Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ pieczywo chrupkie, suchym zwane

Justa1988

postów: 75

23.04.2015 13:35

czasami lubię sobie odmienić i kupić pieczywo chrupkie ale długo bym na nim nie mogła żyć....ono jest dobre ale tylko na chwilę..

Hestia Q-34

postów: 419

28.11.2010 14:55

Ilekroc jestem w Polsce szukam zawsze pieczywa chrupkiego.To, co znajduje
na polkach nie jest prawdziwym skandynawskim "knäckebröd".
To sa delikatne chrupki,ktore jak pisze Zana rzeczywiscie sa smaczne z czyms
slodkim.Knäckebröd,o ktorym mowie to pieczywo najczesciej z grubych pelnoziar-
nistych mak z dodatkiem otrab,nacisk kladzie sie na jak najwieksza zawartosc
blonnika,nieodzowny do serow,wlasciwie to tylko z serem smakuje najbardziej.
Podobno tego typu chrupki mozna kupic w IKEA´i

zana

postów: 12

26.11.2010 21:32

Dla wszystkich dbających o linię ważne jest jednak, by nie przesadzać z chrupkim pieczywkiem, jest ono bowiem pozbawione wody a suchej masy ma więcej niż w normalnym pulchniutkim chlebie, a zdawałoby się, że to dietetyczna przekąska. Lepiej więc jak już jeść chrupkie to wybierać razowe czy żytnie.
Ale przekąska fajna :) ja lubię np. z jabłkowym dżemikiem z cynamonem mniam :)

CzEkOlAdKa

postów: 7

01.01.2010 19:13

Moi rodzice często kupują chleb w Almie :) Ale tylko chleb, ponieważ tam jest straaaasznie drogo :-/

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:13

poszlo super, goscie zachwyceni, te sledzie im szczegolnie smakowaly:)

maniek

postów: 35

04.12.2009 19:46

wszelkiego rodzaju pasty, kremy, warzywka, sery plesniowe...

misiaczek3324

postów: 40

03.12.2009 23:18

jak poszlo Małgosiu?

na takich mini kanapkach mozna przeciez prawie wszystko! (banalna sprawa:P)

małgośkaaa

postów: 47

01.12.2009 01:42

w sobote bede testowala!:) dam znac jak poszlo.

moze macie jeszcze jakies propozycje oprocz tych sucharkowych sledzi na takie mini kanapeczki?

misiaczek3324

postów: 40

29.11.2009 23:42

ciesze sie, ze moglam cos podpowiedziec

małgośkaaa

postów: 47

22.11.2009 21:06

o misiaczek3324 swietny pomysl, akurat te filety sledziowe neptuna znam, jak dla mnie wygodniejsza opcja, bo nie trzeba cala noc wymaczac z soli filetow zeby byly zjadliwe. ;) na pewno wykorzystam ten pomysl przy najblizszej imprezce!

misiaczek3324

postów: 40

24.10.2009 23:47

u mnie ostatnio sprawdzily sie tradycyjne sucharki tylko w takiej pomniejszonej formie, znalazlam gdzies w sklepie takie rozmiaru 5x5 na to kladlam pokrojone filety sledziowe neptuna jeszcze troche majonezu i jest gotowa przystawka. polecam!

Ela LISA

postów: 1956

15.06.2009 09:55

Gesi smalec,mozna pewnie dostac w jakis koszernych sklepach.Robilam kiedys potrawy z kuchni Zydowskiej,w przepisie byl gesi smalec.Znalazlam gesie korpusy z wielka iloscia tluszczu,wytapialam smalec sama.Smakuje pysznie. W FORT WOLA,czesto maja , gesie czy kacze korpusy.Na tym tluszczu z 1 1/2 kg,po wytopieniu.
Tanie nieslychanie.

KATARZYNKA

postów: 760

14.06.2009 13:15

Ponieważ ja pierniki i pierniczki zjadam tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia więc zostaję przy maśle. Poza tym smalec niekoniecznie musi być gęsi. Taki jest po prostu najbardziej do pierników polecany.

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.06.2009 14:03

minutka

postów: 1250

14.06.2009 12:56

Ja zdecydowanie przy margarynie. I nie uważam, by było źle, bo to chyba kwestia indywidualnego smaku. Masło mi nie pasi w smaku pierniczków i piernika. A poza tym pierniczków robię zawsze sporo na tzw. czarną godzinę i z margaryną mogą leżeć kilka miesięcy (kiedyś zapomniałam o odłożonym zapasiku i natknęłam się nań po 7 miesiącach).
Gęsiego smalcu chyba bym nie dodała.

