Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27184 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ PODRÓŻ KUCHARZA

więcej >>

Gonzo

postów: 103

13.05.2012 19:03

Oglądany dawno temu odcinek o "French laundry" skłonil mnie do zakupu książki "The French laundry cookbook", po czym zabiegane życie zawodowe i rodzinne długo nie pozwoliły mi na poznanie tej książki. Czekała, czekała na półce, ale odkąd zaczęłam ją czytać w tym tygodniu, nie mogę się oderwać, czuję się przeniesiona w inny świat, świat bliski doskonałości, szczęścia, harmonii. Cel gotowania to dla Thomasa Kellera "uszczęśliwianie ludzi", i ten cel jest osiągany drogą zabiegów, wprawdzie pracochłonnych i czasochłonnych , ale możliwych do wykonania w warunkach domowych i z użyciem dostępnych na ogół produktów (największym grzechem kucharza dla autora jest marnotrawstwo). Lektura tej książki z pewnością podniesie poziom mojego domowego gotowania (zawiera wiele cennych wskazówek). Polecam.

beatraxx18

postów: 4

15.12.2009 17:28

serce i krew węża ciekawe :) ale jak ma pomóc mężczyznom w osiągnięciu zadowalających rezultatów dla Pań to czemu nie ;) żart ale interesujące . Najwiekszym szokiem był dla mnie odcinek jak w jakimś kraju (azjatyckim chyba) wchodzisz do ''żywej'' restauracij O.o straszne ! wybierasz zwierzaka a oni gotują go pffff...

migotka333

postów: 1184

15.08.2009 15:05

no wreszcie, obejrzałam odcinek z tym sercem kobry...brrrr

kucharzx

postów: 12

11.03.2009 14:54

Dla mnie naj naj naj po prostu program na poziomie światowym....

yachoo

postów: 7

11.03.2009 13:06

Świetny program niekonwencjonalne potrawy ekscentryczny Bourdain i jego sposób bycia jest naprawdę świetny w każdym z odcinków zaskakuje i szokuje.

post edytowany 2 razy, ostatnio 11.03.2009 13:08

MarcinO

postów: 415

10.02.2009 23:48

Program bardzo dobry. Jeden z moich ulubionych. Początkowo styl bycia troszeczkę mnie drażnił, przez swoje "luzactwo", ale po obejrzeniu kilku odcinków stwierdzam, że Anthony jest rozbrajający. Świetne programy pod względem realizacji i pomysłu. Tony jest po prostu medialnie genialny. Jego i Jamiego programy powinny być pokazywane na szkoleniach dla Polaków chcących robić własne programy o szerokopojętym gotowaniu. Wracając do Pana Bourdain to super się facet ustawił: jeździ po świecie, pije gdzie popadnie i jeszcze zapalić mu na planie pozwalają;)

Pozdrawiam wszystkich fanów Tony'ego!

Gutek

postów: 4

07.02.2009 00:41

Nooo! Super! Właśnie oglądam odcinek o barach... wytłumaczenie wyższości piwa o poranku nad musli - nie do podważenia. selekcja barów dokładnie wg moich kryteriów. Np bary z selekcją, gdzie więcej ludzi jest na ulicy niż w środku... Nic dodać nic ująć!

major

postów: 1

02.02.2009 17:09

Witam! Zna moze ktos przepis na buleczki ktore byly pieczone w glebokim tluszczu z odcinak o wyspie sw. Marcina. To ten odcinek gdzie jest ten super rasta ktory czestuje herbatka z gandzi:), a te buleczki( nie wiem jak to sie nazywa ) robila kobieta ktora sprzedawala ja z jakas potrawaka w przyczepie kempigowej

minutka

postów: 1250

30.01.2009 17:38

Jestem po powtórce odcinka o Szkocji. Nieodmiennie gośc mi imponuje. Tym razem spodobało mi się, że próbując tradycyjnych potraw nie kierował się zdaniem utartym przez Amerykanów na ich temat. Spróbował, zjadł, a nawet się zachwycił, pomimo tego, co mówi się i co słyszał dotychczas w Stanach.
Kolejny raz dał wyraz swojemu poczuciu humoru podczas sporów - ocet czy brązowy sos.

telecki

postów: 3

27.01.2009 23:03

odcinek o French Loundry był kapitalny

nikita666

postów: 370

24.01.2009 22:00

thomas keller tak wlasnie o niego chodzilo

serdeczne dzieki

migotka333

postów: 1184

24.01.2009 19:23

restauracja FRENCH LAUNDRY, szef kuchni (i właściciel) to THOMAS KELLER (stronka na necie:www.frenchlaundry.com)

nikita666

postów: 370

24.01.2009 15:56

ostatnio byl odcinek w ktorym tony byl u jakiegos super kucharza, dostali bardzo duzo potrwa male porcje i byl zachwycony, nie pamietam jaki to odcinek dokladnie, charakterystyczne bylo to ze przygotowal tonemu deser z tytoniem

moze koajrzy ktos i zna imie nazwisko tego ciekawego kucharza?

