Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej


Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29963
najnowszy wpis: 23.10.2017 08:49

Mamy 27184 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ PRZEPIS NA MARCEPAN

Hestia Q-34

postów: 419

25.07.2010 15:46

Masa cukrowa - 3

1 lyzka + troche zelatyny w proszku
4 lyzki zimnej wody
30g tluszczu kokosowego
150ml bialego syropu / ma konsystencje melasy /
ew.smak i kolor
1.4litra cukru pudru

Zalej zelatyne zimna woda,odstaw by napeczniala i rozpusc w kapieli wodnej
dodaj tluszcz i wymieszaj.
Do naczynia z cukrem wlej ciepla mieszanine,wyrabiaj recznie,albo maszyna.
Kiedy masa zacznie tezec i nie jest juz kleista,wyloz na posypany cukrem purdem
albo majzena,czy maka ziemniaczana blat i ugniataj az otrzymasz wlasciwa
konsystencje.Jesli trzeba dodaj wiecej cukru,lub wody.
Gotowa mase zawin bardzo szczelnie kilkoma warstwami foli spozywczej
i odstaw w ciemne miejsce w temp pokojowej na dwa dni.
Wytrzyma minimum jeden miesiac.

Hestia Q-34

postów: 419

25.07.2010 15:14

60ml zimnej wody
1 lyzka zelatyny w proszku
1 lyzka gliceryny
125ml glucozy
2 lyzki tluszczu roslinnego /dobry jest tluszcz kokosowy/
2 litry cukru pudru,koniecznie przesiej
smak i kolor dowolnie

Zalej zelatyne zimna woda,odstaw by napeczniala.Rozpusc w kapieli wodnej
dodaj glucoze i gliceryne i dokladnie wymieszaj,dodaj tluszcz i zanim calkowicie
sie rozpusci zestaw z ognia i ev.dodaj smak i kolor,wymieszaj i przestudz - temp.
okolo 40%.Ze 100 g cukru usyp kopiec,zrob wglebienie i wlej ciepla mieszanine,
mieszaj lyzka drewniana stopniowo dodajac cukier puder.Przeloz na blat i wyrabiaj
tak dlugo az masa bedzie gladka i elastyczna,w razie potrzeby dodaj wiecej
cukru,albo wody,ale bardzo ostroznie.

Hestia Q-34

postów: 419

24.07.2010 15:37

Nizej podany przepis jest na mase migdalowa.Marcepan jest troche inny.
Ma mniej migdalow i wiecej cukru,jest tez bardziej gladki i czesto dodatkiem
jest glukoza.Obawiam sie,ze masa migdalowa przy walkowaniu przysporzy
wiele klopotow,ale warto zrobic sposbem domowym,wowczas mamy pewnosc,ze
bedzie dobrej jakosci.Dunska masa migdalowa i marcepan z Odense nie ma sobie rownych,niemiecka produkowana w Lubeck jest tez dobra.
Podam przepis na marcepan,ktory jest latwy w obrobce,latwo sie walkuje na cienkie
platy,kiedy chcemy pokryc tort,albo ciasteczka.

50 ml wody
1 lyzka masla
2 1/2 lyzki maki
300 g masy migdalowej
200 ml przesianego cukru pudru

Zagotu wode z maslem,dodaj make,mieszaj energicznie az uzyskasz ciasto,ktore
odstaje od dna.Do zimnego ciasta dodaj starta na tarce mase migdalowa i dokladnie
wymieszaj na gladka mase.Mozesz walkowac pod folia,albo bez folii,podsypujac
cukrem pudrem,majzena,albo maka ziemniaczana.

Dodam jeszcze przepis na mase cukrowa.

350g cukru pudru (ilosc cukru zalezy od wielkosci bialka)
1 bialko
15ml cieplej glukozy

Zmieszaj bialko z ciepla glukoza,dodaj cukier i wymieszaj.Przeloz na blat
oproszony cukrem pudrem i ugniataj tak dlugo,az uzyskasz odpowiednia
konsystencje i nie bedzie przyklejac sie do rak.
Wrazie potrzeby dodaj wiecej cukru,jesli za twarda wody - zacznij od kropli.
Mozesz farbowac i dodac rozne aromaty.
To byla ta prosta wersja.Wpisze jeszcze dwie inne bardzej ciekawe,ktore mnie
bardziej odpowiadaja,ale to jutro.

Mase mozesz farbowac i dodac rozne aromaty.

halusia

15.01.2010 17:16

dziękuję Zeuzabella za pzesłane przepisy na marcepan bardzo lubię i zrobię . Jestem nowicjuszką na forum kuchnia. Założyłam sobie książkę kucharską.Nie wiem jednak czy pezesłany przepis mogę zapisaćw tej książce. Jak to zrobić ?

halusia

15.01.2010 12:20

przepis na marcepan

Zeuzabella

postów: 11

14.01.2010 18:35

MASA MARCEPANOWA

1,5 szklanki blanszowanych, drobno zmielonych migdałów
1,5 szklanki przesianego cukru pudru
1 białko
1 olejek migdałowy

Wymieszać składniki, zagnieść jak ciasto na pierogi. Schłodzić w lodówce.

post edytowany 2 razy, ostatnio 14.01.2010 18:39

Zeuzabella

postów: 11

14.01.2010 18:33

MASA MARCEPANOWA

25 dag migdałów
25 dag cukru
1/8 l wody
sok z 1 cytryny
pół łyżeczki octu 6%

Migdały sparzyć i przepuścić przez maszynkę.
Z cukru, wody i octu ugotować syrop 2-go stopnia ("nitki") i nieco schłodzony ucierać.
Dodać sok z cytryny i przyrumienione migdały.

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.01.2010 18:38

halusia

14.01.2010 15:34

proszę podać przepis na masę marcepanowa