Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej


Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30165
najnowszy wpis: 16.12.2017 18:52

Mamy 27408 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ pieczemy chleb

migotka333

postów: 1184

07.12.2010 17:12

Z reguły używam mąkę pszenną typ 650, chyba z Polskich Młynów (kupuje ją w Biedronce). Jeszcze przed Świętami chcę przetestować "ciabattę" Liski. Jak nie wyjdzie, to dam sobie spokój. Piekarnia niedaleko mnie ma bardzo dobrą ciabattę - będę kupować. Tak dolewam oliwy do ciasta. Po upieczeniu chleb ma sporo drobnych dziurek.
:-)

kamil

postów: 283

07.12.2010 09:58

migotka333 napisała 06.05.2010 08:45:
Kilka razy robiłam ciabattę wg Jamie'go Olivera, ale za każdym razem wychodzi mi zwykły chleb. Rośnie jak dziki, a potem lekko opada. Nie chcą się zrobić takie dziury, charakterystyczne dla ciabiatty. Też jest smaczny, jak zresztą wszystkie Jego wypieki chlebowe.
Może za krótko wyrabiam ciasto (z reguły około 10 minut, a potem ręce odpadają)
jakiej mąki użyłaś? Dodałaś oliwy do ciasta?

migotka333

postów: 1184

06.12.2010 20:59

teraz to mi trochę bliżej do "piekaczki" :-)
osiągnęłam kolejny poziom wtajemniczenia chlebowego...miesiąc temu nastawiłam zakwas żytni (wg przepisu Liski). Pierwsze zakwasowe wypieki za mną. Idzie ku dobremu.
:-)

migotka333

postów: 1184

06.05.2010 08:45

Kilka razy robiłam ciabattę wg Jamie'go Olivera, ale za każdym razem wychodzi mi zwykły chleb. Rośnie jak dziki, a potem lekko opada. Nie chcą się zrobić takie dziury, charakterystyczne dla ciabiatty. Też jest smaczny, jak zresztą wszystkie Jego wypieki chlebowe.
Może za krótko wyrabiam ciasto (z reguły około 10 minut, a potem ręce odpadają)

Ela LISA

postów: 1956

03.12.2009 12:26

Chleb
50 dag maki zytniej typ 720.
2 szklanki wody.50 dag maki pszennej typ 650. 3 dag drozdzy.2 lyzeczki soli.1 lyzeczka kminku.Otreby do podsypywania.

Make zytnia do naczynia,zalac wrzaca woda i wymieszana dokladnie , odstawic do ostygniecia, i zmiekczenia. Po paru godzinach,wymieszac z maka pszenna,drozdzami, kminkiem i sola.Wyrobic i odstawic na 30 minut. Casto podzielic na 2 czesci, i uformowac na desce z otebami bochenki. Odstawic na 40 minut do wyrosniecia. Piec 40 - 45 min w temp 220 C
Proste i udaje sie . Ladnie pachnie tym chlebem ,w calym domu.

snoozy

postów: 2419

10.08.2009 23:11

Ja tez lubie piec chleb (teraz z pomocą KA) bo jest dłużej swieży i sam dodaje różne składniki i wiem co w nim mam

migotka333

postów: 1184

10.08.2009 20:34

do "piekaczki chleba" to mi daleko :-)
To że częściej niż inni piekę domowy chleb...wiele razy zmusza mnie do tego sytuacja, a poza tym lubię wieczorem (gdy synek już śpi) tak dla odprężenia zagnieść (bez KA) solidny kawał ciasta. Pomimo,że niedaleko mam superancką piekarnie... na każde święta jest taka kolejka, że minimun godzina stania wcześnie nad ranem
:-D

migotka333

postów: 1184

10.08.2009 20:27

ten sklep internetowy to ja znam, ale jeszcze nie korzystałam z jego dobrodziestw...może w najbliższym czasie
:-)

snoozy

postów: 2419

04.08.2009 22:30

Jezeli ktoś lubi robic samodzielnie chleby itp wypieki to polecam sklep internetowy BogutynMłyn gdzie mozna kupic za niedużą cene fajne i różne rodzaje maki i inne przetwory.Ja zawsze kupuje od nich muscovado i semoline do makaronów.Polecam szczególnie Migotce nasze forumowej piekaczce chleba :-)

jacek1f

postów: 2296

03.08.2009 23:01

tak - po raz pierwszy - greckie chlebki smakowe sa na proszku, jak mufinki.

tak - po raz drugi, wszelkie łączenia mąk wymienionych sa mile widziane.

Tylko i wyłącznie przy żytniej i pełnym przemiale potrzebne sa proporcje maks 30 do 70 i dluzsze wyrabianie, bo glutenu brakuje i mocy do wyrastania i podźwignięcia.

migotka333

postów: 1184

03.08.2009 22:19

ten grecki chlebek to na proszku do pieczenia ?

Troche z innej beczki:

czy dobrze się wypiekają chleby z mąk łaczonych np. mąka typ 650 z mąką pszenno - razową czy mąką typu graham ?
Czy ma ktoś w tym względzie jakieś doświadczenie ?

