Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej


odszkodowanie za opóźniony lot >

POszukuję informacji o firie airlex http://airlex.eu/odszkodowanie-za-opozniony-lot/ Wraz z mężem próbujemy odzyskać pieniądze...

Bleka, 12.12.2017 | czytaj dalej


książki z lidla >

hej

frydream, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30154
najnowszy wpis: 12.12.2017 23:08

Mamy 27390 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ MUFINY !!!

caer

postów: 194

30.01.2008 00:20

oj! to ja ta niektóra :-)))
przepraszam za narobienie bałaganu. się poprawię.... :-p

jacek1f

postów: 2296

29.01.2008 21:42

up w górę, bo niektórzy :-))) myslą, ze nie ma tu mufinek -są i to ...wytrawne:-)

jacek1f

postów: 2296

11.09.2007 12:50

kroimy w zgrbne doustne kawałki :-) i mieszamy jak i resztę, nie konfiturowo w środek,
mieszamy ze wszystkim.

powodzenia!

Chenia

postów: 459

10.09.2007 21:50

Jacek jeszcze jedno pytanie - do grzybowych mufinek, grzyby wrzucamy w ciacho i mieszamy, czy dodajemy jak konfiturę do środka?

Chenia

postów: 459

08.09.2007 15:45

Właśnie piekę ziemniaczane mufiny na obiadek. Tym razem tylko z ziemniakami i parmezanem. Dodałam proszek do pieczenia :-)

Chenia

postów: 459

07.09.2007 20:33

No to zrobiłam te muffiny bez proszku, nie wyrosły, ale też nie były zbite, to chyba przez pianę z białek. Do ciasta dolałam trochę aromatycznej oliwy z suszonych pomidorków, które też dodawałam :-)

Chenia

postów: 459

07.09.2007 20:30

Na Allegro bardzo okazyjnie :-)))

kiwi

postów: 234

07.09.2007 19:33

kiwi napisała 06.08.2007 23:20:
A moze takie - muffinki ziemniaczane!

Ziemniaki (pare sztuk) trzeba pokroic i lekko podgotowac, potem rozgniesc i dodac szklanke maki, troche cukru, rodzynki, 3-4 zoltka i rodzynki albo orzechy albo morele albo... :)
Do tego ubita piana z bialek, wymieszac i piec 20 minut w 190 stopniach.
Faktycznie wtopa ;) proszek do pieczenia jest potrzebny (ok łyżeczki). A co do tłuszczu, to w zasadzie nie trzeba dawać, ale z tłuszczem dodanym do utłuczenia ziemniakow też są ok :)

Chenia napisała 07.09.2007 18:15:
Kupiłam formę na 24 minimufinki !!!
Gdzie???????????????? :)

Chenia

postów: 459

07.09.2007 18:19

A do mufinek ziemniaczanych naprawdę nie dodaje się tłuszczu i proszku do pieczenia?

Chenia

postów: 459

07.09.2007 18:15

Właśnie wcinam placuszki z nutellą :-) Mufinki piekę w temp. 180 st. 25-30 min (na oko raczej :-) mój piekarnik z tyłu przypala, więc zawsze obracam foremkę). Gruszki miałam średnie, teraz mam twarde i wolę je zjadać bez przetworzenia :-)
Kupiłam formę na 24 minimufinki !!!

kiwi

postów: 234

07.09.2007 16:33

Cieszę się, że wyszły mimo wątpliwości ;)

Mam takie małe pytanko, te swoje muffinki pieczesz standardowo w ok 200 stopniach przez 25 - 30 minut, czy może trzeba dla nich jakichś specjalnych warunków ;)
a gruszki dodawałaś takie bardziej dojrzałe, czy może twardawe? dzięki :) powodzenia przy robieniu Snorley'owych placuszków :))))

