Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27183 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ najlepsze przepisy

smakosz92

postów: 10

14.08.2015 17:02

Widzę,że z was gospodynie całą gęba. A ja jestem w tej dziedzinie słaba.Będąc w Krakowie w restauracji Mekong jadłam karpia w sosie kwaśno-pikantnym. Nie chodzi mi o karpia. tylko o sos. Przecież nie kupie w słoiczku.

marysiak12

postów: 9

04.03.2015 19:22

Składniki na sałatkę caprese

Jedna mozzarella,
Dwa duże dojrzałe pomidory,
Kilka listków bazylii,
Sól oraz pieprz do smaku,
Oliwa z oliwek,
Kilka oliwek i trochę pesto dla ozdoby.
Jak wykonać sałatkę caprese?

Umyj pomidory, sparz je i dokładnie obierz ze skórki. Sprawi to, że sałatka będzie bardziej delikatna, jednak obieranie pomidorów jest opcjonalne. Ser mozzarella oraz pomidory pokrój w plasterki o takiej samej grubości. Następnie plastry sera mozzarella poprzekładaj pomidorami oraz polej oliwą z oliwek. Całość posól oraz popieprz. Na tak przygotowanym daniu połóż oliwki oraz liście bazylii i pesto.

Smacznego!

wirginia77

postów: 3

03.03.2015 21:11

Spaghetti alla bolognese

Spaghetti alla bolognese shutterstock.com
Dodane przez: MojeGotowanie.pl
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 610 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
3/4 kg makaronu spaghetti
5 łyżek oliwy
1/2 kg chudej mielonej wołowiny
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
puszka pokrojonych pomidorów
łyżki startego parmezanu
liść laurowy
sól, pieprz

Etapy przygotowania

Spaghetti , firmowe włoskie danie, chyba po pizzy najbardziej popularne na świecie. Najsłynniejszy rodzaj spaghetti to chyba spaghetti alla bolognese.

Prosty i szybki (bo prawdziwe spaghetti po bolońsku powinno się gotować nawet cztery godziny!) przepis na spaghetti po bolońsku:

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.

Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe!

Mariewiczewicku

postów: 10

02.03.2015 23:33

chleb z żurawiną
Składniki na 1 chleb pieczony w formie keksówce o wymiarach 12×25 cm:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
300 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki oliwy
garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Najpierw robimy zaczyn

wadek33

postów: 3

25.02.2015 22:02

łosoś w limonce
Do jego przygotowania potrzebujemy:

piekarnik/grill
blaszkę
pergamin/papier śniadaniowy
Składniki na danie z pieczonym łososiem:

filet z łososia
limonka
sól
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania pieczonego łososia:

1. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką.
2. Ścieramy skórkę z limonki na najmniejszych oczkach.
3. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy do niego soli, oliwy, bazylii i ewentualnie innych przypraw, według upodobań (np. zioła prowansalskie lub pieprz cayenne

looliitkaa

postów: 11

25.02.2015 15:02

cygański kociołek
Składniki

kabaczek lub ogórek
100g pieczarek
1 łyżeczka cukru
sól
2 łyżki oleju
2 ziemniaki
4 strąki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cebule
300g gotowanego mięsa (lub wołowiny z rosołu)
szklanka bulionu
5-6 pomidorów (lub koncentrat pomidorowy)
Kamis Natka pietruszki w torebce
Kamis Cząber w torebce
Kamis Liście laurowe w torebce
Kamis Ziele angielskie w torebce
Kamis Pieprz czarny mielony w słoiczku

Przepis

ETAP 1Kabaczek lub ogórek umyć, obrać, oczyścić, pokroić w kostkę.

ETAP 2Papryki i pieczarki umyć, oczyścić.

ETAP 3Papryki pokroić w szerokie paski, pieczarki w grube plastry.

ETAP 4Pomidory umyć, pokroić.

ETAP 5Cebule obrać, posiekać.

ETAP 6Ziemniaki obrać, umyć.

ETAP 7Mięso i ziemniaki pokroić w równą kostkę.

ETAP 8Olej mocno rozgrzać w kociołku, wrzucić pokrojone cebule, zeszklić.

ETAP 9Włożyć ziemniaki i paprykę.

ETAP 10Chwilę smażyć mieszając.

ETAP 11Dodać pieczarki.

