Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27184 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ NOBEL DLA PAPRYKI

grakoś

postów: 1

17.07.2007 13:50

Czy ta książka ma jakiś tytuł?

amitace

postów: 36

03.01.2007 17:03

dla tych, którzy chcą poznać nie tylko rpzepis, ale jego rodowod, tradycje regionów czy szerzej nieznane specjały z różnych krajów; polecam tomiska z serii Culinaria (jest Culinaria Europa, Francja i Italia), do dostania w American Bookstore, i na allegro (tą drugą opcję polecam ze wzgędu na duże zniżki)
Jak grappa, to 4 strony opisów gatunków, przepsiy, historia wizyta w gorzelni grappy . Co ważne proporcje między ilustracjami a informacjami są idealnie zachowane (m.in. dzięki sprytnemu zabiegowi, że tekst wjeżdża na fotkę;-)

hmmm

postów: 103

28.11.2006 20:08

merlin, gandalf i inne księgarnie internetowe

smakoszka

postów: 4

27.11.2006 22:18

Gdzie mozna kupic ksiazke Tessy "Moja kuchnia pachnąca bazylia'?

MaxRedaktor

postów: 174

22.11.2006 23:41

A tak, przepisy Tessy są naprawdę ciekawe. Też polecam.

starsza

postów: 1

20.11.2006 21:58

Cieszę się , że tal liczne jest grono kucharzących czytelników. Sama posiadam ponad 200 pozycji z różnych "epok" i górę wycinków z prasy. Polecam pozycję Tessy Capponi "Moja kuchnia pachnąca bazylią" a tym którzy jak ja namiętnie przetwarzają co się da i na co się da "Przetwory z owoców i warzyw" Marguerite Patten. Wg tych przepisów sezon trwa cały rok. Pozdrawiam oglądaczy kanału kuchnia.tv

marzenka

postów: 2

14.11.2006 00:02

Nie wyprobowalam tego przepisu ale w ksiazce jest taki ktory mnie intryguje "kruchy tort krakowski" Jesli ktos go piecze to prosze o opinie. Polecam "pieczen wolowa zawijana z grzybami". Lekko ja zmodyfikowalam bo nie robie jednej pieczeni tylko zrazy ale reszta tak jak w przepisie.

MaxRedaktor

postów: 174

13.11.2006 12:46

Slakoz, robiłeś już ten tort?

slakoz

postów: 4

12.11.2006 12:58

Dołączam się do marzenki i MaxRedaktora. Książka "W staropolskiej kuchni" to nieoceniona pomoc w przygotowywaniu potraw na świateczny stół - ten bożonorodzeniowy, jak i wielkanocny. Przepisy na makowniki, pierniki, barszczyk wigilijny są po prostu niezastąpione. Jest tam także przepis na wspaniały tort migdałowo - orzechowy, nieprzekładany masą. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a niezwykle wykwintny. I zawsze robi wrażenie.

marzenka

postów: 2

12.11.2006 02:49

Popieram MaxRedaktora. Jesli ktos lubi sobie poczytac nie tylko przepisy to polecam ksiazke M.Lemnis i H. Vitry " W staropolskiej kuchni". Korzystam z niej od dwudziestu lat. Pierwszym przepisem ktory wyprobowalam byl staropolski piernik swiateczny. Bardzo lubie ten przepis bo ciasto robi sie 2-1.5 m-cy przed swietami a upiec mozna tydzien przed swietami a najpozniej 4 dni przed. To bardzo wygodne, tym bardziej ze jest tak samo dobry na sylwestra a nawet jak cos zostanie to i miesiac pozniej. Jesli ktos nie umie robic ciasta drozdzowego to polecam ciasto krucho-drozdzowe +farsz makowy [oczywiscie z tej samej ksiazk] Od czterech lat robie golabki z suszonymi grzybami [z tego samego zrodla] A to juz prawie wigilia. Jesli ktos chcialby przepis na moja tradycjna zupe z karpia na slodko-kwasna[zaoewniam ze jest wspaniala nie zaden tam rosolek z ryby z kluskami] to napewno odpisze a moge tez podac przepis na kapria z czerwonym polslodkim winem[bardzo proste]

mania

postów: 3

10.11.2006 15:02

Polecam bardzo ksiazke "Pod sloncem toskanii". Szczegolnie dla tych co wybieraja sie w te rejony. Super przepisy, oryginalne nazwy dan co jest bardzo pomocne w knajpach w toskanii. Ja przed wyjazdem do Wloch zrobilam na podstawie tej ksiazki wlasny przewodnik po knajpach i miejscach, ktore nalezy odwiedzic ze wzgledu na podawane dania. Bardzo sie sprawdzilo. Serdecznie polecam i pozdrawiam.

papillon

postów: 7

10.11.2006 10:05

Witam serdecznie gotujących miłośników książek i o przyjęcie do waszego grona słodko proszę!
Polecam książkę "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein wiele tradycyjnych ale światowych przepisów i sporo opowiastek i porad- bez obrazków!!! Kolejna nie tylko z przepisami to "Kuchnia stara jak świat" Hanny Szymanderskiej- obrazków niewiele ale pyszne receptury, mniam. Książkę Nigelli mam i.. wolę oglądać i słuchać ale pięknie wydana , choć oczekiwałam , że będzie więcej przepisów.
Do poprzednika dodam-Makłowicza "Zjeść Kraków" zabawna!

