Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jakie wino do dań z warzyw? >

Jeżeli lubicie czerwone wino wytrawne, mogę polecić Leaping Horse Merlot, ono dobrze...

malina_, 24.10.2017 | czytaj dalej


Dopłata >

Hej, czy jest tu ktoś zorientowany w temacie, kto mógłby mi powiedzieć,...

Miles, 23.10.2017 | czytaj dalej


Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1977, wpisów: 29967
najnowszy wpis: 24.10.2017 02:32

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Nigella Express

nika

postów: 31

26.11.2007 08:46

zrobiłam, ale jednak dynia nie jest moim ulubionym warzywem

nika

postów: 31

15.11.2007 09:19

Dziękuję bardzo, ale powiedz, czy myślisz, ze dynię można też wsadzić do mikrofalówki, żeby było szybciej?

amitace

postów: 36

20.10.2007 21:03

Droga Niko, oto przepis (jż po polsku) smacznego :-)

Roasted pumpkin, feta and radicchio salad:
składniki
850g miąższu dyni, obranej i pozbawionej nasion ("przed" oprawieniem będzie to ok. 1 kg dyni)
1 łyżka oleju
pół czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w półtalarki
sok z 1-2 lemonek (w sumie ok. 1/4 szklanki)
50 g orzeszków pinii
1 główka radicchio, porwana/pokrojona w kawałki wielkości "na kęs"
225 g fety, pokrojonej lub pokruszonej w kostkę
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1/4 łyżeczki z pestek dyni

Co i jak?
nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój dynię w kostkę o boku ok. 5 cm, rozrzuć na blaszce do pieczenia, skrop oleje (tą jedną łyżką). Piecz ok 45 min , aż dynia będzie miękka, ale nie "ciapowata"
Wyjmij blaszkę i odstaw do ostudzenia. Ten etap przyrządzania sałatki można wykonać dzień wcześniej i przechować dynię (po przestyudzeniu) w pojemniku przez noc w lodówce.

cebulkę rozkrus na piórka i amarynują w soku z limonek conajmniej przez 15 min.

Na suchej patelni lekko przypraż orzeszki pinii 9uwaga, szybko się podpiekają!), co chwile potrząsając patelnią, żeby nasionka rowno się zrumieniły.

Przelóż zimną dynię do misy na sałątkę, dodaj ser, amarynowaną cebulkę (sok zostaw w miseczce), radicchio oraz połowę orzeszków pinii. Lekko wymieszaj dłońmi.

W miseczce po cebuli , z resztką soku, wymiesaj olej z orzeszkow i oliwę z pestek, wymieszaj, polej sałatkę. Wyłóż wszystko na duży talerz (ewentualnie), posyp resztką orzeszków.

starcza na 4 porcje "lunchowe" lub na 6 porcji jako przystawka

nika

postów: 31

17.10.2007 08:39

a czy może jest tam przepis na sałatkę z dynią i fetą? umknął mi w tv. Możesz poszukać, bo brzmiał smakowicie

amitace

postów: 36

12.10.2007 19:26

Kupiłam, przeczytałąm, zaczęłam testować. trochę przpeisów się powtarza (nieśmiertelny trifle, ale co to by byla za książka brytyjska o kucharzeniu bez trifle:-) generalnie - jest OK:-), polecam (niestety póki co dostępne tylko wydanie hardocver, a przez to droższe)