Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej


Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30162
najnowszy wpis: 14.12.2017 19:27

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ produkty do sushi

nefere222

postów: 6

29.11.2016 09:52

Ja wolę przygotowywać sushi własnoręcznie w domu. To świetna zabawa szczególnie, kiedy zaangażuje się do niej przyjaciół :) Wystarczy kupić ryż dobrej jakości, ulubioną rybkę lub owoce morza, opakowanie alg, ocet ryżowy i chrzan wasabi. Kolejny etap to skompletowanie praktycznego zestawu do sushi. Wybór jest naprawdę duży. Eleganckie i niedrogie zestawy do sushi możecie nabyć np. na http://www.okazje.info.pl/ Jeśli raz zrobicie sushi samodzielnie, to z pewnością już nigdy nie będziecie chcieli jeść go w restauracji

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.11.2016 09:53

genju2

postów: 2

21.11.2016 12:28

Jestem ciekaw ile kosztuje transport morski tego typu produktów do naszego kraju.

post edytowany 2 razy, ostatnio 22.11.2016 11:29

AnastazjaGolab

postów: 5

16.08.2016 15:06

Ja kupiłam na allegro i jestem zadowolona

sushiking

postów: 1

06.07.2016 14:43

Każdy stwierdza po własnych doświadczeniach,
Jeżeli chodzi o sushi to sztuką jest przygotowanie ryżu i znalezienie odpowiedniej ryby.
Smaczne sushi można przygotować samemu, jeżeli tylko się chce i próbuje w różnych miejscach. Ale zanim się coś zrobi, to trzeba wypróbować :) http://sushiking.pl
Ja kiedyś robiłem sushi bez maty, rolki sklejałem wodą bo czasami odchodziły, a surimi smażyłem, bo tak lepiej mi smakowało.
Kwestia smaków,
Co do ceny to tak, produkty do sushi są drogie, ale można to w różnoraki sposób rozwiązać : )
Sushi King

Arkadiusz.H.

postów: 1

15.04.2016 15:25

A ja polecam dobrze dopasowany do klienta i jego potrzeb sklep: sushi-sklep.pl/ gdzie można znaleźć wiele azjatyckich produktów, nie tylko do kuchni japońskiej :)

delilaght

postów: 2

27.03.2016 14:51

Ja po prostu lubię jadać już gotowe sushi. Ostatnio odkryłam w Wesołej bardzo fajną restauracje z sushi. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę polecić www.sushiwesola.pl :)

Karol_1980

postów: 11

08.07.2015 20:47

Konradb napisał 16.01.2015 20:12:
Będąc w Chinach worek imbiru o wadze 1kg możesz kupić za ok. 2zł. W sklepie w Warszawie- od 13-14zł w górę.
...

Dopóki to się nie zmieni, raczej nie przekonam się do sushi.
Człowieku zastanów się trochę nad tym co wypisujesz, nawet gdyby te 2 zł były prawdą, to według Ciebie taki produkt można bezpłatnie teleportować do europejskich sklepów i sprzedawać po np 4 zł ??!! :)

Transport, magazynowanie itp... to wszystko kosztuje i jest to chyba dość logiczne :)

A jeżeli uważasz że coś jest za drogie, to co stoi na przeszkodzie??? Zakup kontener imbiru w Chinach po 2zł i sprzedawaj w Polsce na ulicy po 4 zł, gwarantuje że zrobisz złoty interes hahaha...

Konradb

postów: 2

23.02.2015 00:21

przemko, dobrze to określiłeś. Trzeba dobrze poszukać, tylko nie każdy posiada tyle czasu, aby skrupulatnie porównywać ceny we wszystkich sklepach które mają w ofercie produkty do sushi. Zależy co masz na myśli pisząc: "w stosunkowo niskich cenach". Glony do sushi Blue Dragon znam ale są kiepskiej jakości i też bardzo dużo kosztują.

Dla przykładu: w Carrefourze 6 arkuszy nori - 10,49. Daje to ponad 88zł/50ark , a więc jeszcze 2-4 razy drożej niż pisałem!!! Prosta matematyka się kłania.