ETAP 12Wlać bulion i dusić ok. 5-7 minut, dodać mięso, kabaczek i przyprawy.

ETAP 13Wszystko dusić przez 20 min.

ETAP 14Pod koniec duszenia dodać pomidory lub koncentrat do smaku.

ETAP 15Wymieszać.

ETAP 16Przed podaniem posypać natką pietruszki.

videlo

postów: 3

24.02.2015 10:37

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem - składniki:
8 podudzi kurczaka
1 papryczka chili
2 łyżki startego korzenia imbiru
5 ząbków czosnku
5 cebulek dymek
400 g łuskanego żółtego grochu
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu drobiowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (in. kuminu)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki posiekanych listków kolendry
1/2 pęczka cebulki dymki ze szczypiorem
1/3 szklanki fistaszków
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem - sposób przygotowania: Papryczkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, pokrój w plasterki. Czosnek i cebulki obierz, pokrój w plasterki. Groch kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Z podudzi kurczaka zdejmij skórę, oprósz je solą i pieprzem, obsmaż w rondlu na rozgrzanym oleju i wyjmij. Zmniejsz ogień i dodaj do rondla imbir, chili, cebulki i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj przyprawy, groch, kurczaka i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 45 minut, aż groch będzie miękki, a mięso zacznie odstawać od kości (mieszaj zupę od czasu do czasu, żeby groch nie przywarł do dna garnka). Kawałki kurczaka przełóż na deskę, a gdy przestygną, oddziel mięso od kości. Mięso przełóż do zupy, wlej mleko kokosowe, ponownie zagotuj, dopraw cytryną, solą i pieprzem. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni. Kolendrę, dymkę i orzechy posiekaj. Zupę rozlej do talerzy, dodaj kolendrę, dymkę i orzechy, podawaj.

krystynka1814

postów: 8

23.02.2015 21:16

Włoska zupa cebulowa
Składniki

4 cebule (duże)
3 ząbki czosnku
3 litry bulionu drobiowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
sól
pieprz
oregano
tymianek
ostra papryka
papryka słodka
oliwa (do podsmażenia cebuli i czosnku )
kilka łyżekstartego sera
garśćgrzanek
Sposób przygotowania
Krok 1
Cebulę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i osolić. Podsmażać do momentu zeszklenia.
Krok 2
W garnku zagotować bulion. Gdy cebula się zeszkli przełożyć ją do garnka. Doprawić pieprzem, oregano, tymiankiem, papryką i sosem sojowym. Gotować przez 20 minut.

(Moja zupa jest dziś bez tymianku, bo w ostatniej chwili okazało się, że się skończył... Ale uwierzcie, bez tymianku to nie to samo. :( )
Krok 3
Zupę zaprawić koncentratem i gotować jeszcze ok 10 minut.
Jeśli ktoś lubi gęstsze zupy, z powodzeniem można ją zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.
Krok 4
Podawać z grzankami i tartym serem.

kasiatoja

postów: 11

20.02.2015 16:34

Tradycyjna szarlotka domowa
Szarlotka domowa. Najlepszy przepis.
CIasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
4 jajka
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

nadwanatrzy

postów: 2

19.02.2015 10:15

Kopytka
Ziemniaki mączyste (Bryza, Koral, Aster) 1,5 kg
mąka pszenna ok. 200 g
jajka 2
sól
Kopytka to jeden z filarów kuchni polskiej, zwłaszcza tej przedszkolnej ale nie tylko. Znakomita baza do różnych eksperymentalnych sosów.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zaczekać aż lekko przestygną (można rozłożyć na blacie lub użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia). Ciepłe ale nie gorące przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Zaczekać aż masa ostygnie. Dodać jajka i pół szklanki mąki. Wysypać mąką stolnicę. Wyłożyć masę i szybko wyrobić odchodzące od rąk ciasto. Podsypywać mąką w trakcie wyrabiania. Ilość użytej mąki zależy od stopnia mączystości ziemniaków. Im szybciej zagnieciemy ciasto i im mniej mąki użyjemy tym delikatniejsze będą kopytka. Gotowe ciasto podzielić na porcje (5-6), uformować z nich rulony. Lekko je rozpłaszczyć i pokroić w romby

bibi77

postów: 5

18.02.2015 18:38

sałatka z makreli
Składniki:
1 wędzona makrela
2 jajka
2 ogórki kiszone
2 łyżki posiekanej cebulki
1 plaster żółtego sera
2 łyżki majonezu
pieprz, sól
Wykonanie:
Z makreli usunąć ości i grubo ją pokroić ( lub podrzeć w dłoniach). Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Ogórki skroić i odcedzić. Dymkę i ser posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i solą według uznania. Przed schowaniem do lodówki przykryć miseczkę folią.