minutka

postów: 1250

21.01.2009 12:21

LillyWaters napisała 15.01.2009 09:19:
super!!! absolutnie super, chociaż czasem jego eksperymenty mnie przerażają ;)
właściwie nie podoba mi się TYLKO JEDNO - czy on musi tak kopcić???? trudno mi sobie wyobrazić kucharza, który tyle pali... jak on w ogóle może czuć smak czegokolwiek, co zjada/gotuje???
Też się zastanawiam, jak on wyczuwa smak, bo nie tylko kopci, ale i pije i to w olbrzymich ilościach! Myślę, że w Rosji był w swoim żywiole i swoimi komentarzami na temat ilości podawanej wódki tylko kokietował widza.
Niemniej - program super i oglądam zawsze z ciekawością. Nieodmiennie jednak podziwiam jego odwagę w próbowaniu różnych "specjalności". Chyba że to już nie odwaga, tylko desperacja, bo w końcu umowę się podpisało...

Haneczka40tka

postów: 16

19.01.2009 21:29

Ano Chrabjo, i tu się z Tobą zgadzam w zupełności. Więc nie dodaję zbędnych komentarzy.
Pozdrowienia!!!!

Chrabja

postów: 5

19.01.2009 20:03

genialna sprawa, a sam Anthony... no tak: chapeau bas! - poza tem nic innego dodać nie rady
ino się tak zastanawiam, czy on jest jeszcze szef kuchni, czy już kulinarny globtrotuar (optowałbym za tym drugim ;o) )
może nie miałbym odwagi wziąć do gęby niektórych specyjałów, co on ich wziął, ale dobrze widzieć, że coś, o czym się tylko czytało bądź słyszało, naprawdę istnieje ;o)

swoją ścieżką ciekawym jego reakcji na uczciwy bigos, kiszkę ziemniaczaną, ślunsko rolada ze ślunskimi kluskami i modrom kapustom, ślunski żur, kwaśnicę, ogórki małosolne, kaczkę z jabłkami, nadziewaną kurę, kutię itd. itp.; no i oczywiście reakcji na vódeczki najprzedniejsze z łącką śliwowicą na czele ;o)

LillyWaters

postów: 10

15.01.2009 09:19

super!!! absolutnie super, chociaż czasem jego eksperymenty mnie przerażają ;)
właściwie nie podoba mi się TYLKO JEDNO - czy on musi tak kopcić???? trudno mi sobie wyobrazić kucharza, który tyle pali... jak on w ogóle może czuć smak czegokolwiek, co zjada/gotuje???

nikita666

postów: 370

14.01.2009 18:21

genialny program, Anthony jest swietny

papier

postów: 9

14.01.2009 16:18

Dzieki za powtorke!

Foodluva

postów: 7

13.01.2009 16:53

Oglądam z nabożeństwem programy Anthony Bourdain! Fantastycznie zrobione pod każdym względem - począwszy od pomysłu, przez prowadzącego i selekcję miejsca, do wykonania. Egzotyczne (lub mniej - np. Rosja) kraje, "dziwaczne" jedzenie, do tego lokalne knajpki z klimatem, sympatyczni ludzie, ciekawe historie i człowiek, który ewidentnie ma prawdziwą pasję do gotowania i jedzenia. I tylko mu zazdroszczę - gdzie mu się to wszystko mieści i jak się on w zwyczajnych ubraniach mieści?! :)

Haneczka40tka

postów: 16

11.01.2009 18:20

Uwielbiam Anthonego i jego program. Też kiedyś myslałam, że tylko Jamie i nic więcej, ale podróże Anthonego są wspaniałe a On ma charyzmatyczną osobowośc, jest szczery, nie udaje i nie gra jak wielu prowadzących programy kulinarne (piotruś, no własnie). Najwspanialszy odcinek który mi sie podobał to było "Anthony Bourdain bez rezerwacji" który kręcony był w Bejrucie, podcza nalotów. Antony został wtedy wraz z ekipą "uwięziony w jednym z hoteli". Pokazał cały swój strach, szczerość i wspaniałą podstawę. Oby więcej było dobrych fajnych programów i wielu wspaniałych prowadzących.

bigmaciek

postów: 114

09.01.2009 16:48

Świetny dokument podrózniczo-kulinarny. Facet świetnie wyczuwa lokalne klimaty gdziekolwiek by nie był.

