Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27182 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ NALEŚNIKI-NA SŁODKO I NA OSTRO!!!

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:24

co myslicie o nalesnikach z tunczykiem takim z puszki np w sosie wlasnym neptuna, do tego szpinak, serek topiony, jajko.. dobry zestaw?

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:23

kolejne smaki dziecinstwa we mnie przywolujecie dzis

maniek

postów: 35

04.12.2009 19:40

zdecydowanie:) takie tradycyjne sa najlepsze.

ja jeszcze lubie takie nalesniki z owocami i na to bita smietana i czekolada.. mhmmm!

migotka333

postów: 1184

04.12.2009 10:31

ale czy tak proste nadzienie jak twarożek z dżemem, czy jak u mnie zasmażana kapusta biała z pieczarkami i cebulką czy zasmażana kapusta kiszona z suszonymi grzybkami i kminkiem nie jest najlepsza. Proste, tanie i najeść się do syta.
Takie z twarogiem są najlepsze odsmażone na maśle z odrobina oleju, na chrupko, do tego kwaśna śmietana z cukrem.
:-)
Moim zdaniem każdy (lub prawie każdy) ma gdzieś w pamięci "ten smak" z dzieciństwa za którym się tęskni i chce się go odtworzyć.

misiaczek3324

postów: 40

03.12.2009 23:24

to dlatego, ze nie jestem zaawansowanym kucharzem, lecz bardzo bardzo bardzo poczatkujacym

małgośkaaa

postów: 47

01.12.2009 01:35

srednio zaawansowane te Twoje nalesniki misiaczku, ale zawsze cos:)

misiaczek3324

postów: 40

29.11.2009 23:36

u mnie w domu na 2 sposoby: albo z twarogiem i dzemem - takie babcine jeszcze:) albo z serem plesniowym albo serkiem topionym, tunczykiem takim z puszki neptuna i brokulami. mozna dorzucic tez jajka. uwielbiam takie zestawienie

minutka

postów: 1250

25.03.2009 20:09

Duszone podgrzybki z cebulą i niebieskim bądź zielonym serem pleśniowym to jest to! Zamiast rozmarynu dodaję mój ulubiony świeży tymianek lub macierzankę zerwaną podczas grzybobrania.
Polecam też inne grzyby - super są kurki, maślaki, podgrzybki-zajączki, kożlarze, kozarki (gąski i prawdziwki lepiej zachować do innych potraw, choć oczywiście to kwestia indywidualnego smaku).

Ciekawie też smakuje puree z ugotowanej zielonej soczewicy, cebuli i czosnku (doprawione solą, pieprzem i tymiankiem).

Kiedyś została mi resztka "gulaszu" z ciecierzycy, papryki, cebuli, czosnku, tymiaku i marchewki. Wrzuciłam to do środka naleśników, podgrzałam i polałam ciepłym sosem/płynem z tego gulaszu. Smakowało niezapomnianie i teraz podaję ten gulasz właśnie w taki sposób, a nie tradycyjny.

Przygotowując ciasto na naleśniki, które zamierzam podać na wytrawnie używam jasnego piwa w połączeniu z mlekiem. Uzyskuję ciekawy gorzkawy smak ciasta.

Naleśniki na słodko smaruję dżemami lub powidłami. Lubię też z białym serem i rodzynkami (wcześniej można je nasączyć rumem).

migotka333

postów: 1184

25.03.2009 19:22

Podoba mi się połączenie duszonej cebuli, podgrzybków, rozmarynu i rokforu,

Sama najczęściej robię na słodko z białym serem i dżemem (truskawkowym) i na słono: zasmażam kiszoną kapustę z (namoczonymi) suszonymi grzybami i kminkiem.

Często też używam naleśników do quesadillas (oryginalnie powinny być placki kukurydziane - tortille) faszeruje tym co mam pod ręką + obowiązkowo żółty ser i na patelnie (najlepiej grillową)

funkyfood

postów: 59

25.03.2009 11:04

zdecydowanie wytrawne:)

- z pure z fasoli z czosnkiem, chilli i listkami kolendry
- z duszonymi na cebuli podgrzybkami, rozmarynem i rokforem
- z ratatouille z listkami tymianku (zapieczone z sosem z pomidorów i grecka fetą)
- z masą z gotowanych ziemniaków, podsmażonej na złoto cebuli wędzonego boczku i bryndzy
- ze świeżym szpinakiem podsmażonym na oliwie z czosnkiem i suszonymi pomidorami (przed zawinięciem w naleśnik na nadzieniu ułożony plaster bundzu
- z pure z czerwonej soczewicy gotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem czosnku, świeżego imbiru, prażonych nasion kolendry i garam masali.

słoninka

postów: 2

25.03.2009 10:38

Naleśniki to pyyszne danie ,które można zrobić na 100 róznych sposobów.