bibi77

postów: 5

18.02.2015 18:37

Chłodnik z ananasa, melona i bananów
Składniki
melony 2 szt Lubię Nie lubię
truskawki 20 dag Lubię Nie lubię
jogurt naturalny 2 szkl Lubię Nie lubię
cukier waniliowy 2 łyżeczki Lubię Nie lubię
miód naturalny 1 łyżka Lubię Nie lubię
sok z cytryny Lubię Nie lubię
banan 3 szt Lubię Nie lubię
ananas z puszki 3 krążki
Sposób przygotowania
Banany obrać, pokroić na kawałki, truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Melony obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zmiksować razem z zimnym jogurtem, dodać miód, cukier waniliowy, przyprawić do smaku cytryną. Chłodnik rozlać do pucharków, posypać pokrojonym w kostkę ananasem.

bibi77

postów: 5

18.02.2015 18:36

Chłodnik bananowy z ananasem:

6 dużych bananów
puszka ananasa w kostkach lub krązkach (pokroić w kostki ;))
3 szklanki kefiru

teawhomy

postów: 3

18.02.2015 10:31

Sałatka owocowa w arbuzie
SKŁADNIKI:
- okrągły arbuz
- po 30 dag białych i czerwonych winogron
- 3 brzoskwinie
- 3 mandarynki
- kawałek ananasa
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
W połowie umytego arbuza nacinamy głębokie zygzaki i długim nożem wbijając głęboko rozdzielamy owoc na pół. Wydrążamy miąższ. Pozostałe owoce myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub plasterki. Miąższ z arbuza kroimy na kawałki. Owoce mieszamy w dużej misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać trochę cukru pudru. Sałatkę razem z sokiem ( poprawia smak ), który się wytworzył z owoców przekładamy do połówek arbuza. Chłodzimy w lodówce

spiksu

postów: 7

13.02.2015 15:00

buchetki:
Sposób przygotowania ;
Mleko podgrzać.
Drożdże rozrobić z 5 łyżeczkami cukru i z 4-5 łyżkami ciepłego mleka.
Masło roślinne rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku (w razie potrzeby jeszcze trochę podgrzać).
Jaja utrzeć z pozostałym cukrem.
Gdy drożdże wyrosną wlać do mąki, dodać utarte jaja i mleko z masłem (nie wlewać wszystkiego, żeby nie było zbyt rzadkie, lepiej dolewać po trochu).
Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto będzie odstawać od ręki, i będzie gładkie i lśniące :>))) Tak wyrobione ciasto wystawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nakłuć widelcem odrywac po kawałku ciasta i formować małe bułeczki. Układać na stolnicy posypanej mąką, żeby podrosły.
Gdy ładnie podrosną parujemy je porcjami po 10 minut.

W środek każdego pampuszka można włożyłć pokrojone w drobną kostkę i usmażone pieczarki lub zrobić na słodko - z marmoladą:>) - i dopiero tak "wzbogacone" parować.

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.02.2015 15:00

lewtocharakter

postów: 3

11.02.2015 16:33

SKŁADNIKI:

2 łyżeczki herbaty zielonej cytrynowej
1 łyżeczka herbaty czerwonej /earl grey
3 łyżeczki herbaty czarnej
połowa cytryny
6 łyżeczek cukru (może być wg uznania i smaku)

PRZYGOTOWANIE:

Herbaty zaparzamy osobno w szklankach, pamiętając o temperaturze 80 st. C do herbaty zielonej. Następnie wlewamy do jednego dzbanka i uzupełniamy wodą - wg ilości łyżeczek wymienionych wyżej ja robię ok 2 litrów napoju. Wkrawamy cytrynę i chłodzimy. Idealna zimna z kostkami lodu!
PRZEPIS NA HERBATĘ MROŻONĄ.

post edytowany 2 razy, ostatnio 11.02.2015 16:37

oandziaa

postów: 3

11.02.2015 11:39

Zawsze korzystam z tego przepisu i wychodzi pycha.

