Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pizza pieczona na kamieniu do pizzy

misiu265

postów: 9

22.10.2008 02:09

nie maka 500 tylko "00"to na poczatek daj odpoczac ciastu jakies 3 godziny,nigdy koncentrat leoiej pomidory z puszki,ale po co ta woda??a gdzie bazylia i oregano przujacielu??to wszystko nie prawda!!

galant

postów: 1

21.10.2008 14:24

CIASTO NA PIZZĘ :
(porcja na 7 pizz o średnicy około 25 cm)

Składniki :
- 1 kg mąki pszennej "500"
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 0,5 l. letniej wody
- 20 g drożdży

Przygotowanie:
Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie "odchodziło" od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Niewykorzystane "kulki"z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!

SOS : Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona : dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.

WYPIEK
1) Włóż kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewaj go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250C.

2) Uformuj ciasto na łopatce, którą uprzednio koniecznie posyp mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień.

3) Nałóż na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.).

4) Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmij pizzę z piekarnika.