Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30164
najnowszy wpis: 15.12.2017 13:47

Mamy 27404 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ognisko

jacobs

postów: 27

01.02.2010 20:13

Ela LISA-co tam Jamie Oliver , nie ma jak nasi rybacy
kiedyś jadłem dorsza gotowanego w najlepszym polskim wiśniowym wyrobie alkoholo podobnym zwanym prze rybaka "jabcokiem".wprost poezja smaku ,ten delikatny posmaczek wiśni, z lekką nutką dymnego alkoholu wprost ambrozja smaku.

gosia63

postów: 18

01.02.2010 17:47

Ach te okonki-moje ulubione rybki! Wszystkie przepisy brzmią znakomicie, trzeba będzie ogniskować co tydzień!

caer

postów: 194

31.01.2010 22:04

fajne może być :)

jacobs napisał 31.01.2010 18:07:
kilka lat temu rybacy z Kołobrzegu nauczyli mnie robić prostą rybe:
1 świeży dorsz patroszony
słoik chrzanu tartego
Dorsza wypatroszyć ,natrzeć solą ,do środka ryby włożyć chrzan
rozpalić ognisko na pisaku , rybę zawinąć w folie aluminiową włożyć do żaru przysypać piaskiem i po 45 minutach wcinać.

Ela LISA

postów: 1956

31.01.2010 18:14

Czytalam kiedys , o rybie zawijanej w gazete, ktora smakuje jak ryba smazona. W ksiazce, NIE ZAWSZE MUSI BYC KAWIOR.
Jamie Oliver,kiedys grilowal lososia na grilu.

jacobs

postów: 27

31.01.2010 18:07

kilka lat temu rybacy z Kołobrzegu nauczyli mnie robić prostą rybe:
1 świeży dorsz patroszony
słoik chrzanu tartego
Dorsza wypatroszyć ,natrzeć solą ,do środka ryby włożyć chrzan
rozpalić ognisko na pisaku , rybę zawinąć w folie aluminiową włożyć do żaru przysypać piaskiem i po 45 minutach wcinać.

caer

postów: 194

30.01.2010 06:48

to jest piękny przepis:)
robie podobnie tylko jeszcze dodaje warstwę buraków pokrojonych w plasterki. Wiem dziwne ale się sprawdza:) wszyscy potem na nie polują na talerzu :) ach i wykładam cały garnek liśćmi kapusty.
i my to prażonką nazywamy. Smak niesamowity

jacobs napisał 24.01.2010 17:52:
Ziemniaki po cabańsku - składniki

* wędzonka lub boczek
* ziemniaki
* marchew
* cebula
* pieprz
* sól
* liście kapusty.

Ziemniaki po cabańsku - sposób przygotowania
W żeliwnym, emaliowanym w środku garnku na którego dnie położono skórkę słoniny lub wędzonki układamy warstwami: ziemniaki (kostka kilkucentymetrowa), marchew (plastry), cebulę (plastry), solimy, pieprzymy mocno, kładziemy boczek lub inną wędzonkę i dalej jak powyżej (ziemniaki, marchew, etc.) aż się garnek wypełni. Przykrywamy liściem kapusty i odwróconym kółkiem wycietym z darni i prazymy w ognisku. Najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem lub mizerią. Można też przyrządzić jako zapiekankę w piekarniku i naczyniu zaroodpornym, choć to nie to samo.

caer

postów: 194

30.01.2010 06:43

sobie o tej zapiekance poczytałam to mi się prażonka przypomniała.. ehhhh
ja chcę ognisko...

kiedyś robiłam rybę na ognisku tak zupełnie po harcersku hehehe
takie około 10 centymetrowe okonki co to z rzeki wyłowione dwie godziny wcześniej były
nadziewane wzdłuz na patyk. Doprawione tylko solą i pieprzem i lekko posmarowane olejem. Piekąc je trzeba się starać trzymac je w dymie i nad żarem. Niebo w gębie.
Do tego przepisu nadają się ryby o zwartym białym mięsie. Inne sie mogą rozpaść.

ach i jeszcze ziemniaki faszerowane!
Wybrać dość duże, przekroić na pół wydrążyć każdą połówkę (tylko nie za bardzo, ścianki powinny być co najmniej centymerowe). W wydrążone miejsce włożyć żółty ser wymieszany z boczkiem i tymiankiem. Złożyć obie połówki tak żeby odzyskac kształt ziemniaka i bardzo ściśle owinąć folia aluminową. I do żaru :) polecam. To takie ziemniaki z niespodzianką :)

jacek1f napisał 23.01.2010 12:43:
i koniec tu:
Ser jak marzenie
("chees dreams")- przypiekamy na rakiecie biwakowej 2 kromki chleba - każdą
tylko z jednej strony. Te przypieczone strony smarujemy masłem lub margaryną i
składamy masłem do siebie, wsuwając do środka plasterek sera. Teraz te podwójne
kromki opiekamy nad żarem z obu stron, aż ser się rozpuści.

