Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej


Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29964
najnowszy wpis: 23.10.2017 11:20

Mamy 27185 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Przepis na gołąbki

marysiak12

postów: 9

04.03.2015 19:25

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi grzybami
1
0
Czas przygotowania: 150 min. | kategoria: dania główne bezmięsne
Gołąbki nie muszą być nudne ... dla wielbicieli pęczaku
gołąbki z pęczakiem
Składniki
mała główka kapusty czerwonej lub białej
szklanka pęczaku
2 garści suszonych grzybów
2 jaja
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1.
Grzyby zalać zimną wodą, moczyć najlepiej przez noc, następnie zagotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na małe kawałki. Wodę z gotowania zachować ( ok. 2 szkl.). Odłożyć też kilka grzybków (będą potrzebne do sosu).
2.
Pęczak zalać, 2,5 szkl. osolonej wody. Gotować na małym ogniu aż kasza wpije całą wodę.
3.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać grzyby. Po zdjęciu z ognia połączyć z pęczakiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
4.
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, zdjąć liście. Ściąć gruby nerw, nałożyć łyżkę farszu, zawinąć gołąbki. Układać ciasno w naczyniu wyłożonym liśćmi, zalać sosem i zapiekać ok. godziny w temp. 180-200 stopni.
5. gołąbki w kapuście czerwonej i białej - krok 5
Sos: wodę z grzybów i grzybki które wcześniej odłożyliśmy zagotować. Dodać sól, pieprz, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Mariewiczewicku

postów: 10

02.03.2015 23:42

gołąbki bez zawijania
Składniki na gołąbki



* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 200 g ugotowanego ryżu

* ok. 400 g drobno posiekanej kapusty (najlepiej pekińskiej)

* 1 większa cebula (drobno posiekana)

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* olej do smażenia



Sos:



* 1 litr przecieru pomidorowego

* 150 ml śmietanki 30%

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżeczki cukru

* sól

* pieprz



Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut.

Składniki sosu umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem i zagotowujemy. Po kilku minutach dodajemy gołąbki i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu.

Podajemy solo lub z ryżem.

Smacznego :)

krystynka1814

postów: 8

23.02.2015 21:18

Składniki

0.5 kg mięsa mielonego

1/2 główki kapusty
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
vegeta

Sposób przygotowania

Kapustę drobno poszatkować posolić i odsączyć.

Dodać mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Formować jak kotlety mielone.

Smażyć na oleju..
To jest taki najlepszy przepis gdzie go zawsze robię na każde święta

kasiatoja

postów: 11

20.02.2015 16:26

Gołąbki w sosie pomidorowym
1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
2 szklanki ryżu
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki mąki
1 puszka koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany 18% lub 12%
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielać liść po liściu. Odkładać na bok.
Jeśli w środku liście są jeszcze twarde, ponownie wrzucić do garnka i chwilę pogotować, aż zmiękną.
Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
W misce wymieszać mięso z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kulki o średnicy około 4 cm i zawijać w liście kapusty.
Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty lub tymi uszkodzonymi. Dodać masło i układać gołąbki ciasno jeden koło drugiego. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować przez 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie przygotować sos: mąkę rozmieszać z obrobiną wody. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać na jednolity sos. Dodać do gołąbków i zagotować.

post edytowany 3 razy, ostatnio 20.02.2015 16:29

kruszynkaF

postów: 3

19.02.2015 13:20

Gołąbki
1 młoda kapusta 1
Mięso mielone z indyka 500 g
Świeże i dojrzałe pomidory 2
Passata 1 l
średnie cebule 2
cukier 2 łyżki
olej 2 łyżki
jajo 1
klarowane masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
Sucha kajzerka 1/2
ząbek czosnku 1
Sól pieprz ziele angielskie majeranek liść laurowy vegeta papryka słodka i ostra wg uznania
świeży koper pęczek

Przygotowanie:

Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy i wkładamy główkę kapusty tak by zanurzyła się w całości. Doprowadzamy do wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy.

Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści.

Farsz:

Do miski wkładamy mięso z indyka, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie

spiksu

postów: 7

13.02.2015 14:58

Przepis na dobre gołąbki(bez zawijania w kapustę).
więc przygotowujemy:
gołąbki:
1 kg zmielonego mięsa
1 kg startej kapusty
2 woreczki ryżu- lekko zagotowanego
4 jajka
sol i pieprz

sos:
przecier pomidorowy
margaryną-najlepiej palmę
sól i pieprz
2 liście laurowe
3 zioła angielskie
Vegeta
śmietana

ps.jeżeli nie masz 1 kg mięsa i kapusty może być mniej albo więcej. ważne aby ważyło to tyle samo po starciu

a więc:
gołąbki:
1.starte mięso i kapustę wsypujemy do miski, i dodajemy 4 jajka.
2. mieszamy to.
3. po dokładnym wymieszaniu wsypujemy 2 woreczki ryżu i mieszamy dokładnie
4. następnie przyprawiamy to trochę by nie było to płone i zostawiamy na jakieś 30 min.

sos:
1.do połowy garnka wlewamy wodę i dajemy zagotować
2. dodajemy kolejno: 1/6 kostki margaryny, przecier pomidorowy, 2 liście laurowe ,3
zioła angielskie i Vegetę
3. czekamy aż się zagotuje
4. po czym dodajemy ze śmietany(wszystko zależy od tego w jakim garnku to robicie- ważne aby sos był gęsty)
5. czekamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika

gołąbki- ciąg dalszy
1. stawiamy na palnik patelnię i olej
2. formujemy gołąbki- nie za duże i pieczemy
ps. z takiej porcji powinno ci wyjść około 30 gołąbków

gdy już wszystko bedzie gotowe to nakładamy gołąbka na talerz, polewamy sosem, i się delektujemy

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:31

gołąbki z pieczarkami
Składniki:

1 główka kapusty

Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek

Sposób przygotowania:

1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!!!

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:30

gołąbki oszukane

Składniki:
*1/2 kg mięsa mielonego (dałam indycze)
*1 szklanka surowego ryżu
*1 szklanka kaszy manny
*1/2 kg kapusty pekińskiej
*1 duże jajo lub 2 małe
*1 słoiczek koncentratu pomidorowego
*9 szklanek bulionu (drobiowego albo warzywnego)
*sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do odciśniętej kapusty dodać mięso mielone, kaszę mannę, ryż i jajo. Doprawić do smaku. Wyrobić. Z powstałej masy formować gołąbki (mają wyglądać jak kotlety mielone). Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Powstałe gołąbki ułożyć w garnku.

Bulion zagotować w koncentratem pomidorowym, zalać usmażone gołąbki. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Podawać gorące.

Smacznego :)

albert7000

postów: 10

01.02.2015 21:00

Składniki:
500g mięsa z łopatki wieprzowej
200g suchego ryżu (2 torebki)
1 mała główka białej kapusty
1 duża, biała cebula
2 jaja
2 łyżki mąki ryżowej

jagggoda

postów: 10

10.08.2014 16:48

O smażonych nie słyszałam, ja zawsze duszę w wodzie z dodatkiem boczku lub skórki - tak by było tłuściej, lepiej smakuje. Sosu nie robie bo jadamy z ketchupem , tylko jakimś z pomidorów a nie z koncentratu np dworskim. Tak jest szybciej, wystarczy że z zawijaniem gołąbków się schodzi

Choco3

postów: 1

22.01.2014 16:26

Bardzo smaczny z opisu ;-)

Szymonekk

postów: 2

28.11.2013 15:15

Witam :) Pamiętam z dzieciństwa jak babcia przyrządzała przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym. Wiem jedynie, że tajemnica w smaku tkwiła w tym, że je podsmażała, niestety nic więcej nie wiem... Czy znacie sekretny przepis na przepyszne gołąbki i podzielicie się nim ze mną? Będę bardzo wdzięczny :)