Składniki na ciasto do pizzy:
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde wlać jeszcze trochę wody), dodać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Kulę ciasta podzielić na 2 części. Z każdej wywałkować ( lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki.
Piec w 200 stopniach ok. 20 min. (czym cieńsza pizza tym krócej pieczemy).

technikekonom

postów: 3

09.02.2015 08:22

Polecam ciasto w kubku/miseczce do zrobienia w kilka minut.
Przepis:
-1 jajko
- 5 łyżek cukru ( zależy czy lubisz słodkie czy mniej słodkie)
-3 łyżki mąki
-3 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
-1 łyżeczka cukru waniliowego
(Oczywiście nie musisz dawać kakao. możesz dać rodzynki, co tylko przyjdzie ci do głowy)
Jajo wybić do naczynia (ja użyłam miseczki, aby uzyskać taki kształt miski)
dodać cukier ,wymieszać,dodać resztę składników i ponownie dokładnie wymieszać (trzeba dokładnie wymieszać żeby nie było grudek ani nic). Ja do tego ciasta dodałam jeszcze wiórki kokosowe i chrupki czekoladowe ( te co się daje do zupy mlecznej). Wstawić do kuchenki mikrofalowej moc 850-1000 na 3 minuty. Jak robiłam ciasto to dałam na 2 i pół minuty i było dobre, nie było suche.
Dodatek do ciasta:
Moje ciasto jak robiłam to wlałam do miseczki żeby miało kształt jak babka czy coś podobnego. Następnie przekroiłam poziomo ciasto na 2 części. Zrobiłam taki krem czy coś takiego z : 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżeczki miodu. Te dwa produkty wymieszałam aby stworzyły tak jakby jednolitą masę i posmarowałam jedną część ciasta tym i następnie na wierzch dałam drugą część ciasta i pokroiłam w trójkąty. Wyszło pyszne ciasto, te wiórki kokosowe z miodem osłodziły moje ciasto (ja dałam 3 łyżki cukru zamiast 5 i było trochę gorzkie ciasto, ale mimo tego wyszło na prawdę pysznie, nie za słodko i nie za gorzko, idealnie! )
Smacznego! ;)

vonklosek

postów: 3

07.02.2015 13:57

Przepis na Krewetki z imbirem
czas: 30 minutliczba porcji: 2
Składniki
500 g krewetek tygrysich
50 g masła
4 szalotki
1/2 cebuli
2 cm imbiru
100 ml dżinu
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Moje porady

jak oczyścić krewetki
jak kroić cebulę
Przepis na krewetki
KROK 1
Przygotowanie zaczynam od oczyszczenia krewetek z pancerzyka, główki i ogonka. Wyjmuję też ich przewód pokarmowy, nacinając krewetkę na grzbiecie.
Przepis na krewetki
KROK 2
Pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę podsmażam na maśle, wrzucam też 3 łebki krewetek, gdy cebula się zeszkli, to wyjmuję te łebki i dodaję imbir.
Przepis na krewetki
KROK 3
Dodaję krewetki, doprawiam wszystko przyprawami, podsmażam, aż krewetki będą różowe. Wlewam alkohol, podpalam, wszystko chwilę mieszam i podaję. Smacznego.

swiezagatka

postów: 3

07.02.2015 11:01

Przepis na domową pizzę
Jeżeli zapraszasz gości albo poprostu masz ochotę na świeżą, domową pizzę ten przepis jest dla ciebie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a przygotowanie z pieczeniem zajmie nicałe 40 minut.
Potrzebne ci będą :
- 20g drożdży
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/8 l. wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka ketchupu, 80 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Farsz:
- cebula
- pieczarki
- sól, pieprz
- ser

Rozdrobnij drożdże i dodaj cukru, wodę i trochę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, sól, oregano i 2 łyżki oliwy. Wyrób sprężyste ciasto i pozostaw aż wyrośnie.

Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je na okrągłe placki. Ułóż je na wysmarowanych tłuszczem blachach. Przecier wymieszaj z ketchupem, rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i posmaruj nim placki.

Podduś farsz i przypraw do smaku. otem wyłóż go na pizzę, posyp serem i lekko skrop oliwą. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 225 stopni.

