Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

moze to raczej psychika? jesteś pewna że to problem z układem pokarmowym>

Bleka, 08.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim, jestem Celina i jestem nowa na tym forum, miło tu...

miss, 08.12.2017 | czytaj dalej


Jak urządzić kuchnię ? :) >

Jak dla mnie kuchnia też powinna być praktyczna i przestronna dlatego wybrałam...

olgamala, 08.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2006, wpisów: 30143
najnowszy wpis: 08.12.2017 22:05

Mamy 27379 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ pomysł na śledzika

myszsza

postów: 251

24.03.2012 21:41

mancol68 napisał 24.03.2012 07:25:
Myszsza. Zadam Ci pytanie. Po co się tak nakręcasz tym, że ktoś pisze...wg Twoich kryteriów zbyt dużo? Wprowadzasz się w zły nastrój, podnosisz sobie ciśnienie, wnerwiasz się.
Jesteś taką fajną myszszą. Nie rób sobie krzywdy. Bądź ponad tym.
Nie chodzi o "zbyt dużo". Chodzi o treść. Komentowanie dowolnego wątku, byle skomentować, przejrzyj wpisy osoby, którą skrytykowałam. Rzecz w tym, że są interesujące tematy, które ktoś śledzi, a ktoś inny przykrywa wpisami, które niewiele znaczą. Wyobraź sobie, tak czysto teoretycznie, że ktoś odwiedził forum sto razy i w każdym wątku napisał tylko "aha".

mancol68

postów: 260

24.03.2012 07:57

migotka333 napisała 13.12.2009 14:04:
smakowicie wyglądają te śledziki cytrynowe :-)
a ja od lat "klepie" sałatkę śledziową z buraczkami, tą układaną w szklanej misie warstwami.
Też robiłam (dwa lat temu) piernikowe śledzie, przepis Marty Gesler z Notesu Kulinarnego:

5 matiasów (bez skóry, moczonych przez 3 godziny w mleku),
3 łyżki miodu (lipowego),
łyżeczka cynamonu,
6 goździków,
4 ziela angielskie,
250ml oliwy,
sok z połówki cytryny, czerwona cebula,
kawałek wysuszonego piernika,
szczypta pieprzu;

Majtasy pokrój w paski. Miód rozpuść w garnuszku, dodaj cynamon,
goździki i ziele angielskie, sok z cytryny.
Mieszaj, aż składniki się połączą. Ostudź. Dodaj oliwę,
pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj piernik na tarce,
dodaj do masy. Dopraw pieprzem.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Lubię swoje majtasy. Dlaczego mam je kroić w paski?
...i jeszcze jedno. Jakie majtasy? Bokserki czy slipki?

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.03.2012 08:00

mancol68

postów: 260

24.03.2012 07:25

Myszsza. Zadam Ci pytanie. Po co się tak nakręcasz tym, że ktoś pisze...wg Twoich kryteriów zbyt dużo? Wprowadzasz się w zły nastrój, podnosisz sobie ciśnienie, wnerwiasz się.
Jesteś taką fajną myszszą. Nie rób sobie krzywdy. Bądź ponad tym.

myszsza

postów: 251

23.03.2012 23:32

Hestia Q-34 napisała 23.03.2012 19:56:
Myszsza,przepraszam.Nie czytam tych wpisow i nie powinnam zabierac glosu.
Bylam przekonana,ze chodzi o strone kuchni.
Za co przepraszasz???

Hestia Q-34

postów: 419

23.03.2012 19:56

Myszsza,przepraszam.Nie czytam tych wpisow i nie powinnam zabierac glosu.
Bylam przekonana,ze chodzi o strone kuchni.

myszsza

postów: 251

23.03.2012 18:52

Hestia Q-34 napisała 23.03.2012 11:10:
Myszsza,chyba nie mialas na mysli lodowki?
Ależ miałam: zaglądam w jeden wątek - owocowa, drugi - to samo trzeci - jw. A jak i z lodówki wyskoczy?
To ze starego dowcipu.

Hestia Q-34

postów: 419

23.03.2012 11:10

Myszsza,chyba nie mialas na mysli lodowki?

migotka333

postów: 1184

23.03.2012 10:17

Zależy kto co lubi :-D
Ja robiłam i oczywiście,że dobre :-)
Przepis w oryginale jest Jacka1f (z konfiturą porzeczkową), ja robię również z konfiturą wiśniową
:-D

myszsza

postów: 251

22.03.2012 22:37

owocowadziewczyna napisała 22.03.2012 12:36:
śledzik z porzeczką ? pierwszy raz słyszę, a to jest dobre..?
pewnie niedobre, bo kamil lubi wrzucać przepisy na niejadalne potrawy :)
owocowadziewczyno, piszesz na akord? Strach lodówkę otworzyć, jeden dzień i 50 wpisów. Trochę to irytujące.

