Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Paprykarz ziemniaczany

MaxRedaktor

postów: 174

02.10.2009 13:15

To bardzo przypomina babkę ziemniaczaną z moich rodzinnych stron!

jacek1f

postów: 2296

02.10.2009 13:03

a pyrczoka (jedna z kilkunastu nazw) znasz? Tak a'propos ziemniakow:-)

tu z forum GW
Pyrczok
veto12 24.09.09, 18:03 odpowiedz
Pyrczok ,blacharz ,kartoflorz tak to nazywamy .Wykopki kończymy i pieczemy
blacharza.Snują się mgły i dymy z ognisk na polach ,z piecyka wydobywa się smakowity
zapch .Przepis jest prosty i na oko .Ucieramy ziemniaki jak na placki kartoflane ,wbijamy
jajko ,solimy pieprzymy łyżka mąki ,mieszmy i już .Ja dodaję majeranek ,no i skwarki z
boczku do środka i na wierzch .Piecze sie długo 1godz.do zrumienienia na blasze do
ciasta .Zajadamy zapijająć maślanką ,mlekiem czym kto lubi .Na drugi dzień kroję w
plastry i odsmażam na chrupiąco ,lubię wtedy posypany cukrem i z herbatą.

a tu link do calosci:
http:// fotoforum. gazeta. pl/72,2,777, 100696289. html

MaxRedaktor

postów: 174

01.10.2009 12:22

Jedno z moich ulubionych dań, przepis pochodzi z Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza:

Ingrediencje dla dwóch osób ze sporym apetytem:

Przygarść :-) ziemniaków (tak około 1 kg)
1 ostra papryka
1 słodka papryka
4 pomidory
100 g wędzonej słoniny (może też być olej słonecznikowy)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz

Wlać olej słonecznikowy (lub wrzucić pokrojoną a kostkę słoninę i ją lekko wytopić), następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, zeszklić.
Zdjąć z ognia patelnię, wsypać paprykę w proszku i rozpuścić ją w tłuszczu ( wten sposób nie przypalimy jej). Postawić naczynie ponownie na ogniu, dodać posiekaną w krótkie plasterki paprykę słodką i ostrą. Następnie dodać pomidory, wcześniej pozbawione skórki i pokrojone. Dodać posiekany czosnek, a następnie posiekane w podłużne ćwiartki ziemniaki (dobrze, aby były one tej samej wielkości, wówczas będą równomiernie się gotować)
Doprawić mielonym kminkiem, solą, podlać odrobiną wody.
Przykryć i dusić do miękkości ziemniaków.

To jest przepis oryginalny, ja go nieco zmodyfikowałem i dodaję odrobinę pokrojonej w plasterki kiełbasy.