I niewiele tutaj zmienia fakt, że Carrefour ogółem słynie z wysokich cen.

przemko

postów: 3

19.02.2015 10:36

Bez przesady z tymi cenami. trzeba po prostu dobrze poszukać. Blue Dragon oferuje produkty do sushi w stosunkowo niskich cenach. Można kupić wszystko osobno ale mają też gotowe zestawy które bardziej opłaca się kupić. Według mnie zawsze można iść do restauracji ale jak dla mnie jedzenie przygotowane własnymi rękoma lepiej smakuje:)

agatakowalskabiz

postów: 1

18.02.2015 23:22

Zgadzam się z Wami- produkty do sushi oferowane u nas są zdecydowanie za drogie w stosunku do ich jakości. 2 lata temu odwiedziłam sklep Kuchnie Świata w Złotych Tarasach w Warszawie w poszukiwaniu nori i świeżej ryby. Ostatecznie nic nie kupiłam, bo duże opakowanie nori (50 arkuszy) kosztowało ponad 50zł! Żeby było śmieszniej- wchodzę wieczorem do sklepu internetowego tej samej firmy- tam identyczne opakowanie nori - za...18zł :P Sklepy z azjatycką żywnością wykorzystują niewiedzę ludzi nie mających pojęcia o realiach cenowych ustalając chore ceny.

mankell

postów: 21

20.01.2015 22:07

Trzeba przyznać, że Japończycyu znają się na kuchni najlepiej. Ja nawet noże mam japońskie i okazuje się, że także one przebijają jakością konkurencję. Zwłaszcza polecam te ze stali damasceńskiej, znajdziecie na przykład na samura.pl :)

Konradb

postów: 2

16.01.2015 20:12

Tematyką sushi interesuję się od dawna, ale przygotowuję je maksymalnie 1-2 razy w roku. Dlaczego? Ano dlatego, że produkty do sushi są w Polsce nadal bardzo drogie. Mimo tego, że są to nie produkty japońskie, a dużo gorszej jakości zamienniki z Chin czy Korei Płd.

Krótki przykład: glony do sushi, czyli popularne nori. Za opakowanie nori z Chin, w którym jest 50 arkuszy zapłacimy w przeciętnym sklepie orientalnym od 17-20 (poprzez Allegro) do nawet 50zł !!
Będąc w Chinach worek imbiru o wadze 1kg możesz kupić za ok. 2zł. W sklepie w Warszawie- od 13-14zł w górę.

Coraz więcej produktów do sushi można znaleźć w hipermarketach typu Carrefour czy Tesco, ale o dziwo tam są one jeszcze droższe niż we wspomnianych sklepach azjatyckich.

Kolejny sprawa to ryba do sushi- świeżego łososia do spożycia na surowo nie kupisz, tymbardziej tuńczyka. Ceny: 35-55zł za 1kg łososia, 100-140zł w przypadku tuńczyka.

A to dopiero 3 z podstawowych składników.
Samodzielne przyrządzenie sushi (dla 4 osób) to jednorazowy wydatek rzędu 200-400zł.
Niska jakość za bardzo wysoką cenę.

Dopóki to się nie zmieni, raczej nie przekonam się do sushi.

Exista79

postów: 1

13.03.2014 17:20

Witam, ostatnio byłam na stronce nowego sklepu z artykułami kuchni azjatyckiej w tym sushi - odkrywcysmakow.pl są ciekawe produkty i przepisy do poczytania, jest kilka produktów nie często spotykanych na naszym rodzimym rynku. Zakupy i kontakt ok

kamilsakalus

postów: 29

27.08.2012 14:27

Moim zdaniem robienie w Polsce sushi trochę mija się z celem. Dostępność świeżych ryb jest słaba. O świeżym tuńczyku można zapomnieć. Przy czym dla mnie świeża ryba, to ryba złowiona maksymalnie dwa dni wcześniej, a nie tuńczyk, który nie sprzedał się na giełdzie w Japonii, więc go wysłano do trzeciego świata rybnego, czyli do Polski. kamil gotuje

