwarte, aby to osiągnąć dodaje się więc tłuszczu aby było bardziej pulchne oraz wymion i skórki by wyrób był bardziej zwarty, jędrny a jednocześnie elastyczny a nie rozpadał się.
Podsumowując.
Nawet gdyby Ktoś chciał wykonać parówki z samego schabu, bez dodatków zawierających tkankę łączną nie byłby w stanie wykonać takiego wyrobu, zawsze zatem muszą tam być inne składniki niż mięso.

Zgoda co do jednego, jako że wyroby parówkopodobne są wykonywane z tych samych surowców, o ich lepszej czy gorszej jakości, decydują proporcje składników.
A te bywają różne i tu jest oczywista racja.
Ale ...
Co za tym idzie cena 30,- za kg to zwyczajnie oszustwo, bowiem w takim wyrobie mięso i tak nie będzie stanowiło 50% masy.

paulina36950

postów: 4

30.09.2010 11:29

"kamil" bo jak kto lubi parówki np tak jakja to wole dać więcej niż dać za jakie swiństwo marne grosze :) a w mięsnie nie maszwiństwa czasem masz gorsze nież w tych parówkach :) teraz nic nie masz idealnego i zdrowego :)

kamil

postów: 283

29.09.2010 19:56

30 zł za kilogram parówek? Czy ktoś tu - przepraszam za wyrażenie - na głowę upadł? Za tyle się kupuje kilogram przyzwoitej szynki z jednego kawała mięsa, a nie mielone cuś.

paulina36950

postów: 4

29.09.2010 14:21

TAk jak tutaj przeczytałam na temat parówek to sa parówki i parówki :) jeśli jest mieso oddzielane mechanicznie i sa "E" to to jest nic nie warte i jeszcze u dzieci zatrzymują wchłanianie wapnia :) ja sie konsultowałam z dietetykiem na ten temat i powiedział ni ze jak dziecku to kupowac takie parówki po 30 pare złotych i tez trzeba patrzec na etykietke :)
POZDRAWIAM !!!

kamil

postów: 283

04.09.2010 15:19

a które są robione z normalnego mięsa? Może te z Carrefour, aktualnie w promocji, parówki firmowe: 2,97 zł za kilogram :-)
Nawet berlinki to jest dla mnie dziadostwo. Kilogram tych z paczki wychodzi za jakieś 14 zł za kg. To co tam może być w środku? a bleeee

loulou

postów: 1

03.09.2010 13:12

Cześć,

Chciałabym podzielic sie swoim przepisem :)

Przepis ma wiele zalet: prosta receptura i fakt, że nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, gwarantuje szybkie przygotowanie potrawy. Poza jego zaletami dopatrzyłam się jednej wady: po upieczeniu parówki szybko znikają ze stołu.

PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

5 parówek Paryżanki
25 dag mąki
2 dag drożdży
łyżka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajko
łyżeczka oleju
łyżeczka cukru
sól

Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; śmietanę; żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto należy oczywiście wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek.
Parówki obrać z foli. Długie parówki przeciąć na pół.
Placek posmarować lekko spienionym białkiem. pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym płożyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta.
Tak przygotowane parówki ułożyć dość lużno na blaszę wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (ja polecam raczej olej, białko bardziej się przypala).
Piec na złoty kolor.
Podawać z ketchupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo ziołowy. Możecie także przyrządzić własny sos winegret.

Ja już wiem co przygotuję na kolację, a wy?
Naprawdę warto spróbować!
Smacznego.

k.tyczynski

postów: 81

02.09.2010 22:02

wybacz kamil, ale gadasz głupoty, są parówki i są parówki, jedne robione są z odpadków, ale inne są robione z normalnego mięsa i kosztują znacznie więcej, dużo dużo więcej

kamil

postów: 283

02.09.2010 19:34

na parówkę? To jest jedzenie dla psa i to takiego ze schroniska, bo domowy tego w zęby nie weźmie. Pomielone odpady, woda i barwnik, to są parówki. Ludzie tego nie jedzą, a bleee