Ja też nie kupuję... wolę zwykły chleb upiec i sama (jak Ty Snoozy, "nawalić" sobie dodatków wg własnego gustu i smaku oraz stanu posiadania). Dlatego również sama zaczęłam (a najpierw zainteresowałam się) wypiekać pieczywo w domu.

Mi chodziło proporcje cenową suchych drożdży do tych świeżych. U mnie paczka (7g) Oetkera to ok. 1,50pln, a 100g świeżych to nie cała 1pln
:-)

jacek1f

postów: 2296

03.08.2009 10:36

zrobilem wczoraj jeden z kilkunastu greckich smakowych chlebkow i polecam, bo prosty szybki a smaczny:
250 g maki,
2 i 1/2 lyzeczki proszku
lyzeczka soli
250 ml mleka
lyzka lub dwie szalwi
50 g fety lub haloumi lub kefalo
50 g szynki
pieprz.

Pomieszzac wszystko ok 1 minuty lycha w misce, na blache na papier i do pieca na 200 stopni na 30 minut lub do suchego patyka.

Mozna szalwie zastepowac innymi swiezymi ziolami, ale wtedy i ser zmienic i szynke na cos - oliwki, pomidory suszone, kapary, inne rzeczy... aby proporcje sie zachowaly mniej wiecej.

snoozy

postów: 2419

03.08.2009 10:05

Ja nie kupuje tych gotowych torebek na chleby razowe z dynia i z czymś tam jeszcze.Ja wole sam sobie dodatki włożyc.Dodaje świeże zioła i masiona.Wiem czgo moge się spodziewac

migotka333

postów: 1184

03.08.2009 08:09

dzięki :-)

na suchych drożdżach chleb jest droższy. Ja większy nacisk kłade na dobór dobrej mąki. Taka z kłoskiem (chyba Gdańskie Młyny) to sie absolutnie n a chleb nie nadaje. Najlepsza jak na razie jest ta z Biedronki. U mnie maki typowo chlebowe (np. na chleb Nidziński) są drogie.

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 20:53

I masz u mnie bardzo dużego plusa bo używasz suszonych drożdzy do chleba.Ja testowałem rózne konfiguracje składników i własnie na suchych wychodza naj.dzieki za przepis

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 19:41

tylko w dwóch sa konkretne działy o wyepieku pieczywa...

przepis podstawowy:

1 kg mąki (najczęściej tej z Biedronki, typ. 450 lub 650 - innych nie mają),
3 saszetki drożdży,
600ml ciepłej wody,
2 łyzki cukru,
2 łyzki soli (z jej ilościa to różnie bywa, ja daje dla smaku, byle nie przesolić)

Dwa razy rośnie (drugi raz w blaszce - szerokie korytko), temp. 200 - 220st C na 30 minut.

Własnie idę wsadzić do pieca, bo już ładnie wyrosło... i znowu sie po domciu rozniesie cudowny zapach...jak w piekarni
:-D

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 19:27

Ale który bo w kazdej z 6 ksiązek są przepisy na chleb

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 17:17

Jamie Oliver

:-DDD

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 15:29

To ja poprosze o przepis skoro taki dobry Ci wyszedł.

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 08:40

wczoraj późnym wieczorem zauważyłam, że kupny chleb mi spleśniał :-(((
i szybciutko zabrałam się za zrobienie domowego chleba o g.22.00 :-D
pyszny chlebek mi wyszedł... teraz na śniadanko - rewelka
:-)))

snoozy

postów: 2419

04.07.2009 20:21

Ja dziś piekłam włoskie grissini czyli takie długie pałki chlebowe ale do środka włożyłem szparagi.Wyszly super

migotka333

postów: 1184

04.07.2009 09:50

mimo, że test "na podpłomyka" był ok, to chleb ma posmak lekko gorzkawy, ale po chwili znika.
To i tak postęp. Dałam wodę mineralną (lekko podgrzaną).
Tym razem dodatkiem smakowym jest suszona śliwka. Tylko (co wyczytałam później) trzeba ją było wcześniej namoczyć, bo zabiera wilgoć z chleba.

migotka333

postów: 1184

03.07.2009 19:38

co znaczy "opadająca temperatura" przy wypieku chleba ???
termin ten pojawił się w książce o chlebie, tych niemieckich autorek.

właśnie mam drugie wyrastanie chleba (tym razem z mąki pszennej graham typ 1850) i rozgrzewam piekarnik. Test "na podpłomyka" wyszedł pomyślnie
:-)

snoozy

postów: 2419

29.06.2009 17:38

Bardzo fajna sprawa z tymi podpłomykami.Nie znałem jej

migotka333

postów: 1184

29.06.2009 16:22

czyli przed każdym wypiekiem chleba czy bułeczek będę robiła test "podpłomyka na patelni"
:-)

migotka333

postów: 1184

29.06.2009 16:21

test na mąkę (i moją przegotowaną wodę ) wyszedł pomyślnie - mąka i woda - ok :-) ciasto nie jest gorzkie.
Może , faktycznie tamta mąka była skiepszczona, tortowa typ 450 - zużyłam cały kilogram jednorazowo, u nas mąka poznańska ma typ 550, może jej użyję.
Na domowy wypiek pieczywa połknęłam bakcyla :-D
raz wyjdzie, raz nie.
Ostatnio zakupiłam książkę (niemieckie autorki) o wypieku chleba i dowiedziałam się z niej dlaczego mój chleb się kruszy (ale tylko czasami)... ciasto jest za bardzo zwarte, czyli dałam za dużo mąki.

