Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Pani Buła Bagietka

mozaika

postów: 58

10.01.2008 19:24

Jutro piekę!
;)

jacek1f

postów: 2296

10.01.2008 15:06

ach i och, z FK GW musze sie podzileic bo znow nadszedl czas - i robie na okraglo ją: Pania Bułe Bagietkę....

Cytuję Bajaderkę z CINCin - tam bylo pieprwsze:-):

" 1 szklanka mleka
2 lyzeczki masla
2 lyzeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzeczki soli
4 szklanki maki

czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci.
Przelac do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut.
Dodac drozdze, wymieszac, wsypac sol i 1 szkalnke maki - wymieszac drewniana lyzka az maka zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac odac reszte maki po 1 szklance (jezeli bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i zacznie odchodzic od scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace - takie ma byc.

Duza miske dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc). Bardzo ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na stolnice, przekroic wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki dlugosci okolo 40 cm, przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko napuszy, okolo 30 minut.

W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260 st. C. Kiedy bagietki sa gotowe do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut (8 lub 10 lub 11...). Zmniejszyc temperature do 200 st. C i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane" beda brzmialy jak puste. "