Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ OŚMIORNICE POTRZEBUJĘ POMYSŁU NA PRZYRZĄDZENIE!!!

kamil

postów: 283

22.02.2011 18:34

jacek1f napisał 22.02.2011 15:53:
jezu nie smaz osmiorniczek!!!! Lepiej wyrzuc od razu.

Osmiornice w salatkach, pieczone i grillowane ZAWSZE najpierw gotuje sie.
dlatego Jacku pytałem, czy są surowe czy gotowane :)

anulka7

postów: 121

22.02.2011 16:10

kurczę nie wiem czy to baby?:( wglądają na takie większe szkoda,ze podobno nie da się tutaj foty wkleić:(bo bym Ci pokazała

jacek1f

postów: 2296

22.02.2011 15:59

a moze one jednak malutkie sa jak baby (bejbi) octopus, czyli osmiorniczki.?

Wtedy nici z grilla raczej, ale do saltki albo jako przekaska marynowane - PO UGOTOWANIU zrobione - tez swietne beda.

Ugotuj, bo i tak sie skurcza o polowe i wtedy zadecydujesz co chcesz/mozesz dalej.

anulka7

postów: 121

22.02.2011 15:56

o JAcku dzięki za poradę bo już sama nie wiem

są średniej wielkości hmmm takie na talerzyk deserowy po rozłożeniu bo nie wiem jak je inaczej opisać:)i oczyszczone są napewno bo to po nich widać

jacek1f

postów: 2296

22.02.2011 15:53

jezu nie smaz osmiorniczek!!!! Lepiej wyrzuc od razu.

Osmiornice w salatkach, pieczone i grillowane ZAWSZE najpierw gotuje sie.

Rozmroz, oczysc jesli nie sa czyszczone i osusz, potem w lekko osolonej wodzie gotuj 45-50 minut (z opisu wnioskuje, ze sa sredniaki).
Potem jak odlejesz, to robisz co chcesz - marynujesz w winie i occie winnym, w ziolach, albo wlasnie wrzucasz w kawalkach na patelnie grillowa - na krociutko juz tylko, Albo do makaronow czy do ryzu itp.

anulka7

postów: 121

22.02.2011 15:36

kurczę nie mam zielonego pojęcia Kamilu czy są gotowane czy surowe hmmm:(

a jak długo je smażyc?

kamil

postów: 283

22.02.2011 10:10

najprościej jak się da, czyli je po prostu podsmaż na patelni z czosnkiem, solą morską, pieprzem. Ja bym jeszcze świeżego tymianku dołożył i całość podlał białym winem. Nie wiem czy one są gotowane, czy surowe, więc to będzie miało wpływ.
Ośmiornica jest na tyle smacznym mięsem, więc uważam, że najlepsza jest najprostsza.

anulka7

postów: 121

21.02.2011 23:43

Dostałam od mamy z Włoch 4 ładne ośmiorniczki(mrożone oczywiście) i leża w zamrażalce już od prawie miesiąca i nie mam pojęcia co z nimi zrobić a żal mi na nich testować i ich zmarnowac.chodzi mi o jakiś taki przepis ala grilowane (mam patelnię grilową) nie mam ochoty ich zjęśc z jakimiś pomidorami czy coś bo jakoś mi nie podchodza owoce morza z tym warzywem choć niby pasują do siebie