migotka333

postów: 1184

29.06.2009 15:07

oki, dzięki. Już się zabieram za robotę :-)

jacek1f

postów: 2296

29.06.2009 10:38

Migotko - zrób placuszek jeden z patelni: tylko ta Twoja maka i woda, taki podł=płomyczek - malutki. I posmakuj - czy gorzkawy.

Mogłas trafic partie maki takiej...

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 23:25

Migotka nawet jeśli przegotujesz wode chlorowana i tak zostanie troche syfu.

migotka333

postów: 1184

28.06.2009 23:15

moja tortowa to typ 450, a wodę najczęściej daję przegotowaną, ta pszenna graham ma typ około 1500.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 23:03

Ja robie z mąki typ 550 ale najczęściej z 1400.Ważna jest woda bo kranówa powoduje często dziwny smak dlatego ja dodaje żywca niegazowanego

migotka333

postów: 1184

28.06.2009 20:02

najczęściej tortową i pełnoziarnistą Lubelli, bo one u mnie bez problemu można kupić. Ostatnio dorwałam mąkę pszenną graham, ale z niej mam obawę piec chleb, bo nie wiem czy drożdże ją "uniosą".

Używam suchych drożdży (bo na tych zwykłych się wiele razy zawiodłam)

Taki domowy chleb to i tak jak wyjdzie średni, to i tak jest lepszy od tego gniota ze sklepu

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.06.2009 22:27

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 19:45

a jakiej mąki używasz

migotka333

postów: 1184

28.06.2009 19:19

nie wiem z czego to wynika...
gdy piekę chleb wg przepisu Jamie'go, wszystko ogólnie jest ok, tylko ma posmak lekko gorzkawy. Czy to zależy od mąki jaką używam ???

snoozy

postów: 2419

12.06.2009 20:12

Ciebie pogoda a mnie ochota wykorzystania balkonowych ziół do czegoś innego.

migotka333

postów: 1184

12.06.2009 19:32

no to się nam udało... :-)))
mnie zmusiła do tego pogoda (cały dzień lało i wiało, a synek przeziębiony)... no i brak w domu pieczywa... a dziecku trzeba było zrobić śniadanie :-D
dobrze, że od Nigelli L. nauczyłam się "chomikować" różności w "spiżarce" - zapas suchych drożdży i mąka (tym razem pełnoziarnista) przybyły na ratunek :-)

snoozy

postów: 2419

12.06.2009 13:11

No to widze Migotka,ze dziś korzystaliśmy z tej samej książki bo ja właśnie zrobiłem makaron z ziołami wg przepisu Jamiego.

migotka333

postów: 1184

12.06.2009 10:40

dziś rano z moim małym pomocnikiem (przesiewał mąkę) zrobiłam bułeczki wg przepisu Jamie'go Oliver'a (z Oliver w kuchni)... suuper. Właśnie sobie zajadamy z dżemikiem :-D

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 15:07

Musze poszukac przepisow Jamiego,i przetestowac.Dobre beda na pewno.Jego przepisy sie sprawdzaja.

minutka

postów: 1250

10.05.2009 14:17

Nie robiłam pieczywa według przepisów z książek, ale jeśli są takie same jak w programach i w kuchniotece kuchnia.tv, to polecam, migotko. Zakręcony chleb (Przekręty...) - boski (u mnie zawsze bez bakłażana, którego zastępuję cukinią). Chleby na późne śniadanie (Nagi szef) - też, choć osobiście zdecydowanie wolę ten wytrawny. Dzieciom może smakować ta słodka wersja

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 14:14

Ziolowe buleczki.
1/2 kg maki,2 jajka,5 dag drozdzy,lyzka cukru,250ml mleka,3 plaskie lyzki masla,lyzeczka soli,3 plaskie lyzki wymieszanych ziol: oregano,bazylia,tymianek ,koperek,natka suszona.Pol szkl mieszanki;posiekanych suszonych pomidorow,czosnku,czarnych oliwek pokrojonych,troche oliwy.