Przy okazji polecam książkę Bourdaina Kill Grill.

rafaln

postów: 35

05.01.2009 04:24

program dobry. Na pewno wart tego, by zastąpić nim powtórki wypocin p. Piotra Przykazy

marghe

postów: 356

30.11.2008 00:27

Cieszę się, że Anthony trafił również na Kuchnię.tv

27.11.2008 10:19

 

witam

Tak, zgadza się seria rzeczywiście składa się z dwóch sezonów. Natomiast brak odcinków 34. i 35. wynika z tego, że mimo licznych próśb dystrybutor programu ich nie dosłał. Powtórka programu oczywiście nastąpi, a będzie to miało miejsce na początku stycznia.
pozdrawiam

papier

postów: 9

27.11.2008 02:06

Zgadzam sie z wiekszoscia (z tego co widze), swietny program, gloweni za sprawa prowadzacego. Hmm, sam niektore miejsca wspominam, gdybym jeszcze mial takich przewodnikow....

Plus pytanie DO SZANOWNYCH ADMINOW/REDAKTOROW:
Cos mi nie pasuje - seria emitowana w kuchni.tv jest jak sadze polaczeniem oryginalnie dwoch sezonow (pierwszy 22, drugi 13 odc), powinno byc zatem 35 odcinkow, tak zreszta stoi w opisie programu. Natomiast wczorajszy odcinek bangkok/singapur to przeciez ostatni juz w ogole. I w ramowce tez nie widac 34- ani 35-go. Czyzby jakies wypadly?
A poza tym, mam nadzieje ze wkrotce bedzie powtorka, bo na skutek wlasnych podrozy czesc mi ucieklo - ??

minutka

postów: 1250

20.11.2008 12:38

migotka333 napisała 13.11.2008 16:27:
Na ten odcinek nie trafiłam,ale widziałam parę innych. Poza tym czytam książkę Anthoniego (Kill Grill) - zarąbista.
To było serce kobry. Z tego, co pamiętam, to potem jeszcze wypił jej żółć. Nawet teraz ciarki mi przechodzą po plecach.

Ola_D

postów: 308

14.11.2008 10:18

migotka333 napisała 13.11.2008 16:27:
czytam książkę Anthoniego (Kill Grill) - zarąbista.
Witam,

chciałam tylko przypomnieć, że w Kuchni.tv był - i będzie emitowany dwuczęściowy film nakręcony na podstawie tej książki.
Tytuł filmu to: KUCHNIA.
Do marca przyszłego roku będzie przynajmniej jeszcze jedna jego emisja - fanom Toniego radzę śledzić ramówkę i zwiastuny.

Pozdrawiam,
OlaD

bigos

postów: 1

14.11.2008 04:48

Absolutny boss, myslalem, ze jamie jest nie do pobicia, ale ta cala jego bezpretensjonalnosc zaczela troche tracic pretecha, a jego stare zagrywki mocno osiadly kurzem, a tu mamy do czynienia z mega wyraznym charakterem, strasznie blyskotliwym, co rusz swiezym komentarzem i swietnie napisanym scenariuszem. Podroze przykuwaja, a facet bezbledny, warto poczytac o jego poczynaniach, mozna sie niezle ubawic, bo nasz gospodarz nie stroni zarowno od pijanstwa (tutaj swiadczaca jedynie o pelnokrwistosci osobowosci tv) jak i np. lsd, czytalem, ze miesiacami potrafil smakowac uprzednio zagryzajac grzybkami... ale to tylko wierzcholek gory lodowej :)

kucharkalitewska

postów: 1

13.11.2008 18:39

Ogólnie program mi sie bardzo podoba,ale nie wiem czy podziwiam tą odwagę.Ja bym takich specjałów ni mogła tknąć.Natomiast niemiałabym nic przeciwko kulinarnej podróży do Rosji.

ewelinaaa_m

postów: 1

13.11.2008 18:33

również baaaaaardzo podoba mi się ten program. koleś jest super!

migotka333

postów: 1184

13.11.2008 16:27

Na ten odcinek nie trafiłam,ale widziałam parę innych. Poza tym czytam książkę Anthoniego (Kill Grill) - zarąbista.

minutka

postów: 1250

13.11.2008 14:48

Oglądałam kilka odcinków tego programu i przyznam, że mnie zszokowały. Zastanawiam się, czy zjadłabym wciąż bijące serce węża, a tym bardziej serce, które wyjęto na moich oczach.
Byłam zdruzgotana widokiem w telewizji. Nie wiem, co czułabym na taki widok w rzeczywistości.
Podziwiam odwagę kucharza.
A co wy na to?