KubaW

postów: 1

24.08.2012 23:43

Witam serdecznie!
Jestem miłośnikiem sushi, kiedyś bary, a teraz od przynajmniej roku próbuję sam :D. Przerabiałem kilka sklepów z produktami do sushi ale powiem szczerze, jakość i cena nie zawsze idą w parze. Np. glony Gold 50ark w cenie poniżej 20zł to absurd. Kupiłem dwa razy i niestety się oszukałem. Ciężko było z nich zrobić cokolwiek, a już nie mówię o sushi. Poleciały do kosza. Od kilku miesięcy zaopatruję się w sklep.kuchnieswiata.com.pl i jak narazie nie narzekam. Ceny mają bardzo w porządku, wybór też ok, a jakość rewelacyjna (dla mnie to jest najważniejsze). Nie myślcie sobie, że z barów zrezygnowałem , nadal jestem częstym gościem :). Pozdr. KW

itada

postów: 1

09.08.2012 21:51

Zapraszamy do sklepu www.itadakimasu.pl
Dopiero zaczynamy, mamy japońskich dostawców i nadzieję, że współpraca zaowocuje:)
Służymy także radą (na stronie jest poradnik), jestem japonistką i moja przygoda z sushi trwa już dobrych parę lat...

via123

postów: 3

12.06.2012 14:32

Duży asortyment ma również sklep www.sklep.nasushi.pl Na sąsiadującym serwisie www.nasushi.pl można poczytać o restauracjach w Polsce oraz przepisach na sushi. Od razu ślinka leci:)

Karol_1980

postów: 11

13.05.2012 22:01

Warto też zajrzeć na nowo powstającą stronę z produktami do sushi i kuchni azjatyckiej:
www.wesoil.pl Co prawda nie ma tam jeszcze za dużo produktów, ale cały czas dochodzą nowe i są w super cenach :)

Dodatkowo na hasło "kuchniaplus.pl" podane po rejestracji, ale jeszcze przed zakupami.
Dostaniemy dodatkowo 5% rabatu !

post edytowany 1 raz, ostatnio 19.05.2012 14:23

FITNESKA

postów: 2

13.01.2012 19:33

Zapraszam do odwiedzenia strony firmy NOBI
www.nobi.com.pl

Bardzo ciekawa oferta produktów do sushi :) Sama się tam zaopatruje i jestem bardzo zadowolona :)

paroofek

postów: 31

08.11.2010 00:33

Zastanawiam się. Czy gdziekolwiek w Polsce można dostać prawdziwe wasabi, nie chrzan z barwnikami i 1,6% wasabi? Niekoniecznie chodzi mi nawet o kupienie korzenia co spróbowanie jak to naprawdę smakuje. Niestety to co jadam w Krakowie w knajpach lub robiąc sam to ta zielona pasta ;p

Magda56

postów: 5

17.02.2009 12:49

Obiecany link
http://www.masala.com.pl
pozdr
Magda

Magda56

postów: 5

17.02.2009 12:44

Cześć jestem Magda,
mogę podać link do bardzo ciekawego miejsca, gdzie mają ogromny wybór produktów do sushi zarówno dostępnych w sklepie, jak i w sprzedaży internetowej. Gorąco polecam -jedyny minus - daleki Mokotów.
Pozdr

MarcinO

postów: 415

10.02.2009 23:30

domo arigato;)

dzasta

postów: 8

10.02.2009 22:44

ryż gotopwałam w garnku do mleka, z piwnicy przytargałam, bo mi pan w sklepie doradził

ryż kupiłam Akaba czy jakos tak

na 1 szklankę ryżu, 1,5 szklanki wody

ogolnie to wszystko na oko

MarcinO

postów: 415

10.02.2009 10:24

zawsze możesz użyć majonezu japońskiego:) pamiętaj, że majonez stosowany jest zazwyczaj do maków na ciepło, bo philadelphia się raczej do tego nie nadaje.