MaxRedaktor

postów: 174

03.11.2006 14:41

Dla miłośników historii kulinarnych polecam dwie książki: Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni" oraz Krystyny Bockenheim "Przy polskim stole". A historie poszczególnych dań są bardzo fajnie przedstawione przez Makłowicza choćby w "C.K. kuchni".

Ania69

postów: 1

02.11.2006 19:38

uwielbiam wszelkie słodkości

mravka

postów: 11

02.11.2006 19:34

czekawa jestem waszego zdania na temat czy warto jeszcze kupowac ksiazek kucharskich jezieli tak duzo przepisow jest w internecie? Ja dalej jestem za tradycynych ksiazek, ale coraz wiecej osob gotuje z netu.

Babeczka

postów: 3

29.10.2006 10:40

Witam, namiętnie zbieram książki kucharskie :-). Polecam: "Książka kucharska Alicji B. Toklas" takiego opisu pierwszego w życiu morderstwa karpia jak tam opisane nie powstydziłaby się ani Agata Christi ani Poszepszyńscy ( opis dla niewtajemniczonych: Poszepszyńscy próbowali biedną rybę zagazować albo porazić prądem). Smacznego czytania.
Babeczka

mravka

postów: 11

24.10.2006 19:59

Witam, dopiero co odkrylam kuchnia.tv i ogladalam Marte - denne to okropnie. Co do ksiazek - w Polsce ksiazki kucharskie traktuje sie pomacuszemu:( Wydaje sie obrazki a powazna literatura i czekawe propozycje brakuje. Wekszosc moich to po angielsku wydane w UK i USA wygrzebane w amazon lub na miejscu - znacznie taniej niz w ksiegarniach jezykowych tutaj. Pozatym tlumaczy kulinarnych w tym kraju jak na lekarstwo. To co przegladalam jest pelne bledow:(((

Jawa

postów: 22

23.10.2006 02:12

Witam moli książkowych, brzuchomówco, jeśli naprawdę jesteś zainteresowany historią dań, to spróbuj poszukać w google, a i ja , jeśli będziesz czegoś potrzebował, poszperam w swoich zbiorach. Anggie, masz rację, red. Olszański z pewnością oprowadziłby nas po kuchni węgierskiej, a i po Węgrzech, jak nikt inny. Pomysł jest przedni i...pod rozwagę
realizatorów programu. Pozdrawiam :)

brzuchomoowca

postów: 1

20.10.2006 14:04

brakuje mi książek, które coś mówią o historii dań
bo przecież każda potrawa ma swoją opowieść
jedne dłuższą inne krótszą

natrafiłem ostatnio na Smak Mazur
z wielgachnym wstępem
ale i ciekawymi przepisami

oj, żeby tak więcej ksiażek o kuchni regionalnej było w tym stylu

Aggie66

postów: 8

18.10.2006 22:11

Też ją mam, i też bardzo lubię. Bardzo mi się podobał, nowatorski jak na tamte czasy, gawędziarski sposób pisania p. Olszańskiego.
Ten to by umial poprowdzić program kulinarny! Niech się schowa nudna Tessa i dretwi Kręgliccy:D

Jawa

postów: 22

07.10.2006 23:30

Moja ulubiona książka kucharska (?), i pomimo, że mam ich
ponad 300, ciągle do niej wracam. Tadeusz Olszański, znany dziennikarz, bardzo zaprzyjażniony z krajem bratanków, świetnie znający ich język, znawca węgierskiej kuchni, oprowadza Czytelnika po wykwintnych węgierskich restauracjach i skromniejszych czardach, rozmawia z szefami kuchni o sposobach przyrządzania potraw; np. słynnej "halaszle", czyli zupy rybackiej, a także gotuje razem ze swoimi węgierskimi przyjaciółmi.
Książka do czytania, opatrzona fantastycznymi przepisami -wszystkie sprawdzone przeze mnie - mam ją od ponad dwudziestu lat /r.wyd 1978/. Nie wiem, czy były następne wydania, jeśli nie , to jest to ewidentne przeoczenie wydawców. Serdecznie polecam :)