Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Papier do gotowania

[email protected]

postów: 9

14.09.2012 12:17

Kamilsakalus Twoja odpowiedź dokładnie opisuje jak ten papier zatrzymuje witaminy i minerały, nawet ta woda, która jest w warzywie i wypłynie zostaje w torebce papieru i po ugotowaniu razem z warzywami zostaje "przełożona" na talerz i również w większości zostaje spożyta. Bo to wygląda w ten sposób, w torebkę do gotowania wkładasz warzywa, związujesz i kładziesz na małą ilość wody w garnku. A warzywa z wodą tak na prawdę nie mają wiele styczności bo tylko z tą, która była w nich. Woda ani nie wypłukuje witamin jak przy tradycyjnym gotowaniu ani nie spływa po warzywach jak w parowarze.

kamilsakalus

postów: 29

15.06.2012 10:30

myszsza, powtarzasz pewne stereotypy i wymysły producentów jakichś dziwacznych urządzeń do gotowania na parze, albo kolorowych pisemek. Na początek dwa słowa wstępu: większość witamin, ale też i kwasów tłuszczowych - jak np. oleinowy w wyniku działania wysokiej temperatury traci wartość biologiczną. Witaminy w większości przypadków ostro znikają, a np. kwas oleinowy będący kwasem nienasyconym - obecny chociażby w oliwie zaczyna się zamieniać w kwas tłuszczowy nasycony.
Witaminy dzielimy na dwie grupy ze względu na rozpuszczalność: w wodzie i tłuszczu.
I tak np. coś z witaminą C rozpuszczalną w wodzie, czy będzie ugotowane w garze z wodą, czy na parze i będzie po nim cieknąć woda, która spłynie z powrotem na dno naczynia, straci tej witaminy jakieś 70 procent. Dlatego, że czynnikiem destrukcyjnym nie jest woda, a temperatura.

Nieco inaczej to wygląda z minerałami, bo im wysoka temperatura nie szkodzi. Pod wpływem ciepła wapń, potas czy fosfor nie rozpadają się. Ale oczywiście w wyniku ciśnienia osmotycznego przenikają do wody. I tutaj gotowanie na parze ma uzasadnienie. Tyle tylko, że to nie musi być gotowanie na parze, ale chociażby gotowanie w małej ilości wody tych warzyw, która potem zostanie użyta do bulionu, który można sobie zamrozić w woreczkach. I tym spobem masz obieg zamknięty, bo minerały się wypłukały np. z pora, ale zjesz je w bulionie, którzy użyjesz np. do zrobienia sosu brokułowego do makaronu.

myszsza

postów: 251

14.06.2012 23:05

Odpowiem tak: nie używam papieru do gotowania, ale wszelkie warzywa przyrządzam na parze. Gotowane w wodzie wiele tracą i wiele mnerałów i witamin wylewa się do zlewu. Beta karoten nie tyle lepiej się przyswaja z gotowanej marchewki, co z marchewki z dodatkiem tłuszczu.
Likopen z pomidorów ma węcej wartości po odparowanu wody.
Czepiaj się, chętnie odpowiem.

kamilsakalus

postów: 29

14.06.2012 16:47

Myszsza będę cię dalej ciągnął za język i czepiał. W jaki sposób warzywa gotowane w papierze są bogatsze witaminy?
Witaminy są w warzywach. W wyniku każdej obróbki cieplnej ich ilość i aktywność biologiczna maleje. Ale nie wszystkich, np. beta karoten lepiej się przyswaja z gotowanej marchwi niż surowej, ale to wyjątek. Dlatego ciekawi mnie o co chodzi z tym papierem.

myszsza

postów: 251

14.06.2012 14:38

kamilsakalus napisał 13.06.2012 23:23:
w jaki sposób użycie papieru powoduje bogactwo witamin? :-)
Zwykły skrót myślowy: są bogatsze w witaminy "od tych gotowanych tradycyjnie".
Się czepiasz :)

kamilsakalus

postów: 29

13.06.2012 23:23

[email protected] napisała 24.05.2012 10:47:
Ja znam go dość długo. Stosuję go w kuchni do czego się da, potrawy są bogatsze w witaminy i bardzo aromatyczne. Ja w nim piekę, gotuję, wykładam blachy do ciasta, przekładam kotlety do mrożenia, robię tubki do dekorowania ciast i tortów. Jest na prawdę masa zastosowań, o których z pewnością nawet ja nie wiem:)
w jaki sposób użycie papieru powoduje bogactwo witamin? :-)

kathee

postów: 1

13.06.2012 16:20

Ja widziałam fajne rzeczy do kuchni na przykład tutaj : http://www.mango.pl/kuchnia

[email protected]

postów: 9

24.05.2012 10:47

Ja znam go dość długo. Stosuję go w kuchni do czego się da, potrawy są bogatsze w witaminy i bardzo aromatyczne. Ja w nim piekę, gotuję, wykładam blachy do ciasta, przekładam kotlety do mrożenia, robię tubki do dekorowania ciast i tortów. Jest na prawdę masa zastosowań, o których z pewnością nawet ja nie wiem:)

agatus

postów: 1

19.05.2012 19:25

papiery do gotowania SAGA są dostępne w Makro. kupiłam, ale jeszcze nie testowałam ;)

peekachoo

postów: 1

15.05.2012 22:58

Stosuje go od niedawna i bardzo mi ta metoda gotowania przypadła do gustu. Potrawy mają niesamowity aromat, zarówno przy pieczeniu jak i gotowaniu :) Smacznego!

jarzębinka

postów: 8

14.03.2012 14:34

Znalazłam w internecie papier do gotowania SAGA, widzę, ze ma znacznie więcej zastosowań niż zwykłe papiery do pieczenia. Może jest tutaj ktoś, kto już go stosował w kuchni i może podzielić się doświadczeniem?