Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ Nóż do sushi

kinga.d

postów: 14

18.04.2016 15:51

A czy to koniecznie, by kupować specjalny nóż do sushi? Nie wystarczy zwykły nóż, tylko bardzo dobrze naostrzony? Bo chyba o to głównie chodzi?

kangooo

postów: 1

30.04.2013 19:29

Nóż do sushi za 250zł i więcej, ...nie dziękuję :)
Znam paru maniaków co robi sushi 3 razy w roku i pokupowali sobie noże za parę stówek a teraz trzymają je w szafce jak jakieś skarby bo boją że się zepsują haha

Ludzie nie dajcie się zwariować! nóż w cenie do 100zł w zupełności wystarczy.

salomea0903

postów: 7

14.11.2012 09:47

do sushi to proponuje nożne firmy Global i Tojiro to są prawdziwe japońskie noże nie jakieś tam podróbki

Hiendkitchen.com tam można znalesć

Karol_1980

postów: 11

17.08.2012 21:53

kamil napisał 09.03.2011 21:05:
ja też kiedyś uległem marketingowy pt. "nóż do sushi" i kupowałem takie cuda. Najczęściej po miesiącu ostrze wypadało z rękojeści, a po ostrzeniu na stalce ostrze robiło się nierówne i poharatane. A to nie były noże po 5 zł, tylko po 100. Moim zdaniem w tych nożach jest więcej marketingu, niż co warte. I są to dziadoskie produkty w drogim opakowaniu, stylizowane na dobre.
Aktualnie, od rok używam noża gerlach, który ma odpowiednią długość i grubość. Idealnie nadaje się do krojenia sushi. Nic się nie ciągnie, nie rozpada, kawałki wychodzą równiutkie i ładne. Nóż zawsze przed krojeniem przejadę pięć razy po stalce i jest cacy.
Witam,
Nie wiem co za nóż kupiłeś, ale to po prostu była pewnie jakaś podróba chińska.
Bo rozumiem że tak zwany "nóż do sushi" miał być japońskiej firmy?

Druga sprawa to że noży japońskich nie ostrzy się na stalkach tylko na kamieniu wodnym.

A po trzecie to stalka nie jest do ostrzenia noży tylko raczej do wygładzania ostrza...

Jeżeli ktoś szuka dobrego noża w rozsądnej cenie to polecam noże japońskiej firmy Seki Ryu do kupienia tu: nóż do sushi

Gwarantuje że ostrze nie wypadnie a nóż będzie bardzo ostry.
Oczywiście trzeba o niego odpowiednio dbać i nie "ostrzyć" na stalkach :)
Jest to na prawdę najlepszy japoński nóż do sushi w tej cenie.
Sam go używam od dwóch lat, więc wiem co piszę.

Jeżeli oczywiście kogoś stać to polecam także noże Tojiro, ale to już całkiem inna bajka :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 16.10.2013 12:27

kamil

postów: 283

09.03.2011 21:05

ja też kiedyś uległem marketingowy pt. "nóż do sushi" i kupowałem takie cuda. Najczęściej po miesiącu ostrze wypadało z rękojeści, a po ostrzeniu na stalce ostrze robiło się nierówne i poharatane. A to nie były noże po 5 zł, tylko po 100. Moim zdaniem w tych nożach jest więcej marketingu, niż co warte. I są to dziadoskie produkty w drogim opakowaniu, stylizowane na dobre.
Aktualnie, od rok używam noża gerlach, który ma odpowiednią długość i grubość. Idealnie nadaje się do krojenia sushi. Nic się nie ciągnie, nie rozpada, kawałki wychodzą równiutkie i ładne. Nóż zawsze przed krojeniem przejadę pięć razy po stalce i jest cacy.

AnnaKotecka

postów: 12

09.03.2011 20:16

Hmmm... Dość drogie te noże... Ale coś co jest dobre, nie może kosztować zbyt tanio.