Cukier z mlekiem i drozdzami z mala iloscia maki.Ubic jajka,rozpuscic maslo,dodac do maki,ziol,soli,wlac drozdze z mlekiem,i pomidorowa mieszanke.Wyrobic,jezeli potrzeba,dolac troche mleka.Po wyrosnieciu,wyrobic i zrobic buleczki,rekoma moczonymi oliwie.Piec po wyrosnieciu,220 C ok 20-25 min.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 14:06

Nie robilam nigdy pieczywa,wg Jamiego. Bardzo czesto bawie sie ciastem drozdzowym,bo lubie,zawsze wychodzi i wspaniale pachnie.

migotka333

postów: 1184

10.05.2009 14:02

Czy przepisy na pieczywo Jamie'go Olivera z jego książek (Lubię gotować, Oliver w kuchni) są dobre ???
czy ktoś próbował ???
ciasto na pizzę jest ok, no i pizza przepyszna.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 17:36

Precelki.
4 szkl maki,2 dag drozdzy,3 zoltka,pelna lycha masla,1/2 szkl cukru,mleko ile zabierze maka.

Wszystko razem wymieszac i wyrobic.Na stolnicy posypanej maka,zobimy waleczki i splatamy je w precelki. Ukladamy na blasze z tluszczem lub papierem.Po wyrosnieciu,posmarowac jajkiem.Piec w srednio goracym piekarniku.

Do ciasta mozna dodac troche soli i kminku, inaczej smakuja.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 17:31

Prosty chlebek.
50 dag maki,3 ugotowane ziemniaki,7 dag drozdzy,lyzka cukru,plaska lyzeczka soli,3/4 szkl mleka,olej ,swiezy tymianek,bialko,po 3 lyzki pestek z dyni i slonecznika.

Drozdze z mlekiem ,cukrem,i lyzka maki,do wyrosniecia.
Do maki , utluczone lub przetarte ziemniaki,rozczyn,sol i ziola.Wyrobic dobrze.Pdstawic do wyrosniecia,dodac polowe pestek , 3 lyzki oleju,Dobrze wyrobic i ulepic 8 kul.Do tortownicy wylozonej papierem,boki wysmarowane i rowniez papier. Posmarowac bialkiem i posypac reszta nasion.Do wyrosniecia. Piec 1 godz 190 C

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 17:23

Proste rogaliki.
1 szkl maki,1 jajko,troche wody,1 dag drozdzy,2 lyzki mleka,szczypta soli,10 dag dobrego masla(,cukier krysztal,posiekane orzechy - do posypania, jajko do smarowania)

Drozdze z mlekiem,dodac do maki z jajkiem,mlekiem i woda,w takiej ilosci,zeby bylo niezbyt geste.Ciasto rozwalkowac cienko, pociac na kwadraty.Kazdy kwadrat smarujemy maslem i zwijamy rogalik, tak zeby rozek wypadl na wierzchu. Posmarowac jajkiem i posypac przechami i cukrem. Piec w goracym piekarniku,do zrumienienia.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 17:15

Obwarzanki gotowane.

1/2kg maki,2 dag drozdzy,troche mleka,lycha masla,sol,2 jajka, mak , sezam

Wszystko razem wyrabiamy,dodajac tyle mleka,zeby wyszlo ciasto dajace sie formowac.
Odstawic do wyrosniecia.Gdy wyrosnie,wyrabiamy i robimy obwarzanki,z waleczkow ciasta,owijajac dluzszym koncem,zrobione z ciasta kolo.Zostawiamy do wyrosniecia, a potem, kladziemy jedna warstwa,do gotujacej wody z sola.,Mozna do niej dodac troche miodu.gOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM 2 - 3 MINUTY,BEZ PRZERACANIA. Wyjmujemy lyzka cedzakowa na papier do pieczenia posmarowany tluszczem.Smarujemy bialkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w goracym piecu do zrumienienia.

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 11:49

Zapach pieczywa,jest piekny. Takie pachnace gorace buleczki i chlebek.Nasze pieczywo,jest najlepsze.Zadne inne tak nie smakuje.

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 22:35

tak pięknie mi pachnie teraz w domku... piekę chleb na jutrzejsze śniadanko...

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 09:11

Buleczki Maslane
Bardzo kiedys lubiane.
4 szkl maki pszennej,3 dag drozdzy,1 szkl mleka,2 jajka,2 lyzki masla,1/3 szkl cukru,szczypta soli.

Kruszonka
1/2 szkl maki,4 lyzki masla,4 lyzki cukru.
Do posmarowania buleczek,1 jajko ,i 3 lyzki mleka.

Ubic jajka z cukremDrozdze wymieszac z lyzka cukru,i 1/2 szkl mleka,troche maki. Odstawic do wyrosniecia.Maka,mleko,stopione maslo i drozdze, z pozostalym mlekiem + sol.Dobrze wyrobic.Odstawic do wyrosniecia.Wyrobic jeszcze raz,i formowac splaszczone kulki,sr ok 5 cm.Ukladac na blasze wysmarowanej maslem.
Buleczki posmarowac mlekiem i jajkiem.
Posypac kruszonka,make wymieszac z cukrem,wlac stopione letnie maslo.Zagmniesc i posypac tym bulki.
Piec 20-25 min 200C

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 08:08

Chlebek Turecki

Nie wiem czy pamietacie,kiedys byl bardzo modny.

