Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Dopłata >

Hej, czy jest tu ktoś zorientowany w temacie, kto mógłby mi powiedzieć,...

Miles, 23.10.2017 | czytaj dalej


Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej


Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1977, wpisów: 29966
najnowszy wpis: 23.10.2017 23:44

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pesto z kolendry

migotka333

postów: 1184

19.04.2009 09:18

w swoim pesto zamieniłam orzeszki piniowe - orzechami włoskimi.

MAKARON Z ORZECHOWYM PESTO I ZIELONYMI WARZYWAMI

op. makaronu Lubella "Pióra" (nr 17) lub "Wstążki" (nr 13), 200g zielonej cukinii,
200g zielonej fasolki szparagowej,
200g zielonych szparagów lub róża brokułu,
sól;

sos pesto:

pół szklanki oliwy z oliwek,
dwie trzecie szklanki orzechów włoskich (połówek),
sól, pieprz cytrynowy,
kilka kropli soku z cytryny,
100g startego sera Parmigiano-Reggiano,
pęczek świeżej bazylii
(+ trochę świeżego oregano);

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odłóż w ciepłe miejsce. Oberwij listki z gałązek. Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni. Listki bazylii i oregano, sól, pieprz, odrobinę oliwy, sok z cytryny oraz orzechy zmiksuj na początek pulsacyjnie. Później miksuj na wolnych obrotach dolewając po trochu oliwę do uzyskania konsystencji emulsji. Dodaj ser. Wymieszaj. Możesz dolać do pesto małą chochelkę wody z gotowania makaronu. Warzywa oczyść (cukinii nie obieraj ze skórki) i pokrój na kawałki wielkości makaronu (brokuła podziel na różyczki). Ugotuj na parze (posól do smaku) lub w wodzie razem z makaronem (wtedy nie sol). ! Uważaj aby nie rozgotować warzyw ! Ciepły makaron wymieszaj z sosem i warzywami. *Podawaj na ciepło lub lekko ciepłe, najlepiej z dzwonkami z łososia z grill-a.
*Moja propozycja
(na podstawie przepisu z programu "Dania w pół godziny" )

minutka

postów: 1250

18.04.2009 20:53

snoozy, nie na każdym bazarku warszawskim znajdzie się taki Pan:-( Ja korzystałam w ubiegłym sezonie właśnie pod Mirowską. Dobrze że pracuję niedaleko.

snoozy

postów: 2419

18.04.2009 20:24

Ja mieszkam w Falenicy i na bazarku w każdą sobotę jest Pan, który ma świerzą rukole,bazylie, kolendrę,mięte, szałwie, roszponke i wiele innych ziól w skrzynakach i w doniczkach.Oprócz tego kilkanaście odmian sałat itp.Oczywiście wszystko pojawia się w danym sezonie.Warszawiakom polecam wizytę na bazarku.

minutka

postów: 1250

18.04.2009 20:10

snoozy napisał 18.04.2009 19:29:
Ja mam ten komfort,że u mnie na bazarku jest facet, który mam świerze zioła z własnej hodowli, wiec kolendre zakupiłem niedoniczkową.
Właśnie, Marcinie, na bazarku przy hali Mirowskiej można kupić świeże zioła (to a propos problemu z uprawą kolendry) - kolendra również z korzonkami). Tylko nie wiem, czy w tym roku ten Pan już stoi:-( Dawno do niego nie zaglądałam.

A może jakieś orzechy do tego? Przepis wypróbuję z przyjemnością latem.

snoozy

postów: 2419

18.04.2009 19:29

Świetny sposób na pesto.Dzis zrobiłem i wyszedł super.Zamiast parmezanu dałem pecorino.Ja mam ten komfort,że u mnie na bazarku jest facet, który mam świerze zioła z własnej hodowli, wiec kolendre zakupiłem niedoniczkową.Oby więcej takich przepisów

MarcinO

postów: 415

18.04.2009 13:10

kolendra - 3 doniczki sklepowe
parmezan - garść
pasta tom yum - łyżeczka
czosnek - 3-4 ząbki
sól i pieprz
oliwa

kolendrę (oczywiście z łodyżkami), parmezan, pastę i czosnek zmiksować w blenderze, dodać oliwę od uzyskania konsystencji bazyliowego pesto, doprawić do smaku solą i pieprzem (nie trzeba dużo, bo tom yum jest dość słony).

Podawać z makaronem zwykłym lub ryżowym lub jak kto ma ochotę:)

Ja ostatnio zachorowałem na to danie (2 razy w tygodniu to minimum;))

Smacznego