Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ olej z dyni

athalia

postów: 3

19.11.2009 23:51

dziękuję bardzo, dziś znalazłam jeszcze przepis na austriacką sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem tego oleju:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki . Cebulę w piórka. Kiedy mamy już pokrojone ziemniaki i cebulę dodajemy olej dyniowy (tyle żeby oblepił i pozwolił rozdzielić wszystkie ziemniaki), sok z cytryny, pieprz i sól. Dopiero teraz mieszamy wszystko bardzo delikatnie żeby nie rozwalić ziemniaków. Sałatka jest najlepsza jak postoi przynajmniej godzinę żeby cebula straciła gryzącą ostrość, ale mnie się to zwykle nie udaje W niektórych wersjach tradycyjnych pojawia się z ogórkami kiszonymi.

snoozy

postów: 2419

08.11.2009 13:16

Ja dodaje olej z pestek na koniec pieczenia właśnie dyni z orzechami i chilli.Super smakuje też mały dodatek do piernika

jacek1f

postów: 2296

08.11.2009 12:15

Czesc, znam, doceniam... oczywiscie nie z dyni:-))) ale z pestek dyni.
To rolls-royce olejowy.

Najlatwiej porownac go do...
albo najlepszej oliwy,
albo do lnianego oleju,
albo do octu balsamicznego.

czyli
TYLKO na zimno, wiec do doprawiania sałat i sałatek, do jedzenia z pieczywem, do wieńczenia mocnych różnych rzeczy, np ryba kazda z kroplka bedzie wspaniala.
Nawet lody i ciasta doprawia sie na koniec takim pestkowcem.

athalia

postów: 3

08.11.2009 10:48

Witacie, jestem pierwszy raz na forum Kuchni TV. Czy ktoś wie cokolwiek na temat oleju z dyni i do czego się go używa? Jest to narodowy produkt kuchni południowej Austrii. Jest zielony i ma b. charakterystyczny posmak. Jest świetny ale nie mam pojęcia do czego może pasować.