Zapiekanka z dołka
W metalowym kociołku wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami: surowe
ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, plasterki kiełbasy (boczku, mortadeli,
itp), pomidory, cebulę, plasterki żółtego sera, znów ziemniaki i tak dalej na
przemian. Każdą warstwę lekko solimy i posypujemy przyprawami. Kociołek
wypełniamy po brzegi, przykrywamy folią aluminiową i dobrze przylegającą
pokrywką. Całość wkładamy do wypełnionego żarzącymi się węglami dołka w ognisku
i szczelnie przykrywamy darnią. Zapiekanka jest gotowa po około godzinie.
Wyjmujemy ostrożnie, żeby się nie poparzyć.
jacek1f napisał 23.01.2010 12:43:
i koniec tu:
Ser jak marzenie
("chees dreams")- przypiekamy na rakiecie biwakowej 2 kromki chleba - każdą
tylko z jednej strony. Te przypieczone strony smarujemy masłem lub margaryną i
składamy masłem do siebie, wsuwając do środka plasterek sera. Teraz te podwójne
kromki opiekamy nad żarem z obu stron, aż ser się rozpuści.

Zapiekanka z dołka
W metalowym kociołku wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami: surowe
ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, plasterki kiełbasy (boczku, mortadeli,
itp), pomidory, cebulę, plasterki żółtego sera, znów ziemniaki i tak dalej na
przemian. Każdą warstwę lekko solimy i posypujemy przyprawami. Kociołek
wypełniamy po brzegi, przykrywamy folią aluminiową i dobrze przylegającą
pokrywką. Całość wkładamy do wypełnionego żarzącymi się węglami dołka w ognisku
i szczelnie przykrywamy darnią. Zapiekanka jest gotowa po około godzinie.
Wyjmujemy ostrożnie, żeby się nie poparzyć.

jacobs

postów: 27

24.01.2010 17:52

Ziemniaki po cabańsku - składniki

* wędzonka lub boczek
* ziemniaki
* marchew
* cebula
* pieprz
* sól
* liście kapusty.

Ziemniaki po cabańsku - sposób przygotowania
W żeliwnym, emaliowanym w środku garnku na którego dnie położono skórkę słoniny lub wędzonki układamy warstwami: ziemniaki (kostka kilkucentymetrowa), marchew (plastry), cebulę (plastry), solimy, pieprzymy mocno, kładziemy boczek lub inną wędzonkę i dalej jak powyżej (ziemniaki, marchew, etc.) aż się garnek wypełni. Przykrywamy liściem kapusty i odwróconym kółkiem wycietym z darni i prazymy w ognisku. Najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem lub mizerią. Można też przyrządzić jako zapiekankę w piekarniku i naczyniu zaroodpornym, choć to nie to samo.

gosia63

postów: 18

24.01.2010 13:58

dzięki za przepisy, na pewno z niektórych skorzystam,( zapiekankę z dołka już przerabialiśmy- była super!), intrygują mnie zwłaszcza te schabowe i chlebek skautowy- kiełbasko żegnaj!!!!Oby tylko temperatura się podniosła, bawiliśmy się co prawda kiedyś przy -12C , że szklaneczki zamarzały - no ale tradycja musi być!Pozdrawiam

snoozy

postów: 2419

23.01.2010 12:50

Jak się czyta Jacku twoje propozycje na ma się ochote zaraz wyjśc na ten mróz i rozpalac ognisko :-)
Ja moge dodac tylko coś na słodko czyli pieczone w folii jabłka z cynamonem i goździkami, które dodatkowo rozgrzewają.

jacek1f

postów: 2296

23.01.2010 12:43

i koniec tu:
Ser jak marzenie
("chees dreams")- przypiekamy na rakiecie biwakowej 2 kromki chleba - każdą
tylko z jednej strony. Te przypieczone strony smarujemy masłem lub margaryną i
składamy masłem do siebie, wsuwając do środka plasterek sera. Teraz te podwójne
kromki opiekamy nad żarem z obu stron, aż ser się rozpuści.

