Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Jak urządzić kuchnię ? :) >

Ja się waham jaką kuchnię zrobić. Sama nie wiem, czy zrobić sobie...

HeniaB, 13.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej


odszkodowanie za opóźniony lot >

POszukuję informacji o firie airlex http://airlex.eu/odszkodowanie-za-opozniony-lot/ Wraz z mężem próbujemy odzyskać pieniądze...

Bleka, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30155
najnowszy wpis: 13.12.2017 10:52

Mamy 27393 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ oregano

kiwi

postów: 234

31.08.2007 19:21

Tak też zrobię :) Dziękuję za radę:)

jacek1f

postów: 2296

29.08.2007 20:00

Dbaj żeby nie miało kwiatków, tnij często i susz gałązki całe, potem ocieraj łąpkami i do słoiczka.

kiwi

postów: 234

29.08.2007 19:54

A tak wracając do oregano, to rozrosło sie w mały krzaczek i nie chce przestać rosnąć ;) kto by pomyślał...

kiwi

postów: 234

05.07.2007 17:41

Bób już zamrozony, ale wszystek zblanszowany. Jak jeszcze bede mrozić to poeksperymentuje i dam znać.

jacek1f

postów: 2296

03.07.2007 07:18

Zrób testowo wiec dwie tacki - bo mrozi sie na tackach.
Jedną po zblanszowaniu, drugą na surowo kompletnie.
Potem w woreczku potrzymaj 3 dni zsypany juz z tacek, tylko oznacz :-))) i sprobuj.

I koniecznie sie podziel potem doswiadczeniem!

:-)

kiwi

postów: 234

03.07.2007 00:13

Bób mrozić muszę, bo dużo go mam, za dużo...

Marlej

postów: 202

02.07.2007 20:09

Bardzo dziękuję Jacku za info :))

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 22:21

w naszych lodowkach nie uzyskujemy w zamrazalnikach temperatury glebokiego mrozenia - wiec raczej powinno sie zblanszowac.
Ale sprobuj - testowo - zamrozic tez porcyjke nie blanszowana.

a swoja drogą, po co mrozić smamu bób? Nie zrobisz tego lepiej i taniej niz zawodowcy-producenci...

kiwi

postów: 234

29.06.2007 21:29

dziekuje:>
to jeszcze zapytam o mrozenie bobu - trzeba go blanszować przed mrozeniem?

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 19:19

Nie pomogę z suszeniem bazylii -( nigdy tego nie robilem, i nawet nie wiem jak...

Ale mrożenie to tak:-)
dwa sposoby:
- na tacce w wodzie listki zanurzamy warstwami i do zamrazalnika można, albo zwijamy w luźne ruloniki i umieszczamy w foremkach na kostki na lod i zalewamy wodą, świetna sprawa.
- lsitki umyte i wysuszone ukladamy na folii srebrnej alu i przekladamy warstwy folii i bazylie i zamrażamy tak po prostu (na sucho).

kiwi

postów: 234

29.06.2007 18:13

Jacku, a suszenie bazylii? Suszyć cale listki czy może je porwac? A mrozenie? gdzies słyszałam, ze mozna zanużyć zioła w wodzie i zamrozić. To prawda?

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 15:36

ZAWSZE w cieniu, przewiewnym mijscu p- nie na nsłońcu - w pekach, główkami w dół. Albo rozłożone na gazetach - wtedy nie moze byc wilgoci nigdzie - oczywiscie.

Marlej

postów: 202

29.06.2007 14:50

A, Jacku jedno pytanko suszyć na słońcu, czy w mniej nasłonecznionym, przewiewnym miejscu ?

Marlej

postów: 202

29.06.2007 14:49

Nie będzie wyjścia, a oregano suszone jest przecież bardzo aromatyczne.

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 08:10

to bedziesz ciac i suszyc na bieżąco.

Marlej

postów: 202

28.06.2007 20:49

Ups. Mogłam mu zostawić więcej miejsca, bo jak się rozszaleje to nie wiem czy nie zagłuszy mi immych ziół.

jacek1f

postów: 2296

28.06.2007 20:00

jak juz zacznie to sie nie pozbierasz, ja sus\e od 3 lat.... za duzo na zywo.

kiwi

postów: 234

28.06.2007 13:51

Mogę tylko powiedzieć, że przesadziłam oregano do ogrodu. Rośnie powoli ale rośnie;) Widocznie tak musi być.

Marlej

postów: 202

27.06.2007 21:49

Ale rośnie.

Marlej

postów: 202

27.06.2007 21:48

Mi oregano też rośnie dużo wolniej w stosunku do innych ziół, może po prostu tak ma, albo robimy coś nie tak.

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:56

Mam pytanko. Posiałam własne oregano w doniczce, którą tzrymam na zabudowanym balkonie. Podlewam ;) Ziemia jest ok. Nie chce jednak rosnąć. Dlaczego??