KATARZYNKA

postów: 760

14.06.2009 12:46

Może nie źle dla wszystkich, tylko dla mnie. Więc się nie przejmuj tak bardzo, zwłaszcza mną.
Gęsi smalec może nie leży w każdym sklepie, ale w niektórych na pewno. Poza tym zdobyć go można nie tylko w sklepie. A podałam go jako alternatywę dla margaryny, dla tych którzy nie chcą jej używać. Ja i tak zostaję przy maśle.

snoozy

postów: 2419

14.06.2009 10:14

A gęsi smalec lezy w każdym sklepie?Ja osobiscie nie widziałem więc pewnie trudno byłoby mi go dostac.Od lat używam tego przepisu i przekazuje go dalej i nikt mi nie mówił,ze jest coś źle

KATARZYNKA

postów: 760

13.06.2009 20:41

Margaryna? Nigdy! Jeżeli boicie się, że pierniczki wam zjełczeją lub nie lubicie smaku masła w piernikach (tak jak np. Snoozy) zastąpcie je gęsim smalcem. :-)

minutka

postów: 1250

13.06.2009 19:46

Dzięki margarynie pierniczki mogą też dłużej poleżeć - mam tu na myśli te odkładane na czarną godzinę;-) Masło szybko jełczeje, nawet to w upieczonych pierniczkach.

Dałabym też swój przepis, ale wymaga cierpliwości, bo ciasto musi poleżeć kilka dni, a nawet tygodni, więc może Wam daruję.

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 19:29

Mi przeszkadza smak masła dlatego nie dodaje go

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 19:08

a dlaczego z margaryny, a nie masła ?
ja już od bardzo dawna zamieniam margarynę na masło (fakt wychodzi drożej, ale jest dużo smaczniejsze)

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 16:52

Ja robie z margaryny.Ciasto odstawiam na chwile.A margaryny ma byc 0,5 kg.

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 16:22

snoozy napisał 13.06.2009 12:08:
Migotka to dla Ciebie przepis na pierniki

SKŁADNIKI:
0,5 l miodu
5 jaj
4 żółtka
ok 2 kg mąki
0,3 kg cukru białego
0,2 kg cukru muscavado lub innego melasowego
2 margaryny
2 lyżki kakao
0,5 łyżki sody
2 łyżki proszku do pieczenia
Przyprawy:kardamon, gożdziki,cynamon, imbir ilośc wg uznania

WYKONANIE:
W misce utrzec dokładnie margaryny, jajka, żółtka, cukier, miód.W drugiej misce wymieszac mąke, proszek, sode, kakao i zmielone przyprawy.Dodac do miski z ciekłymi produktami i dokładnie wymieszac.Wyrabiac ciasto.Jeżeli jest zbyt kleiste dodac więcej mąki.Ciasto rozwałkowac na grubośc ok 1 cm.Wycinac różne kształty i piec ok 10 min w temp. 180 stopni.
2 margaryny znaczy 500g tłuszczu ?
zamiana na masło, czy z margaryna lepsze ?
czy ciasto ma odpocząć ? czy od razu wykrawać pierniczki ?

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 16:17

co do foremki (od Delmy) to jest to ten sam wymiar co ikeowe pierniki :-)
My się Jacka nie boimy :-D, jest takim samym forumowiczem jak My, może tylko z większym doświadczeniem kulinarno - kuchennym,
temat sam się potoczył w stronę pierników, każdy swoje dołożył... dzięki za przepis, na pewno spróbuję :-)

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 15:24

Pierniki są mieciutkie i pycha.Dziewczyny czy to przypadkiem nie maiłbyc temat o pieczywie chrupkim a nie o piernikach i foremkach :-)Jacek Wam da

KATARZYNKA

postów: 760

13.06.2009 14:54

Migotko, ale czy były to takie kształty jak tych pierniczków z IKEI? Widziałam już kilka takich nawet odpowiadających mi wielkością, ale nie zaokrąglonych od dołu tylko bardziej prostych. Bo wiesz, jak ja sobie coś do głowy wbiję to trochę wybredna jestem. :-)

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 14:35

bardzo ładne duże serducho, można nawet dostać ją w Biedronce :-)
wydatek ok. 3pln, ja sobie kupiłam (wybrałam kształt kwiatka)
w Tesco widziałam całe zestawy takich foremek :-)

KATARZYNKA

postów: 760

13.06.2009 14:29

migotka333 napisała 13.06.2009 14:14:
odnośnie foremek... to jest jeszcze internet, od jakiegoś czasu takie foremki serduszka są dołączane do margaryny Delma :-)
Od czasu do czasu przeszukuję sklepy internetowe (dotarłam nawet do kanadyjskich) i nic. Są różne, ale jednak nie takie. Jak znacie jakieś fajne sklepy w necie to dajcie znać. Migotko Delmy nie kupuję więc nawet nie wiem co tam dołączyli, ale dzięki za dobre chęci. :-)

migotka333

postów: 1184

13.06.2009 14:14

odnośnie foremek... to jest jeszcze internet, od jakiegoś czasu takie foremki serduszka są dołączane do margaryny Delma :-)

Katarzynko, moje właśnie nadają się tylko na choinkę... z lukrowaniem pełno zabawy, ja kupuję do jedzenia :-)

Snoozy, czy te pierniczki będą mięciutkie... takie fajniutkie ?