1 kg maki pszennej,1/3 szkl miodu,5 dag drozdzy,1/2 szkl cukru,3 lyzki masla,2 jajka,1szkl mleka,5 dag rodzynek,2 dag platkow migdalowych,szczypta soli.
Do posmarowaniia ciasta 1 jajko,2 lyzki mleka,i 2 lyzki rodzynek.

Drozdze z miodem,1/szkl mleka,6 lyzek maki.Do wyrosniecia.Jajka ubic z cukrem,dodac reszte mleka,wlac do maki,wlac rozczyn.Wyrobic ciasto,nastepnie wlac stopione maslo,umyte i posypane maka rodzynki ,i platki.Wyrobic i do wyrosniecia.Potem zrobic dlugie bochenki,Do wysmarowanej maslem formy,poczekac az wyrosna.Posymarowac mlekiem z jajkiem i posypac rodzynkami.Piec 210 C -ok 45 min.Cieple wyjac z formy do ostudzenia.

migotka333

postów: 1184

18.04.2009 19:46

wersja chleba z cebulą niby wyszła, ale chleb bardzo jest wilgotny. Nie wiem co to oznacza, czy to dobrze czy źle. Spodziewałam się, że będzie bardziej suchy.
Spróbuję jeszcze raz upiec :-)

jacek1f

postów: 2296

18.04.2009 09:53

jak sie skopiuje link do youtuba, to dziala:)

jacek1f

postów: 2296

18.04.2009 09:52

a tu chleb, najprostszy z prostych, któy podbił niejeden dom i niejedno forum:-)
"..........
jswm 03.05.07, 14:45 zarchiwizowany
przepis i wykonanie tutaj :

www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&mode =related&search=
czyli:
zamieszane 3 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
1,25 łyżeczki soli
0,25łyżeczki drożdży instant
Żadnego wygniatania, tylko długie czekanie :)

temp piekarnika = 270 st C
.. .. .. ...
szczegóły:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i
mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :) Mieszamy krótko, tylko tyle żeby
wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na
18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy
nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów
wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie
jego naciskanie otwartymi dłońmi(albo też tak jak to robi Jim Lachey na filmie z linku
Jswm, czyli na trzy) i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce
obficie posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem. Nakrywamy ciasto
ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie(można to zrobić też wkładając ciasto
do koszyczka lub miski czy durszlaka wyłożonego ściereczką) na ok. 2 godziny lub aż
chleb powiększy się ok. 2 razy.
Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane
naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od
włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.
Chleb odwijamy, przekładamy albo na deskę i z niej zsuwamy do naczynia, albo
pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do
piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym
czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy
na kratce.

Mąka jakiej ja użyłam to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub
poznańskiej czy innej podobnej. Dobrze jeśli mąka będzie miała zawartość białka ok.
10g ale jak będzie mniej to w niczym nie przeszkodzi. Myślę, że można też dodać
częściowo mąki z pełnego przemialu, ale wtedy należy dodać więcej wody, bo taka mąka
więcej jej wchłania.

a tu większa dyskusja i info dodatkowe:

http:/ /fotoforum .gazeta.pl /72,2,777 ,61754495,61763203.html

migotka333

postów: 1184

18.04.2009 09:35

dużym plusem tegorocznych Świąt było to,że zaczęłam sama piec chleb. Przepis mam od konkurencji (POLSAT), p.Wachowicz.

500g mąki (pszenna, ja użyłam pełnoziarnistej Lubella),
op. suchych drożdży (7g),
3 łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli (daję więcej aby zrównoważyć cukier),
350ml wody,
3 łyżki oliwy;

Mąkę mieszam z drożdżami, solą, cukrem, dodaję wody i oliwy. Wszystko mieszam mikserem. Przelewam do dużej keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, taką jaką używałam do ciasta). Przykrywam czystą ściereczką, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzewam piekarnik do 200stC. Foremkę z ciastem stawiam na płycie gazowej (rozgrzewający się piekarnik je ogrzeje). Zwiększam temp. do 220st C i piekę chlebek ok.30 minut.
Można również zrobić z tego ciasta bułeczki w formie muffinowej.

Robiłam również ten przepis z mąką żytnią. Chlebek wyszedł bardzo wilgotny, ale nie było zakalca.
Następnym razem spróbuję zrobić najpierw zakwas.

Do każdego chlebowego wypieku dodaję sporą szczyptę mielonego kminku :-)

W ten weekend spróbuję zrobić chlebek z dodatkiem smażonej cebulki...

jacek1f

postów: 2296

12.01.2009 09:39

dokladam przepis Bajaderki, ktory wykorzystuje od kilku lat:
Bagietka

1 szklanka mleka
2 lyzeczki masla
2 lyzeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzeczki soli
4 szklanki maki

czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci. Przelac
do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut. Dodac drozdze,
wymieszac, wsypac sol i 1 szkalnke maki - wymieszac drewniana lyzka az maka
zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac odac reszte maki po 1 szklance (jezeli
bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie
mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i zacznie odchodzic od
scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace - takie ma byc. Duza miske
dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie przykryc folia
plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc). Bardzo
ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na stolnice, przekroic
wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki dlugosci okolo 40 cm,
przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko napuszy, okolo 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260'C. Kiedy bagietki sa gotowe
do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w
piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut. Zmniejszyc
temperature do 200'C i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane" beda
brzmialy jak puste.