Chenia

postów: 459

05.09.2007 22:00

Kochana kiwi muffinki ziemniaczane są genialne :-)

marieta5

postów: 495

02.09.2007 20:54

A jutro robie muffinki z przepisu Anki Olson - waniliowe z dżemem :-)

kiwi

postów: 234

02.09.2007 18:41

Jak mowiłam tak zrobilam - muffinki Ainsleya są znakomite!!! Połączenie malin i bialej czekolady jest fantastyczne. A malin dodałam tak wiele, że do foremek nakładałam nie ciasto z malinami lecz maliny w cieście:))) Ale pyszne, mięciutkie, wilgotne, czyli takie, jakie lubię najbardziej :)

marieta5

postów: 495

02.09.2007 00:00

To może ja podam przepis na pyszne muffinki orzechowo - owocowe (niesamowite połączenie) :-)

Muffiny z owocami

2 szkanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owocow (jagody, brzoskwinie, mango, jablka itp., albo mieszanka roznych owocow)
1 szklanka posiekanych orzechow (wloskich, pekanow, migdalow)
6 lyzek miekkiego masla, ~90g
1 szklanka cukru, lub mniej
2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
1 lyzka cukru+lyzeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie

Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarowac maslem lub wylozyc papierkami.
Make wymieszac z proszkiem, sola, orzechami i owocami.

Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajka i wanilie - ubic.
Dodawac mieszanke maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszajac juz tylko lyzka). Napelnic foremki prawie do pelna, posypac cukrem z cynamonem i piec okolo 25-30 minut.

Sama próbowałam ten przepis - pyszne muffinki, puszyste, z dużymi 'kapeluszami' :-))
Przepisik z cincin.

Chenia

postów: 459

31.08.2007 23:36

Właśnie piekę na jutrzejszą wycieczkę mufiny z białą czekoladą, bananami, rodzynkami i skórką cytrynową. Przepis baza 1 post. Pięknie pachnie w całym domu :-)

Magdalena83

postów: 13

28.08.2007 14:32

Chenia napisała 27.08.2007 09:58:
Fajny przepis Magdalena83
Dzięki za słowa pochwały ;-)

marieta5

postów: 495

27.08.2007 18:52

Ja jutro robię muffinki ze śliwkami, polecam z wiśniami (takimi ze słoiczka) ŚWIETNE.

jacek1f

postów: 2296

27.08.2007 12:25

u mnie takie grzybowe z formy minimufinkowej (z UK sobie kiedys przywiozlem) to sa gwaizdami na wigilli jako dodatek do zupy wlasnie...

Chenia

postów: 459

27.08.2007 10:56

Dzięki za przepis - przymierzam się formy na minimufinki - takie grzybowe będą wspaniałe, jako przekąska :-)

jacek1f

postów: 2296

27.08.2007 10:49

Susszone przyrządzasz jak na zupę grzybową, czyli zalewasz na noc wrzątkiem, mozna dodac troche sosu sojowego.
Potem takie namoczone w tej wodzie odcedzonej z piachu gotujesz, ale nie jak na zupe długo, ale tak ze 20 minut.

Wywar do uzycia:-)

A grzyby po ostudzeniu w kawałki tniemy, odciskamy i masz wkład do mufinek zwykły - ok 200 g na mufinki jako zastepstwo w oinnych wytrawnych przepisach.

Ja do "mokrych" dodaje ze 2-3 łyzki tego wywaru - i cała mufinka robi sie taka grzybowa bardziej:-)

Smacznego.

Chenia

postów: 459

27.08.2007 09:58

Fajny przepis Magdalena83

Chenia

postów: 459

27.08.2007 09:56

Jacek znowu mnie maltretujesz? - te czwartkowe kurki zdobyłam niemal cudem... lepiej dawaj przepis na mufinki z grzybami - mam trochę suszonych :-) do wykorzystania!

Magdalena83

postów: 13

26.08.2007 21:43

Mufiny są super! Wklejam swój sprawdzony przepis na mufinki jagodowe - co prawda nie wiem czy jagody nadal są dostępne, ale można zastąpić je każdymi innymi owocami.