Zapiekanka z dołka
W metalowym kociołku wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami: surowe
ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, plasterki kiełbasy (boczku, mortadeli,
itp), pomidory, cebulę, plasterki żółtego sera, znów ziemniaki i tak dalej na
przemian. Każdą warstwę lekko solimy i posypujemy przyprawami. Kociołek
wypełniamy po brzegi, przykrywamy folią aluminiową i dobrze przylegającą
pokrywką. Całość wkładamy do wypełnionego żarzącymi się węglami dołka w ognisku
i szczelnie przykrywamy darnią. Zapiekanka jest gotowa po około godzinie.
Wyjmujemy ostrożnie, żeby się nie poparzyć.

jacek1f

postów: 2296

23.01.2010 12:43

i jeszcze mnóstwo fajnychz netu

Puszka na dziko
Puszkę mielonki (najlepiej "Luncheon Meat")otworzyć, pokroić mielonkę nie
wyjmując jej ze środka i wstawić w popiół na brzegu niewielkiego ogniska. Po 3-
5 minutach obrócić, by mięso równomiernie się ogrzało. Można rozsmarować na
chlebie lub jeść bezpośrednio z puszki. Miłym dodatkiem jest cebula.
Potrawa ta jest szczególnie atrakcyjna w czasie dłuższej wędrówki - gdy już nie
możesz patrzeć na konserwy, a nie ma nic innego!

Ziemniaki faszerowane
Wybrać większe ziemniaki o regularnym kształcie. Przekroić na pół. Łyżką
stołową wybrać miąższ ze środka zostawiając 5-10mm warstwę zewnętrzną. Do
wydrążonego ziemniaka wkładamy mięso, cebulę, żółty ser, paprykę, kawałki
kiełbasy itp. Obie połówki ziemniaka składamy ze sobą i przebijamy cienkim
patyczkiem, aby się nie rozpadły. Pieczemy w popiele jak zwykłe ziemniaki - ale
smak jest nieporównywalny

Szaszłyki
Na suchy patyk lub czysty twadry drut nabijamy naprzemiennie: kawałki chleba
lub krążki ziwmniaka, plastry pomidorów, grube plastry cebuli, kawałeczki
żółtego sera i krążki kiełbasy. Szaszłyk obeacamy nad żarem ogniska trzymając
go w ręku lub zawieszony na widełkach wbitych po obu stronach ogniska.

Chlebek skautowy
Jest to ciasto nawinięte na okorowany zielony pręt (np. leszczyny) i pieczone
nad żarem ogniska. Są 3 rodzaje chleba skautowego, w zależności od kraju w
którym powstały. Ciasto na sposób angielski przygotowuje się następująco: do
kubka nasypać mąki prawie po brzegi, dodać sól i szczyptę proszku do pieczenia,
ostruganym kijkiem zrobić w niej zagłębienie, nalać trochę wody lub mleka i
mieszać starannie tym samym kijkiem, zbierając mąkę z brzegów oraz stopniowo
dolewając wody tak, by w końcu kula ciasta przylgnęła do kijka, a kubek
pozostał czysty. Na lewą dłoń nasypać mąki, położyć kulę ciasta i ugniatać
dalej najpierw kijkiem, potem prawą ręką. Wyrabiać cienkie, długie wstążki z
ciasta, nawijać na rożenki i piec nad węglami, obracając. Ciasto na sposób
francuski: 2 dag drożdży (ok 1 łyżka), rozpuścić w małej ilości wody, wlać do
1/2 kg mąki (25 łyżek czubatych), posolić, a następnie mieszać długo i
starannie, odstawić na pół godziny. Dalej postępować jak w przepisie
angielskim. Ciasto na sposób amerykański: łyżkę masła rozetrzeć łyżką z kubkiem
mąki i szczyptą soli oraz szczyptą proszku do pieczenia. Wlać tyle mleka, by
zrobiło się gęste ciasto, dalej jak w poprzednich przepisach. Sekret
przymocowania ciasta do kija polega na tym, by mocno przylepić do rożenka końce
wstążki ciasta, następnie trzymać najprzód z dala nad węglami, potem, gdy
ciasto wyrośnie i skręty zlepią się w jedną rurkę, piec nisko nad węglami,
obracając,dopóki ciasto przy uderzaniu nie będzie dźwięzało pustką i łatwo się
z kija nie zsunie. Wówczas napełnić wydrążenie masłem, powidłami albo bitą
śmietaną.

jacek1f

postów: 2296

23.01.2010 12:42

1. kotlety schabowe usmazone wczesniej
(z duzego jednego schabu) ale dosc cienko zbite, bez panierki oczywiscie,
wkladasz potem do pojemnika z zalewą z sosu sojowego i miodu.
Potem na patykach z tej zalewy wyjete odgrzewa sie/odsmaza je nad ogniskiem i
je po prostu w bulce. Super! Wygrywaly z kielbaskami.
Trenowalismy kiedys z powodzeniem takie cos.

w popiele wychodza niezle pakieciki jarzynowe
zawija sie w podwojna porcje folii aluminiowej i piecze tak, jak na grilu -
raczej nie ziemniaki ale jakies fasolki szparagowe, brokuly, papryka, cebula+
przyprawy

gosia63

postów: 18

23.01.2010 12:25

Jak co roku zimą z przyjaciólmi organizujemy ognisko,może macie jakieś przepisy na coś orginalnego, widziałam też kiedyś ciasto , które owijało się na patyku i opiekało, nie znam jednak przepisu.