Mariewiczewicku

postów: 10

06.02.2015 15:20

Świeże truskawki są w Polsce tak krótko, że kiedy już się pojawią, warto wykorzystać każdą okazję na pyszny, zdrowy koktajl z truskawek. Zmiksować je można same lub z innymi owocami, albo z dodatkiem jogurtu, kefiru, mleka itp.

Ten koktajl jest bardzo słodki, zimny, z przewagą bananów w smaku. Można zmienić proporcje i dodać więcej truskawek i tylko jednego banana, ale tak też jest pyszny.
Koktajl truskawkowo-bananowy

ernesta33

postów: 3

05.02.2015 21:17

Przepis na Halibut w mleku kokosowym z groszkiem
czas: 30 minutliczba porcji: 2
Składniki
500 g halibuta
1 szklanka zielonego groszku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta cukru
2 trawy cytrynowe
kawałek galangalu
kawałek imbiru
2 listki limonki
końcówki chili
kilka gałązek kolendry
2 cm paski skórki z limonki
3 cząstki limonki
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta białego pieprzu
Moje porady

jak zrobić mleczko kokosowe
jak kupować ryby
galangal w domowych warunkach zastąpcie imbirem, przy tym daniu będzie OK
Halibut w mleczku kokosowym przepis
KROK 1
Przygotowanie zaczynam od podzielenia trawy cytrynowej. Twardsze części dodam do gotowania, a jedną połówkę kroję bardzo, bardzo cienko.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
KROK 2
Do rondelka wlewam łyżkę sosu rybnego, dodaję cukier, mleczko kokosowe, wrzucam trawę cytrynową, obierki po imbirze, korzonki kolendry, liście limonki, kawałki chili i gotuję.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
KROK 3
Obrany imbir, ok. 2 cm, i galangal kroję w drobną kostkę. Po gotowaniu odcedzam i do gęstego mleka dodaję wiórki kokosowe, pokrojony imbir, galangal. Gotuję.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
KROK 4
Obieram groszek. :) Można nie obierać. :)
Halibut w mleczku kokosowym przepis
KROK 5
Rybę wkładam do mleczka, gotuję kilka minut z każdej strony, a potem delikatnie przekładam na talerz. Do mleczka dodaję groszek, chwilę gotuję i polewam rybę. Dekoruję paseczkami skórki limonki, filecikami z limonki oraz paseczkami liści limonki.

ernesta33

postów: 3

05.02.2015 21:16

Przepis na Krewetki z imbirem
czas: 30 minutliczba porcji: 2
Składniki
500 g krewetek tygrysich
50 g masła
4 szalotki
1/2 cebuli
2 cm imbiru
100 ml dżinu
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Moje porady

jak oczyścić krewetki
jak kroić cebulę
Przepis na krewetki
KROK 1
Przygotowanie zaczynam od oczyszczenia krewetek z pancerzyka, główki i ogonka. Wyjmuję też ich przewód pokarmowy, nacinając krewetkę na grzbiecie.
Przepis na krewetki
KROK 2
Pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę podsmażam na maśle, wrzucam też 3 łebki krewetek, gdy cebula się zeszkli, to wyjmuję te łebki i dodaję imbir.
Przepis na krewetki
KROK 3
Dodaję krewetki, doprawiam wszystko przyprawami, podsmażam, aż krewetki będą różowe. Wlewam alkohol, podpalam, wszystko chwilę mieszam i podaję. Smacznego.

zbarryy

postów: 3

05.02.2015 14:34

leczo najlepsze - ; D :
Boczek (ew. słoninę) kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka o grubym dnie. Następnie smażę na średnim ogniu aby wytopić jak najwięcej tłuszczu zanim skwarki mocno się przyrumienią.

Kiedy skwarki są już ładnie zrumienione wyjmuję je z garnka i odstawiam na bok w miseczce.

Do pozostałego w garnku tłuszczu dodaję dwie łyżki smalcu (lub zamiennie olej rzepakowy) i wrzucam pokrojoną w grube piórka cebulę.

Cebulę podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła.

Do zeszklonej cebuli dodaję łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i mieszam dokładnie zawartość garnka.

