Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Nietypowo na święta?

zdrowitka

postów: 109

16.12.2016 08:59

Na tej stronie jest kilka przepisów na karpia:
https://www.przepisy.pl/magazyn/swieta-ze-smakiem

Jeśli interesuje Cię coś nietypowego to proponuję przyrządzić karpia w soli. Pierwszy raz piekłam w zeszłlym roku na święta. Bardziej z ciekawości ponieawż koleżanka chwaliła, że taki smaczny i postanowiłam również zobaczyć.

No i rewelacja ! Mięsko nie jest suche, jest apetyczne oraz wilgotne. O wiele smaczniejszy karp niż pieczony.

kipson

postów: 90

11.12.2016 10:09

A jakiś fajny przepis na karpia? ;)

jacek1f

postów: 2296

02.12.2007 16:44

ale wracajac do tematu, zadanego przez Kroopelke:
takie danie na swieta powinno IMO byc wlasnie nietypowe - moze nie w sensie, ze wydziwnione i eksperymantalne, ale rzadkie i wyjatkowe... zeby mozna bylo wpsominac: a pamietacie te swita gdy byl pieczony aligator?

:-))

Ja tak mam czasem - i mam np. swieta
czerwonej jagnieciny,
gulaszu z koniny,
krolika w cytrynach,
piersi goździkowej:-)
łososia waniliowego,
kurczaka piwnego...

I choc niektóre robie czesciej niz raz w roku:-), to Święta się pamięta, zaręczam....

mozaika

postów: 58

01.12.2007 06:40

Ja też tego nie mogę zrozumieć. Udzielam się również na portalu fotograficznym i tam czasem też ktoś wstawia czyjeś zdjęcie jako swoje. Nie mogę zrozumieć dlaczego. Nie ma z tej kradzieży żadnych korzyści - jeżeli nawet ktoś to zdjęcie (albo, jak w Twoim przypadku, przepis) pochwali, to przecież pochwały odnoszą się nie do tego, kto wstawił, a do tego, kto fotografował.

marieta5

postów: 495

01.12.2007 02:16

Czyste chamstwo :(

jacek1f

postów: 2296

25.11.2007 17:31

się zdaża:-(
Denerwują mnie i nie mogę zroumiec dwóch rzeczy/momentów:
1. każdy może sprawdzić w sieci i po minimum wysiłku znaleźć źródło lub autora..... więc to krótkie nóżki ma. Tak jakby z portfelem odbiec tylko do najbliższego baru i wydawać kradzione...

2. Jak "gwiazdy" podaja przepis tzw odkrywczy i mówią bez żenady, że właąsnie opracowały, a to jest grecka salatka, albo torilla hiszpańska albo paella kolejna, albo spaghetti....
Od wieków znane, uznane, przerabiane itp.

:-(

alicka

postów: 134

25.11.2007 14:26

no tak internet to duży zbiór najróżniejszych przepisów,często spotykam się z przepisywaniem żywcem z książek kucharskich przepisów i podpisywaniem ich jako własnego autorstwa,to nieładnie

marieta5

postów: 495

25.11.2007 00:54

Ale Ci numer wykręcili..
:-/

jacek1f

postów: 2296

23.11.2007 10:20

Kurde, Kropelko, piekne dzieki:-)

Żabie udka to MÓJ przepis z 2003 roku, ktory umiescilem kiedys na stronach Kuchni w SuperExpresie!!!!

Jest caly czas, a tu ktos go skopiował bez źródłowo.....

O;
/// // /// /// //// //// /// /// /// /// /// // ///
Żabie udka ze skrzydełek kurczaka
Poziom trudności: 1
Składniki:
12 skrzydełek kurczaka
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
1 litr wody
1 kostka masła
3 pęczki natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Opis wykonania:
Z włoszczyzny i przypraw ugotować aromatycznybulion. Dodać skrzydełka i obgotować do miękkości(ale nie za bardzo). Odcedzić skrzydełka, osuszyćdobrze papierowym ręcznikiem jak wystygną.Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym (lubposiekanym) czosnkiem. Na dużej patelni rozpuścićpowoli masło i wrzucic skrzydełka. Po chwilidodać pokrojoną natkę i chwilę mieszać, ażwszystko się "obmaśli". Podawać z bagietką lubinnymi bułeczkami.
Maślaność skrzydełek, czosnek i duuużo pietruszki sprawia, że skrzydełka smakują rzeczywiście jak żabie udka. Rozpływają się w ustach.

Autorem przepisu jest Jacek F.
/// //// //// //// //// //// //// //// /// /// ///// //// /////

Nawet skopiowane moje obmaślenie - bez żenady:-((

kropelkaaa

postów: 1

20.11.2007 01:46

Znalazlam fajny konkurs kulinarny, i sa nagrody do wygrania
Wystarczy wyslac jakis fajny świąteczny przepis.

http://tiny.pl/j58k
Kto sie zmierzy z moim Czosnkowo-tymiankowy pieczony karpiem?

Są też nieźle nietypowe przepisy jak np Żabie udka ze skrzydełek kurczaka
http://tiny.pl/j582

pozdrawiam
kropelkaa