Ja kupiłam taki tańszy nóż i obluzował mi się w trzonku.... Przymierzam się do czegoś z wyższej półki. Oczywiście po wypłacie ;)

fifka

postów: 1

08.11.2010 14:52

http://sushi-shop.pl/seki-sashimi-p-80.html

samsmak

postów: 10

08.08.2010 19:38

ja mam gerlacha, typowy, ciężki nóż do siekania. Kosztował 300 zł, ale warto było. Raz na rok trzeba go tylko podostrzyć, pokroiłby nawet całego bawoła z kośćmi :-)

romans

postów: 12

08.08.2010 11:40

ja mam nóż do sushi no name :-) Nazwa była na opakowaniu, na nożu nie ma, więc nie powiem jaki. Ale powiem wam tak: kupiłem trzy lata temu wlasnie z mysla o sushi i uzywam do dzisiaj. Kroję nim mięso, filetuję ryby, usuwam skórę z ryb i do dzisiaj jest super ostry. oszczedzam go i nie kroję nim chleba, marchwi, ani mrożonek i jest super. Świetny nóż to jest podstawa w kuchni. Tym nożem jestem w stanie usunąć skórę z każdej ryby w taki sposób, że nawet mikron mięsa na niej nie zostaje..

piotrek14

postów: 5

12.02.2010 21:23

Myślę, że w tym budżecie z noży dostępnych w PL wybrałby coś z KAI.Jeszce niedawno widziałem ich polską stronę ,teraz nie mogę jej znaleźć.Wybrałbym nóż yanagiba o długości 21 -24 cm .Seria Wasabi ( najtańsza) ma rękojeść zrobioną z pyłu bambusowego spojonego jakimś plastikiem. Stal nie najgorsza , deklarowana jako nierdzewna. Najlepiej zniesie surowe traktowanie .Seria Seki Magoroku ma rękojeści drewniane ( dwa rodzaje do wyboru). A przez to i klimat .Ciut lepsza stal , o ile dobrze pamiętam. By długo trzymały ostrość należy przestrzegać kilku zasad. Po użyciu umyć i wytrzeć do sucha. Przechowywać tak by nie obijały się o inne noże. Raz na jakiś czas przesmarować oliwa lub olejem jadalnym. Ciąć tylko na deskach drewnianych .Broń Boże na szklanych , kamiennych lub na talerzach. Zdjęcia znajdziesz na stronach sklepów WWW.

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.02.2010 21:25

kropiak

postów: 60

12.02.2010 19:04

Dziękuję za odzew :) Tak jak napisałam, noż miałby być używany niezbyt często, ale jednak dobrze byłoby żeby nie trzeba było go na okrągło ostrzyć. Najlepiej byłoby gdyby był przystosowany do zmywarki, ale też bez przesady - jeden nóż można umyć, nawet tuż po użyciu, żeby nie zalegał w zlewie. Szczerze mówiąc, myślałam żeby tak do 200 złotych wydać na to... Bo jak rozumiem takie cudo długo służy i sprawdza się przy rybach wszelakich?

piotrek14

postów: 5

12.02.2010 14:43

Witam.
Wszystko zależy od budżetu.Najtańsze prawdziwie japońskie noże można już kupić poniżej 200 zł.Nie mówię o niby nożach z plasteliny, które trzeba ostrzyć co 5 minut, a tępią się od patrzenia. Zwróciłbym uwagę na yanagiby firmy KAI. Ważne jest czy o nóż się dba: czy myje w zmywarce, zostawia po pracy w zlewozmywaku.Od tego zależy wybór modelu.W miarę moich możliwości służę pomocą...

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.02.2010 14:48

kropiak

postów: 60

12.02.2010 13:19

Dziękuję za odpowiedź :)
Naprawdę tylko 70 zł? W takim razie przemyślę... Ale może ktoś jeszcze się wypowie?

address666

postów: 1

12.02.2010 12:08

Witam. Polecam nóż do sushi jaki można nabyć w Kuchnie Świata w Arkadii. Nóż jest bardzo dobry, osobiście takiego używam, a jego cena to ok. 70 zł ( zawsze taniej niż profesjonalny za ok. 1500 ;)
Pozdrawiam.

kropiak

postów: 60

12.02.2010 09:33

Witam. Jestem ciekawa, czy ktoś z Was mógłby mi doradzić w sprawie noża do sushi. Chciałabym sprezentować taki mężowi, ale kompletnie się nie orientuję w temacie, przede wszystkim chodzi o to czy powinnam na coś szczególnego zwracać uwagę (materiał, wymiary, marka itp.) Dodam może, że sushi w domu robimy niezbyt często, ale jak już to w ilościach hurtowych i aż żal patrzeć jak pod wpływem zwykłego noża piękne kawałki tuńczyka na przykład zmieniają się w tatar zamiast w kawałki odpowiednie do sushi :)
Z tego co mi się kołacze po głowie to te noże do tanich nie należą, ale może gdzieś można znaleźć je w rozsądnych cenach, zwłaszcza że jak napisałam, sushi nie ląduje na naszym stole codziennie ;)
Będę wdzięczna za odpowiedzi i wskazówki.