Następnie wrzucam całą pokrojoną w cienkie i długie paski paprykę

Lojka

postów: 8

04.02.2015 12:31

placek po węgiersku:
Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

batmanokompano

postów: 8

03.02.2015 12:58

sałatka z buraków i orzechów
Składniki:
5 małych buraczków lub 2-3 większe
roszponka (ilość dowolna)
2-3 orzechy włoskie
ocet z białego wina
ocet balsamiczny
oliwa
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie łyżeczka brązowego cukru
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni teflonowej. Zdjąć z patelni, pozostawić do ostygnięcia i potem drobno posiekać. Obrane buraki ugotować z dodatkiem cukru i octu lub upiec je w skórce w piekarniku zawinięte w folię aż staną się miękkie w środku. Potem obrać i pokroić w plasterki.
Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w plastry buraki, posypać orzechami. Jeśli buraki były pieczone posypać płaską łyżeczką brązowego cukru. Polać octem winnym i balsamicznym, opcjonalnie oliwą. Posolić i popieprzyć do smaku.

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:29

Składniki, dla 4 osób:

roberta18

postów: 9

02.02.2015 19:29

Polecam ciasto w kubku/miseczce do zrobienia w kilka minut.
Przepis:
-1 jajko
- 5 łyżek cukru ( zależy czy lubisz słodkie czy mniej słodkie)
-3 łyżki mąki
-3 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
-1 łyżeczka cukru waniliowego
(Oczywiście nie musisz dawać kakao. możesz dać rodzynki, co tylko przyjdzie ci do głowy)
Jajo wybić do naczynia (ja użyłam miseczki, aby uzyskać taki kształt miski)
dodać cukier ,wymieszać,dodać resztę składników i ponownie dokładnie wymieszać (trzeba dokładnie wymieszać żeby nie było grudek ani nic). Ja do tego ciasta dodałam jeszcze wiórki kokosowe i chrupki czekoladowe ( te co się daje do zupy mlecznej). Wstawić do kuchenki mikrofalowej moc 850-1000 na 3 minuty. Jak robiłam ciasto to dałam na 2 i pół minuty i było dobre, nie było suche.
Dodatek do ciasta:
Moje ciasto jak robiłam to wlałam do miseczki żeby miało kształt jak babka czy coś podobnego. Następnie przekroiłam poziomo ciasto na 2 części. Zrobiłam taki krem czy coś takiego z : 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżeczki miodu. Te dwa produkty wymieszałam aby stworzyły tak jakby jednolitą masę i posmarowałam jedną część ciasta tym i następnie na wierzch dałam drugą część ciasta i pokroiłam w trójkąty. Wyszło pyszne ciasto, te wiórki kokosowe z miodem osłodziły moje ciasto (ja dałam 3 łyżki cukru zamiast 5 i było trochę gorzkie ciasto, ale mimo tego wyszło na prawdę pysznie, nie za słodko i nie za gorzko, idealnie! )
Smacznego! ;)

albert7000

postów: 10

01.02.2015 20:58

chłodnik ogórkowy

Składniki
2 ogórki sałatkowe
3/4 jogurtu naturalnego
350 ml kefiru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki sosu chili
4 cebulki dymki
duży strąk żółtej papryki
garść kiełków rzodkiewki
sól, pieprz

Etapy przygotowania

Jogurt, kefir, sok z cytryny i 2 łyżeczki sosu chili wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce. Oprószyć solą i odstawić na 15 min.

Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Kiełki opłukać, osączyć.

Starte ogórki osączyć z soku. Ogórki oraz po połowie dymki i papryki dodać do jogurtu z dodatkami, wymieszać.

Chłodnik przyprawić solą i pieprzem, nalać do miseczek. Posypać kiełkami i resztą warzyw, skropić sosem chili.

smakosz091

postów: 10

01.02.2015 13:21

lazania
Składniki:
Mięso mielone np. z łopatki 500 g
Pasta pomidorowa 1 szklanka
Sól
Pieprz

Makaron lasagne 12 płatów
Oliwa z oliwek
Parmezan do posypania
Pietruszka natka
Gotowy sos beszamelowy

KROK 1:
Mięso mielone smaż na oliwie, następnie dodaj posiekaną cebulą, dodaj pastę pomidorową, można dolać pół szklanki wytrawnego wina. Po doprawieniu solą i pieprzem duś razem przez około 20 minut.

KROK 2:
Po kilka płatów lazanii gotuj w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy, każdą partię przez ok. 2 min. Delikatnie odsączaj i rozdziel płaty. Od razu możesz wkładać do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Przekładaj farszem, na wierzch każdej warstwy dodaj sos beszamelowy i posiekaną pietruszkę. Beszamel przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu lub przyrządź samodzielnie.