Pozdrawiam i gratuluję sukcesu.

P.S. Napisz jak możesz jak gotowałaś ryż, zaopatrzyłaś się w specjalny garnek?

dzasta

postów: 8

10.02.2009 00:14

Już robiłam.
Wszystko wyszło super.
Myślałam, że za pierwszym razem może się coś nie udać, ale nawet ryż i zaprawa wlasnej roboty bły takie jak trzeba.
Zawsze uwarzałam, ze najlepsze sushi jest w Sakana, a rodzina powiedziała,że to smakuje jak te z Sakana wiec chyba sukces jak na pierwszy raz.

Sklep Pan Azja naprawde ekstra, choć jak dla mnie na innym końcu Warszawy.

Żółta rzodkiew marynowana - bardzo dobra- pierwszy raz jadłam (super nie tylko do sushi)

Jesli chodzi o majonez to spróbowałam zrobić z nim kilka maków, pozostane jednak przy serku philadelphia.
Ogólna opinia rodziny - Majonez nadaje zbyt europejski smak!!!

Bardzo dziękuję wszystkim za rady.

MarcinO

postów: 415

07.02.2009 13:50

możesz mrozić ryby żeby zabić bakterie, ale musisz pamiętać, że istnieją mikrorganizmy odporne na temperatury mroźnicze. Mrożenie ryb praktykuje się w suhi-barach, bo towar jest po prostu nie do przerobienia. Mrożenie nie jest jednak konieczne. Kiedy pracowałem w knajpie sushi to po krojeniu ryby część się mroziło a część od razu szła na bar i do gości, więc jeśli masz naprawdę świeży kawałek, to możesz śmiało robić z niego sushi.

dzasta

postów: 8

04.02.2009 20:17

przeczytal;am gdzies , ze rybe trzeba kupic swieza (logiczne) i zmrozic przd robieniem sushi, zeby bakterie zabic

wydaje mi sie to dziwne
czy tak sie robi?

Bartek Grzywacz

postów: 29

01.02.2009 13:48

sos sojowy polecam tylko Kikkoman!!!

sa dwie wersje jedna normalna a druga mniej slona z zielona zakrętką -mowa o mniejszych buteleczkach:)

pozdrawiam
Bartek

Bartek Grzywacz

postów: 29

01.02.2009 13:45

Witam

Z rzeczy ktore nie musza byc świeze i kupowane z dniu robienia sushi polecam sklep www.tonkin.pl - wiekszosc produktow mam sprawdzone. Sos sojowy, matki do zwijania, ryz czy nori.
Polecam rzodkiem narynowaną zólta - daje fajy smak i wyglad.
Jezeli moge jeszcze cos doradzic to prosze o kontakt:-)
pozdrawiam
Bartek

MarcinO

postów: 415

28.01.2009 09:15

ryż nishiki
nori: Daruma Nori Gold
wasabi spokojnie możesz kupić to co jest w tubce, chyba że kręci Cię robienie z proszku z torby kilogramowej?:D
zalewa: tylko mitsukan!!
Imbir: Inaka
Maty do skręcania znajdziesz w każdym orientalnym sklepie...tak samo pałeczki:D
co do sake, to wczoraj przyjechała do nas jakaś nowa, więc dzisiaj spróbuję i jutro dam Ci znać czy warto;)

z podstawowych rzeczy na pewno przyda Ci się ogórek, majonez, prażone ziarna sezamu (biały i czarny).