Bomba i proste!!!

bafomet

postów: 2

29.12.2008 03:00

Byl chleb...
..w latach 70-siatych. Cienka chrupiaca skorka, siny lepki jedrny miazsz, zapach jak w niebie, dobry jeszcze na trzeci dzien. Dwukilowy z piekarni lub GS-u. Nie jestem jeszcze taki stary (46 lat), ale juz wielu probuje mi udowodnic, ze mi sie zdawalo, ze mialem wtedy inny smak.. Nieprawda. Byl taki chleb i po przewrocie wszystko wrocilo...prawie wszystko, tylko nie ten chleb. Szukam go i receptury na niego szczegolnie teraz, za oceanem, aby przywrocic ow smak niezastapiony. Ktokolwiek moglby mi w tym pomoc, bardzo bylbym wdzieczny.
bafomet

stary57

postów: 1

25.11.2008 21:01

jacek1f napisał 21.08.2007 13:07:
a tu polecam włoski wariant, czyli foccacia zawsze i wszedzie mniam:

Foccacia walentynowa tiereszkowa (bo z salami)
jacek1f 14.02.06, 20:54 zarchiwizowany
"................................przepis od Miszama............"
Foccacia

350g mąki wymieszać z 1 łyżeczką soli. W środek wlać 15 g świeżych drożdży
rozpuszczonych w pół szklanki letniej wody. Wyrobić dodając tyle białego
wina,
by wyszło ciasto o konsystencji ciasta na pizzę.
Starannie wyrobić, pod koniec dodać dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek i ulubione
dodatki (suszone pomidory, oliwki, czerwoną cebulę , zioła).
Ciasto powinno utworzyć kulę na dnie miski. Posmarować je oliwą, miskę z
ciastem przykryć folią przezroczystą. Włożyć do lodówki przynajmniej na kilka
godzin, a najlepiej na dobę.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 250C, wyjąć ciasto z lodówki, trochę
powygniatać, uformować na papierze do pieczenia bardzo cienki placek (z tej
ilości mąki wychodzi placek wielkości całej blachy z piekarnika), posmarować
oliwą, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie zdjąć folię, posypać solą gruboziarnistą, wstawić razem z
papierem
na bardzo rozgrzaną blachę.
Piec ok 20 min.
Smacznego :)))
0000000

Regina

postów: 11

30.03.2008 23:59

Ja gdzieś wyczytałam chyba najprostszy przepis na chlebek biały
1 kg mąki pszennej
3 dag drożdży
ciepła woda
1 łyżka soli

Z 2 szklanek mąki i ciepłej wody przygotować rzadkie ciasto, dodać rozpuszczone w małej ilości drożdże, dodać kilka kryształków cukru ( by drożdże miały pożywkę). Poczekać aż zaczyn wyrośnie. Do pozostałej mąki dodać 1 łyżkę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść twarde ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić wyrośnięte ciasto na połowę. Z niej uformować trzy wałki, skleić razem początki wałeczków a potem zapleść jak warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem( może być sama woda) i posypać makiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (210st.C) piec w tej temperaturze 15 min po czym zmniejszyć do 180 st. C piec jeszcze 30min. Dobrze jest wstawić do piekarnika naczynie z wodą.

Widelec

postów: 41

28.08.2007 22:23

...

http://www.bankfotek.pl/view/904104

post edytowany 2 razy, ostatnio 28.02.2011 20:11

Magdalena83

postów: 13

26.08.2007 21:31

Ja od jakiegoś czasu regularnie piekę chleb z otrębami. Podpatrzony przez kogoś z rodziny w jakimś programie kulinarnym, chociaż nie wiem czy do końca identyczny z pierwotnym przepisem. W każdym razie - pyszny.

Zainteresowanych zapraszam na moją stronę kulinarną, gdzie znajdziecie przepis:

http://www.rondelek.pl/chleb-z-otrebami/

jacek1f

postów: 2296

21.08.2007 13:07

a tu polecam włoski wariant, czyli foccacia zawsze i wszedzie mniam:

Foccacia walentynowa tiereszkowa (bo z salami)
jacek1f 14.02.06, 20:54 zarchiwizowany
"................................przepis od Miszama............"
Foccacia