KROK 3:
Układaj na przemian: płat lazanii, farsz, sos beszamelowy, pietruszka dla uwydatnienia smaku, i tak do wyczerpania składników. Wierzch posyp parmezanem, pozostałą pastą pomidorową możesz polać brzegi lazanii, aby uniknąć ich wyschnięcia.

Orinta

postów: 10

31.01.2015 11:54

Sos gulaszowy: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, słodką papryką i obsmażam na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Do mięsa dodaję obraną i drobno posiekaną cebulę, przesmażam pod koniec dodając posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie przekładam obsmażone mięso z cebulą do rondla, zalewam gorącym bulionem, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, przykrywam i duszę na niewielkim ogniu. Paprykę myję, przekrawam, oczyszczam z nasion i kroję w kostkę, dodaję do bulionu z mięsem i cebulą. Duszę dotąd, aż papryka zmięknie. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Sos zredukować, czyli dusić w rondlu bez przykrycia.

W międzyczasie przygotowuję placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki szoruję, ścieram na tarce na małych oczkach, osączam zwody. Cebulę obieram i drobno siekam, dodaję do ziemniaczanej masy. Dodaję także jajko, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Za pomocą łyżki nabieram ziemniaczaną masę i kładę na rozgrzany olej na patelni. Smażę z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Placki układam jeden na drugim i przykrywam talerzem, aby nie ostygły.

Gorącym sosem gulaszowym polewam jeszcze ciepłe placki ziemniaczane. Podaję danie na ciepło z dodatkiem ogórków konserwowych i ew. pikantnego sosu pomidorowego.

Smacznego! :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 31.01.2015 12:00

arturo9000

postów: 3

31.01.2015 00:50

Przepis na Śmietankowy mus z pastą łososiową
czas: ok. 30 minut + chłodzenieliczba porcji: kilkanaście "jajeczek"
Składniki
mus śmietankowy:
ok. 400 g śmietany 12%, np. Fine Food*
kilka zielonych oliwek
sól i pieprz
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
pasta łososiowa:
2 jajka
kawałek (ok. 50 g) wędzonego łososia
1 łyżka majonezu np. Fine Food*
szczypior
sól i pieprz
*Wędzona ryba oraz produkty Fine Food wykorzystane w tym przepisie dostępne są w Makro Cash & Carry.
Jajeczka śmietanowe przepis
KROK 1
Najpierw przygotowuję mus śmietankowy. Śmietanę doprawiam, wrzucam pokrojone oliwki, dodaję rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, i całość mieszam. Napełniam malutkie foremki i chowam do lodówki, aby stężało.
Jajeczka śmietanowe przepis
KROK 2
Do siekaczki (lub drobno po prostu kroję) wrzucam jajka, wędzonego łososia, majonez i doprawiam. Siekam i taką pastę łososiową nakładam na mus śmietankowy. Dekoruję szczypiorkiem.

post edytowany 1 raz, ostatnio 31.01.2015 00:55

mkl91

postów: 9

29.01.2015 18:01

Polecam ciasto w kubku/miseczce do zrobienia w kilka minut.
Przepis:
-1 jajko
- 5 łyżek cukru ( zależy czy lubisz słodkie czy mniej słodkie)
-3 łyżki mąki
-3 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
-1 łyżeczka cukru waniliowego
(Oczywiście nie musisz dawać kakao. możesz dać rodzynki, co tylko przyjdzie ci do głowy)
Jajo wybić do naczynia (ja użyłam miseczki, aby uzyskać taki kształt miski)
dodać cukier ,wymieszać,dodać resztę składników i ponownie dokładnie wymieszać (trzeba dokładnie wymieszać żeby nie było grudek ani nic). Ja do tego ciasta dodałam jeszcze wiórki kokosowe i chrupki czekoladowe ( te co się daje do zupy mlecznej). Wstawić do kuchenki mikrofalowej moc 850-1000 na 3 minuty. Jak robiłam ciasto to dałam na 2 i pół minuty i było dobre, nie było suche.
Dodatek do ciasta:
Moje ciasto jak robiłam to wlałam do miseczki żeby miało kształt jak babka czy coś podobnego. Następnie przekroiłam poziomo ciasto na 2 części. Zrobiłam taki krem czy coś takiego z : 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżeczki miodu. Te dwa produkty wymieszałam aby stworzyły tak jakby jednolitą masę i posmarowałam jedną część ciasta tym i następnie na wierzch dałam drugą część ciasta i pokroiłam w trójkąty. Wyszło pyszne ciasto, te wiórki kokosowe z miodem osłodziły moje ciasto (ja dałam 3 łyżki cukru zamiast 5 i było trochę gorzkie ciasto, ale mimo tego wyszło na prawdę pysznie, nie za słodko i nie za gorzko, idealnie! )
Smacznego! ;)