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:36

śledzik z porzeczką ? pierwszy raz słyszę, a to jest dobre..?

migotka333

postów: 1184

27.07.2010 16:04

i z powodu tzw."porządków" w moich kulinarnych zapiskach (chciałam doprecyzować przepis przed drukowaniem) i z wyczerpania pomysłów na obiadokolacje.
:-)

kamil

postów: 283

27.07.2010 09:25

ja śledziki czarnoporzeczkowe robie tak:
1. kupuje majtasy ;-), ale porządne, w zaprzyjaźnionym sklepie rybnym. Kupuję 4 sztuku.
2. Moczę minimum trzy godziny, dwa razy zmieniając wodę. Jak jest ciepło dokładam do tej wody lód, by matjasy nie zrobiły się miękkie. Można też je moczyć w misce stojącej w lodówce.
3. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z porzeczki, czyli: pół kilograma porzeczki czarnej. Ja używam mrożonej, bo nie chce mi się obierać świeżej. Na patelnię wlewam łyżkę oliwy, wsypuję 2 łyżki cukru i porzeczki. Teraz trzeba uważać by nie zrobiła się paćka mokra. Podsmażam to 2-3 minuty, na malutkim ogniu, by porzeczki zmiękły, ale jednocześnie się nie rozpadły. Do tego dokładam pokrojoną drobniutko miętę (broń boże pieprzową). I teraz tę "konfiturę" trzeba posmakować, by sprawdzić czy nie jest za kwaśna. Bo to wszystko zależy od tego, jaką porzeczkę traficie. Jak kwaśne będzie, to trzeba dosypać cukru. Tyle, by wam to nadzienie smakowało.
4. Wyciągam majtasy, w nic ich nie kroję. Na wewnętrzną częśćć dokładam porzeczki z patelni, zawijam, i albo wiążą sznurkiem, albo spinam dwiema wykałaczkami jak rolmopsy.
5. Tak zawinięte matjasy maczam w miodzie, syropie klonowym lub occie winnym - co kto lubie i obsmażam 3-4 minuty z każdej strony albo na grillu elektrycznym (lepsze są na węglowym, ale mieszkam w bloku) lub na ptelni grillowej. Wyciągam na talerz, polewam łyżką pozostałych porzeczek na każdego majtasa i konsumuję. Pycha.

jacek1f

postów: 2296

26.07.2010 22:21

oczywiscie, zawsze moczymy kupne sledzie,
chyba ze kupujesz paczkowane ala majtasy:-)
wtedy splukujemy je zimna wodą choćby.

Czy przypomnialas sobie sledziki czarnoporzeczkowe, bo sezon na te owoce.?:-)
Wtedy mozna czarne siweze lekko przesmazyc z lyzka cukru i wtedy laczyc.

smacznego.

kamil

postów: 283

26.07.2010 21:12

musisz je wymoczyć koniecznie, bo matjasy są cholernie słone. Nie wymoczone one są nie do zjedzenia.

migotka333

postów: 1184

26.07.2010 20:26

Jacku1f, czy te MATJASY (porzeczkowe) należy wcześniej wymoczyć bądź przepłukać w wodzie/mleku?
Osobiście preferuję filety octowe (najlepiej w śmietanie), a czasami dla odmiany można i matjasa.
:-)

malwina

postów: 7

06.05.2010 19:07

śledzik z porzeczką? hm... wypróbuję. Dziękuję za przepis i pomysł.

kris ulung

postów: 6

15.12.2009 11:05

Nie ma to jak prawdziwy holenderski matjes. Tylko z cebulką, no i może trochę pieprzu. Trafiłem na nie ostatnio w makro. Mrożone, ale i tak o niebo lepsze od tych naszej produkcji. Tu chodzi chyba o jakośc samej ryby.