350g mąki wymieszać z 1 łyżeczką soli. W środek wlać 15 g świeżych drożdży
rozpuszczonych w pół szklanki letniej wody. Wyrobić dodając tyle białego
wina,
by wyszło ciasto o konsystencji ciasta na pizzę.
Starannie wyrobić, pod koniec dodać dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek i ulubione
dodatki (suszone pomidory, oliwki, czerwoną cebulę , zioła).
Ciasto powinno utworzyć kulę na dnie miski. Posmarować je oliwą, miskę z
ciastem przykryć folią przezroczystą. Włożyć do lodówki przynajmniej na kilka
godzin, a najlepiej na dobę.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 250C, wyjąć ciasto z lodówki, trochę
powygniatać, uformować na papierze do pieczenia bardzo cienki placek (z tej
ilości mąki wychodzi placek wielkości całej blachy z piekarnika), posmarować
oliwą, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie zdjąć folię, posypać solą gruboziarnistą, wstawić razem z
papierem
na bardzo rozgrzaną blachę.
Piec ok 20 min.
Smacznego :)))

kiwi

postów: 234

10.07.2007 11:12

Przepis "mamowy" na chleb z platków owsianych:

3 szklanki płatków owsianych
litr mleka lub wody (lub pół na pół)
10 dkg drożdży
kilo mąki
3 łyżeczki soli

Do cieplego mleka dodać platki i drozdże, rozprowadzić i odstawić na godzinę. Dodać makę i sól, zamieszac i włożyć do foremek. Wychodzą dwie podłuzne keksówki. 10-15 min ciasto rośnie w foremkach, potem piec godzinę w 200 stopniach.
Jest pyszniutki i sycący.
Warto poeksperymentowac z ilością płatków!

jacek1f

postów: 2296

26.06.2007 13:56

Najprostszy chleb na swiecie - no kneed bread, czyli tylko:
zamieszane 3 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
1,25 łyżeczki soli
0,25łyżeczki drożdży instant
Żadnego wygniatania, tylko długie czekanie :)

temp piekarnika = 270 st C

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i
mieszamy łyżką krótko żeby się połączyło. Miskę przykrywamy folią i czekamy 12-18 godzin (dłuzej lepiej). Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
Potem wykładamy ciasto na omączony stół i składamy na pół i jeszcze raz na pół i dociskamy łąpkami i kładziemy złączeniem w dół na ściereczce
posypanej otrębami. Zostawiamy na ok. 2. Piekarnik nagrzany na maksa i w nim puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika.
Chleb wsadzamy chytrze nie parząc się do naczynia gorącego w gorącym piekarnikuJ). Obniżamy temp do 230 st i 30 minut pieczemy, i bez pokrywy dopiekamy 10-15 min. Studzimy na kratce.... jak damy radę:_))

kiwi

postów: 234

03.06.2007 18:14

Moja mama robi pyszny chleb w piekarniku. Przepis ma od babci, która robila go w zwyklym piecu. Pyszotka :)

Sinistra

postów: 1

12.05.2007 01:16

Polecam:

www.chleb.info.pl/index.htm

Bakergirl

postów: 5

13.04.2007 17:53

Hej nikanna...Ja sie zakochalam w PIEKARZU od pierwszego uzycia :) (tak nazywam moja maszynke do robienia chleba),ulatwia zycie i nie kupuje juz chleba,zwlaszcza,ze tu gdzie mieszkam chleb jest zupelnie tasteless...bleee
Wyrabiam w nim ciasto,a potem pieke urocze buleczki w formire na muffiny.Rewelacja!I jak to mawia pani Olson "robia wrazenie na przyjeciach" :)

piekarczyk

postów: 1

05.03.2007 17:33

witam
ja chlebek zytni robie w domu i w piekarniku wychodzi rewelacyjnie - czasami dodaje do srodka mieszanke wieloziarnista - jest super

kamelia521

postów: 9

21.01.2007 19:48

Chleb na kwasie z ogorkow
1 kg maki,1 szklanka wody z ogorkow kiszonych,1 plaska lyzeczka soli,3 lyzki oleju.Zaczyn:1 szlkanka cieplej wody,7 dkg drozdzy,1 lyzeczka cukru,1 lyzeczka maki.Odstawic zaczyn do wyrosniecia,wsypac reszte skladnikow i wyrobic na gladkie ciasto, odstawic w cieple miejsce az podwoi swaja objetosc.Uformowac okragly bochenek i odstawic do wyrosniecia na ok.40 minut.Wstawic do letniego piekarnika,piec w tem.180/200 stopni,w czasie pieczenia spryskac lub posmarowac woda.Prosze o informacje czy jest dobry.

Goga

postów: 38

20.01.2007 16:43

Jestem chętna na chleb "ogórkowy"

kamelia521

postów: 9

19.01.2007 12:58

Sa gotowe mieszanki maki.Mozna ja kupic w duzych sklepach,polecam.Moim zdaniem najlepsze Chleb Polski,tak nazywa sie firma.W internecie znalazlam przepis na chleb na kwasie z ogorkow kiszonych,jeszcze nie robilam,moge podac przepis o ile ktos chce.pozdrawiam

bkd

postów: 1

17.01.2007 13:33

Witam!