bernada55

postów: 3

27.01.2015 22:40

sałatka z buraków i orzechów
Składniki:
5 małych buraczków lub 2-3 większe
roszponka (ilość dowolna)
2-3 orzechy włoskie
ocet z białego wina
ocet balsamiczny
oliwa
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie łyżeczka brązowego cukru
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni teflonowej. Zdjąć z patelni, pozostawić do ostygnięcia i potem drobno posiekać. Obrane buraki ugotować z dodatkiem cukru i octu lub upiec je w skórce w piekarniku zawinięte w folię aż staną się miękkie w środku. Potem obrać i pokroić w plasterki.
Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w plastry buraki, posypać orzechami. Jeśli buraki były pieczone posypać płaską łyżeczką brązowego cukru. Polać octem winnym i balsamicznym, opcjonalnie oliwą. Posolić i popieprzyć do smaku.

roberta18

postów: 9

20.01.2015 21:14

Składniki na 4 porcje:
150 ml mleka skondensowanego
1 mały kubek jogutru naturalnego
1 op. galaretki truskawkowej
garść truskawek
kilka kostek mlecznej czekolady (najlepiej z orzechami)

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia, ale tak, by galaretka pozostała płynna.
Mleko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy jogurt, wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.

mychaa7788

postów: 14

18.01.2015 17:20

Przepis na Hot dog z kabanosem
czas: 10 minutliczba porcji: 2
Składniki
Kabanosy Extra suche Maestro od Henryka Kani
rukola
2 bułki (mini bagietki)
1/2 cebuli czerwonej
sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przepis powstał we współpracy z marką Henryk Kania, która ma w swojej ofercie wędliny, kiełbasy i kabanosy. Do przepisu wykorzystałam Kabanosy Extra Suche Classic z nowej odsłony produktów Maestro. Po więcej zapraszam na stronę Prawdziwe Mistrzostwo.
Przepis na hot doga
KROK 1
Cebulę kroję na półplasterki, Kabanosy kroję na pół.
Przepis na hot doga
KROK 2
W bułce robię dziurki by było miejsce na nadzienie.
Przepis na hot doga
KROK 3
Podpiekam wszystko aby było ciepłe i chrupiące.
Przepis na hot doga
KROK 4
Mieszam jogurt z czosnkiem i natką oraz doprawiam. Nakładam do bułek sos, Kabanosy, rukolę i cebulę. Smacznego.

rzviro

postów: 212

27.10.2014 22:48

Moje propo do Adminacji: KASOWAĆ WSZELKIE WPISY Z "DOPALACZAMI" typu: bulionetka, kostki rosołowe ( knory,winiary itp. chemia ). To ma być stronka o kuchni a nie o chemii. Każdy orientujący się w kuchni da radę zrobić potrawę bez tych śmieci........

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.10.2014 22:49

trellson86

postów: 2

27.10.2014 11:43

Zrazy wołowe - przepis

zrazowe mięso wołowe - 600 gramów
Bulionetka do duszonych mięs 1 opakowanie
20 gramów boczka wędzonego
50 gramów musztardy sarepskiej
700 ml wody
2 łyżki majeranku.

200 gram kiszonych ogórków
200 gramów cebuli
50 gram mąki
5 ziaren ziel angielskich
1 szklanka śmietany

A) Mięso należy pokroić na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbić cienko tłuczkiem, posmarować musztardą i posypać majerankiem.
B)Wędzony boczek i ogórki kiszone pokroić w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokroić w plastry i podsmażyć.
C)Na każdy płat mięsa położyć plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.
D)Następnie przełożyć do rondla, wlać wodę, dodaj przyprawy i Bulionetkę. Zagotować. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut. Następnie należy dodać śmietanę i wymieszać.

kasia25

postów: 5

24.05.2014 20:54

wszystko to co dobre ma prawo na ocene?

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.05.2014 21:07