Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej


Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30162
najnowszy wpis: 14.12.2017 19:27

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Potrzebuje przepis na chrupiące kawałki kurczaka

julka9837

postów: 23

02.08.2011 20:10

Wiesz co no ja jestem niedoświadczona lecz sądzę że można spróbować panierkę z bułki tartej z przyprawami i usmażyć to w głębokim oleju. W KFC lub innych barach może to inaczej smakować bo tam to wszystko na starym oleju robione a w domu raczej na świeżym ;) Mam nadzieję że chociaż troszkę pomogłam. Pozdrawiam :*

Kromek

postów: 7

10.07.2011 16:01

Mam dobry przepis na takiego kuraka ,chyba z programu Anna Olson - sezon na swiezosc. Panierka moze nie ma takiego samego wygladu jak w KFC ,ale na pewno jest lepsza,bo bez ulepszaczy. Pamietam ,ze kurczaka marynuje sie cala noc w maslance z musztarda ,ziolami (ulubione) no i pieprz i sol oczywiscie. Przed smazeniem (gleboki tluszcz) ,obklejacie kurczaka w mace z sola i pieprzem i wrzucacie . Wychodzi taka fajna panierka .

I oto znalazlem ten przepis. Jest w programie Anna Olson sezon na swiezosc 2 - znajdziecie na stronie programu . Kurczak w maslance ,naprawde pycha!

Slyszalem tez wersje ,ze do rozrzepanego jaja wsypuje sie corn flakes. Ale nie wiem co dalej ;P

post edytowany 2 razy, ostatnio 13.07.2011 09:24

slonce19912

postów: 1

08.07.2011 11:12

a wiec robicie 2 panierki - jedna z bialek taka lekko lejaca a druga z zoltek taka zeby wyszly mini platki....
i najpierw kawalki piersi kurczaczkowych (uprzednio zamarynowanych) maczacie w tej plynnej a potem obtaczacie w tych niby platkach i dopiero na gleboki olej...pyyyyyyyyyyyyyyyychtka.....
i najlepszy do tego sos co sama robie a'la tysiaca wysp albo berbecue za sklepu
Pozdrawiam;)

kamil

postów: 283

01.05.2011 22:27

ooo, dobra koncepcja z tym lodem, zapomniałem o tym. A czy nie wygram? hmmm. Już wygrałem z cheesburgerami z maksyfu, gdy zacząłem robić burgery z własnoręcznie siekanej wołowiny, a nie mielonej. Od diabła z tym roboty, ale było warto. Syn uznał, że cheesburger z maka się nie pomywa. Ser, który oni dają chyba taki syfek w plasterkach pojedynczo pakowanych zastąpiłem gruyerem. Nie walczyłem tylko z bułką, żadnych grahamek, ani razowych na zakwasie, te kupiłem po prostu gotowe, takie typowe gnioty do burgerów.
Jutro się więc wezmę i za walkę z chrupiącymi kurczakami smażonymi na wyjątkowo wręcz niezdrowych tempurach.

post edytowany 1 raz, ostatnio 01.05.2011 22:28

jacek1f

postów: 2296

01.05.2011 17:40

Kamilu, nie wygrasz z TentakiCziken, ani z MakSyfem, bo nie masz w domu tyle glutaminianu:-) ani innych wzmacniaczy zasadowych....

Kurczaka zrobilbym w tempurze, na lodowatej wodzie, tyle ze do maki dodal wlasnie mocniejsze, charakterystyczne przyprawy....

kamil

postów: 283

01.05.2011 12:47

Pomoże ktoś? Muszę udowodnić synowi, że można coś takiego zrobić w domu, bo on niestety chodzi z kolegami na takie coś do KFC , albo Maca. A mi chodzi o drobniutką kostkę z piersi, w chrupiącej panierce. Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis? Bo w internecie są tylko paskudztwa z gotowcami z "Kamisa" i tego typu rzeczami.
Kurczak musi być smażony w głębokim oleju, to wiadomo. Ale jak go obtoczyć i w czym? Z przyprawami to ja sobie dam radę, chodzi mi bardziej o to, czy go maczać w cieście typu naleśnikowe (ale wtedy się pewnie te drobinki kurczaka pokleją), czy lepiej najpierw w mące, potem w jajku, potem w bułce tartej i na koniec jeszcze w cieście?