Jednocześnie zainteresowanych zapraszam na moją stronę kulinarną, na której także inne mufiny (i nie tylko):

http://www.rondelek.pl/

Mufiny jagodowe

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 100 g brązowego cukru (np. Demerara)
- 100 g białego cukru
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- łyżka skórki otartej z limonki
- szczypta soli
- 200 g jagód

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i skórkę z limonki. Do innego naczynia rozbijamy jajko, dodajemy wystudzone, ale nadal płynne masło i mleko. Mieszamy i wlewamy do suchych składników. Znów mieszamy, nie wysilając się jednak specjalnie przy tym. Ja mieszam widelcem, aby składniki połączyły się mniej więcej. Na koniec dodajemy jagody i lekko mieszamy, uważając, by nie rozgniotły się zanadto. Przekładamy do foremek na mufiny, nakładając do każdej taką samą ilość ciasta.

Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

Podałam składniki na 12 mufinek.

Źródło: http://www.rondelek.pl/mufiny-jagodowe/

Chenia

postów: 459

26.08.2007 19:23

Proszę bardzo kiwi - mój przepis baza jest na samym dole w pierwszym poście. Zmieniam tylko owoce, na te najbardziej pod ręką :-) Faktycznie gruszki obrodziły w tym roku - właśnie zrobiłam 7 słoików kompotu...

kiwi

postów: 234

26.08.2007 16:06

Chenia napisała 26.08.2007 10:16:
A teraz robię mufinki z gruszkami i skórką cytrynową.
Serdecznie proszę o przepis! Gruszek ci u nas dostatek ;) mniam mniam

Ja się szykuję do muffinek z malinami i białą czekoladą wg Ainsleya :)

jacek1f

postów: 2296

26.08.2007 14:11

Cheniu, podszepnę Ci coś:

mufinki z kurkami....

mmmm

:-)

Chenia

postów: 459

26.08.2007 10:16

A teraz robię mufinki z gruszkami i skórką cytrynową.

Chenia

postów: 459

12.08.2007 11:12

Oj tak - odrabiam zaległości i nie dopuszczam nikogo do laptopa! Kiwi dzięki za przepis :-) Strasznie żałowałam, że nie wzięłam małej formy do muffinek na wakacje - dawałabym czadu na kwaterze! Ale i tak miałam porcelanową formę do zapiekania i mój rondelek do beszamela, więc w sumie strasznie drażniłam współwczasowiczów :-)))

marieta5

postów: 495

10.08.2007 16:18

No więc: zrobiłam dziś na obiad, podałam z sałatką. Wrażenia super, nigdy nie jadłam czegoś o podobnym smaku. Dodałam tylko szczyptę cukru i ciasto też było wyśmienite. Wszystkim bardzo smakowało, jutro robię powtorkę na kolacje :D
Dzięki za przepis:*

marieta5

postów: 495

07.08.2007 00:06

Mmm.... już sobie wyobrażam te ziemniaczane muffinki do pieczeni ;-))) Z domowym, gęstym, mięsnym sosem :D Moja muffinowa forma będzie przeżywać w tym tygodniu oblężenie ;-)) Dzięki za przepis.

kiwi

postów: 234

06.08.2007 23:20

A moze takie - muffinki ziemniaczane!

