Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30164
najnowszy wpis: 15.12.2017 13:47

Mamy 27404 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ porzeczkowe szaleństwo

Chenia

postów: 459

29.05.2007 19:41

Admin trzyma rękę na pulsie ;-)

jacek1f

postów: 2296

29.05.2007 15:26

Paulo! :-))) nie jestem dobry w cisatch, bo nie przepadam w ogole za slodkimi - ale dla innyych robie czasem:-)

Tarciuch, skubaniec, pleśniak, kruszon---- tyle nazw... Wybralem to, bo jak dasz owoce tez wyjdzie wspaniale:
PRZEPIS NA SKUBANIEC

Skubaniec, kruszaniec, zapleśniak - to bardzo smakowite ciasto ma wiele nazw, ale za to jeden właściwy przepis.

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. ckru pudru
5 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kwaskowy dżem lub przecier owocowy
Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa stanie się jasna, wtedy dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i porządnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Wszystkie części wkładamy do worków i na pół godziny wkładamy do zamrażalki. Białka ubijamy na pianę i gdy jest już dość sztywna, dodajemy do niej połowę cukru pudru.

Gdy ciasto się schłodzi bierzemy jedną część i ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak by zakryć całe dno blaszki. Na ciasto wykładamy dżem (można ewentualnie użyć świeżych owoców) i na wierz ścieramy ciemne ciasto kakaowe. Później smarujemy wszystko pianą z białek i na samą górę ścieramy ostatnią porcję jasnego ciasta.

Skubańca - kruszańca - zapleśnika pieczemy przez godzinę w temperaturze 120C.
................................ powodzenia i mam nadzieje ze o to chodzilo.............

paulmorel

postów: 2

29.05.2007 07:51

zwracam się do was z przeprosinami , odnośnie mojego błędu ale mam dyslekcje ,i nie jestem w stanie nad błędami non stop panować bo bede robił ich jeszcze więcej .jeszcze raz przepraszam.jacku lub cheniu jak byście mieli przepis , o którym nadmieniłem to prosze napiszcie .paulo

Chenia

postów: 459

28.05.2007 18:17

No właśnie już mnie wczoraj zmierziło, ale pomyślałam co się będę czepiać, może Admin poprawi orta w tytule...

jacek1f

postów: 2296

28.05.2007 11:24

RZ....

poRZeczkami

paulmorel

postów: 2

27.05.2007 18:45

będąc dzieciakiem miałem okazje zajadać się pysznym ciastem z pożeczkami lub w 2-gim wykonaniu z wiśniami nazywal się tarciuch znany jest tez pod nazwą skubaniec .prosza was o dokładny przepis na to ciacho.