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 14:09

Bardzo dziekuje za wiadomośc.Poszła zwrotna.Jeszcze raz dziękuje Kasiu

KATARZYNKA

postów: 760

13.06.2009 14:07

Ale nie takie jak ja chcę. :-(

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 14:06

Foremki są wszędzie nawet w Twoim Kreskowie :-)))

KATARZYNKA

postów: 760

13.06.2009 13:57

A tam, od razu skandal. Po prostu brak foremek do wycinania w kształcie takich fajnych dużych, zaokrąglonych serduszek. W pieczenie i lukrowanie to ja się bawię z innymi (piernikami oczywiście). :-)))

Ps. Paweł, a nie zajrzał byś tak przypadkiem do swoich wiadomości. :-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.06.2009 14:06

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 13:04

No to drugi skandal!!!Co to za kupowanie gotowców.A gdzie zabawa przy pieczeniu, lukrowaniu?.To jest skandal!!!!!!!!!!!
:-))))))))

KATARZYNKA

postów: 760

13.06.2009 12:17

migotka333 napisała 09.06.2009 14:57:
właśnie spłonęłam...ze wstydu :-)
Migotko, żeby Ci nie było smutno samej, to się przyznam, że też je kupuję na święta. :-)
Lubię wieszać je na choince. Pachnie wtedy tak cudownie.
Zapewne jak uda mi się kupić foremki do wycinania w kształcie dużych serduszek, to już więcej ich do domu nie przytargam. Ale póki co lądują w koszyku razem ze świąteczną herbatą. :-)

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 12:08

Migotka to dla Ciebie przepis na pierniki

SKŁADNIKI:
0,5 l miodu
5 jaj
4 żółtka
ok 2 kg mąki
0,3 kg cukru białego
0,2 kg cukru muscavado lub innego melasowego
2 margaryny
2 lyżki kakao
0,5 łyżki sody
2 łyżki proszku do pieczenia
Przyprawy:kardamon, gożdziki,cynamon, imbir ilośc wg uznania

WYKONANIE:
W misce utrzec dokładnie margaryny, jajka, żółtka, cukier, miód.W drugiej misce wymieszac mąke, proszek, sode, kakao i zmielone przyprawy.Dodac do miski z ciekłymi produktami i dokładnie wymieszac.Wyrabiac ciasto.Jeżeli jest zbyt kleiste dodac więcej mąki.Ciasto rozwałkowac na grubośc ok 1 cm.Wycinac różne kształty i piec ok 10 min w temp. 180 stopni.

migotka333

postów: 1184

09.06.2009 21:02

snoozy napisał 09.06.2009 15:39:
Jak chcesz to moge dac Ci przepis na tekie co raczej guza nie nabijesz
tak poproszę o przepis :-)
również poszukuję przepisu na tzw. katarzynki.

snoozy

postów: 2419

09.06.2009 15:41

Wracając do pieczywa chrupkiego to czasami używam go rozdrobnionego do spodów do różnych pieczonych słonych dań.Świetnie się sprawdza i ile czasu zaoszczędzam zamiast gnieśc jakieś ciasta

snoozy

postów: 2419

09.06.2009 15:39

Jak chcesz to moge dac Ci przepis na tekie co raczej guza nie nabijesz

migotka333

postów: 1184

09.06.2009 14:57

właśnie spłonęłam...ze wstydu :-)
oczywiście, że sama piekę (razem z moim małym pomocnikiem), tylko moje nadają, się tylko na choinkę... są tak twarde.

snoozy

postów: 2419

09.06.2009 14:49

W każdej Ikei króluja hotdogi i małe pulpeciki z sosem żurawinowym.Przepraszam bardzo Migotka-a co to ma znaczyc kupowanie pierników?Sama nie robisz?

migotka333

postów: 1184

09.06.2009 14:16

również jak bywam w Ikei (teraz nie często, bo w naszej-trójmiejskiej) jest remont :-( ale jest otwarta, to w sklepiku nabywam szwedzkie cudeńka... w okresie przedświątecznym obowiązkowo pierniczki w kształcie serc.
W naszej Ikei królują hod-dogi ! za 1pln :-DDD

snoozy

postów: 2419

09.06.2009 09:01

Ceny w tym sklepie są różne ale pieczywo i morożka jest super.Jak jestem tylko w sklepie zawsze cos sobie kupuje

jacek1f

postów: 2296

09.06.2009 08:07

Chcialem sie podzielic zachwytem nad pieczywem szwedzkim, ktore lezy w sklepach na I:-) - pewnego koncernu meblowego ze SSkandynawii.

W dzialach spozycwczych tamze mozna natrafic na skarby prawdziwe - jak wlasnie 4 rodzaje wspanialego pieczywa takiego, mmm.

I inne godne polecenia i ceny rzeczy, to:
- przetwory z morożki,
- wspaniale dżemy niskoslodzone z żurawiny - wspaniale do doprawiania sledzi.
- wedliny z reniferów i łosia - charakterystyczny ciekawy smak.