Ziemniaki (pare sztuk) trzeba pokroic i lekko podgotowac, potem rozgniesc i dodac szklanke maki, łyżeczkę proszku do pieczenia, troche cukru, 3-4 zoltka i rodzynki albo orzechy albo morele albo... :)
Do tłuczenia ziemniaków można dodać masło.
Do tego ubita piana z bialek, wymieszac i piec 20 minut w 190 stopniach.
To taka alternatywa, zamiast "obiadowych" ziemniakow

Ale sie Chenia zdziwi jak wroci, bedzie miala co czytac :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.09.2007 00:43

marieta5

postów: 495

06.08.2007 21:50

No więc:
Wczoraj zgodnie z obietnicą upiekłam muffiny. Cóż, dla mnie były za mało słodkie i za mało czekoladowe. W tym przepisie (CZEKOLADOWE muffiny) było napisane aby dodać tylko czekoladowe wiórki - aż się zdziwiłam, że bez kakao, albo rozpuszczonej czekolady, ale trzymałam się przepisu. Efekt taki sobie, muffinki bardziej w smaku przypominały babkę.
Nie zniechęcam się jednak, o nie! W piątek robię wytrawne muffiny z przepisu który polecił mi Jacek, a w następnym tygodniu muffiny podwójnie czekoladowe (to lubię ;-)
Ale forma świetnie się spisała, w ogóle nie przywierały :-D

post edytowany 1 raz, ostatnio 06.08.2007 22:14

marieta5

postów: 495

05.08.2007 15:16

Dzięki Jacek za przepisy, podam moje wytrawne muffiny z oliwkami i suszonymi pomidorami (nowy nabytek) w piątek :-)) Powiem jak wyszło :)))

jacek1f

postów: 2296

05.08.2007 13:37

1.
wytrawne
150 gr mąki;
3/4 proszku do pieczenia - łyżeczki;
ledwo soli - z palców;
łyżeczka cukru;

- paczka czarnych oliwek (ok 100-120 g)
- garść kaparów
- łyżka rozmarynu
- łyżka oregano

120 ml mleka
50 g masła na mokro (roztopionego)
1 jajo

Piec 15 min w 190-200 stopniach nagrzanego piekarnika, lub do suchego
patyczka.

2. albo te = tylko bez cynemonu:-)) z 1/2 łyżeczki soli i zamiast wiśni odpowiednie skladniki wytrawne: oliwki, kapary, zioła itp:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki utłuczonego cynamonu
75 g brązowego cukru
1 opakowanie mrożonych wiśni (użyłam Hortexu)
2 jajka
250 ml mleka
50 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać masło. Wyrabiać razem, tak, żeby całość
wyglądała jak tarta bułka. Dodać cukier, cynamon i rozmrożone wiśnie. Mleko
wymieszać z jajkami i dodać do reszty składników. Wszystko szybko wymieszać i
nałożyć do formy. Piec w temperaturze 210 C przez 20 minut.

marieta5

postów: 495

04.08.2007 21:11

Ja mam na 12 - normalnej wielkości :)
No to będę musiała zrobić, a masz na nie jakiś sprawdzony przepis? ;-P

jacek1f

postów: 2296

03.08.2007 22:52

jak masz blaszke na 6, to przystawki..
Jak 12, to i posilek sie zrobi normalny:-)
a jak malutkie 12, to na kolację.

marieta5

postów: 495

03.08.2007 22:23

Mmm... te oliwki, sery, pomidory i zioła chyba mnie przekonały :)) A takiego muffinka wytrawnego podajemy na obiad (np. 2 -3) czy na przekąskę?
Wiem, ciągle się o coś pytam, ale wolę się na przyszłość upewnić :)

jacek1f

postów: 2296

03.08.2007 19:09

Absolutnie tak samo, mniej cukru, albo wcale...

Mokre to mokre, suche to suche

plus smakowe wklady.

