Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Nie moje,

groch

postów: 10

20.01.2008 07:37

Swietne są też tarty z ciasta francuskiego z grillowanymi warzywami(cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, czerwona cebula) i bardzo szybkie w przyrządzeniu jako danie głowne np z sałatką i frytkami albo jako przekąski. krążki ciasta (lub kwadraty jak kto woli) smarujemy sosem pomidorowym z oregano po środku, a brzegi oliwą. Na sosie układamy grillowane warzywa i na wierzch kładziemy plasterek sera koziego, mozzarelli lub posypujemy parmezanem - wedle upodobań. Ok 10 -14 minut w piekarniku i gotowe - polecam. Zapraszam na www.miso.pl

Treska

postów: 161

04.01.2008 15:16

A ja dotąd wyłącznie o mrożonym gotowym cieście francuskim słyszałam, stąd moje zdziwienie :)
Faktem jest, że obawiając się kaloryczności ciasta francuskiego nie bardzo się nim interesowałam.

Wczoraj zrobiłam "nie-mozaikowe" ciasteczka z salami. Zapomniałam nakłuć i wyrosły mi jak baloniki, hi, hi, hi ..... Ale rodzinka dała sobie i z takimi radę.

Chenia

postów: 459

19.12.2007 11:21

To jest jakieś inne? Tylko takie u siebie w sklepie widziałam :-)
Pizze z francuskiego już robiłam - fajne i szybkie przekąski. Patryk robił swoje własne pizze, dziecko ma zapędy do jednorodności, tylko szynka, tylko pomidory, tylko pieczarki bez sera bo nie lubi, a potem musieliśmy wcinać pizze bez sera, bo mu jednak nie smakowały... ach
Najpierw chciałam wykrawać kółeczka, ale w końcu zrobiłam prostokąty i było super.
W sklepie widziałam tez takie pakowane (niemrożone) ciasto kruche i ciasto na pizzę oraz kluski i takie tam.

Treska

postów: 161

18.12.2007 09:40

A propos ciasta francuskiego. W "Realu" trafiłam na ciasto francuskie świeże, a nie mrożone. Zawinięte w pergamin i - oczywiście - w folię. Teraz nie pamiętam nazwy firmy (coś na H). Całkiem w porządku wyszło. Są też blaty do pizzy.

goya

postów: 4

18.12.2007 00:03

jesli cos ma byc pyszne to trzeba wlozyc w" to" serce to wymaga czasu wiec dlatego chwala temu kto wpadl na pomysl sprzedarzy ciasta mrozonego ja uwielbiam je pod kazda postacia

post edytowany 1 raz, ostatnio 18.12.2007 00:04

alicka

postów: 134

11.12.2007 11:38

ciasto francuskie jest rewelacyjne i na słodko i na słono można z niego wyczarować niesamowite potrawy,ja już od kilku lat nic z niego nie robie,powód prosty,mam w rodzinie zawodowego kucharza no i jego "paszteciki" z ciasta francuskiego (i warzywne i mięsne i owocowe) są tak niesamowite,że jak ja robiłam sama to nigdy mi takie nie wyszły nawet w połowie tak dobre,tu pochyle czoło przed kucharzami,bo zrobienie rewelacyjnego ciasta i naprawdę niesamowitego nadzienia to moje guru to mój wujek, wolę raz do roku zjeść jego słodkie i słone pyszności i mieć co wspominać,niż sama robić i być niezadowolona (moi znajomi próbowali moich i im smakowały a mi ciągle czegoś brakowało),mój wujek zawsze mówił,że to ciasto francuskie własnej roboty jest dużo delikatniejsze od kupnego (zgadzam się) moja koleżanka ma swoje popisowe danie to ciasto francuskie zawinięte w środku z fetą, do piwa kroi w paski obsypuje solą morską z sezamem piecze i taka prosta przekąska do piwa :)

kiwi

postów: 234

10.12.2007 22:51

Takie zawijaski z francuskim ciastem są świetne (i to nie tylko mięsne)!
Ja szczególnie polecam brokuły albo po prostu mieszankę podsmażonych i mocno (MOCNO) doprawionych warzyw (por, marchewka, kalafior, cebula). Pycha :)

mozaika

postów: 58

10.12.2007 18:20

Albo nadmiar piwa bez pochrupków
;)

jacek1f

postów: 2296

10.12.2007 14:31

i czasem ... brak piwa:-)

mozaika

postów: 58

10.12.2007 13:49

Masz rację, Jacku, tylko wyobraźnia nas ogranicza
;)

jacek1f

postów: 2296

10.12.2007 13:25

świetne!
A jak juz mamy w reku szklanke i francuza rozmrozonego, to mozemy zrobic więcej takich minimini pizz:-)

Lekko przesmarowac sosem pomidorowym doprawionym ziolami mocno, na jedno salami, na inne oliwke, polowke pomidorka cherry, na 3 minuty przed koncem kawalki dowolnego sera - i inne rozne kombinacje.

Blacha wylozona papierem, piekarnik 200-210...

ingpod

postów: 1

10.12.2007 11:52

Rewelacja do piwa.

mozaika

postów: 58

09.12.2007 23:06

ale bardzo przemawia do mojej kulinarnej wyobraźni

mala przekaska - ciasto francuskie z salami

szybka i bardzo prosta:

kupujemy ciasto francuskie mrozone, rozmrazamy, wicinamy szklanka (albo duzym kubkiem) kolka troszke wieksze od plasterka salami. Na te krazki kladziemy plasterek lub 2 salami i do piekarnika na 10 minut. Po wyciagnieciu jeszcze tylko troszke pesto na wierzch. Pycha :)

Ja się zastanawiam nad jeszcze jednym krążkiem ciasta na wierzch, w środku przeciętym na krzyż, z odchylonymi rogami, posmarowane roztrzepanym jajkiem
Fajna przekąska do piwa na przykład, albo do czerwonego barszczyku