Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ NIE WIEM JAKIE TO PRZYPRAWY

garimicha

postów: 10

10.03.2012 10:12

marysiaaa napisała 08.10.2011 17:36:
ostatnio dostalam kilka przypraw przywiezionych z egiptu i nie wiem co to za przyprawy. nigdzie nie moge ich nazw przetlumaczyc. bardzo bylabym wdzieczna gdybyscie mi pomogli
---cut---
niektore nazwy chyba rozszyfrowalam ale chce sie upewnic
BARDZO PROSZE O POMOC
malven.tee = hibiscus
pepper.k = pieprz cayenne (chili)
folowen = > brak skojarzeń :(
safnang = szafran
cinnaman = cynamon
ingeva = imbir
kuny = curry
SH kbab = jak wcześniej
kamomel = jak wcześniej
blak.O = jak wcześniej
kumon = kmin
kuninda = kolendra (zapewne)
lawny = liść laurowy
anis = anyżek zapewne, no chyba, że anyż gwiazdkowaty (w co szczerze wątpię)
pn.Mant = jakaś mięta na pewno
G.tee = jak wcześniej

Tak mniej więcej to widzę. Co to jest ten Folowenm, to za diabła skumać nie mogę. Może jakiś opis?

lapin

postów: 8

08.03.2012 14:28

Mam nadzieję, że Marysiaaa nie uzależniła się od opium, bo "blak O" to raczej black onion seeds, czyli nasza poczciwa czarnuszka - świetna przyprawa do pieczywa i dań indyjskich

bez

postów: 6

01.03.2012 10:02

Ja też dostałam przyprawę o nazwie kuninda ale juz wiem co to jest :)

marysiaaa

postów: 2

22.10.2011 16:09

dzieki wielkie ;)

lesna

postów: 8

09.10.2011 12:19

Zgadza się - malventee to herbata z malwy (sudańskiej), tzw. susz hibiscusowy, z którego albo można parzyć napój, albo wykorzystać do przyrządzenia wina. Anyż, kumin, caayenne i cynamon już zostały rozszyfrowane. Kamomel zinterpretowałabym jako rumianek, a pn.Mant to prawdopodobnie mięta ananasowa zwana też jabłkową (jak powąchasz na pewno sama zweryfikujesz moje przypuszczenia). A "blak.O" - no cóż, możliwe że chodzi o czarne opium.

hotcurry

postów: 13

09.10.2011 03:10

malven tee - herbata z malwy, G.tee - zielona herbata, SH kbab - przyprawa do kebabu, pn Mant - mięta?, a folowen kojarzy mi się z kminkiem, a safnang z szafranem. Zapachy pewnie czuć przez opakowanie, no i Rebelia ma rację co do reszty..:)

rebelia

postów: 14

08.10.2011 22:27

ojej, trudna sprawa. pepper.k to może być pieprz kajeński, widzę też cynamon, kumin, anyż, ale to pewnie sama dałaś radę rozszyfrować. myślę, że bardzo pomogłoby zdjęcie tych przypraw lub ich opis: wygląd, kolor, zapach, smak itp. na forum na pewno znajdzie się ktoś, kto mógłby ci pomóc. w ostateczności pozostaje samodzielne eksperymentowanie z nimi w kuchni :)

marysiaaa

postów: 2

08.10.2011 17:36

ostatnio dostalam kilka przypraw przywiezionych z egiptu i nie wiem co to za przyprawy. nigdzie nie moge ich nazw przetlumaczyc. bardzo bylabym wdzieczna gdybyscie mi pomogli
malven.tee
pepper.k
folowen
safnang
cinnaman
ingeva
kuny
SH kbab
kamomel
blak.O
kumon
kuninda
lawny
anis
pn.Mant
G.tee
niektore nazwy chyba rozszyfrowalam ale chce sie upewnic
BARDZO PROSZE O POMOC