Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

głodówka lekarzy rezydentów >

Wszy już chyba słyszeli o głodówce lekarzy rezydentów. Mam taką nadzieję bo...

gorillaz, 21.10.2017 | czytaj dalej


Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29955
najnowszy wpis: 21.10.2017 18:13

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ olej z dyni

athalia

postów: 3

19.11.2009 23:51

dziękuję bardzo, dziś znalazłam jeszcze przepis na austriacką sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem tego oleju:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki . Cebulę w piórka. Kiedy mamy już pokrojone ziemniaki i cebulę dodajemy olej dyniowy (tyle żeby oblepił i pozwolił rozdzielić wszystkie ziemniaki), sok z cytryny, pieprz i sól. Dopiero teraz mieszamy wszystko bardzo delikatnie żeby nie rozwalić ziemniaków. Sałatka jest najlepsza jak postoi przynajmniej godzinę żeby cebula straciła gryzącą ostrość, ale mnie się to zwykle nie udaje W niektórych wersjach tradycyjnych pojawia się z ogórkami kiszonymi.

snoozy

postów: 2419

08.11.2009 13:16

Ja dodaje olej z pestek na koniec pieczenia właśnie dyni z orzechami i chilli.Super smakuje też mały dodatek do piernika

jacek1f

postów: 2296

08.11.2009 12:15

Czesc, znam, doceniam... oczywiscie nie z dyni:-))) ale z pestek dyni.
To rolls-royce olejowy.

Najlatwiej porownac go do...
albo najlepszej oliwy,
albo do lnianego oleju,
albo do octu balsamicznego.

czyli
TYLKO na zimno, wiec do doprawiania sałat i sałatek, do jedzenia z pieczywem, do wieńczenia mocnych różnych rzeczy, np ryba kazda z kroplka bedzie wspaniala.
Nawet lody i ciasta doprawia sie na koniec takim pestkowcem.

athalia

postów: 3

08.11.2009 10:48

Witacie, jestem pierwszy raz na forum Kuchni TV. Czy ktoś wie cokolwiek na temat oleju z dyni i do czego się go używa? Jest to narodowy produkt kuchni południowej Austrii. Jest zielony i ma b. charakterystyczny posmak. Jest świetny ale nie mam pojęcia do czego może pasować.