Rok temu na gwiazdkę otrzymałem od żony maszynkę do pieczenia chleba. Pierwsze próby były całkiem udane, ale chleb z mąki pszennej to nie jest to co lubię najbardziej.
Kiedy zacząłem próby z chlebem na zakwasie byłem podłamany. Wszystko wychodziło blade i nieciekawe w smaku. Niestety maszynka nie dawała odpowiednio wysokiej temperatury do poradzenia sobie z dzikimi drożdżami z zakwasu oraz mąką żytnią.
Pomyślałem jednak, że nie święci garnki lepią i zabrałem się do prób z piekarnikiem. Dopiero wtedy okazało się, że w domu w zwykłym piekarniku można upiec chleb, który zachwyci całą rodzinę. Bywały soboty gdy piekłem 11 bochenków, tyle miałem "zamówień".
Ponieważ nigdzie nie mogłem kupić mąki chlebowej i razowej (razowa jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ale jej cena poraża), pojechałem do młyna. Żona nie mogła przestać się śmiać, gdy zobaczyła jak niosę z samochody dwa 50 kilogramowe worki mąki!
Pieczenie chleba było moim hobby przez blisko rok - polecam.
Teraz przerzuciłem się na wędzenie i co weekend, a tylko wtedy jestem w domu, wędzę różne kawałki mięsiwa.

Pozdrawiam
Bartosz

P.S. Oczywiście poruszając temat opłacalności muszę powiedzieć, że samodzielny wyrób chleba w domu się nie opłaca. Ale to podobnie jak z obiadami - najtaniej jest na stołówce. Jednak nie o to chodzi w tej zabawie. Mieszanie ciasta, kwaśny zapach zakwasu, ciekawość czy urośnie, cudowny zapach oraz zachwyt rodziny i znajomych - to jest zapłata.

tiramisu

postów: 1

04.01.2007 16:10

Chleb z zakwasem bez wyrabiania ciasta przez prawie godzinę (!) i w domowym piekarniku jest niestety nieosiągalny.

Osobiście uważam, że najlepsi piekarze chleba na świecie to Niemcy. Nigdzie jeszcze nie jadłem tak smacznego chleba razowego. Tam też pytałem piekarza jak zrobić tzw. Delikatesskruste. Odpowiedział, że nawet jak mi da wszystkie półprodukty to bez pieca sie nie da... 'zresztą po co próbować? Przecież bochenek (500g) kosztuje tylko 3 Euro...' luzaczek hehe

kulka

postów: 2

01.01.2007 19:56

Od niedawna zaczełam wypiekać sama chleb, narazie nie idzie źle ale jeszcze nie ma rewelacji. Piekę narazie w zwykłym piekarniku bo nad maszyną się narazie zastanawiam. Na rynek wyszło już tyle modeli, że człowiek głupieje. Czy możecie polecić jakiś konkretny model? A jeśli macie ciekawe przepisy na smaczne pieczywko to poproszę, chętnie wyprubuje inne, bo mam narazie dwa.

Pirania

postów: 2

30.11.2006 12:53

Wybaczcie ale może ktoś zna przepis na sos curry??

bukss

postów: 1

20.11.2006 15:18

wybaczcie ale może ktos zna przepis na pikle cytrynowe :) ?? były w programie Oliviera ale tutaj w jego przepisach niestety niem :(

dareks

postów: 12

12.11.2006 20:37

nikanna a możesz podać ten przepis na ciasto z bananami i orzechami? i jeszcze jedno napisz jak robisz ciasto na pierogi w automacie

nikanna

postów: 36

09.11.2006 16:51

Niestety pieczenie chleba na zakwasie lub/i ze znaczną przewagą mąki żytniej to "czerwony szlak dla zawodowców" ale bochenki z suchymi drożdzami i dodatkiem mąki pszennej nie mają prawa się nie udać.Robiłam nawet z soją.(nie polewajcie drożdzy gorącym płynem ani lodowatym ,nie posypujcie solą bo się wykończą) .A masz w dołączonej książeczce ciasto z bananami i orzechami? Rewelacja, zapach w całym domu.Robię zakwas do żurku i z buraków do barszczu czas na chleb...jakieś sugestie?

hmmm

postów: 103

08.11.2006 20:57

> Mój własny wpis wygląda jak
> telesprzedaż- to straszne.

nie przejmuj się :D
też mam, też używam, nie tak często jak bym chciała, bo nieco zraziłam się po pierwszych (nieudanych niestety) próbach z zakwasem :)

ale podzielam Twój entuzjazm :)

nikanna

postów: 36

08.11.2006 20:45

Jeżeli zrobimy sami udany tort orzechowy to to się po prostu opłaca lecz czy warto piec chleb w domu ?
Zawsze słyszałam ,że to trudne i w domowej kuchence kiepsko wychodzi.Dwa lata temu dostałam na gwiazdkę maszynę do wyrabiania i pieczenia chleba-byłam w szoku .Jest dość spora !!!
Teraz to moje ulubione cacko zaraz po ciśnieniowym ekspresie do kawy.Robi chleb ,dżem,ciasto do pizzy,drożdzowe no i na pierogi choć na to ostatnie zastosowanie sama wpadłam.W macro było kilka modeli ale widziałam też w supermarketach od ok 150 zł.Cicho mruczy no i ten zapach. Mój własny wpis wygląda jak telesprzedaż- to straszne.