Ela LISA

postów: 1956

15.12.2009 08:56

Gdzies byl juz temat sledzi. Te chetnie wyprobuje, bo lubie .

leo

postów: 29

14.12.2009 23:12

korzenne śledzie w ogóle są wspaniałe.
ja ucieram w moździerzu goździki, cynamon i kardamon, mieszam z sokiem z cytryny, odrobiną miodu i startym świeżym imbirem. taką marynata zalewam pokrojona w drobna kostkę cebulę.
potem w słoiku warstwami układam wymoczone, pokrojone w kostkę matiasy i cebulkę. do słoika wtykam jeszcze korę cynamonową, kilka goździków, zalewam oliwą aromatyzowaną chilli i całość stawiam w lodówce na min. 2 doby przed wigilią.

migotka333

postów: 1184

14.12.2009 19:45

ale wtopa ;-DDD
mam błąd w swoim zeszycie z przepisami,a zrobiłam kopiuj-wklej. To tak jak z posikanymi pomidorami.
:-)))

jacek1f

postów: 2296

14.12.2009 17:37

Panno Migotko! Bardzo misię podoba "krojenie majtasów w paski"
:-))

Wiecej "śeledzików" jest w wątku wigilijnym, bliżej początków...

penelope

postów: 3

14.12.2009 09:15

oo to chyba będę miała już dwa rodzaje śledzików na stole bo ten przepis równie mi się podoba ;))) dziękuję za przepisik ;-)

penelope

migotka333

postów: 1184

13.12.2009 14:04

smakowicie wyglądają te śledziki cytrynowe :-)
a ja od lat "klepie" sałatkę śledziową z buraczkami, tą układaną w szklanej misie warstwami.
Też robiłam (dwa lat temu) piernikowe śledzie, przepis Marty Gesler z Notesu Kulinarnego:

5 matiasów (bez skóry, moczonych przez 3 godziny w mleku),
3 łyżki miodu (lipowego),
łyżeczka cynamonu,
6 goździków,
4 ziela angielskie,
250ml oliwy,
sok z połówki cytryny, czerwona cebula,
kawałek wysuszonego piernika,
szczypta pieprzu;

Majtasy pokrój w paski. Miód rozpuść w garnuszku, dodaj cynamon,
goździki i ziele angielskie, sok z cytryny.
Mieszaj, aż składniki się połączą. Ostudź. Dodaj oliwę,
pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj piernik na tarce,
dodaj do masy. Dopraw pieprzem.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

penelope

postów: 3

10.12.2009 19:10

ooo pomysł fantastyczny i od razu drukuje ;) bardzo dziękuję za pomoc ;-)

Penelope

jacek1f

postów: 2296

10.12.2009 16:39

proponuje dwa takie jakie od lat podaje na wieczerze, a Dziadkowi tez zajadaja:
cytrynowe sledzie:
...Od kilku lat na Świeta dla calej rodziny i znajomych bliskich robie
prezenty sloiczki ze sledziami cytrynowymi. Jesli chcecie sprobowac (na 1-2
paczki matyjasow - ale moga byc kazde sledzie oczywiscie, aby nie
octowe...)):
Namaczam sledzie z godzinke i kroje je na male kawalki (bedzie latwo ukladac
w malych sloikach);
Teraz najgorsze i najlepsze za razem: cytryny - kilo cytryny trzeba obrac
cieniutko ze skorki czystej i zdrowej, tak zeby w ogole nie bylo tego
bialego. Probowalem zesterem, ale jednak maly ostry noz jest najlepszy.
Kroimy skorke w malenkie kilkumilimetrowe paseczki-kawalki-niteczki. Wyjdzie
miseczka pelna tego. Wyciskamy sok z cytryn. Obok w miseczce goździki.
Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa!) i tak az
do samego wierzchu. Ladnie wyglada jak na wierzchu zostaje warstwa skorki i
gozdzik;
Teraz zalewamy to sokiem z cytryny, powoli i cierpliwie - zeby zalac calosc i
zeby powietrze nie zostalo. Jesli maja postac dluzej niz KONIECZNY tydzien,
to troche oliwy na wierzch przed zakreceniem.
Rozplywaja sie w ustach, nie wspomne jakim dodatkiem sa do kieliszka.
Mozna pobawic sie w dosmaczenie i dodac skorke mandarynki, ziarnko
kardamonu... Smacznego."

i lekko slodkie w czarnej porzeczce:

mamy sledzie i konfiturę z czarnych porzeczek,
śledzie na noc przed podaniem łączymy z czarna porzeczka,
przed podaniem szybko mieszamy z jogurtem greckim.
Sól, pieprz - jesli potrzebujemy.

penelope

postów: 3

10.12.2009 15:15

Pilnie poszukuję inspiracji na ciekawe przekąski na święta, najlepiej ze śledzi, bo to dla dziadka ale bez zbytnich szaleństw bo może przez gardło by nie przeszło ;p Zwyczajne i tradycyjne odpadają bo dziadkowi się już przesmakowało dawno temu;) Ratunku ! Chcę zrobić niespodziankę !

zdezorientowana penelope