Matyldap

postów: 18

02.09.2010 12:38

Znam, znam:) Ja ostatnio sobie poszalałam i zrobiłam parówki z makaronem i tymiankiem no i oczywiście serem żółtym! Powiem wam że tymianek świetnie pasuje do parówek:) Polecam

k.tyczynski

postów: 81

15.07.2010 12:31

Pewnie znasz przepis na parówki z makaronem? Wbijasz makaron surowy do parówek, aby się nie połamał i wkładasz delikatnie do wrzątku, i tak gotujesz, aż makaron będzie dobry, raczej to powinni być znane, bo na rożnych stronach było pokazywane ;)

tusiek

postów: 8

15.07.2010 08:35

ja polecam parówki w cieście, niestety nie pamiętam przepisu :(

tusiek
...........
http://restauracje.pf.pl

Matyldap

postów: 18

24.05.2010 11:05

Do filmów?? Ale na youtubie, jak tak to prześlij linki:D
Bigmaciek- widze ze z parówkami nie moge sobie żartować i jest jeszcze wiele przepisów których nie znam z ich udziałem:):) Jak macie jeszcze jakieś to chetnie przecztam.
Swoją drogą, słyszeliście o wąsatych parówkach?? Jak nie to powiedzcie to prześle linka

cebul'ka

postów: 18

21.05.2010 23:48

a ja odsyłam do filmów nt. produkcji parówek. mmm... pychota...

migotka333

postów: 1184

21.05.2010 16:46

panierowane parówki to ja "przerabiałam", dla efektu wizualnego można je naciąć na obu końcach w tzw. krzyżyk. W trakcie smażenia się wykręcą i będą wyglądać jak ośmiornica
:-DDD

bigmaciek

postów: 114

21.05.2010 15:22

Matyldap napisała 21.05.2010 12:25:
Parówkowe kotlety, może dodatkowo w panierce :D
Z parówek nie nalezy żartować. Oto przepis

Parówki w panierce
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl. Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
8 cienkich parówek
1 jajko
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
bułka tarta
Sposób wykonania:
Z parówek ściągnąć folię. Jajko rozbić, dodać do niego ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz i wymieszać widelcem.

Parówki maczać w jajku, w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu parówki wykładać na ręcznik papierowy.

Podawać na ciepło lub zimno z dowolną sałatką lub z pieczywem i ketchupem, musztardą.

Smacznego.

Matyldap

postów: 18

21.05.2010 12:25

Parówkowe kotlety, może dodatkowo w panierce :D A znacie jakieś dobre parówki same w sobie??

migotka333

postów: 1184

21.05.2010 11:00

jacek1f napisał 20.05.2010 10:03:
ale jak sie pokroi, to dasz rade:-)_)))
chyba zalewając solidną porcją musztardy, ketchupu i majonezu :-)
można też zmielić i zrobić parówkowe kotlety
:-D

Matyldap

postów: 18

20.05.2010 11:11

Mniam!!
Hot dog i do tego zimne piwko to jest to co czasem w życiu jest potrzebne. Takie typowo amerykańskie hot dogi maja bardzo dobre w Galerii Mokotów:D A wiecie soc o samych parówkach, które są smaczne??????

jacek1f

postów: 2296

20.05.2010 10:03

ale jak sie pokroi, to dasz rade:-)_)))

migotka333

postów: 1184

19.05.2010 18:12

fuuu, ja parówki NA CIEPŁO nie przełknę.
:-DDD

bigmaciek

postów: 114

19.05.2010 14:52

Wiedziałem, że o jakims słynnym przepisie parówkowym zapomniałem. Dopiero ostatni post mnie oświecił.
To oczywscie "gorący pies". Czyli hot dog. Oto przepis: długą miękką bułeczke (paluch) rozkrajamy na pół ale nie do końca. Otwieramy dwie części i wkładamy goracą parówkę. Polewamy musztarda i/lub ketchupem i dodajemy do smaku cebulkę, kiszonke, ogóek itp. jak komu pasuje. To jest wersja amerykanska. Jest tez hot dog francuski. W chrupiacym (ważne!! miękki jest amerykański) paluchu drążymy otwor na całej długości do którego najpierw wkładamy porcje musztardy/ketchupu a potem wciskamy parówkę.

Bułki do hot dogów zawrówno amerykanskich jak i francuskich można kupić juz gotowe większości sklepow.

migotka333

postów: 1184

19.05.2010 13:26

Dla mnie najlepsza "parówkowa przekąska" to bułka kajzerka, ketchup i parówka.
W bułce robimy palcem dziurę (lub rozkrajamy nożem, tzw.kiszonkę), porcja ketchupu, parówkę składamy na pół i wciskamy (tylko nie ma chama, bo się bułka rozerwie), na wierzch trochę ketchupu.
:-D

Matyldap

postów: 18

19.05.2010 13:05

Bardzo proste, ale aż miło się czyta takiego klasyka parówkowego:) Pomijając przepisy, wiecie może jakie parówki są najlepsze??

bigmaciek

postów: 114

17.05.2010 14:28

Najprostszy przepis na parowki: wrzucamy do gorącej wody, gotujemy kilka minut, wyciągamy. Podajemy z musztardą, chrzanem, ketchupem itp. oraz pieczywem, ogórkiem lub z czymkolwiek na co mamy ochotę.

