Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Przepis na tortillę

Nalewka

postów: 50

19.04.2011 01:26

"Eksperymentowałam z mąką kukurydzianą"

Może trzeba zamiast mąki brać skrobię kukurydzianą? Albo inną mąkę, choćby z niepalonej kaszy gryczanej albo grochu? Najwyżej będzie nieco dziki kolor placków :)

Bo z pszenną przepis już jest :)

morderska

postów: 91

23.04.2007 22:21

Cheniu, bez urazy. Nie usiłuję się z Tobą zaprzyjaźnić. Jestem od tego raczej daleka. Tak jak daleka jestem od pałania względem Ciebie uczuciami przeciwnymi niż przyjaźń. Sądziłam po wypowiedzi w topicu i odpowiedziach na nim, że przyda Ci się interesujący materiał na ten temat (a jest za długi, żeby go tu wklejać). Ale oczywiście, nic, ale to NIC na siłę) :)

morderska

postów: 91

23.04.2007 22:06

? nie no. ROTFL. trudno...

Chenia

postów: 459

23.04.2007 21:44

bez urazy, ale dajmy sobie trochę więcej czasu

morderska

postów: 91

23.04.2007 21:04

I nie, nie będzie to sfatygowany kapeć;) choć pewnie o to mogłabyś mnie podejrzewać.

morderska

postów: 91

23.04.2007 21:01

Masz Cheniu jakiś adres mailowy - prześlę Ci małą inspirację. Na pewno przydatną.

Chenia

postów: 459

16.04.2007 19:13

Jakoś kojarzę rozdrobnioną pieczeń z sosem, ale pewnie każda maksykańska gospodyni robi swoją domową wersję :-)
Dzięki trzeba będzie poeksperymentować, pozdrawiam.

jacek1f

postów: 2296

16.04.2007 18:51

jest ich milion...?;_))

Ja robie jak troche chilli con carne: mocno doprawiam mieso i mniej fasoli.

Mielone smazone z cebula i czosnkiem doprawione 2 chilli i kuminem, czasem plus mieta.
Podlewam wodka tyc i dusze chwile plus fasola z puszki. Jeszcze 15 minut i w tortille.

Albo jak jest ccc, to wtedy w srodek ccc.:-)

Chenia

postów: 459

15.04.2007 13:05

A może jeszcze przepisik na buritos?

Chenia

postów: 459

15.04.2007 13:05

Wielkie dzięki Jacku spróbuję z pewnością obu przepisów :-)

natka

postów: 26

12.04.2007 19:30

Ja kupuje gotowa bo mi sie nie chce robic ;-P

jacek1f

postów: 2296

06.04.2007 17:31

albo tak: z FK:
Trzeba za to poświęcić sporo czasu.
-3szkl przesianej mąki pszennej
-1/3 kostki smalcu
-1 łyżeczka soli
-około 1/2 szkl gorącej wody.
Zarobić ciasto zalewając gorącą wodą(w misce przy pomocy widelca). Ciasto
powinno mieć konsystencję pierogowego ciasta. Jak przestygnie rozwałkowywać jak
na pierogi, podsypując troszkę mąką. Ja wycinam nożem dookoła talerza
dopasowanego wielkością do patelni. Prażyć na suchej patelni z obu stron.
Powinny mieć takie brązowe plamki. Przed nadziewaniem (rolowaniem) lekko
podgrzać tortille w piecyku-staną się bardziej plastyczne. Można zamrażać. Z tej
proporcji powinno wyjść 10-11 sztuk na patelnię 26 cm.
Koszt ok. 1,30 (0,5 kg mąki +0,3kostki smalcu). W sklepie tortille
od 6,5 zł do 14,5 zł.

///////////////

albo tak tez z FK:
2 szklanki mąki
1,5 (półtora)łyżeczki proszku do pieczenia. Razem wymieszać.

1łyzeczka soli
2łyzeczki oleju
3/4 szklanki mleka. (sól, olej, mleko lekko podgrzać ma byc letnie)
Zagniesc ciasto, odstawic na 15 min.Przykryć ściereczką.Nastepnie podzielić na
7-8 kulek oi odstawic na 20 min Wałkować placki,smażyć ok 30 sek. z dwóch stron
na suchej i bardzo gorącej patelni. Przepis jest sprawdzony z za oceanu Polecam.
///////////////////////////

finansista

postów: 38

05.04.2007 23:23

ja też chętnie bym poznał jakiś wypróbowany przepis :)

Chenia

postów: 459

02.04.2007 11:47

Czy ktoś może wie jak własnoręcznie zrobić tortillowy naleśnik?
Eksperymentowałam z mąką kukurydzianą, ale efekt zawsze lądował w koszu. Proszę o sensowny przepis.