I juz.

marieta5

postów: 495

03.08.2007 18:24

A do tych muffinów wytrawnych robi się takie samo ciasto jak do słodkich?

jacek1f

postów: 2296

03.08.2007 17:20

Jako zupelnie "Nie słodki" drań polecam nieustajaco mufiny wytrawne w setkach odmian, czesto zamiast pieczywka - z grzbami, oliwkami, paprykami, na slono z anchois, z kaparami, serowe - wiele, ziolowe - tylko wyobraznia granicą !
I z pomidarami, z rybkami itp itd..:-)

marieta5

postów: 495

31.07.2007 04:08

A w niedzielę będzie moja muffinkowa premiera! Przepis znalazłam w internecie, ponoć bardzo dobry. Jak się uda to go wkleję ;-)) Już nie mogę się doczekać - pierwsze muffiny (czekoladowe)!

kiwi

postów: 234

29.07.2007 23:34

Waniliowe muffinki z dzemem - jak zwykle Anna Olson nie zawiodla! Pyszne rowniez z powidlami sliwkowymi.
Bardzo wyrastaja, radze nalewac male porcje a wyjda 24 muffinki:)

kiwi

postów: 234

13.07.2007 12:51

Proszę bardzo:)

Słodki drań polecał muffinki miodowo-czekoladowe.
Ja nie robiłam ich dokładnie według jego przepisu. Zamiast do suchych skłądników dodawac na przemian mokre, dodawałam do masy maślanej na zmianę suche składniki i maślankę ze śmietaną. Pychotka!!
A szczególnie z konfiturą wiśniową domowej roboty ;)

A teraz przepis na mega-proste, równie pyczne muffinki Nigelli Lawson:)

SKŁADNIKI SUCHE:
250 gr mąki
2 łyżeczki proszku do piecz
pół łyzeczki sody
175 gr cukru
2 łyzki kakao
groszki czekoladowe - ja dodaje pokruszoną czekolade (nawet z nadzieniem) ;)

SKŁADNIKI MOKRE:
szklanka mleka
90 ml oleju roślinnego
łyzeczka ekstraktu waniliowego (u mnie to cukier waniliowy)
1 jajko

Mokre skłądniki dodac do suchych, blaszkę na muffinki wylożyć papierowymi foremkami, wyłożyć ciasto i ewentualnie posypać je kawałkami czekolady
Piec 20 min w 200 stopniach
Taka porcja wystarcza na 24 muffinki
Szybkie, proste, bajecznie pyczne :)))))))

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.07.2007 12:53

Chenia

postów: 459

12.07.2007 13:27

kiwi dopisz proszę swoją wariancję na przepis ze Słodkiego drania :-)

Chenia

postów: 459

12.07.2007 13:25

Od jacka1f dostałam dwa fajne przepisy na mufinki z białą czekoladą i orzechami - topic Ciasto na festyn rodzinny - jak Jacek wróci z Krety za 3 tygodnie to może je tu wklei :-). Na stronie kuchni TV w przepisach Anny Olson jest przepis baza na waniliowe mufiny z dżemem. Są też mufiny na słono - przepis jacka1f z suszonymi pomidorami - topic Suszone pomidory w oliwie oraz MUFFINKI KUKURYDZIANE NIUNI amitace. Tyle kojarzę, jak kogoś pominęłam serdecznie przepraszam i zachęcam do wpisywania Waszych przepisów!

Chenia

postów: 459

12.07.2007 13:13

Mufiny są super łatwym szybkim pysznym ciachem i zasługują na osobny topic.

Zachęcam do wrzucania swoich ulubionych i wypróbowanych przepisów.
Właśnie przed chwilą wpisałam przepis na moje wczorajsze wypieki, zainspirowane programem Bosonoga Contessa.
Przeklejam go też do tego topiku, żeby Admin się nie czepiał ;-)

Składniki suche:
3 szkl (po nutelli) przesianej mąki poznańskiej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Składniki mokre:
1,5 szkl mleka
2 jajka
2/3 szkl oleju
skórka z 1 cytryny
1 duży banan (pocięty)
kilka pociętych na kawałki brzoskwiń bez skórki

Mokre wymieszać dolać do suchych wymieszać tyle o ile - czyli byle jak i nakładać do formy wyłożonej papilotkami. Wyszło 18 mufinek.
Piec ok. 25 - 30 minut w temp. 180 st.
Upieczone posypać cukrem pudrem.

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.09.2007 13:35