Matyldap

postów: 18

17.05.2010 13:34

o kurcze! dietetyczne to to nie jest ale może być pyszne. A znacie może przepis na leczo z parówkami?? kiedyś jadłam i było pyszne:)

NaMiotle

postów: 1

17.05.2010 11:53

Możesz naciąć parówę wzdłuż ale nie przecinać na pół tylko naciąć taką jakby kieszonkę. Nacięcie powinno być dosyć długie. Do kieszonki wkładasz żółty ser - ser kroimy w słupki - tak aby wszedł do kieszonki i raczej nie wystawał na zewnątrz. Całość owijamy boczkiem w plasterkach (są takie paczkowane gotowce). Spinamy wykałaczką żeby boczek się nie odwijał i smażymy na patelni albo zapiekamy w piekarniku (tą wersję bardziej polecam)

Matyldap

postów: 18

17.05.2010 09:37

Dzięki za wszystkie przepisy i rady. Połączyłam jedno z drugim. Zaprosiłam duża chmarę osób i zrobiłam parówki w cieście francuskim. Było pyszne:) do parówek zrobiłam jeszcze trzy sosy: musztardowy z miodem, czosnkowy i pomidorowy z dużą ilością ziół, wyszło rewelacyjnie i pozbyłam się dużej ilości parówek. Swoją drogą parówki same w sobie są bardzo smaczne więc jak na razie mi się jeszcze nie przejadły. Jak ktoś ma jeszcze jakieś fajne przepisy do pardo chętnie przeczytam:)

Patrol955

postów: 3

16.05.2010 14:45

zjeśc je :D po eksperymentowac trochę z tym w końcu coś wyjdzie zresztą byś powżucała różnych przypraw by się udało lub porozdawaj po rodzinie lub oddaj bo jeśc żeby zjeśc to nie jedzenie bo zjesz jedno opakowanie już ci się znudzą a organizm potrzebuje wiele innych składników a nie ciągle parówek mówię rozdaj je.

k.tyczynski

postów: 81

15.05.2010 17:54

Parówki to zło wcielone... Jak nie wiesz co z nimi zrobić, to proponuję oddać do banku żywności, tam ludzie je zjedzą bez konkretnego przepisu...

szajka1

postów: 3

13.05.2010 13:01

Inny prosty przepis:
opakowanie ciasta francuskiego
parówki (po 2 szt. na głowę)
dodatki jak fantazja podpowie: ser żółty, papryka, pieczarki, cebulka, pomidory itp.
Ciasto tniemy w wąskie prostokąty wzdłuż krótszego brzegu, które następnie przecinamy po przekątnej (robimy taki trójkąt prostokątny jak u Pitagorasa;). W taki trójkącik zawijamy parówkę z dodatkami (ważne żeby miały podłużny kształt wtedy łatwiej zawijać). Efekt końcowy ma wyglądać tak, żeby spod ciasta widać było tu i ówdzie parówkę. Taki rulonik wkładamy do piekarnika na ok 15 min.
Dobrze jest to robić na papierze do pieczenia.

szajka1

postów: 3

13.05.2010 12:50

1/2 kg parówek
2 cebule
2 jabłka
1 szkl piwa jasnego
1/2 szkl. rosołu
olej, majeranek, ostra papryka, pieprz i ewentualnie sól
Parówki pokroić na 2 cm kawałki i zrumienić na oleju. Zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w ósemki cebulę. Kiedy ta zmięknie doda parówki i pokrojone w podobny sposób jak cebula jabłka (ze skórką). Podsmażyć razem 1-2 minuty. Dodać majeranek 1/2-1 łyżeczki; ostrą paprykę i pieprz. Wlać rosół, piwo przykryć i dusić ok 10 minut. Po upływie 10 min. dodać sól (jeśli to konieczne). W razie potrzeby sos odparować tak aby potrawa miała pożądaną gęstość. Podawać z pieczywem.
Życzę smacznego

Matyldap

postów: 18

13.05.2010 09:58

Jeśli ktoś zna przepisy z udziałem parówki to byłabym bardzo wdzięczna za udostępnienie ich na forum:) Prośbę zgłaszam bo mam nie mały problem, ostatnio dostałam 30 opakowań parówek i nie mam co z nimi zrobić:(
Z góry dziękuje za pomoc:)