No i jeśli nie masz garnka specjalnego do gotowania ryżu będziesz potrzebowała dużo cierpliwości żeby dobrać odpowiednie proporcje ryżu do wody, a potem zalewy:)

I jeszcze jedna z najważniejszych kwestii... dobre noże!! warto się zaopatrzyć w jeden, dobry, naprawdę ostry japoński nóż, bo wierz mi, że to strasznie ułatwia pracę:)

W razie jakichś wątpliwości służę pomocą.

jacek1f

postów: 2296

27.01.2009 15:21

tu:
http://ww w.kuchnie swiata.com.pl/index. php/cPath/30

zdejmij spacje

dzasta

postów: 8

27.01.2009 15:02

a ryz, glony, wasabi i imbir jakiej firmy?

migotka333

postów: 1184

27.01.2009 10:33

...sake

jacek1f

postów: 2296

27.01.2009 08:27

no... pałeczki:-)

dzasta

postów: 8

26.01.2009 23:01

chce zrobic dobre sushi w rozsadnej cenie, po taniosci raczej nie bo wiem , ze to nic dobrego z tego nie wyjdzie , zreszta jak ze wszystkim

ryby to ja lubie najbardziej tunczyka i lososia - to juz ogarnelam- sa w makro swieze w czwartki

zalewa to ten sos do ryzu, tak? polecacie jakas firme?
szczególnie interesuje mnie jakiej firmy ryz bo slyszalam , ze polowa sukcesu tkwi w dobrym ryzu
a glony, wasabi i imbir jakiej firmy?
sos sojowy mam swoj ulubiony
i musze jeszcze takiej maty sobie poszukac do skrecania (ale to tak jak mowicie chyba w tych sklepach kuchnie swiata czy orientalnych)
poza dodatkami typu avokado, philadelphia i itp to cos mi jeszcze potrzebne z takich podstawowych rzeczy?

z gory dzieki za rady

MarcinO

postów: 415

26.01.2009 18:54

najlepiej jak sobie kupisz glony nori gold, z ryżu poleciłbym Ci Nishiki (takiego używam u siebie w sushibarze). Zalewę kup sobie gotową, bo niestety nie mogę podać Ci przepisu z knajpy;) Tak jak powiedział Jacek, nie ścigaj tuńczyka, tylko zacznij sobie od dobrej jakości łososia. Jeśli interesują Cię inne rybki skontaktuj się z firmą Ulmo - www.ulmo.pl. Możesz też odwiedzić sklep pan azja na ulicy Borowej Góry (www.panazja.pl) albo udać się do Kuchni Świata jak radził Jacek.

Pamiętaj że możesz również kupić gotowe zestawy do robienia sushi, w których znajdziesz podstawowe składniki. Zestawy takie kosztują zazwyczaj około 100zł, ale musisz pamiętać, że jakość zawartych tam produktów odbiega daleko od ideału, jednak na początek wystarczy.

jacek1f

postów: 2296

26.01.2009 16:43

Marcin dobrze mowi - mozesz nie scigac swiezego tunczyka.... na pierwszy raz...
Proponuje wizyte w Kuchniach Swiata w Arkadii po podstawy - odpowiedni ryz, ocet do niego, maty do zwijania, malutkie tubki z wasabi, anie sloje wielkie z marketu, wodorosty sprawdzone i kilka wypelnien.
Jak sie dowiesz o co chodzi i czego szukasz, to w czwartki w marketach mozna zaryzykowac swieze: lososie, makrele, osmiornice i krewtki.
Ale mrozone osmiornice, kalmar, krewetki tez beda ok, a wedzone polskie ryby maja swoj urok.

MarcinO

postów: 415

25.01.2009 22:57

ojej, dałaś temat na długie wypracowanie...
Wszystko zależy od tego ile możesz na to przeznaczyć. Jeśli chcesz kupować produkty z najwyższej półki musisz się liczyć z wysokimi kosztami. Jeśli zaś chcesz na początku zrobić po prostu dobre sushi za rozsądną cenę, bo robisz pierwszy raz, to też mogę pomóc. Nie idź na pewno w stronę taniochy, bo wyjdzie Ci coś sushi-podobnego:)

Napisz dokładnie co chcesz robić, jakich ryb używać, co z owocami morza itd. itp.

dzasta

postów: 8

23.01.2009 19:07

gdzie w Warszawie są najlepsze produkty do sushi?
co i jakiej firmy kupowac?
nigdy jeszcze sama nie robilam !